oskmar

Alla inlägg under april 2018

Av Elsa Mårtenzon - 6 april 2018 15:02

Eftermiddan blev mycket bättre! Morgonen och förmiddan snöade det igen och var noll sikt. Det slutade vid elvatiden och nu skiner solen och har gjort det sedan ca halvtolv.

Det blåser ganska bra och då är det tur att det är plusgrader för snön ligger still, förutom i morse då flyttade den på sig i "blåsväre".

Jag har varit ute och skottat sur och tung snö som klibbat fast på snöspaden, inte så lättsamt precis.

Nu är klockan 15.45, det är 2,5 plusgrader och takdropp. Himlen är blå nästan runt om och solen skiner.

 

I gårkväll såg jag sista avsnittet på SVT:s: "Länge leve demokratin". Jag önskar att varenda kotte hade sett den programserien, allra helst de som tror att demokrati det har vi för evigt sedan den är införd. Vi har haft demokrati i Sverige i 100 år och jag hoppas att folk idag vet vilka som var mest emot när det skulle införas. Inget kan vara mera fel än att den skulle finnas för evigt, det är något man måste vara sååå rädda om för att få behålla. Det är lätt att den försvinner på det det mest fasanfulla sättet, till och med Hitler blev demokratiskt vald och alla vet väl vad det innebar. Jag bävar för alla dessa "rörelser" som uppstår och som kan bli politiska partier som snedvrider skallen på folk, det har vi många exempel på i Europa numera. Det fanns en tid när vi inte trodde att något sådant som andra världskriget med dess fruktansvärda följder, skulle kunna bli verklighet igen. Men hur är tonen idag i Europa och över världen med allt hat och hatmobben som föraktar det  mesta utom sig själva?

I går visades i programmet bl a, ett försök till intervju av Jan Scherman, som varit programledare för programserien, i Almdalen förra sommaren. Då rann tårarna på mig, han försökte intervjua en från Nordiska Motståndsrörelsen = NMR, nazister i Sverige. Han fick ett nej till svar när han frågade om han fick ställa en fråga. Varför frågade Scherman: "Därför att du är jude", svarade vederbörande. En annan av samma sort sa judesvin åt honom. Hur kan detta vara vanligt förekommande i dagens Sverige efter allt som hände från 1939 till 1945? Fruktansvärt! Dessa människor i NMR, vad är det för fel på dem??? Jag ryser!

 

Dagens namn är: Vilhelm och William, nej, jag kan inte komma på att det funnits några med de namnen i varken Bellvik eller Nybäcken.

Ha en fortsatt bra fredag, vi ses och hej då!

Av Elsa Mårtenzon - 5 april 2018 15:36

Det pågår ett ymnigt snöfall sedan halv ett, igen. Det var uppehåll på förmiddan och solen försökte tränga sig fram genom molnen och det ljusnade litegrann. Men sedan tog Kung Bore, han med vinter och snö över igen. Nu ser det ut som igår, utsikten är i det närmaste obefintlig.

Nu är klockan 16.00, det är 1 plusgrad och vitt, vitt och vitt, vart jag än tittar.

 

Jag skottade ju ingen snö igår utan sparade den till i morse och det låg 12-15 cm. Och för tung var den och inte är den här snön som faller nu lättare, eftersom det är sursnö.

 

Jag har pratat med en före detta jobbarkompis i dag, från den tiden jag bodde i Hoting, tyvärr är hon inte densamma i dag, tråkigt nog. Det är så tråkigt när de försvinner in i dimman, men hon märker det nog inte själv så jag låtsas inte heller om det, jag håller med om allt. Det är en from önskan att man ska slippa detta elände, tur att man inte vet i förväg, då skulle man ju inte ha en lugn stund.

 

Dagens namn är: Irene och Irja, nej, några med de namnen känner jag inte till i närområdet.

Om det varit Mirja, i så fall hade jag en påhittad kompis med det namnet när jag var barn på Näset där jag bor nu. Det fanns ju inga barn mer än jag när jag bodde här, därför pratade jag med mig själv när jag lekte och hade en "kompis" som jag kallade Mirja. Vi var överens om allt och det sägs ju att det är bäst att prata med sig själv för då får man de bästa svaren. Och det har jag provat på.

Ha en bra fortsättning på torsdagen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 4 april 2018 15:30

Idag kan man tro att det är januari månad igen vad gäller vädret. Det har snöat intensivt hela dagen och det är så dålig sikt att jag inte ser holmarna på andra sidan sjön. Dessutom är det sur snö, så jag låter den ligga och hoppas på naturens krafter och töväder som tär på den. Det verkar när jag kollar på YR och SMHI som att det ska avta under kvällen- ser framemot det.

Nu är klockan 17.15, det är 1 plusgrad med fortsatt ymnigt snöfall och utsikten över sjön är totalt borta.

 

I dag står två bröder inför rätta för att ha sålt knark på nätet och därmed dödat åtta personer. Naturligtvis säger de sig vara oskyldiga till brott, medlet var inte narkotikaklassat då vid försäljningen. Det vanliga numera är ju att alla "är oskyldiga", om de så blir påkomna med att göra brottet inför andras ögon, så nekar de ändå. Jag är helt övertygad om att de visste vad de gjorde och jag hoppas domen blir därefter. Det är tragiskt, ja mer än det, hur knarket har ökat och ökar i samhället. Det var bedrövligt att folk började knarka för 50 år sedan, men då var de inte så upplysta som i dag. Nu vet alla vilka faror det är med denna ohyra och ändå börjar folk använda det, varför tänker man inte längre än näsan räcker. Och langarna och försäljarna, det de gör är helt oförlåtligt. Hur mångas liv har de inte förstört och till syvende och sist dödat.

 

Dagens namn är: Marianne och Marlene, ingen Marlene har funnits i varken Nybäcken eller Bellvik.

Däremot har vi haft en med namnet Marianne i Bellvik, som tyvärr gick bort alldeles för tidigt, redan 1998. Hon var gift med Rune Lindström.

I Nybäcken fanns det även en med namnet Ingegerd Marianne, jag tror att hon kallades för Marianne. Föräldrarna och barnen flyttade från Nybäcken 1949, efter försäljning av fastigheten i Nybäcken till Vattenfall, de flyttade till Lökom. Jag har berättat om  dem i Nybäcksboken på familj 31.

Ha en fortsatt bra onsdag, vi ses!

 

Av Elsa Mårtenzon - 3 april 2018 18:15

En dag med idel solsken i dag också! Nu undrar man ju om det möjligen kan bli så även i morron, det ser inte ut så när jag kollar väderleksrapporten? I morron blir det snö säger rapporten.

Det var en kall natt och morron och en solig dag fick vi på det.

Nu är klockan 18.30, det är 2,5 grader kallt och tunna skyar i vägen för solen nu.

 

I dag gick det inte att få in någon bild här, har försökt sedan klockan tre i dag, flera gånger men icke sa Nicke.

 

 I dag har vi fått beskedet att Lill Babs har gått bort och det har de pratat om både på TV:n och radion hela dagen. Hon har varit en folkkär artist som alla har haft idel vänliga ord om hela dagen. Alla visste ju om att hon blev sjuk för kort tid sedan, men alla trodde nog att det var övergåeende och att hon skulle stå på scenen igen, 80 år gammal. Men så blev det inte. Hon har haft en otroligt lång karriär, började som 15- åring.

 

Dagens namn är: Ferdinand och Nanna, någon Nanna känner jag inte till. 

Det närmaste jag kommit namnet Ferdinand är genom Herbert Lindström som var min trogne berättare när jag skrev Bellviksboken och Nybäcksboken. Hans far hade nämligen namnet Ferdinand och bodde i Backsvedjan. Jag tror nog inte att jag sett honom annat än på bild, kanske såg jag honom när jag var barn nån gång.

Ha en fortsatt bra tisdagskväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 2 april 2018 14:10

  

Ja, var gör det att snödrivorna är höga när solen skiner som den gjort i flera dagar nu och hela påskhelgen?!

 

 

Jo det är faktiskt sant, solsken från blå himmel i dag också! Det har verkligen inte funnits någon som helst anledning att klaga på vädret den här påsken, så intensivt som solen lyst upp tillvaron för oss här uppe i Södra Lappland alla dagar. Frågan är om det inte varit som suveränast den här dagen, jag har inte sett ett enda litet moln under hela dagen.

Och ännu en till natt med vackert månsken och myriader av stjärnor på himlapällen.

Det var 21,5 grader kallt i morse och det har vi fått belöning för i form av en superfin dag.

Nu är klockan 17.10, det är 1 plusgrad och fortsatt solsken och helblå himmel.

 

Ja, från och med igår är det infört flygskatt och det har varit en hel del protester och gnäll i förväg. Men jag säger, vadå? Vi har ju skatt för fordon som går på väg också, varför ska det inte vara skatt när man är uppe i det blå och spyr ut orenheter? Det kostar nu 60 kronor mera att flyga inom Sverige, inom Europa, tror jag lite mera, ev 200 kronor (osäker där) och långa resor som Thailand t ex kostar det 400 kronor i skatt.

Har man inte råd med det, ja, då måste man väl avstå kanske när det är en nöjesresa, kanske göra en resa mindre per år, eller?

För mer än 20 år sedan hörde jag en professor och forskare på radion, P1 så klart, att om femtio år skulle människorna vara tvungna att börja om från början igen, med att odla jorden och då börja om från vildmark igen, som gjordes en gång i tiden. Bland annat på grund av att det inte fanns mat för alla om det fortsatte som det gjorts i nutid. Hörde en forskare förra veckan på P1 som sa, att det kommer att vara miljontals, många, många miljoner miljöflyktingar över jorden framöver, om det inte vänder när det gäller klimathotet och det fortare än man kunnat sia om. Det klagas väldigt högljutt nu på flyktingströmmar, men då blir det nog andra verser som sjungs när den dagen kommer. Det går nog inte att bara rycka på axlarna och tro att man ska kunna tänka på innehållet i plånboken bara.

 

Dagens namn är: Gudmund och Ingemund, inga med de namnen känner jag till.

Ha en bra fortsättning på annandagspåskkvällen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 1 april 2018 14:20

 

Äta bör man annars dör man, sägs det. Och äter det gör man ju varje dag, även jag.

 

Hej igen! Påskdagen har varit lika solig och grann som flera dagar innan, otroligt men sant. Vem hade vågat tro att det skulle bli en så solig och fin påsk, inte jag i alla fall. Mest vanligt har det ju varit att man fått en eller högst ett par dagar och nu har det här vädret pågått i flera dagar i rad, det började ju redan under tidiga påskveckan. Det är bara att glädjas åt det och ta det tillvara.

Det var 21 grader kallt i morse och inte ett moln på himlen. Under natten sken fullmånen lika stort som solen gjort i dag. Men med en stor skillnad förstås, solens strålar värmer men det gör inte månen.

 

Det har varit lugnare, tystare skotertrafik i dag. Det har varit folk på Käringholmen, men ett annat gäng kanske eftersom det inte körts så mycket.

Jag har suttit mot ladugårdsväggen och njutit av solens strålar, slumrat ibland och läst ibland. Jag kunde inte sova så bra idag som igår, ändå gick jag till sängs kvart i ett i natt och vaknade redan kvart i fyra i morse. Så har jag alltid fungerat, ju senare jag lagt mig ju tidigare har jag vaknat, konstig ordning kan man tycka, men inget jag kunnat göra något åt.

 

Det har blivit oroligt på ett ställe till i världen nu, det började med en demonstration av palestiner härom dagen. Och som alltid mellan palestinier och israeler så brassas det på, det ena parten ska ju alltid "ge igen" flerfaldigt. Nu med många, många skadade och 15 dödade vid det här laget och än har vi väl inte sett slutet skulle jag tro. Jaa, vad ska man tro om detta eländes eländes fiendskap?

 

Dagens namn är: Harald och Hervor, ingen Hervor i Bellvik eller Nybäcken. 

Däremot har två med namnet Harald bott i Bellvik.

Den ene var Harald Wallin, född 1903, gift med Svea, de hade sju barn. Båda är nu hädangångna sedan många år och huset och gården står öde, förutom någon vecka under sommaren när en del barnbarn och barn befinner sig där. Det är många såna gårdar i Bellvik numera som det endast är en kortare sommarvistelse. Jag har berättat om Harald på familj 94 i Bellviksboken.

Näste Harald hette Backlund, född 1925, gift med Signe från Jämtland, de hade en son. Alla tre är nu borta från sin vandring på jorden. Gården har andra ägare och står inte tomt i dag, vilket är glädjande. Jag har berättat om Backlunds på familj 113 i Bellviksboken.

(Kan inte komma på någon mer med namnet Harald för tillfället, har en känsla av att det funnits någon till.)

Ha en fin fortsättning på påskdagens kväll, vi ses!

 

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards