oskmar

Alla inlägg under mars 2018

Av Elsa Mårtenzon - 15 mars 2018 14:46

 

2010 i mars då hade jag ett rejält skoterspår från stranden till Käringholmen och kunde ta en promenad dit varenda morron. Nu finns det inte den möjligheten. För det första är det så djup snö så jag tar mig inte ner till sjön och för det andra så är det smått om skoterspår på sjön i år.

 

 


En sån härlig vinterdag, strålande solsken, inte ett moln och solen värmer. Det var 30 grader kallt i morse, tack och lov, då blir det en vacker dag.

Nu är klockan 16.15, det är 8,6 minusgrader med glittrande bländvit snö.

 

I dag har takskottaren tagit bort snö på 4 tak, där han kommit åt, en del tak har han inte kunnat nå med den stege han hade med sig.

 

Dagens nyhet tycker jag är att, Nord Koreas utrikesminister är i Sverige och samtalar om (ev) Trumps och Kim Jong Uns "date" i maj, Vem kunde tro något sådant för ett par månader sedan? Vi har inte sett hur det hela slutar förstås men det känns lite utöver det vanliga med tanke på hur tongångarna varit tidigare. Då hotade Trump med att förgöra Nord Korea och nu kanske de ska träffas. Spännande att se utgången så småningom. Hoppas på det bästa för omvärldens skull.

 

Det känns inte alls bra att jag inte får in bilder här de senaste dagarna, igår inte alls. Jag fattar inte varför, det har gått hur lätt som helst tills på söndagkväll, då tog det ett par timmar innan den matats in och sedan har det varit nästan omöjligt. Nu funkade det med en gammal bild i alla fall)

 

Dagens namn är: Kristoffer och Christel, ingen med det senare namnet har funnits här.

Ingen Kristoffer har fötts eller bott i Bellvik eller Nybäcken.

 

Däremot har jag ett barnaminne av en gubbe med det namnet, men han kallades för Dôrre. Han var från Avaträsk och anlitades av folk i byarna att gräva brunnar. Morfar hade lejt honom att gräva ett brunn på gården, för övrigt den brunn som jag ramlade ner i sedan, men räddades av mormor.

Det var under andra världskriget som brunnen grävdes, "´n Dôrre" satt då i det här köket och tittade i någon tidskrift eller tidning, det minns jag inte vad. Till slut såg han en bild och sa så här: "E henne ha vi sjalve satan", (ber om ursäkt för svordomen men så sa gubben) jag minns tydligt allvaret i hans uppsyn och röst. Morfar frågade vem han menade och gubben svarade: "Dä ä Molotov". Sedan diskuterade morfar och ´n Dôrre krigets härjningar i Europa, från det samtalet har jag inget minne av orden som föll. Däremot tycker jag att det är roligt att man kan minnas såna händelser så tydligt, kanske för att det var första gången jag hörde den svordomen, eller gubbarnas allvar i rösten. Visst är det härligt att vi har begåvats med något som heter minne?

Ha en bra fortsättning på torsdagen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 14 mars 2018 14:26

Många dagar som den här vill man ha! Helklar himmel och strålande solsken, inte ett moln så långt jag kan se.Det var strax över 20 grader kallt i morse och det var välkommet, då slapp jag snöfall.

Snön som ligger är så bländande vit att det gör ont i ögonen när man tittar på den i solens sken. Men sååå grant!

Nu är klockan 14.50, det är 7 minusgrader i skuggan och det övriga är redan beskivet.

 

Jag har haft problem med att sätta in bilder i flera dagar här, vad det nu kan bero på? I går kväll gick det bra när jag tog en gammal bild, nu blir det spännande att se om det lyckas i dag eller inte.

 

I dag har det varit väldigt lugnt, för lugnt. I morron ska takskottaren komma igen, sa han i alla fall. Då ska jag laga lunch till honom, för det är dåligt med matställen i Bellvik. Jag har alltid lagat lunch till dem som varit här och jobbat förut, nu är jag inte lika alert som då. Men i morron ska det bli ändå.

 

Dagens namn är: Matilda och Maud, ingen Maud har bott här eller i Nybäcken. 

Däremot har Matilda förekommit i Bellvik, min farmor hade en syster som var döpt till Brita Matilda, född 1894.

Om du funderat över varför jag tar med namnen från Bellvik och Nybäcken så kan jag förklara det med att, jag skrivit Bellviks historia och Nybäckens historia och har därför ganska god vetskap om vad folket har haft för namn här, födelsedata m m, förr och nu.

H en bra fortsättning, vi ses!

 

Nej, det funkar inte med bilden i dag heller, inge roligt alls...

 

Av Elsa Mårtenzon - 13 mars 2018 15:35

Jag måste ta en bild från förra veckan för jag får inte in den nya. Så här har det sett ut i dag, så när som på snömängden och takskottaren på taket. 

 

 

Det var en vacker morron och blev en lika solig och härlig förmiddag. Mitt på dagen gjorde molnen entre och solen försvann.

Nu är klockan 19.10, det är 6,5 minusgrader och det yr snö från träden för fullt. Det fattas väl bara att det blir blåst och yrsnö nu, då är det mycket som kommer loss.

 

I morse fick jag sällskap i snöskottningen, jag på backen och John på ladugårdstaket. På det har det varit många, många ton snö, han sa att det knakade väldigt mycket av trycket och det förstår jag mer än väl.

Vid elvakaffet satt vi vid samma bord i alla fall och då hade jag skottat klart, men inte John, han har haft fulla selen med taket hela dagen.

 

Ja, nu har Trump sagt upp utrikesministern också. Det verkar vara svängdörrar i Vita huset den här presidentperioden. Det är klart,säger de inte ja och amen till allt som Trump vill då blir det sparken. Hur ska det gå när han ska träffa Kim Jong Un? Kommer de att hota varandra med atombomber från båda hållen? Det blir spännande, jag har inte uppfattningen att de två är särskilt diplomatiska.

 

Dagens namn är: Greger och det namnet har förekommit i Bellvik tills för några år sedan. Greger var född 1925 och gick bort för några år sedan. Han var en trogen tunnbrödsköpare hos mig, han och hans syster Sonja.

Ha en bra fortsättning på tisdagen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 12 mars 2018 14:59

Nej, jag måste ge upp bilden, jag har väntat i flera timmar på uppladdningen av en bild. Det fick jag göra i går kväll också, men ikväll ger jag upp, något är fel tydligen.

 

 

Det är skillnad som natt och dag på vädret i dag och i går. I dag har det snöat från det jag öppnade ögonen i morse, utan ett endaste uppehåll. Just nu är det så ymnigt att jag ser knappt skymten av holmarna på andra sidan sjön, och då bor jag nära sjön ändå.

Jag väntade in i det längsta innan jag gick ut och skottade i dag, trodde att det skulle avta, men det blev tvärtom. Medan jag var ute hann det komma ett par cm till, det är bara att börja om i morronbitti.

Nu är klockan 15.25, det är 4,6 grader kallt och det faller manna från himlen - nej det är visst något annat det. Men det är den modellen på flingorna.

 

Det skulle komma takskottare i dag, men de har varit väldigt osynliga. Så osynliga att de varit obefintliga.

Nu fick jag besökare och ska fylla kaffepannan, återkommer.

 

Dagens namn är: Viktoria, namnet har förekommit både i Bellvik och Nybäcken på så sätt att hon var född i Bellvik och gifte sig till Nybäcken. Hon hette Kristina Viktoria Dorotea, född 1886, kallades Tora, rejält förkortat i slutänden.

Den andra "bekantingen" är kronprinsessan Viktoria.

Ha en fortsatt bra måndag, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 11 mars 2018 17:32

Nu har Malin bakat och kavlat den första kakan för dagen, rund och fin. Sedan ska den läggas upp på "fjala". LG tar sedan hand om den, skjuter in den i ugnen, gräddar, sopar, och paketerar.

Det kallas väl för Team Work om man lånar från annat språk. Men det är väl onödigt när vi kan kalla det för samarbete.

 

 

I dag har det varit en superhärlig solskensdag! Inte ett moln i vägen för den strålande solen på hela dagen. Det var strax över 20  grader kallt i morse, tack och lov, därför blev det en vacker dag.

Nu är klockan 19.10, det är 17 grader kallt. Solen har krupit ner bakom skogskanten i väster och det är lite lätta molnskyar på himlen nu. Det var för några timmar sedan, uppladdningen med bilden har tagit allför lång tid på sig och det blev klart nu först.

 

Klockan åtta i morse ringde Malin och frågade om de kunde baka tunnbröd i dag, för det ville LG att de skulle göra. Jag försökte stoppa dem och sa att det var över 20 grader här. Malin sa att i Dorotea hade de bara 10 grader kallt. Jag sa att det är oskottat till bagarstugan och det måste fraktas ved dit. Men LG har så mycket vilja och energi så honom stoppar man inte så lätt. Det är ingen fara sa han och var här på ett litet kick. Drog dit veden, skottade och gjorde eld i ugnen och kaminen. Åkte hem och handlade ingredienserna, tog med sig familjen och kom hit. Han gjorde varma mackor till oss alla till lunch. Jag hade fyllt semlor till elvakaffet, vi fikade sedan LG gjort degen och klockan ett var de klara att börja med baket.

Nu har de åkt hem och ikväll ska han köra till Umeå på sitt jobb. Den mannen har mycket energi och får mycket att hända.

 

Dagens namn är: Edvin och Egon. På den här gården fanns min morbror Eivin, som han var döpt till, men i en del kyrkböcker har det stått Edvin. Men för mig och alla andra hette han Eivin, född 1911. Jag har berättat om Eivin och hans föräldrar på familj 74 i Bellviksboken.

I Nybäcken fanns en med namnet Egon, född 1936. Föräldrarna hette Ejnar och Maja Rönnberg, jag har berättat om familjen i Nybäcksboken på familj 31.

Ha en bra fortsättning på söndagskvällen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 10 mars 2018 15:32

Det här taket ser det riskabelt ut för och ändå är det skottat en gång för några veckor sedan. Och inte höll jag kameran stadigt heller så hela huset lutar. Ja, hur ska det gå?

 

 

Solsken i dag från klockan elva, så härligt att få se solen efter allt snöväder! Det var riktigt roligt att få skotta snö i solsken i dag och jag slapp frysa om händer och gå in för att byta handskar flera gånger. Nu har jag skottat så nu är det traktorjobbet kvar.

Klockan är nu 15.50, det är 8,5 minusgrader. Nu har det grötat ihop sig på himlen så solen är dold igen bakom molnen.

 

Har nyss haft besök, men fick inte ens bjuda på kaffe. Det är ovanligt för mig, brukar inte släppa i väg någon utan att ha fått bjuda på fika.

 

I dag känns det ganska tomt och lite att skriva om, men det blir ju lättsamt att läsa då.

 

Dagens namn är: Edla och Ada, ingen Edla har jag kännedom om.

Ada däremot var yngsta barnet på den här gården när min mormor och morfar var i sin krafts dagar. Ada var född 1917, bodde i Östersund under sista åren av sin levnad, som blev många.

Ha en fin fortsättning på lördagen, vi ses!

 

Av Elsa Mårtenzon - 9 mars 2018 14:39

Jag skulle vilja ha solsken på lagårn i morron. Önsketänkande! Det här är en gammal bild, jag har inte haft tid med bilder. 

 

 

Ja, det snöar i dag också, men i mindre omfattning än dagarna som gått. Jag har ett par gånger skymtat solen genom molnskärmen, men endast skymtat som hastigast. 

Jag har i alla fall fått mera gjort i dag för jag har inte skottat någon snö, sparar tills i morron.

Klockan är nu 15.15, det är 8,3 minusgrader och fortsatt snöfall, samt att den driver omkring litegrann, det är alltså lite svag vind också. Det är bara att hoppas att den inte blir kraftig, för då är det mycket som kommer loss och virvlar omkring. Det vill jag helst slippa.

 

Vad anbelangar världshändelserna så är de ju lite"hårresande" i dag. Trump skrev ju på om höjda tullavgifter, 25% för stål och 10% för aliminum. Det gick inte att beveka Trump, precis som alla trodde men hoppades i alla fall. Han säger sig villig att göra vissa undantag och det blir en spännande fortsättning som följer.

Och inte nog med det - Trump och Kim Jong Un ska träffas i maj för samtal om  kärnvapens fortsatta varande i Nord Korea eller inte. 

Hur trovärdiga dessa två är det visar sig väl så småningom. Det är ju inte vad de gjort sig mest kända för hittills.

 

Dagens namn är:  Torbjörn och Torleif, ingen Torleif känner jag till som bott här. Däremot Torbjörn bodde här som barn, hans mor var Konsumföreståndare i Bellvik några år. Numera är jag Facebookvän med Torbjörn och vet att han bor i Örebro. Han har bl a skickat mig några bilder från den tiden han var skolbarn i Bellvik.

Hans mor var från Rörström och hans far var från Norge.

Ha en trevlig fortsättning på fredagen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 8 mars 2018 15:00


Så här öppet landskap var det i Bellvik på 1950- talet. Bilden är tagen från den gård som låg högst upp i byn, Gröndals. Den landtunga som du ser som går ut i sjön är Näset där jag bor.  Så klart och tydligt ser man inte platsen i dag, det är för mycket skog som skymmer. Det blev slut med öppna landskap sedan bönderna slutade hålla kreatur på sina åkrar och sedan lieslåtten upphörde. Så synd på många vackra byar att de fått växa igen. 

Bilden har jag skaffat från Västerbottens museum, som var här då och tog en massa bilder för att bevara åt eftervärlden.

 

 

Ja, det råkade vara 17 cm nysnö i morse också när jag mätte djupet 8.20.  Och det snöade fram till klockan 10.30 på förmiddan, vilken tur att det var ganska lätt snö.

Jag trodde inte att jag  skulle få hit nån traktor förrän tidigast söndagkväll, men som tur var kom Anders och tog bort drivorna jag skottat ihop innan han for till fjälls.

Nu är klockan 15.25, det är 6.0 grader kallt och grågrå himmel.

 

Ibland kan det gå en hel vecka eller mera utan att det ringer i min telefon, men i dag har den ringt tre gånger på samma dag. Jag finns! Men nu hör till saken att jag är inte så värst duktig att ringa själv heller. Jag tänker att jag ska ringa men oftast stannar det vid tanken.

 

Nu har en minister i regeringen slutat för ett toppjobb i FN, så nu blir det en annan som får ta skiten från hatmobben framöver. De som skriver alla hatinläggen på Facebook får nu sadla om till ett annat namn. De som vräker ur sig allt hat, skulle de kanske göra jobbet bättre? Att de inte försöker komma i ropet då, kan jag tycka...

 

För alla pengar i världen skulle jag inte vilja vara minister en dag i mitt liv. Jag försöker hålla reda på vad de gör på alla håll och kanter och vet därför en hel del vad de åstadkommer och försöker åstadkomma. Fy för att bara få en massa skit för sitt jobb!

 

Dagens namn är: Siv, jag hade en klasskamrat som bar det namnet, hon lämnade jordelivet för några år sedan.

Och så står det Internationella kvinnodagen i almanackan denna dag.

Den 8 mars 2005 skrev jag Förordet till Nybäcksboken, alltså på den Internationella kvinnodagen.

Ha en bra fortsättning på torsdagen, vi ses!

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards