oskmar

Alla inlägg under februari 2018

Av Elsa Mårtenzon - 4 februari 2018 17:36

I dag har vi firat Tims 8- årsdag! Tiden går fort, jag tycker inte att det känns som åtta år sedan han föddes. Grattis Tim! Bilden sedan förra sommaren.

 

 

En riktigt kall morron i dag också, som mest hade jag 30,5. Dagen har varit solig och glittrig, miljardes glitterstjärnor på snötäcket och knarr under skorna i den kalla snön.

En färggrann solnedgång och en soluppgång också i granna färger. Stjärnorna och månen strålade i kapp under natten.

Nu är klockan 18.05, det är 26 grader kallt och nu är det dimma så jag ser varken måne eller stjärnor.

 

Jag har varit till Dorotea på eftermiddan på Tims födelsekalas. Vi vuxna bytte av barnen som hade varit där på förmiddan.

 

I kväll blir det en kortis här, det har inte hänt så mycket förutom födelsedagen, jag kommer igen i morron.

 

Dagens namn är: Ansgar och Anselm, så ovanliga namn att det inte funnits några i Bellvik eller Nybäcken med dessa namn.

Ha en fin avslutning på söndagen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 3 februari 2018 15:10

 

Så här ser det nu det 200- åriga huset ut efter vår renovering 1986, om du jämför med hur det såg ut under 1920-talet, gårdagens bild, så är det ju en viss skillnad. 

Den här bilden är sedan 2013 och visar hur lite snö vi hade då vid jultiden, en viss skillnad därvidlag också mot i år, som synes. 

 

 

 

Det var nära 23 grader kallt i morse och det har varit en härlig dag med solsken och blå himmel. Jag upplevde dagen i går mycket kallare för då var det lite blåst, idag har det varit vindstilla. I morse var det klart månsken och under sena natten, vackert.

Nu är klockan 15.45, det är nu endast 12,3 minusgrader men klar himmel än så länge.

 

I vinter kan man väl nästan påstå att det är näst intill en gammeldags vinter, förutom att det inte varit "riktigt" kallt ännu. Annat var det förr när det gällde "kallväre", när jag var barn var det omkring 40 grader och mera ett antal gånger under vintrarna och jättemycket snö dessutom. Som mest sedan vi flyttade hit på Näset har vi haft 48 grader kallt, det var vintern 1987, strax efter julhelgen. Det bet i skinnet det!

Men allra mest var det en nyårsafton när min morbror Enar bodde här. Han ringde till mig i Hoting, där vi bodde då, han sa: "Hur kallt har ni idag?" Jag hann inte svara förrän han fyllde på med: "Jag har 52 grader kallt och längre går inte termometern".

Det kan man väl kalla vinterkyla? Då är det bra med en stor vedspis som sprider härlig värme! Det hade Enar och det har jag.

 

I gårkväll ringde Kerstin och var orolig över deras snötyngda tak på stugorna de har i Bellvik. I morse ringde Mary av samma anledning och jag förstår fullt ut att de oroas så mycket snö som vi har här. Jag hoppas att det ordnat sig under dagen, att de fått tag på en takskottare.

 

Dagens namn är: Disa och Hjördis, ingen med namnet Hjördis har bott i Bellvik.

Herbert och Viola hade en dotter som heter Disa, hon bor i Dorotea. Herbert och Viola har slutat jordelivet för ett antal år sedan och lämnade Bellvik några år innan dess, om jag inte minns fel.

Ha en trevlig lördagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 2 februari 2018 14:19

I det här huset bor jag! Bilden är sedan 1920-talet och har varit en sväng till Amerika och sedan hamnat i Hoting hos en släkting till Anna Nilsson, som utvandrade 1905, då 27 år. Hon var en ungdomsvän till min mormor, därför hade Annas släkt skickat det här kortet till henne för att hon skulle få se hur Isak och Tekla hade renoverat huset. På baksidan av kortet har det beskrivits för Anna vilka som är på bilden, de är uppräknade så här: "Ada lillbarnet till Tekla, Tekla, samt en flicka åt Lasse Wiklund, Teresia, en flicka åt Lovisa Wiklund, Delila, Erik Näsström, samt Isak till vänster." (Gubbarna sitter på bron)

Jag fick kortet för några år sedan av Anna Greta Lövqvist i Hoting, Annas släkting som fått kortet från Amerika av Annas barn. För mig är det ett värdefullt minne, men efter mig är det väl ingen som bryr sig. 

Huset uppfördes 1817, nästan 100 år före morfars renovering av detsamma.

 

 


Jag blev glatt överaskad i går kväll när jag tittade ut genom fönstret vid niotiden och såg fullmånen, oväntat efter en helgrå dag.

I morse var det nära 17 grader kallt och fläckvis blå himmel. Solens uppgång bjöd på ett glänsande guldskimmer mellan trädstammarna, så vackert. Den blå himlen kom inte att bestå så länge förrän det kom en ymnig snöskur. Vid elvatiden slutade snön falla och det började klarna. Det blev en kallsnåig solskensdag till slut.

Nu är klockan 15.00, det är 13,5 grader kallt och nästan helblå himmel.

 

Så var det helg igen, för mig kan det lika gärna vara måndag, det har ingen större betydelse. Jag råder ju över mina dagar helt själv och gör lite som jag vill med dem. Förutom när det snöar för det måste jag ju ta tag i förstås, annars är jag ganska fri att bestämma över mina dagar. Men jag har full förståelse för dem som längtar efter helgen. När man jobbar är det skönt med "vila" inför nästa arbetsvecka och att få umgås med sin familj.

 

I dag är det Kyndelsmässodagen. Det fick jag googla på för att veta mera: Kyndelsmässodagen är en festdag under kyrkoåret, till minne av när Maria efter 40 dagar efter födelsen bar fram Jesus i templet. Så nu vet jag det. (Google är bra)

Ingen namnsdag i almanackan idag.

Ha en trevlig fortsättning på fredagen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 1 februari 2018 15:16

 

Bakungen fungerar än, fast den murades 1941. Ett gammalt ordspråk som mamma brukade använda var: "Då segt börj och håll, då håll det länge". Känns det igen?

 

 

I dag har man fått hålla i hatten, det har blåst och yrt snö som sjutton. Lite mindre nu men tillräckligt ändå. Jag har inte längtat ut precis men var tvungen att skotta bort snödrivan som blåst ihop framför bron när jag var klar med mitt innejobb på förmiddan. Och fy så kallt det blåste!

Det har inte snöat i dag och till och med såg jag skymten av solen, men väldigt kort stund i en pytteliten molnlucka.

Nu är klockan 16. 05 det är 10,5 grader kallt men känns som 20 i blåsten. Vinden har mojnat en del nu, vilket är bra.

 

I dag har en ny rikspolischef blivit utämnd och det är bra. Hoppas att det vänder nu och blir slut på tjatet. Jag tror på den nye, men nu är det ju inte han ensam som ska vända skutan, det är en gemensam uppgift från många håll. 

 

Jag läste i lokaltidningen i gårkväll, att Vilhelmina invigt sin nya bakugn i dagarna, som inte kunde vara mer än max 4-5 år gammal. Om jag inte minns fel, jag läste i lokaltidningen när bagarstugan invigdes den gången. Den bakugnen hade rasat ihop före jul så folk som tingat bagarstugan för att baka tunnbröd till jul kunde inte göra det.

Det ger mig en fundering varför den förra föll ihop? Den bakugn jag har i min bagarstuga murades upp 1941 och är användbar fortfarande. Visserligen var vi tvugna att justera den efter alla bagardagar inför Bellviksdagen i 10 år och efter det inför allsången i tre år. Vi bakade då bröd i 10-11 dagar i sträck, ibland tre stöpor om dagen, den blev hårt åtgången och hann aldrig kallna.

Vi byggde ny bagarstuga 1997, men behöll ugnen och byggde stugan runt den, för att ugnen gräddade så bra. De som murade bakugnar förr kunde sin sak, den som murade min bakugn var Hans Edin från Bellvik, självlärd murare. De lärde av sina föregångare, hans far hade murat bakungnar bl a före honom.

Ha en fortsatt bra torsdagkväll, vi ses!

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
<<< Februari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards