oskmar

Alla inlägg under maj 2018

Av Elsa Mårtenzon - 15 maj 2018 17:55

Hoppsan! Det blev lika bild som i går kväll märker jag. Men det är i alla fall en bild på tvärknix´n, här kan man gå torrskodd i vanliga fall nu räcker inga stövlar till. 

(Byter bild i morron kväll)  

 

 

 Hej igen! 

Ja, jag blir mer och mer omgärdad med vatten. Nu går vattnet ända till "tvärknix´n " mellan gården och sjön. Tack och lov för den "tvärknix´n", säger jag. Men jag är lite halvorolig för mitt vattenbrunn, det har nu blivit en ö där brunnen är och jag hoppas verkligen att det inte kommer att gå över den. Det är ju en kulle runt som är ganska hög men det är inte mer än ett par meter från vatttnet till högsta punkten nu där brunnen ligger, alltså längst efter marken ett par meter, knappt.

Det har varit jättevarmt och soligt i dag också och nästan hela tiden har sjön legat blickstilla. Det har varit 25-26 grader eller mera i skuggan. Lite fina sommarmoln har det varit, men de har inte alls stört solen det minsta.

Nu är klockan 19.00, det är 23 ,4 grader varmt i skuggan och på sjön rörs inte vattnet ett enda dugg. Spegelbilden är fantastisk med lika tydliga holmar i vattnet som i verkligheten.

Omkring björkarna är det nu en som en sky av fräsch försommargrönska, för nu har alla löven slagit ut. Och det så snabbt att man nästan sett med blotta ögat hur björkknopparna brustit.

Men trots den här värmen så har jag fortfarande stora snödrivor på och omkring gården. Men gräset det växer och det blir grönt omkring snödrivorna, så har jag inte upplevt att det varit förut.

Michael hade lagt ut bilder igår kväll på Facebook efter vägen mellan Nybäcken och och Röström och den var rejält översvämmad på flera ställen. Jag skulle då inte köra den vägen nu.

Jag har varit till Dorotea i dag men den vägen är inte alls påverkad eller hotad av några översvämningar. Tur det då, det går ju köra den vägen till Hoting också, men det blir ju lite längre.

 

Dagens namn är: Sofia och Sonja, ingen Sofia i Bellvik eller Nybäcken. 

Men Sonja född 1935, tror jag, i Bellvik. Bodde i Vilhelmina största delen av sitt liv. Men flyttade hem till sin bror i Bellvik efter pensionsåldern, eftersom hon då hunnit bli änka många år tidigare. Hon bodde här tills hälsan sa stopp. Hon och hennes bror var trogna tunnbrödsköpare hos mig

En dag när hon och Greger kom tll bagarstugan för att hämta sitt bröd, sa hon: 

"Nä du Elsa, nu har jag och Greger bestämt att du ska höja priset på ditt bröd, du tar alldeles för lite betalt." Och så höjde hon det med 10 kronor påsen.

"Och nu tar du det priset från alla!"

Jag gjorde som hon sa och ingen protesterade, alla kunderna var kvar.   

Ha en fin fortsättning på en vacker kväll, vi ses! Så vacker att ögonen tåras när jag tittar ut.

Av Elsa Mårtenzon - 14 maj 2018 18:28

Nu är det blött om rötterna för träden nere vid sjön...  

 

 

Ja, den här dagen går det inte att klaga på! Rena sommarvärmen och en helt stilla sjö. Men det var lite för mycket att jobba i den här värmen, särskilt att kratta och putsa fönster. Men det är ju typiskt, att när det blir fint och man vill njuta av det då är det för bråttom. Och när det spöregnar och blåser, då går det varken putsa fönster eller kratta.

Nu är klockan 18.45, det är 22 grader varmt i skuggan och sjön ligger som en spegel. Under dagen har det varit omkring 25 grader i skuggan, då behöver man inte frysa precis.

 

Men oj så mycket bråte det flyter i land nu när det är så här högt vatten. När jag var ner och kollade på eftermiddan hade jag till och med fått hit en stor kartong. Det kommer att bli en del jobb att städa efter vårfloden i år, egentligen skulle jag inte göra något åt det, men jag kommer inte att kunna låta bli.

Det kommer stockar och stora tall- och granruskor, m m seglande efter sjön och mot stränderna, ser inte bra ut.

På myren bakom bagarstugan och skogen är det nu en sjö och mera kommer det att bli. Efter vägen mellan Rörström och Nybäcken är det översvämmat på flera ställen nu ikväll.

 

Sedan så önskar jag mig några ton asfalt för att hälla över singlet och det grova gruset på vägen. Varför? Jo, därför att det är grått med sten överallt som jag måste ta bort, och det är inte det lättaste. Det har nämligen följt med i snöslungan och traktorskopan i vinter och finns lite överallt på gräset här och i högar på en del ställen. Fy!

 

Dagens namn är: Halvard och Halvar, varken i Bellvik eller i Nybäcken har det funnits några med de namnen.

Ha en fin fortsättning på måndagskvällen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 13 maj 2018 15:44

 

Den här bilden tog jag i går mitt på dagen på Michaels båt. Det är bra mycket mera vatten omkring den nu och ändå står den nog 100 meter eller mer från den normala stranden. Jag undrar var det slutar när allt har kommit uppifrån fjället?

 

 

Nu skiner solen igen efter ett riktigt blött dygn. I morse var allt höljt i dimma runt omkring mig här och det ösregnade. Regnet avtog rätt så tidigt men dimman bestod, men allt eftersom har det klarnat på himlen och nu är det mesta blått. Sjön ligger spegelblank och lätta tunna dimstråk svävar över vattenytan, det är en vacker bild det jag ser.

Det har varit varmt och skönt i luften hela dagen.

Nu är klockan 16.15, det är 17,5 grader varmt i skuggan och en härlig utsikt har jag framför mig där jag sitter.

 

Vattnet har stigit i sjön mycket sedan igår och idag har jag hört att det är jättemycket snö kvar i Borga och i fjällen och av det kommer vi att få en hel del. Vi får nog räkna med att det kommer att stiga bra mycker mer antagligen.

 

Idag har jag roat mig med köksfönstren och ska fålla nya gardiner och hänga upp nu. Därför avslutar jag mina rader här och nu.

 

Dagens namn är: Linnea och Linn, ingen Linn känner jag till.

Men Linnea som föddes i en barnaskara på åtta, Magnhild och Laur Östlunds dotter. Laur, född 1885 i Bellvik och Magnhild, 1894 i Avaträsk.

Ha en fin fortsättning på söndagen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 12 maj 2018 12:37

 

Sjöstranden har flyttat sig betydligt närmare gården sista dagarna. Det är tur att det är bra höjdskillnad från sjön, det är ingen fara för gården. Jag kan gå torrskodd och säker så till vida, men det kommer att stiga betydligt mera, det är bara början vad jag kan förstå, än har inte fjällen gett ifrån sig allt.

 

 

I dag har det gått störtskurar gång på gång och nu ligger det lätta skyar över sjön och holmarna. Det verkar som att det ska bli bättre nu framöver dagen, det ljusnar på himlen nämligen.

Vattnet i sjön har stigit under natten med en halv meter sägs det och vid den här tiden på dagen är det nog betydligt mera som det har regnat.

Nu är klockan 13.00, det är 15 grader varmt och vindstilla. Det var riktigt skönt ute när jag var ute och vandrade omkring här nere efter sjön med kameran.

 

Jag skriver tidigt i dag för jag är bortbjuden på födelsedagskalas, kombinerat 30- års och fem- årskalas. Det börjar klockan tre på eftermiddan. Inte förrän jag kommer hem kommer jag att publicera här. Risken är stor att jag inte ids skriva sedan jag kommit hem och då blir det inget, det vet jag av erfarenhet. Men att bara publicera färdig skrift går snabbt och det "orkar" jag nog.

 

Det varnas stup i kvarten på radion för höga flöden, bland annat i Västerbotten och det är där jag bor. Så jag kan konstatera att de har alldeles rätt. Det är tur att gården ligger så högt över sjön som den gör.

 

Dagens namn är: Charlotta och Lotta, ingen Charlotta vad jag vet i Bellvik eller Nybäcken.

Men Lotta Kristina, född 1895 i Bellvik, kallades Kristina. Kristina med familj bodde i Bellvik hela sitt liv. Ja, inte barnen som flyttade åt olika håll, gården äger sonen som bor i Stockholm och vistas där varje sommar. Gården ligger mycket vackert med utsikt över sjön.

Ha en fin lördag, vi ses och hej då!

Av Elsa Mårtenzon - 11 maj 2018 15:42

  

I dag fyller mitt barnbarnsbarn Freja 5 år och i morron firar vi henne med ett kalas i flera timmar!  

 

 

När jag öppnade dörren kvart över sex i morse och klev ut på bron mötte mig en underbar doft av vååår, solen sken och fåglar kvittrade. Sjön låg blick stilla och några flagor is flöt utanför stranden. 

Ja, den bilden försvann ganska snabbt för redan klockan åtta var himlen full med moln och halv elva kom de första regndropparna. Mitt på dagen var alla himlens portar öppna och det skvalade hej vilt från ovan. 

Nu har det slutat regna och det svävar dimmoln över sjön. Det är så gott som bara en hinna av isen i flagor här utanför vid det här laget. Men på västersjön är det desto mer sägs det, det ser inte jag härifrån.

Vattennivån i sjön är nu väldigt hög och mera lär det nog bli.

 

Det var väldigt synd att isen tog med sig en brygga när den drog iväg väst över igår. Naturens krafter rår vi inte på. Den var förankrad i en flera ton tung stenkista, den slets loss från den och isen har stjälpt stenkistan. Bryggan ligger nu utanför gammelskolan tillsammans med isresterna där, tyvärr. Naturen går sin egen väg och då är vi små i de sammanhangen.

 

Dagens namn är: Märta och Märit, ingen med det senare namnet känner jag till härifrån. 

Däremot det första, Märta Erika Näsström född 1870 i Nybäcken, gifte sig till Bellvik och familjen bodde här hela livet.

Ha en bra fortsättning på fredagen, vi ses!

 

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 10 maj 2018 15:43

Götes förr förra jaktlag. Dålig bildkvalite, jag är medveten om det...

 

 

Perfekt solskensdag har det varit och är. Friska vindar även i dag och faktiskt lite svalare än i går men fullt tillräckligt för mig i alla fall. Det har inte funnits ett moln på himlen i dag heller, bara att njuta så länge det räcker.

Nu är klockan 16.15, det är 20 grader varmt i skuggan, vinden friskar i från sydost. Isen har nu gått sönder på flera ställen i stora sjok och är mycket mörkare i färgen i dag.

 

I gårkväll såg jag på SVT:s dokument inifrån, andra delen av programmet "Den stora sjukhusstriden". Jag blev så upprörd att jag satt och kommenterade högt för mig själv, saknar många gånger att jag inte har någon att diskutera med det jag upprörs av.

En parlamentarisk utredning har alltså gjorts om sjukvårdens eventuella omorganisation, det har tydligen påståtts att det måste göras en annan organisation av vården.

När utredaren lägger fram sina så kallade "fakta" säger dessa att minst 500 liv kan räddas per år om det nu görs om enligt hans utsago. Ojojoj, så fel, för han har bara bluffat fram en utredning med i stort sett alla fel. Skickliga kirurger på mindre sjukhus har blivit satta åt sidan på grund av hans bluff och hans medhjälpare i bluffen. Men det är ju han som bär ansvaret för den tycker jag. Dessutom har alla partier i riksdagen och regeringen gått på det hela och håller med i tron att han varit ärlig. Jag hoppas verkligen att politikerna har kurage nog och backar illa kvickt från detta sedan de nu fått reda på sanningen. OBS! Alla partier blev intervjuade i programmet och var i det skedet övertygade om att han hade rätt! Samt har tagit beslutet att gå vidare enligt utredningen, ingen kan svära sig fri.

Leta reda på programmet och titta på det om du inte sett det! Jag lovar- du kommer att häpna!

 

Dagens namn är: Esbjörn och Styrbjörn, inga såna namn i de byar som jag bevakat genom mina böcker.

Ha en fin fortsättning på Kristi Himmelsfärdsdag, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 9 maj 2018 16:52

 

Den här isen går nog ingen ut på, den ser alltför riskabel ut.

 

 

Nu känns det som att sommaren kommit, men det vet jag ju att den inte har. Det har varit solsken hela dagen och varmt, 22-24 grader i skuggan. Det har blåst friska vindar och idag har jag tyckt att det varit skönt med blåsväder.

Nu är isen väldigt trasig utanför den här stranden, fortsätter värmen och blåsten då blir  den inte långvarig skulle jag tro.

Vattnet har stigit en hel del i sjön nu, stranden har flyttat sig närmare gården. Men den här gården är det ingen fara för, det är tillräckligt med stigning från sjön för det. Jag tycker synd om dem som drabbas av översvämningar, som jag ser på TV:n, gården omgärdad av vatten och vattenfyllda källare.

Nu är klockan 17.20, det är 23,5 grader varmt i skuggan och jag tror att blåsten bedarrat något nu. Inte ett moln på himlen så långt ögat ser.

 

Det har inte varit en semesterdag precis i dag, jag har krattat och tvättat bilen. Och bilen som den såg ut är bara det ett dagsverke i sig. Jag vet inte hur många varv runt den jag har spolat och tvättat och spolat och tvättat igen och igen. När den är blöt så ser den ren och blank ut men när den torkar så är det bara att köra på igen och igen. Men nu så ser den bra ut tills nästa gång det regnar och jag kör en grusväg.

 

Nu är det väldiga diskussioner om kärnvapenavtalet som Trump dragit sig ur med Iran. Ja, inte blir det en lugnare värld med den mannen vid rodret i USA. De flesta länder är emot, bara Israel och Saudi Arabien är nöjda med händelsernas utveckling. Till och med en hel del republikaner är emot, hans egna. Jag ryser över vad denne president kan hitta på. Osett hur det går när han träffar Kim Jong Un. Vem kan lita på Nord Korea har det alltid sagts men nu undrar världen, vem kan lita på USA?

Men jag tror faktiskt att Trump njuter av att vara i händelsernas centum hur än illa det skulle kunna gå, alla har tittat på honom och pratat om honom och då är han nöjd.

 

Dagens namn är: Reidar och Reidun och inga med de namnen har funnits Bellvik eller i Nybäcken.

Ha en fin fortsättning på kvällen och njut om värmen och solen - vi vet inte hur länge, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 8 maj 2018 15:37

 

När snödrivorna är borta vid vägkanten då kommer tussilagon.

 

 

I dag känns det som att lite värme är på väg även hit. Himlen var grå i morse men det ändrade sig och solen har värmt. 

Nu är isen landlös, alltså den går inte ända fram till stranden, inte min strand i alla fall.

Klockan är nu 16.00, det är 13,5 plusgrader i skuggan, det fläktar litegrann i trädtopparna och det är växlande molnighet.

 

I dag har jag kört till Dorotea två gånger på raken. När jag parkerade utanför affären och skulle gå in och handla upptäckte jag att jag lämnat plånboken hemma. Utan den var det inte lätt att uträtta det som jag skulle, det var bara att vända om. Så roligt att köra den vägen är det inte att man kör den i onödan, den är fortfarande som en gungfly på sina ställen. 

När jag kör genom byn blir jag förvånad över hur snön har försvunnit, det går fort när det väl kommer kommer igång.

 

Ja, nu håller Trump världen i spänning igen, nu gäller det Iran- avtalet som han ska ge besked om ikväll, enl nyheterna. Han känner sig nog viktig när han håller alla på halster. Och hur det ska sluta det är ännu ovisst, kan komma att betyda en hel del för omvärlden.

 

Dagens namn är: Åke, den i Bellvik som burit det namnet begav sig till USA i sin tidiga ungdom. Där befinner han sig ännu och han är en av mina kusiner.

Ha en fortsatt bra tisdag, vi ses och hej då!

 

 

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Maj 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards