oskmar

Direktlänk till inlägg 28 januari 2018

Januari 20180128 skoterfrämmande på fika

Av Elsa Mårtenzon - 28 januari 2018 15:22

 

Jag blev överraskad med skoterfrämmande i dag. Tittade ut genom fönstret och där utanför stod en skoter med pulka och ur den klev Tim och Freja och på skotern satt mamma Malin och pappa LG. De hade lunchen med sig som de tänkt att äta ute i det fria, men de hade bestämt sig för att slå två flugor i en smäll, hälsa på mig, äta

medhavd lunch här och att jag bjöd på kaffe med fikabröd efter maten. Det roliga med vintern efter jul är att, då kommer skoterfarare gärna förbi här på fika. Tack för besöket!

 

I dag har det snöat hela dagen, jag blir såå less, men vad hjälper det!?

Har nyss varit ut och styrt bort snön på gården och den var lätt och fjunig, som kycklingdun och då går det väl an ändå.

I morse var det sex grader kallt och genast på morron var det inget snöfall, kom igång vid niotiden ungefär.

Nu är klockan 16, 10, det är 4,8 minusgrader och snöar fortfarande, det är kritvitt bland bergen och tänker nog hålla i sig.

 

När jag kollade på morronprogrammet på 4:an i morse var det bröllopstema och de pratade bland om återanvändning av dyra brudklänningar.  Då kom jag att tänka på en verklig återanvändning från min barndom.

Det gäller min mammas brudklännig, som hon med hjälp av en mycket duktig sömmerska i Bellvik hade sytt själv. Den var jättesöt, med långa smala ärmar med ett lång knapprad av klädda knappar och handsydda knapphål, som var perfekta. Jättefint liv i prinsessmodell som det hette då. Tyget i vitt med mönster i vitt och lite blankt. Jag minns exakt hur den såg och det är inte så konstigt för den som återanvände den var jag. Först som Luciaklänning när jag gick i skolan, 5:e eller 6:e klass. Då gjorde mamma den lite kortare så att längden skulle passa mig. (Jag måste göra ett litet roligt inlägg om det valet till Lucia men det blir i morronkväll.)

Det gick ett två till tre år och det var dags för min konfirmation och då kom mammas brudklänning till användning igen. Vid det laget hade jag växt på längden och klänningen passade perfekt som konfirmationsklänning, knäkort och fortfarande helt felfri och fyllde sitt syfte fullt ut. Det kallar jag återanvändning, sedan klippte nog mamma den till mattrasor. Det gjorde hon med alla mina och mina systrars klänningar och hon sydde jättesöta klännigar åt oss till skolavslutningarna och jularna. Jag ångrar fortfarande att inte mina flicklänningar finns kvar, då skulle de haft sin plats i gårdsmuseumet nu. Men jag är glad att jag fortfarande minns hur de såg ut. På den tiden skulle allt som gick återanvändas.

 

Dagens namn är: Karl och Karla. Karl har ingått i dubbelnamnet på min närmsta granne som gick bort för några år sedan, för övrigt en av min klasskamrater, se familj 100 i Bellviksboken.

(Jag är i dag den enda som är kvar från den skolklassen.)

Ha en fortsatt bra söndagkväll, vi ses!

 
 
Ingen bild

Gunnel

28 januari 2018 22:35

Tänk att vi tänkte på samma sak idag. Det var inte bara du som använde mammas brudklänning. Både Anna-Greta och jag använde den i Luciatågen på skolan och jag minns också väldigt tydligt hur den såg ut. Tycker verkligen det är synd att inte den och mycket annat inte finns kvar bl a en balklänning som jag sydde själv till en kadettbal i Uppsala som mamma sen klippte upp till mattrasor utan att fråga mig.

Elsa Mårtenzon

29 januari 2018 16:45

Jaså, räckte den till er också. Den var slitstark den klänningen. Ja, det är många klänningar som jag skulle velat ha kvar, men mamma var inriktad på återanvändning. Det var hon van och trasmattor var viktigt!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Elsa Mårtenzon - Torsdag 28 mars 16:38

  Klockan nio i morse och det regnar.          En dag med grå himmel blev det även denna dag! I morse när jag var ute och skottade bort det som rasat från taken så regnade det, tur att det inte kom i form av snö! Det var plusgrader i gårk...

Av Elsa Mårtenzon - Onsdag 27 mars 17:20

  Klockan halv sju i morse och påskvädret år i full gång.          Usch för snö, jag var så blåögd och trodde att det inte skulle komma några mera snöhugg den här vintern, det har varit nog många. Men det har vräkt ner sedan i går och låg n...

Av Elsa Mårtenzon - Tisdag 26 mars 17:18

  Det snöar och det snöar...    I dag har aprilvädret tjuvstartat och hållit på hela dagen. Det har snöat, det har varit solsken, det har varit mycket moln och lite moln. Det var 14 grader kallt i morse, men då hade solen hunnit nudda ter...

Av Elsa Mårtenzon - Måndag 25 mars 16:30

  Halv sju i morse och solen banar sin väg fram genom molnen!      En dag med solsken, mycket välkommet! Det var en kall morron, omkring 14 minusgrader före solens uppgång. Det har varit "kallsnåa", men vad gör det om solen skiner. Viss...

Av Elsa Mårtenzon - Söndag 24 mars 16:44

    Klockan sju i morse såg det ut så här, men det kom av sig.   det var en god början, men inte mycket mera.   Det blev inte en solskensdag, mest bara moln har det varit. Lite luckor ibland men kortvariga. Just nu är det 2,6 minusgrader n...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Januari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards