oskmar

Alla inlägg under mars 2018

Av Elsa Mårtenzon - 23 mars 2018 15:30

Det började så bra i morse med 17 grader kallt och solsken, Det dröjde inte länge förrän molnen uppenbarade sig på himlen och där har de uppehållit sig hela dagen. Det har varit plusgrader under dagen.

Nu är det vitt bland bergen på sina ställen, det är med andra ord snöskurar på gång. 

Nu är klockan 15.45, det är 0,6 minusgrader och snöflingor virvlar i luften.

 

Nya terrordåd i Frankrike. Gisslantagande och IS har tagit på sig terrorhandlingen.

Är detta något som kommer att vara ständigt i framtiden? Hörde på avstånd för en stund sedan att en skyldig är gripen, men hann inte höra riktigt hur det låg till. Hoppas att det har gått bra och att inga är dödade. 

 

Ingenting har hänt av det som jag hade planerat göra i dag, det måste bli i morron istället, ingen återvändo då.

 

Dagens namn är: Gerda och Gerd, Götes mamma hette Gerda och var född i Bellvik 1915, levde i Stockholm större delen av sitt liv.

Någon med namnet Gerd kan jag inte komma på.

Ha en fortsatt bra fredag, vi ses!

 

Av Elsa Mårtenzon - 22 mars 2018 20:03

Under dagen har vädret varit blandat, åtminstone där jag varit. Ibland har det varit moln och ibland sol från en klarblå himmel.  Men plusgrader och blött på gatorna, därför känns det som att det är nära till påsken. Det brukar vara så så fort påskhelgen närmar sig, om den är senare eller tidigare spelar ingen roll.

Nu är klockan 20.20, det är 10,3 grader kallt med klar himmel, mängder med stjärnor och en klart lysande månskära, inte illa.

 

I dag har jag uppehållit mig i Strömsund hela dagen och kom hem klockan sex ikväll med en något tunnare plånbok, men hittade det jag sökte. Jag och Ingrid har varit där, hon har inte haft samma köplust som jag och jag har varit lite ängslig att hon skulle bli less på mitt sällskap. Men hon lovade att det var lugnt.

 

Eftersom jag inte hört någon radio och inte sett på TV under dagen så vet jag inte se senaste händelserna, dem ska jag försöka ta till mig ikväll på TV:n. Man kan ju önska sig att det hänt något positivt under dagen, men det brukar ju inte höra till vanligheterna.

 

Dagens namn är: Kennet och Kent och vad jag vet så har inte de namnen förekommit i Nybäcken eller Bellvik, jag kan i varje fall inte komma på någon.

Ha en bra fortsättning på torsdagkvällen, vi ses och hej då!

Av Elsa Mårtenzon - 21 mars 2018 18:25

Inte mycket solsken i dag, men bra väder ändå med plusgrader hela dagen. Solnedgången var synlig i alla fall, då var himlen färggrann och tjusig och solen som ett brinnande klot när den gick ner bakom bergen.

Det har rasat från hustaket i dag, det sista, med ett dån. Jag hade verkligen tur son inte hade bilen i vägen, då hade den varit ganska mosad. Tänkte ställa den närmare huset i går när jag kom hem, men tittade upp på taket och insåg risken.

Nu är klockan 18.45, det är 1 plusgrad och himlen är grå och tät med moln så när som i nordväst där är den lite blå.

 

I dag har jag gjort veckostädningen en dag för tidigt för i morron blir det annat på agendan. Jag har också gjort en mazarinkaka i långpannan och lite till.

 

Aktierna sjunker som en sten för Facebook för allt de fuskat med, t ex hjälpt Trump att vinna valet och mycket annat. Lagom åt Fb, men synd för pensionsfonden som förlorat massor till dags dato på sina aktier i det företaget. Så där går det när man blir ertappad med fingrarna i syltburken, Fb alltså. Hur ska det gå att lita på Facebook, tur att man är misstänksam mot det mesta i den vägen, men det borde alla vara. Jag är förvånad mer än en gång när jag ser vad folk delar med sig av och utan att läsa vem som ligger bakom. Eller också vet de men mer än gärna sprider falskheter. Men jag tänker fortsätta att vara misstänksam och inte gå på osanningar i den vägen. Jag hoppas folk håller sina korpgluggar öppna nu under valåret.

 

Dagens namn är: Bengt, och jag har två kusiner som bär det namnet och båda är födda i Bellvik. En av dem är jag släkt med på min fars sida och han bor sedan många år i Australien. Den andre är jag släkt med på min mors sida och han bor i Dorotea.

Ha en fortsatt bra onsdagskväll, vi ses!

( Jag försöker inte ens med en bild ikväll, tråkigt nog.)

Av Elsa Mårtenzon - 20 mars 2018 15:49

Dagen har bjudit på solsken men även en del moln. Blåsten är över för den här gången och det är ju skönt. Det var drygt 11 grader kallt i morse men ändrade sig till plusgrader ganska snart. 

Nu är klockan 16.15, hela himlen full med moln och det är 0,3 plusgrader.

 

Det skulle ha kommit en takskottare i dag eller i går, men han har inte varit synlig än så länge. Logen och vedboden är oskottade och i riskzonen enligt mig.

 

Idag när jag kom hem från Dorotea hade jag en skitig bil, det får man väl se som ett första "vårtecken". Annars verkar det inte vara det som är närmast i tiden när det gäller våren här, om man bortser från att det varit plusgrader på dagarna sedan söndag, det är ju rätt så kalla nätter än.

 

Nu vet jag inte vad jag ska kunna göra för att få bilderna att fungera här, jag tycker inte att det är roligt utan bilder. Det har funkat helt utan klander ända tills förra söndagen, är det datorns fel eller vad?

Jag ska göra ett försök till nu och då det kan det ta ett tag innan den här är läsbart.

 

Nej, det går inte att få hit en bild. Norton har varit här nu och kollat och gick bet. Han ringde Bernt till slut och de har konfererat med varandra och Bernt säger att jag ska ta kontakt med de som jag har bloggen med, men de är ju så "smarta" att det finns inget telefonnummer dit utan man ska maila vid problem och det brukar ju ta tid innan såna hör av sig, mailade igår. 

 

Dagens namn är: Joakim och Kim och inga med de namnen har bott varken i Bellvik eller Nybäcken.

Ha en bra fortsättning på dagen, vi ses och hej då!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 19 mars 2018 17:52

Dagens väder har varit bra, med både sol och några plusgrader. Det har blåst rätt så kraftigt, det har ju inte gjort så mycket eftersom graderna har varit på plus. Jag har fått passa snöraset på ladugårdstaket och skotta bort eftersom för att det inte skulle bli så mycket åt gången. Det var ca 15 cm kvar efter takskottaren och det är det som rasat eftersom under dagen.

Kvällen är inne och det är 4 grader kallt och kolmörkt ute när klockan är 22.50

 

I dag har Gunnel varit här och vi trodde att vi skulle kunna fixa att det blivit så trögt att få in bilderna på bloggen, men vi har inte kunnat räkna ut vad det beror på. Och ikväll går det absolut inte att få hit en bild. Jag har försökt i flera timmar och ger nu upp. 

 

Det får bli allt jag skriver i kväll, ska försöka bättra mig till i morron.

 

Dagens namn är: Josef och Josefina och det blir enkelt för några med de namnen känner jag inte till.

Ha en bra fortsättning på måndagskvällen, vi ses!

 

Av Elsa Mårtenzon - 18 mars 2018 15:33

 

I helgen har Michael bott i sin stuga på Näsudden  och Jan Peter och Ann Cathrine har bott i sin stuga där.

 

I dag har det varit plusgrader, rätt så kraftig blåst och lite solsken av och till. Mycket ovanligt den här vintern med töväder. Förra vintern var det tö stup i kvarten med regn och "blåisn`. Träden är rena från snö nu, den har blåst och töat bort, men det kommer väl nytt, förmodligen.

Klockan är nu 16.30, det är 2 plusgrader och just nu snöblandat regn, jag tror att blåsten avtagit en del.

 

I dag hade jag sällskap vid elvakaffet, annars har jag varit allena. Jag har bakat fikabröd både på förmiddan och eftermiddan, påsken är ju i antågande.

Påsken är egentligen ingen stor högtid för mig numera sedan jag blev ensam. Bäst blir den om det är vackert väder så att jag kan vara ute litegrann och njuta av det. Men det står än så länge skrivet i stjärnorna hur det blir med den saken.

 

Är det någon som funderar på hur det går med Rysslands val i dag? Nej, det behöver man ju inte göra, det är ju förutbestämt eftersom ingen annan kandidat släpps fram. Är det någon som försöker så försvinner han, fängslas eller förgiftas. 

 

Dagens namn är: Edvard och Edmund, inga med de namnen har funnits i byn vad jag kan erindra mig.

Ha en bra fortsättning på söndagskvällen, vi ses!

 

Av Elsa Mårtenzon - 17 mars 2018 15:41

Förra lördagen när Tim och Freja var här hade de med sig lillskotern och Freja tyckte det var kul att köra mellan snödrivorna på gården.

(Det tog ca tre timmar att få hit bilden.) 

 

 

 

Denna dagen har solen för det mesta hållit sig undan, små stunder har jag sett den men inte helt tydligt. Det har varit en dag med ganska tät himmel, man får glädja sig åt dagarna före som har varit strålande.

Nu är klockan 16.15, det är endast 2,3 grader kallt, ordentlig skillnad mot i morse.

 

Jag blev väldigt överraskad när jag kom ner i köket tio över sex på morron och kände att det var så kallt inne. Det var 6,7 gader varmt i köket och på termometern såg jag att det var 31 grader kallt ute, men samtliga element var iskalla. När jag kollade på värmepumpen var displayen heldö på den. Jag gick och kollade om det gått någon säkring, inte i säkringsskåpet på övervåningen i alla fall. Sedan ringde jag Anders och han sa på en gång att det nog är en huvudsäkring ute i stolpen på gården som pajat. Tur att det hände en lördag så att Anders var hemma och tur att jag har en stor och rejäl vedspis. Det fanns ingen sån säkring hemma, måste skaffas från Hoting och klockan hann bli nästan tio innan han kunde skruva i den. Och på ett litet kick var elementen heta och spisen ännu hetare så jag har inte lidit någon nöd precis.

 

Efter det har Anders flyttat tonvis med snö, han hade med sig hjullastaren från Hoting och det tog bra det. Stor lastskopa och kraftig maskin måste det nog vara en sån snövinter, med flera meter höga drivor Men jag har fått sämre utsikt, jag ser mest bara jättedrivor, flera mer höga åt alla håll. Ja, man får väl hoppas att de tinar bort när det börjar våras och det gör det ju förr eller senare.

 

Dagens namn är: Gertrud, en med det namnet har vi haft i Bellvik och det var Herberts och Violas dotter, som bor i Gävle. Hon finns i Bellviksboken på familj 106.

Ha en fin fortsättning på lördagen, vi ses och hej då!

 

(Nu blir det spännande för mig att få in dagens bild, igår tog det ett par timmar igen.)

Av Elsa Mårtenzon - 16 mars 2018 18:40

Båthuset står vid sjöstranden och väntar på sommar och öppen sjö...

 

 

Perfekt väder hela dagen med solsken och klar himmel, från morron till kväll. 

Det var 31 grader kallt i morse och strålande vacker morron.

Nu är klockan 19.25, det är 20,5 grader kallt och har i stort sett nyss blivit mörkt. 

 

Jag har inte uträttat särskilt mycket denna dag, åkte hemifrån klockan ett och kom hem halv sex i kväll.

Jag har varit på begravning, min kusins och har träffat släkt som jag inte sett på åratal. Om inte förr så blir det många gånger på begravningar som man ses, tråkigt men sant. Men ingenting vet man så säkert som att livet slutar på det viset för oss alla en dag. En del har längre tid på sig och en del kortare livstid. Orättvisan i det fallet är väl i så fall att det kan inträffa alldeles för tidigt för en del. Man får gå in för att göra det bästa man kan på den tid man får sig tilldelad. Och göra vad man kan för att hålla sig frisk så länge som möjligt. Läkarvetenskapen säger ju klart och tydligt i dag att man kan påverka en hel del själv och det tror jag stenhårt på.

 

Dagens namn är: Herbert och Gilbert, det senare namnet finns inte i min krets av de som jag känner till.

Däremot har det funnits inte mindre än tre Herbert i Bellvik. En av dem var född i Bellvik, Herbert Östlund, född 1909. Honom har jag berättat en hel del om i Bellviksboken och dessutom har jag ett inspelat band där han berättar själv och som jag återgivit boken. Bra information för mig när jag skrev.

 

Den andre, Herbert Lindström var från Backsvedjan och född, 1913, gifte sig med Anna i Bellvik. Honom hade jag stor nytta och glädje av både när jag skrev Bellviksboken och Nybäcksboken, även han en mycket duktig berättare och med ett hästminne.

 

Den tredje var Herbert Stream, jag tror att han var född i Tyskland. Han och hans familj köpte en fastighet i Bellvik  som de flitigt använde i många år. Deras fasta bostad var i Stockholm men de vistades i Bellvik varje sommar och många andra tillfällen i många år. Nu är det en av sönerna med familj som äger fastigheten i Bellvik och vistas där så mycket som de kan.

Ha en bra fortsättning på fredagskvällen, vi ses!

 

 

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards