oskmar

Alla inlägg under januari 2018

Av Elsa Mårtenzon - 7 januari 2018 14:28

 


Världens oväder, minst sagt!

Och verkligen växlingsrikt. I morse strax efter klockan 6 var det drygt 20 grader kallt och månsken från, nu en halv måne, samt röd/rosafärgad himmel vid soluppgången. Vid niotiden var det 9 grader kallt och moln över hela himlen. Ett ymnigt snöfall pågick ca en halvtimme. Vid halv elva sken solen och himlen klarnade allt eftersom. Blåsten kom, lite lagom först och snön i träden började lämna kvistarna. Jag var ute och sopade av bilen, skottade lite och fraktade in lite ved, det var inte särskilt angenämt i blåsten och snöyran. 

Men nu, är det full "orkan" (orkan är överdrivet så klart) snön driver så det är vitt allt runt omkring mig och jag ser för det mesta inte mellan husen här. Fönstren driver igen från alla håll och snön har bildat ett mönster på rutorna av snökristaller i alla dess former. Det blir dålig sikt för mig genom fönstren om det fryser fast.

Nu är klockan 15.00, det är 3 grader kallt och el-strömmen försvinner gång på gång, tur att jag har batteri i datorn också, det går att jobba på den ändå.

 

Michael har varit här och skulle nu fara till Nils Gunnar och skotta av ladugårdstaket, om han inte blåser ner och hamnar i snödrivan. Jag skulle inte välja att gå ut i det här vädret!

 

Dagens namn är: August och Augusta.

I Bellvik har det funnits en August, med namnet Karlsson. Den familjen kan man läsa om på familj 88 i Bellviksboken.

En med namnet Augusta, född 1886 i Västertåsjö, fanns det i Nybäcken som finns att läsa om på familj 24 i Nybäcksboken. Som alla andra familjer i Nybäcken blev den familjen tvingad att flytta från byn på grund av "hotad" dämning av Bellviksjön. Den dämningen blev väldigt måttlig men byn köptes in och tömdes på folk. Jag har berättat mycket om familjen i boken eftersom det fanns barnbarn m fl i närheten som jag kunde intervjua.

Ha en bra fortsättning på Trettondagen, vi ses!

 

Så här såg det ut förr i tiden, då radade skogsarbetarna och kockan, med, i det här faller en hjälpkocka, utanför skogskojan för att föreviga sig på bild. Den här bilden har jag fått från en före detta skogstjänsteman som verkade i de här skogarna förr. Enligt honom är det folk från Tåsjö, Rörström och möjligen Kronvike. Jag känner inte igen någon av dem. Se bilden ovan...

 


 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 6 januari 2018 12:28

 

Idag skiner solen så grant och det är kallt. Det är härligt väder, men jag fick

"nagelbit´n" när jag var ute och skottade snö och bar ved. Men hellre det än mera snö!

Det är nästan helklart på himlen, bara några smala molnstråk vid horisonten, såå vackert.

Det är just nu när klockan är 12.40, 16 grader kallt.

 

Jag har fortfarande problem med bildfunktionen när det gäller den nya iHonen, att få bilderna i mappar på datorn och därmed in på min bloggplats. Det är svårt "å lär gamhunn sitte". Jag får väl försök att lista ut hur eller fråga Malin eller Gunnel. Om jag krusar lite extra så ställer de kanske upp, hahaha...

 

Dagens namn är: Kasper, Melker och Baltsar. Och jag är inte närmare bekant med några med de namnen. Ja, det skulle vara Melker på Saltkråkan då, bekant genom TV, men det är nog den ende.

Ha en bra Trettondag, vi ses!

 

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 5 januari 2018 13:31

Fredagen den 5 januari.

En sparsmakad färgskala omger mig i dag. Det är vitt och Grå/grönt det mesta jag ser.

Det flingar lite snö ur molnen och är väldigt lågt i "tak". Vinden tar tag i snön på träden ibland och det blir lite mindre på grenarna, men än hänger mycket kvar för det är svag vind bara. Tur det!

Jag håller mig gärna inne i stugvärmen för det känns grinigt ute i det grå/vita med den svaga vinden ändå.

Nu är klockan 14.00, det är 6,3 grader kallt, men trots att det är molnigt är det vackert.

 

I går ringde det en Rönnbergare från Härnösand, vars far bott i Nybäcken, han var intresserad av Bellviksboken och Nybäcksboken, en Rönnbergare, det innebär att vi är släkt med varandra.

I dag har en kvinna ringt från Östersundstrakten i samma ärende, hon hette Oskarsson, det innebär att jag är släkt med hennes man. Han är nämligen kusin till min far och hade bott i Arksjön tills Vattenfall började utbyggnaden av Ormsjöforsen och köpte fastigheterna av folket i Arksjöbyn. Två utrymda byar på grund av Ormsjödammen, Nybäcken och Arksjön, men som skulle kunnat bo kvar ändå, är min bedömning. Jätteroligt att prata med dem båda, som också har lovat att de kommer och hälsar på till sommaren. Tänk så många nya kontakter jag knutit med anledning av att jag skrivit de här båda böckerna, det är jätteroligt.

 

Dagens namn är: Hanna och Hanelle.

Hanna hette min mor och det är 109 år sedan hon föddes, den 22 maj här på Näset där jag bor. Hur såg den dagen ut här, det skulle vara spännande att veta? Det kommer jag aldrig att få reda på, men enligt hennes syster Ada som var åtta år yngre så hade morfar kört med häst på sjön till Rörström för att möta upp barnmorskan där. Det låter otroligt att det skulle vara möjligt  den 22 maj, men Ada sa att det hade de pratat mycket om morfar och mormor. Ja, det är ju 109 år sedan och klimatet har ju förändrats under årens lopp.

Ha en fin fortsättning på Trettondagsaftonen, vi ses!

 

Snön gör vad den kan i dag för att klamra sig fast på buskarna och träden. Hittills har den klarat sig bra och just nu ser jag att vinden avtagit och det är vindstilla.

Av Elsa Mårtenzon - 4 januari 2018 19:47

Ja men hur ska jag få tid att blogga?

I går hade jag främmande och i dag har jag haft främmande. Gårdagens inlägg skrev jag väldigt sent på kvällen, nära natt och det hade jag inte tänkt att det skulle bli nattjobb.

Dessutom har jag inte riktig hunnit lära mig om bilderna och den fick skippa då. Och inte har jag lärt mig i dag heller, jag har inte haft tid.

I går var det Malin och Michael som var här och i dag har Matti och hans familj varit här, ja och så var det kväll igen. Det är jätteroligt med främmande så det är inte det som är felet, felet ligger enbart hos mig.

 

Vädret i dag har varit gråmulet, men inget snöfall tack och lov. Det var 16-17 grader kallt i morse och nu klockan 20.15 är det 9 grader kallt och lika grå himmel som under dagen. Det är fortfarande lika snörikt och vackert på träden, men kommer det blåst då försvinner det på ett ögonblick.

 

Dagen namn är Alfred och Alfrida. I Bellvik har det funnits en Alfrida, född 1882, kalldes Frida och gifte sig till Lövvik, Tåsjö. Hon var syster till min mormor och i deras barndomshem föddes 17 barn. Det kan man kalla en barnaskara av stora mått! Det kan man läsa om på familj 31 i Bellviksboken.

 

Gårdagens namn glömde jag, det var: Rut, i Bellvik har det inte funnits någon Rut vad jag vet utan då får jag gå till Stenbacka. Det finns litegrann Stenbacka i Bellviksboken, för att de byarna var nära varandra. Ingen djupare forskning kring Stenbacka gjorde jag utan tog med det som dök upp under forskningen om Bellvik.

Ha en bra fortsättning på torsdagkvällen, vi ses!

 

Hjortronsoppa är gott, det tror jag ska bli min efterrätt i morron, Tallriken med soppa på bilden den åt jag upp förra vintern. (Korsord som synes,  är oftast mitt sällskap när jag äter och fikar).

Av Elsa Mårtenzon - 3 januari 2018 22:19

Ja, här har inte hänt mycket, men det har sina själ.

Det har varit en dag med moln på himlen, det blev inte solsken trots kylan och en klar natt.

Igår kväll var det en helt underbar himmel med en supermåne därovan och miljarder  med stjärnor. Det var ett riktigt sagolandskap när jag tittade ut genom fönstren sedan jag släckt ner alla lampor. Den allra största lampan hade jag inte förmågan att släcka,  det var månen. Det var synd att gå och lägga sig i från allt det vackra. Alla träden som stod där fulla med snö och de långa grå/svarta skuggorna som bildades av månens sken, mäktigt och närmast andäktigt. Det var så ljust som det kan bli en månskensnatt med supermåne. Det såg trollskt ut, jag finner inte ord nog för att beskriva det jag såg.

I kväll är inte månen synlig alls, det finns något i vägen mellan månen och jorden.

I morse var det 20 grader kallt och nu när klockan är 22.50 är det 17,3 grader.

 

I dag har en del tak blivit skottade här, de allra värsta. 

Michael var ut och skottade taket på sin stuga i natt klockan 24.30, han tyckte att det knakade oroväckande i takåsarna. 

Jag slopar bild i kväll...

Ha en natt med god sömn och ljuva drömmar, vi ses!

 

En månskensmorron för flera år sedan, men det var den jag hittade ikväll- det får duga...

Av Elsa Mårtenzon - 2 januari 2018 14:20

Tisdagen är lika snörik den som dagen igår. Det har snöat hela natten mot i dag och hela dagen, utan uppehåll. Snöfallet pågår för fullt även nu, dessutom har det varit plusgrader och är blöt snö och tung som bara den, fy!

Men just nu är det 0,9 minus vilket är glädjande i alla fall

Men hur det än är så är det otroligt grant med all denna snö på träden, de står där runt omkring mig som en skyddande mur i fotsida vita långrockar. Veka träd bugar sig för mig på grund av den stora tyngden. Men jag känner oro för taken som ska bära all denna börda av nu sur snö, men det är inget jag kan åtgärda.

När jag körde in till Dorotea i morse fick jag köra en oplogad väg med ca två dm djupa snöspår. Då var det tur att jag har en fyrhjulsdriven bil, min förra hade det inte gått så bra med, en liten "skitmercedes". Vid hemfärd hade de hunnit ploga.

Nu ska jag hålla mig hemma dagarna framöver, borta bra men hemma bäst, det är min bästa slogan.

 

Dagens namnsdagsbarn är Svea. I Bellvik har det funnits en med det namnet, en rekordelig kvinna med båda fötterna på jorden, som jag berättat om på familj 94 i Bellviksboken.

Ha en fortsatt bra tisdagseftermiddag, vi ses på samma ställe i morron, hej då!

I dag ser jag tyvärr inte mer än skorsstenen på grillstugan på grund av all snö, så mycket snö har det inte varit sedan vi satte dit den.  

Av Elsa Mårtenzon - 1 januari 2018 13:39

Snön vräker ner och det har den gjort sedan i natt. När jag var ute och skottade i morse såg det ut som att det skulle sluta, men när jag var klar började det om och riktigt ymnigt dessutom. Jag ser knappt holmarna på andra sidan sjön.

Har nyss haft det första skoterburna fikagänget för den här vintern här och de klagade över att de haft dålig sikt när de körde. Jag hoppas de hinner hem innan det blir mörkt.

Det är nu endast 0,8 grader kallt och jag hoppas verkligen inte att det blir plusgrader.

 

Ja, så har det nya året börjat och ingen av oss vet vad det bär i sitt sköte och det är ju tur om det skulle innebära tråkiga saker, man vill ju inte veta så´nt i förväg, inte jag i alla fall.

Det man kan önska sig av det nya året är väl att det blir en mindre orolig värld, att krigen upphör. Arma människor som måste leva i brinnade krig. Önska är ju tillåtet men det skulle vara bra om man vågade tro på det också. Vidare önskar jag mig att näthatet som florerar skulle upphöra, det är fruktansvärt att läsa de ondskefulla och lögnaktiga kommentarerna på Facebook, särskilt på de politiska inläggen.

Ha en fin fortsättning på nyårsdagen, vi ses!

Tyvärr får jag nog inte se månen ikväll, snön vräker ner fortfarande. Fy för all snö som faller!  

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Januari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards