oskmar

Alla inlägg under maj 2018

Av Elsa Mårtenzon - 23 maj 2018 18:20

Underbara sommarkvällar, redan i maj. Finns det något bättre?

 

 

Inte ett moln på himlen i dag och för det mesta helt stilla sjö, vad mera kan man begära?

Det har varit svalare i luften i dag än i går, men bra när man ska jobba ute. På natten tronar en halv måne som nu är vit för det är ju ljusa nätter nu. Sommaren är ju härlig, synd bara att den årstiden går så fort och blir för kort. 

Nu är klockan 18.45, det är 16 grader varmt i skuggan. Inga moln nu heller och spegelblank sjö, sååå vackert på sjön.

 

Det är en himla tur att jag är så misstänksam nu för tiden. Varför det då, det var jag ju inte förut?! Jo, därför att nu behövs det verkligen. 

Vid fyratiden ringde telefonen, jag svarade och någon påstod sig ringa från Handelsbanken/Sparbanken. Han frågade om jag just nu höll på att betala 7000 kronor till utlandet?

"Nej jag har inga utlandsaffärer", sa jag.

Han försökte på alla vis försöka övertyga mig om att det var så. 

Jag sa att, "hur ska jag kunna lita på att du ringer från banken"?

"Om du kopplar in din bankdosa så ska jag hjälpa dig, annars försvinner 7000 kronor för dig nu", sa han.

 "Var sa du att du ringde ifrån", frågade jag.

"Från Handelsbankens huvudkontor i Solna" fick jag till svar.

"Vet du, jag tror att Solna är full av skurkar", sa jag.

"Sätt in bankdosan nu så ska jag hjälpa dig innan dina pengar försvinner", envisades han.

"Nä, du får ringa till min bank i Dorotea", sa jag

Då la han på och samtalet var avslutat. 

Tjyvjäklar, säger jag. Att det inte går att lita på folk nu för tiden, tur att man inte är lättlurad!

Och ännu mera misstänksam kommer jag att bli efter detta!

 

Dagens namn är: Ivan och Vanja, ingen Vanja härifrån känner jag till.

Men Ivan, äldst pojken åt ´n Amandus och á Bojan. Visserligen flyttade familjen från Bellvik men inte längre än till Hoting. Och de har varit trogna Bellvik på somrarna och är fortfarande. Tre ur grundfamiljen familjen har lämnat sin jordiska vandring, samt en av mågarna. Men resten är trogna Bellvik när sommaren kommer och Ivan och Hans fru var här senast förra hösten. Så hoppas jag denna sommar också blir, eller hur Kerstin?

Ha en riktigt fin kväll i sommarvädret, vi ses!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 22 maj 2018 16:18

 

Ja, än är det lite högt vatten, men det har onekligen gått åt rätt håll.

 

 

Det är lätt att glömma alla dagar med kallblåst och dåligt väder när det ser ut som i dag.

Först tidigt på morron var det ganska molntätt och så trodde jag att dagen skulle bli. Men det blev en alldeles förträfflig sommardag och med lagom fläktande vind, som kommer från norr och varm ändå.

Nu är klockan 17.00, det är 21 grader varmt i skuggan, lite lätta molnskyar som inte är i vägen för solen. Vinden är skönt ljummen och helt lagom kraftig för att göra värmen enbart skön.

 

Det var verkligen synd att vara tvungen fara till Dorotea i dag. Helst av allt är jag hemma hos mig och utomhus såna dagar, men det var tvunget tyvärr.

Jag var på kyrkogården med lite blommor innan jag åkte hem. De rätta blommorna och planteringen måste bli lite senare, om det skulle bli frostnätter. Det var många som var där och planterade i dag, de chansar väl. Det har jag gjort ibland också och då blir det som det blir om frosten kommer. Men jag tycker att det är svårt i Dorotea på kyrkogården, alla stora och dessutom fula björkar tar både näring och vatten från det man planterar, så oftast är jag missbelåten när det gått ett tag. Björkarna är fula därför att de är jättegamla med mossa, lav, torra och döda grenar. De skuggar, men vad hjälper det när de tar all näring och allt vatten.

 

Jag har inte gjort mycket nytta sedan jag kom hem, bara fixat min mat och plockat lite sten som inte verkar ta slut. Jag trodde jag plockade sten färdigt när jag gick bredvid ´n Per Johan och plockade sten på nylägdorna för många, många år sedan, men det verkar räcka livet ut.

 

Dagens namn är: Hemming och Henning, inga med de namnen i Bellvik eller Nybäcken vad jag kan komma på.

Ha en fin fortsättning på tisdagskvällen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 21 maj 2018 17:50


En grann dag med sommarvärme och solsken!

 

 

Vilken härlig dag det varit, sol och helt stilla sjö. Såå vackert! Och det växer så det knakar, det går otroligt fort nu.

Men, det var liite för varmt att jobba ute i dag, jag brukar inte svettas nämnvärt men i dag har det bara runnit och droppat, det är inte så skönt förstås. Ändå var jag inomhus och jobbade till klockan var elva, men det är klart det var ju ännu varmare efter det.

Nu var jag ju ovanligt dum förstås, det är klart att det blev varmare på eftermiddan en sån dag. 

Nu är klockan 18.25, det är 22 grader varmt i skuggan och sjön ligger stilla med speglande holmar på andra sidan.

 

Nu hotar USA:s nya utrikesminister med hårda bandage mot Iran, som aldrig förr säger han. Och han hotar dem som har för avsikt att stanna kvar vid avtalet och det är ju Europa som har de planerna.

Fy att det aldrig kan vara lugnt från något håll, är det inte det ena så är det det andra. Och inte blev det mindre oroligt med Trump som president och världspolis. Men huvudsaken är väl att han får höras och synas. Men jag tror inte att han har Kim Jong Un som i en liten ask som han tycktes tro och började slicka sig om munnen efter fredspriset. Det hoppas jag att han inte får, då spricker han väl självgodhet och då drunknar USA.

 

Dagens namn är: Konstantin och Conny, ingen Conny har funnits här.

Men Elias Konstantin, född 1835 i Nybäcken, kallades Elias. Gifte sig till Bellvik med Christina Erika Andersdotter, född 1835. Paret fick 17 barn under en tidsperiod av 26 år. Erika födde sitt första barn när hon var 21 år. Av dessa 17 barn dog två av dem under barnaåren. Detta par var min mors morföräldrar.

Ha en fortsatt bra måndagskväll, vi ses!

 

Av Elsa Mårtenzon - 20 maj 2018 17:23

 


Men oj,vad det grönskar redan och så fort det gått! Jag hinner inte med, det går föör fort...

 

 

Vilket härligt väder det blivit på eftermiddan, så varmt och skönt! Under dagen har det nästan hela tiden varit höga molnslöjor i vägen för solen, vilket var stor tur för mig. Ingen blåst i dag som igår när det blåste rena ishavsvindarna ibland.

Det var en vacker morron med en sjö som låg helt stilla och rätt varmt redan då, så nu har det vänt från kalla vindar till ljumma.

Nu är klockan 17.25, de är 22,5 grader varmt i skuggan och nästan vindstilla på sjön. Solen skiner och det är lite tunna skyar här och där på himlen, det blir en härlig kväll.

Vattenmängden i sjön har sjunkit en hel del vid det här laget, det blev inte som 1995. Sån tur, jag behövde inte ro för att komma ut från gården.

 

I morse ställde jag mig på stegen och började putsa fönster så fort jag var klar med frukostintaget och det som hör till. Hade hunnit med de små rutorna högst upp på första fönstret, då ringde telefonen.

Det var Maria, "Va gör du", sa hon. 

"Jag putsar fönster", svarade jag.

"Nu kliv du ner från stegen, för nu kommer jag och ska hjälpa dig med det", sa hon.

"Nej, nej", sa jag, du har nog med dina göromål", du kommer inte hit"!

Men inte lyssnade hon på mig och på ett kick var hon här och har varit här ända till halv fyra och hunnit med en hel del. Jag är så tacksam, men hon skulle inte behöva ta av sin dyrbara tid för att offra den på mig. Jag får ju hålla på tills jag är klar, jag ska ju inte på jobbet i morronbitti som hon. Men Maria är världens snällaste och bästa Maria och det går det inte förbjuda henne att vara snäll, det lyssnar hon inte på. Tusen tack snällaste Maria!!! Jag är sååå tacksam!

 

Dagens namn är: Karolina och Carola, ingen Carola har det funnits här. 

Men Karolina, född 1894 i Nybäcken. Hennes föräldrar flyttade till Bellvik 1901 och där gifte sig Karolina så småningom och blev kvar livet ut.

Karolina hade Café i flera år och där samlades byns ungdomar på helgerna, även ungdomar från Backsvedjan och Nybäcken. Det har berättats för mig att för kaffe, en rejäl sockerkaksskiva och tre sortes kakor tog hon 40 öre. Till slut höjde Cafégästerna själva priset till en krona, men det kanske var efter 15-20 år.

Hon hade även skolstädningen i Bellviks första skola och för det fick 32 öre om dagen, ca 8 kronor för en månad och då ingick vattenbärning och vedbärning, samt eldning. Och jag är säker på att hon aldrig beklagade sig över dålig betalning eller tungsamt jobb. Det var andra tider då och kvinnorna insåg nog inte sitt värde på den tiden. Det är verkligen tur, att nu gör de det!

Men visst är oförståeligt att halva befolkningen inte var lika mycket värda som den andra halvan eller inte är fortfarande. Det är ju inte riktigt jämlikt i dag heller, men en stooor skillnad ändå om man jämför från den tiden, för omkring hundra år sedan.

Ha en fortsatt bra söndagskväll, vi ses!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 19 maj 2018 17:15

 

GLAD PINGST!

 

 

Några säger att det var frost på backen tidigt på morron, jag såg det inte men fullt troligt. Det var en klar och fin morron och sjön var spegelblank. Molnen infann sig och blåsten kom. Solen återkom men blåsten blev kvar.

Sedan har det varit växlande molnighet och mer än nödvändigt kalla nordanvindar. Men bra arbetsväder.

Nu är klockan 17.30, det är 16 grader varmt och blåsten har avtagit något. Men molnen är kvar och dem kan jag vara utan om jag får bestämma.

 

Nu märks det att det är en annan årstid för i dag har jag haft två fikagäng och det är kul.

Ett gäng kom från Hoting men är före det Rörströmsbor. Kvinnan i fråga var hit för två år sedan, hennes man har jag aldrig träffat förr, men nån gång ska vara den första. Lättpratat folk båda två och då trivs jag, när man inte ska dra orden ur dem, brukade mamma säga.

Ja, båda gängen var ju från Hoting men det andra gänget kom närmast från Näsudden, som i helgen är befolkad.

 

Jag hade tänkt kasta en lite hastig blick på bröllopet i England som gick av stapeln på TV:n i dag men var ute och jobbade så jag glömde alldeles bort det. Ja, jag var ju inte bjuden så de får skylla sig själva att jag glömde det.

 

I kväll är jag bjuden på middag på Näsudden och det ser jag fram emot. Ann Cahtrine lagar alltid god mat, det vet jag i förväg vid det här laget.

 

Dagens namn är: Maj och Majken, ingen Majken känner jag till. 

Däremot Maj som är född i Bellvik och de har sin stuga i Bellvik och vistas där alltid på somrarna. Vi var tillsammans mycket under vår ungdom - som man väl påstå nu är förbi. Men man är inte äldre än man känner sig, som tur är.

Ha en fortsatt bra Pingst afton, vi ses!

 

Av Elsa Mårtenzon - 18 maj 2018 14:35

Mycket vatten har runnit under broarna sedan den här bilden togs. Jag undrar vem som var fotograf, säkert någon som bodde här för tillfället. På den tiden hade mormor litet av gästgiveri, det var många olika som bodde här. Bl a doktor Strömbom och tandläkare Helleberg brukade bor här en vecka på sommararna för att fiska, det kan vara någon av dem som tagit bilden. 

På bilden, mormor, mamma, Ada, hunden King och jag som håller mormor hårt i handen och vågar inte titta upp, det vågar jag numera.

Jag borde ha beskurit bilden och "städat" till den, men gjorde det inte, tyvärr... 

 

 

 

Det var endast 4-5 grader varmt i går kväll när klockan var 24.00 I och för sig är ju det bra för då gå snösmältningen långsammare i fjällen, vilket gör att vattenmängden stoppas upp lite.

Vad jag kan se så har det inte stannat upp än fast det sägs så på nyheterna. Men min "brunnsö" har krympt sedan i går den här tiden, det betyder för mig att sjön stigit mera.

Dagen har varit aningen blåsig och inte alltför varm. Solen har gjort vad den kunnat när den fått vara framme men molnen har stört den stup i kvarten.

Nu är det eftermiddag med rätt så mycket klar himmel och fortsatt nordliga vindar. Det är nu endast 12,5 grader varmt, det får gärna sluta blåsa för min del.

 

Jag har behövt jackan på i dag för att inte frysa när jag varit ute och krattat. Och jag håller på att bli galen på allt singel som jag har runt åkern här. jag trodde att jag skulle bli klar i dag, men icke sa Nicke. Det räcker nog i morron också som det verkar, jag kan konstatera igen att, jag bor inte på ett semesterhem. Nu kör jag det köpta gruset på stenröset, grus som är köpt, men icke köpt för att vara på gräsmattorna.

 

Det verkar som att Trump har retat upp Nord Korea igen och det är nu tveksamt om det blir någon träff dem emellan. Jag tycker att de ska sätta munkavle på Trump innan han hinner ställa till ännu mera ute i världen.

 

Dagens namn är: Erik, det namnet har nog varit ganska vanligt förekommande i Bellvik. Jag nämner en av dem, Erik Näsström, född 1866 i Bellvik. Hans far

Nils Erik Ersson, född 1836 i Avaträsk. Bodde i Nybäcken ett tag men blev sedan rågranne med den här fastigheten som jag bor på.

Ha en fortsatt trevlig fredag, vi ses!

 

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 17 maj 2018 17:47

Utsikten från Näsudden klockan 23.00 på tisdagkväll, en vacker och varm kväll. Pytteliten snödriva kvar då, men inte nu...

 

  

I morse var det ingen sommarvärme, det var i stället nära nollan och blåste kallt. Under dagen har det blivit bättre och har varit bra väder att vara ute och jobba i.

Har nyss läst att klass 3 varningen för översvämningsriskerna har stabiliserats och det väntas nu börja sjunka i sakta mak, det skulle vara bra. Jag tycker synd om dem som fått vatten in i sina hus och stugor, jag skulle inte vilja bli ut för det. Folk får nog börja tänka på hur nära vattendrag man ska bygga, vi ser fler och fler exempel på hur det går när det är för nära.

Nu är klockan 18.30, det är 13 grader varmt och helt klar himmel igen. Vinden har avtagit och det var riktigt varmt och skönt när jag satt ute och läste för en stund sedan. Igår kväll skulle jag nog inte kunnat hålla fast tidningen i händerna ute som det blåste då.

 

Jag fick sällskap vid elvakaffet i dag och efter det har jag hållit mig utomhus och hanterat krattan och skottkärran, tyvärr räcker det nog i morron också.

 

Nyss ringde Tony att min gräsklippare är klar och som ny nu, sa han. Det bör den vara för det skulle kosta nästan 3000 kronor. Jag hoppas att jag får tag på Michael ikväll och att han kan hämta den i morron efter jobbet. Det dröjer inte länge nu förrän det blir klippning som det växer.

 

Dagens namn är: Rebecka och Ruben, jag kännar inte till några med de namnen.

Ha en fin fortsättning på torsdagskvällen, vi ses!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 16 maj 2018 15:01

  

På den där lilla "ön" är min vattenbrunn nu efter allt vatten som  kommit från norr. Jag hoppas att det stannar av nu, men än märker jag inga såna tendenser.

 

 

Nu är det lite annat väder minsann. I morse var det spegelblank sjö och varmt och skönt, det har ändrats sedan dess.

Nu går det vita vågor på sjön och sjön är ju så full att det blir ordentliga vågor. Det blåser kraftigt från norr sedan elva tiden och därmed har gradantalet blivit ett annat också -  jag gick in.

På förmiddan krattade, skottade, och kärrade jag grus, det gick ju bra i blåsten. Men jag kunde inte kratta gammalt gräs och löv för det blåste för mycket, slutade där och då.

Nu är det eftermiddag, solen fortsätter skina och nu visar termometern endast 14, 4 grader i skuggan, lite annat mot i går med 26-27 grader.

I går hörde jag göken för första gången för den här sommaren.

 

Jag har gått ronden två gånger i dag med kameran i näven och kan konstatera att vattnet bar ökar. Det är nu utfärdat en klass 3 varning för Rörströmsälven och det är vi verkligen berörd av här också.

Det har ökat mycket sedan i går kunde jag konstatera när jag gick omkring här i dag. Stugorna bortom skogen här tar nu in vatten. Min brunn har hamnat på en pytteliten ö nu och jag tycker att det ser farligt ut. Den ligger på en kulle av grovt grus, men kullen krymper, sista brunnsringen befinner sig ovan marken. Tycker ändå att det ser riskabelt ut.

 

Ja, idag är det lite annat ljud i skällan i Nord Korea vad anbelangar det "historiska" mötet mellan Trump och Kim Jong Un. Bara nu inte Trump räknade in Nobels fredspris lite för tidigt! Det är nästan så man kan tro att han tyckte det var det viktigaste, självgod som han är. Nord Korea har gjort hastiga omsvängningar förr. Vi får se hur det hela slutar, jag är mycket tveksam.

 

Dagens namn är: Ronald och Ronny, inga med de namnen har funnits här.

Ha en bra fortsättning på onsdagen, vi ses och hej då!

 

 

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Maj 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards