oskmar

Alla inlägg under juni 2018

Av Elsa Mårtenzon - 14 juni 2018 17:38

 

Aina tänker så det knakar, här vi väntar nog på jäsning av degen innen vi går till bagarstugan igen.

 

 

Äntligen har det kommit lite regn, men inte så mycket att det nått ner till potatisen i jorden. Det hänger regn i luften hela tiden nu så det blir nog mera, synd bara att det blåser så mycket.

Nu är klockan 18.35, det är gråmulen och regnlik himmel. Molnen rör på sig i vindens riktning, som är sydostlig och ganska frisk. Det är 13,5 grader varmt för tillfället, under dagen har det varit 10-12 grader.

 

I dag har jag städat klart museumet, jag började i går på morron med dammsugaren. Det tog i stort sett hela dagen, det är många prylar som ska dammsugas och flyttas på.

I dag har jag använt skurhinken, hett vatten och såpa, så nu är det behagligare doft där - det doftar såpa.

Nu kan jag ta emot besökare, om man ringer dagen innan och avtalar en tid med mig så att jag finns på plats. Det har redan varit en besökare där, men det var innan städning och den besökaren guidade Jan Peter.

Nu fattas städning på bagarstugan, arbetet ligger på hela tiden. 

 

Hörde nyss att USA:s president är stämd inför rätta, hann inte höra för vad. Ja, det är nånting jämt och ständigt med den mannen.

 

Fy på mig! Jag glömde nämna Aina, min trogna parhäst i bagarstugan när vi bakade tunnbröd inför Bellviksdagen och Allsången i 13 år.

Det var verkligen inte min mening att glömma hennes namnsdag, jag hade henne i tankarna när jag skrev, men det kom en sak emellan och sedan glömde jag det.

Aina kom till Bellvik som 15-åring och började jobba på Konsum i byn. Hon var född i Stavsjö och blev moderlös redan som 11-åring. Vi pratade mycket under åren vi stod i bagarstugan från morron till kväll, det grämde henne mycket att hennes mamma dog så tidigt, hon saknade henne. Hon dog i barnsäng, som glädjande nog inte är så vanligt numera.

Tack Aina för alla förtroliga samtal vi haft och för din aldrig sinande arbetsvilja och ett mycket gott samarbete!

 

Dagens namn är: Håkan och Hakon, ingen Hakon så klart har bott i Bellvik eller Nybäcken. 

Men Håkan är min närmaste granne uppe på byn, nästan rakt ovanför Näset. Håkan har sina rötter både i Bellvik och Nybäcken, hans fru är från Arksjö. Håkan och Asta var trogna Bellvikdags- och Allsångbesökare i alla 13 åren. Efter första Bellviksdagen kom de ner med en stor bukett blommor och tackade för ett trevligt initiativ för byn. Det tackar jag för, det är alltid roligt att få uppskattning. Det har ingen dött av.

 

Ha en fin fortsättning på torsdagskvällen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 13 juni 2018 18:32

 

Just nu är det här min utsikt...

 

 

I dag har det varit en mera vanlig svensk sommar med moln och sol ibland, ganska svalt, under 20 grader. Av och till har sjön varit spegelblank och det välkomnar jag när det är svalare.

Klockan är nu 19.20, det är 14,5 grader varmt och i det närmaste lungt på sjön. Vackra sommarmoln svävar uppe i det blå, sol ibland och ibland inte.

 

I dag hade jag gärna sett sista partiledardebatten innan sommaren, men jag hade inte tid.

Jag såg på den en stund när jag tog min kaffepaus klockan elva. En partiledare skiljer ut sig från de flesta andra, den som eldar upp svenskarnas hat.

Nu såg jag nyss en arbetsgivare på TV- nyheterna som lovprisade de utlandsfödda, om det inte varit för dem nu under högkonkturen hade det inte gått att expandera som det gjorts. Det finns nämligen inte tillräckligt många svenska ungdomar att anställa.

Har innan jag gick in här för att skriva läst en del kommentarer till en artikel om att flera unga utlandsfödda har fått arbete. Ja, vad ser jag i kommentarsfälten till den artikeln? Jo, varför får inte de svenska ungdomarna chansen att jobba i stället. Det får de!

Men jag undrar hur ska såna människor ha det egentligen!? De som inte unnar utlandsfödda jobb. Ena gången är det åt fanders att de inte har jobb och när de jobbar, ja, då är det åt fanders, ojojoj, obegripligt hur en del tänker. Ju fler som jobbar desto bättre, det gagnar alla i det svenska samhället  och då är det väl detsamma om de är vit, gul, eller svart.

Men, så mycket realist är jag att, jag inser att hur många som helst kan inte komma till Sverige, inte flera än att det går att klara det utan alltför stora påfrestningar för samhället. Jag tror inte på en invandring på 30 miljoner.

 

En annan sak som jag noterat, är när det ställs frågor till skolungdomar, de som är födda av föräldrar från andra länder, vad de ska utbilda sig till, är oftats svaret, läkare, advokat eller andra yrken med höga studier. Ambitionerna är påtagliga.

 


Att det brister på sina ställen, beror till stor del på att ingen politiker har vågat ta i invandrarfrågan under alla åren bakåt i tiden, det har fått rulla på. Vi hade sluppit SD om det gjorts rätt saker från första början. Krav ska ställas på alla utifrån förmåga, både vad gäller språket och att arbeta för sitt uppehälle. Samt följa lagar och regler, det vore högst önskvärt att både inrikes- och utlandsfödda gjorde så. Samt fattig som rik, de rikaste är inte så noga med moralen och etiken heller har det visat sig  och visar sig daligen dags.

 

Dagens namn är: Aina och Aino, i Nybäcken fanns Aina Rönnberg, född 1916, som alla andra i den byn flyttade även Aina och hennes familj därifrån när Vattenfall köpte in deras fastighet. 

Någon med namnet Aino känner jag inte till.

 

Ha en fin onsdagskväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 12 juni 2018 17:27

 

Så här mycket blommor var det på rönnen 2010, i år är det inte alls så mycket blommor på den. Inte lika mycket blommor på syrenerna blir det heller som förra sommaren, då var de blommigare än jag någonsin sett dem. Vad det nu beror på?

 

Ingen sol i dag och lite kallblåst i stället. Men regnet lyser med sin frånvaro, man kan ju tycka att när det är molnigt och grått kunde det ju regna då, men icke.

Klockan är nu 17.45, det är 12 grader varmt och fortfarande molnig himmel. Vinden kommer från norr och är måttlig.

 

Jag har varit till Dorotea i dag lika grått väder där som här. Grusvägen är så torr att det ryker så om man har någon före sig nu så ser man inte mycket, ungefär som besvärlig snörök på vintern. Det kan de ta tag i nu, vattna och salta för då skulle den bli mycket bättre, hårdare och sluta damma.

 

Jag var ner på kyrkogården innan jag åkte hem och där var det lika torrt för de planterade blommorna, trots att jag vattnade så rejält på söndagkväll, men de har inte frusit i alla fall. Men jag tror nog att jag räddade livet på en del blommor på söndagkväll, för då hängde de som trasor pga torkan, men inte i dag.

 

Ja, i dag har det historiska avtalet mellan Trump och Jong-Un skrivits på. Jag har lyssnat på radions P1 sedan klockan 15.00 och hört olika expertkommentarer om det. De flesta tycker att det är ett mycket vagt skrivet avtal och allmänt hållet. Men tycker att det är unikt att de två kunnat tala med varandra i alla fall, men nu börjar det svåra arbetet säger exsperterna. Trump har lovat honom att sluta provocera Nord Korea och det får väl framtiden utvisa. Men många är också direkt missnöjda och många framhåller att Kim Jong-Un är vinnaren i det här läget. Han är 34 år år ung och Trump dubbelt så gammal. Ja, stark trots sin ungdom då.

 

Dagens namn är: Eskil, ingen i Bellvik eller Nybäcken har haft det namnet, som jag vet om. Men ´n Eskil i Avaträsk känner jag i alla fall och är Facebookvän med.

 

Ha en bra tisdagkväll, vi ses och hej då!

Av Elsa Mårtenzon - 11 juni 2018 17:02

 

En vacker sommarkväll genom vardagsrumsfönstret. En härlig utsikt jag har och är jätteglad och tacksam över den!

 

Kväll igen, dagarna går alldeles för fort. 

Det har varit sommarväder även i dag, något svalare än i går men solsken hela dagen. Blåsten har varit lite, lite kraftigare, men skönt när solen är brännande het.

Nu är gräset så uppbränt hos mig att det knastrar när jag går på det, så det behövs verkligen regn. Men som det verkar när jag kollar på YR och SMHI så rör det sig om 3-4 mm på torsdag och fredag. Om det inte hinner ändra sig tills dess.

Nu är klockan 17.20, det är 17,5 grader varmt i skuggan och måttlig, nordlig vind. Pyttelite moln därovan.

 

Jag har bakat litegrann i dag, gör det ju inte så gärna när det är så här varmt, det blir så varmt inomhus också av att ugnen är på i flera timmar.

 

I dag har det pratats hela dagen om det historiska mötet i Singapore i morron. Hela världspressen är där för att bevaka det hela. Det blir spännande att se hur det går, jag tror, att det enda som händer i morron är att det möjligtvis bestäms att det ska bli ett möte till längre fram. Eller att det blir inget resultat alls. Och sedan beror det ju på vad Trump tvittrar efteråt, det kan förstöra allt om det över huvudtaget kommit något ut av mötet.

Med tanke på vad han tvittrade om Kanadas regeringchef efter G7- mötet i helgen. Det kan komma precis vad som helst på tvitter och då är nog inte Jong-Un nådig han heller.

 

Dagens namn är: Bertil och Berthold, ingen Berthold känner jag till.

Men jag har en kusin som heter Nils Bertil, men kallas för Bertil. Han är född i Bellvik på 1940-talet men bor i Långsele sedan många år. Träffade honom på en begravning för ett tag sedan, lika god och glad nu som förr.

 

Ha en fortsatt bra måndagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 10 juni 2018 18:42

 

Göte dricker elvakaffe, året var 2013 och det verkar inte särskilt varmt eftersom som han har både mössa och en tröja på sig. Idag behövde vi inte mössa och tröja när gänget som var här och drack elvakaffe med mig, det var varmt och skönt!

 

Vilket härligt väder vi haft i dag! Solsken och helt lagom värme med lätta fläktande vindar. Växlande molnighet, men inte i vägen för solen.

Nu är klockan 19.20, det är 20 grader varmt i skuggan, inte ett moln på himlen och en svag krusning sjön, från norr.

 

Jag har inte uträttat så mycket i dag, från elvakaffet har jag mest bara umgåtts med folk, suttit ute i solen och pratat. Det har man väl rätt till när det är söndag.

 

Vid tretiden åkte jag till kyrkogården, vattnade och planterade där jag inte var klar. Men fy så torrt det var, jag bar vattenkanna på vattenkanna och blötte på ordentligt på sex gravar. En del blommor som jag satt har känt av kylan och andra hängde visset av torkan. Ja, nu kan inte jag göra mera, än om det inte tar sig måste nytt sättas där.

Jag kom äntligen ihåg att ta med en borste för att borsta bort mossan på morfars och mormors sten, nu går det läsa deras namn igen.

 

Jag mötte en ung, artig och snäll kille där som kom fram till mig och frågade: "Är du Elsa Mårtenzon"?

Ja, det är jag!

"Är det du som har alla grejar vid vattenpumpen, jag kan hjälpa dig att bära", sa han.

Nu skulle jag på så många olika ställen och jag såg att det var folk som stod och väntade på honom, så jag tackade, men sa att jag ska nog klara det. Tänk att det finns så snälla ungdomar! Jag känner honom inte, men frågade vem han var och kunde konstatera att jag känner hans föräldrar litegrann i alla fall.

 

Jag träffade Evy och Kjell där också och vi stod och pratade ett tag, Bland annat löste vi ett släktförhållande, som vi till en början inte fick någon rätsida på. Men, till slut kom Evy på lösningen!

 

Och nu är Trump och Kim Jong Un i samma stad, Singapore,  för samtal på tisdagen. Trump säger att på en minut ska han kunna avgöra om det är någon mening över huvudtaget att föra samtalet. Det är för övrigt första gången som en president från USA och högste ledaren från Nord Korea träffas, ett historiskt möte som omvärlden väntar med spänning på utfallet från.

 

Dagens namn är: Svante och Boris, jag känner inte till några med de namnen.

 

Ha en fortsatt fin sommarkväll, vi ses!

 

Av Elsa Mårtenzon - 9 juni 2018 16:11

 

Ja, vad ska blomma på sensommaren i rabatterna när allt blommar redan nu?

 

 

Nu har vi fått tillbaka värmen igen, jag inte så varmt som förra gången, utan lagom värme.

Hur länge det varar är inte så säkert, men i dag i alla fall.

Sjön har visat sin bästa sida också sedan igår, ibland vindstilla och ibland lite svalkande sköna vindar.

Nu är klockan 16.30, det är lite lätta sommarmoln på himlen och strålande sol. Vinden är svag och kommer från sydost, det är 20 grader varmt i skuggan. Det blir en fin kväll att njuta av.

 

I dag har det spikats och sågats hela dagen på Näsudden. Michael håller på med sin altan och Nils Gunnar är där och hjälper honom, idag gör de räcket.

Klockan elva kom de ner till mig och drack elvakaffet, sedan har de blåjobbat men även haft besök där har jag sett.

Jag har även gått dit två gånger i dag, men de är inte så intresserad av mig, de bara jobbar och då går jag hem.

Jag har klippt gräs i dag, där det är tjockt och långt och inte påverkas av torkan.

 

Rävmamman med sina fem ungar har flyttat från museet under veckan. Nu går hon bara dit och kollar om jag lagt dit någon mat att hämta. Hon har nog bråttom att skaffa mat åt sina fem ungar och får nog inte mycket för egen del, hon såg mager ut när hon var dit i dag. Dessutom får hon nog dela med sig till skatorna, de är också där och kollar med jämna mellanrum och de blir rundare och rundare, så en del hinner de nog också norpa till sig. Jag ska göra en skåprensning senare ikväll när skatorna somnat.

 

Dagens namn är: Börje och Birger, kan inte komma på någon med de namnen som hört hemma i Bellvik eller i Nybäcken.

Kommer bara på en med namnet Birger som var hit och köpte Bellviksboken för ett antal år sedan. Hans farmor var född i Bellvik och var syster till min mormor, hon var en av de 17 syskonen i Stina Erikas och Elias Konstantins familj. Birger bor i Tåsjö och där bodde och levde hans farmor på den gård som Birger bor på, han förvaltar och vårdar sin farmors slit och idoga arbete.

Ha en fortsatt bra lördagsafton, vi ses och hej då!

 

Av Elsa Mårtenzon - 8 juni 2018 22:06

 

Det växer så det knakar, trots att det är kruttorrt i jorden...

 

Japp, nu gick dom!

Njaa, det var ju inte direkt illa menat, men det är därför jag inte skrivit här, jag har haft besök.

Det är en jättefin kväll, roligt att det är tillbaka det fina vädret. Ja, inte värmen precis men att sjön är spegelblank och himlen blå, det är härligt! Den lilla skara moln som finns på himlen är guldfägade av solen nedgång och de stör mig inte alls.

Nu är klockan 22.25, det är 9 grader varmt och fullt dagsljus, det är skönt med ljusa sommarnätter, där har vi en klar fördel här uppe i norr.

 

Jag har bakat pepparkakor i dag, bl a.

 

Ja, G 7 mötet har spårat ur på grund av USA:s president, det är jättedålig stämning där, hörde jag på nyheterna ikväll. Han började provocera dem redan när han klev ut ur planet. Hur mycket ska han hinna förstöra innan det blir ändring i Vita Huset? Det sista jag hörde var att nu är det ett G 6 + 1, för Trump gäller Amerika first. Han tänker nog gå sin egen väg så länge han får vara kvar. Jag tycker mig känna igen vissa drag från vårt land, den retorik som vinner mer och mer terräng här. Kusligt, det är vad det är.

 

Dagens namn är: Eivor och Majvor, nej, varken i Bellvik eller Nybäcken har de namnen förekommit, vad jag kan komma på.

 

Ha en fin avslutning på fredagskvällen, vi ses!

 

Av Elsa Mårtenzon - 7 juni 2018 18:17

 

Gråväder och grinigt i dag, med pyttelite regn...

 

 

I dag har jag gärna hållit mig inomhus, det har inte varit varmt. Det har regnat litegrann, men en droppe i havet mot vad som behövs. Det har blåst och varit mest bara moln hela dagen.

Nu är klockan 18.35, det är 11 grader varmt, lite blått på himlen här och där. Nordlig frisk vind, just nu ingen sol.

 

Den här dagen har varit mera orolig än rolig. Men nu är det lite lugnare efter ett besök för en stund sedan.

 

Jag har tyckt att det varit fredag lite då och då under dagen, men kommit på att det är ju torsdag. Det beror nog på att det var röd dag igår.

 

Har läst lite kommentarer på Facebook i dag och förvånas mer och mer över näthatet. De som använder sig av den vägen till kommunikation för att vräka ur sig sitt hat och sina lögner är nog fegare än allt fegt. Det går bra att vara modig och karsk bakom tangentbordet, men jag förmodar att skulle någon försöka möta dessa fegisar öga mot öga då skulle de nog sticka fortare än kvickt.

 

Dagens namn är: Robert och Robin, jag vet inte i dagsläget om några med dessa namn som bott eller bor i Bellvik eller Nybäcken, i så fall är det utan min vetskap.

 

Ha en bra fortsättning på torsdagskvällen, vi ses!

 

 

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards