oskmar

Alla inlägg under juli 2018

Av Elsa Mårtenzon - 23 juli 2018 18:33

 

När storfskarn talar om hur stora fiskar han får, då räcker armarna inte till, men här ju bildbevis. Bilden är sedan 2015.  

 

 

 

I dag har vi haft lite svalare väder och det har blåst från nordväst. Från morron var det ganska molnigt och moln har funnits på himlen mer eller mindre under dagen också. Men inte en enda droppe regn har infunnit sig, det hade ju gärna fått regna ordentligt i dag. Men har nyss sett vädret på nyheterna och det verkar inte komma regn den här veckan heller.

Klockan är nu 19.00, det är 21 grader varmt i skuggan och blåsten kommer från norr och det fläktar rätt bra. Nästan inga moln på himlen nu, endast lätta skyar.

 

Jag fick sällskap till elvakaffet i dag också, det är inte utan att jag gruvar för när semestrarna är slut för folk - då blir det tyvärr färre som kommer och fikar.

 

Nu har jag ett gäng abborrfileér som väntar i kylskåpet, efter ett fiskafänge som Crister och Jan Peter står för. I morron ska jag steka dem i smör, bästa fisken.

 

Det pågår ett mycket häftigt ordkrig mellan USA och Iran nu, de hotar varandra med krig och allt elände som finns. Galningar! Skulle det bli ett krig dem emellan skulle det betyda katastrof för många flera, hela världen skulle bli drabbade. Nog måste det väl vara fel på så´na människor, som inte gör annat än hotar och önskar varandra allt ont som finns?

 

På nyheterna för en stund sedan utfärdades skarpa varningar för flera bränder, i Mälardalen och söderut. Ingen kan andas ut på länge troligast om den här hettan och torkan fortsätter. Måtte det vända innan det blir ännu större katastrof. Det här kommer att kosta skjortan.

 

Dagens namn är: Emma, inte en enda Emma kan jag komma på.

 

Ha en fortsatt bra måndagkväll, vi ses och hej då!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 22 juli 2018 18:17

 

Bilden sedan 2015, på en tur med Michaels båt. Nils Gunnar står och försöker fiska  i kvällsolens sken - den bländar honom som synes. Vi väntar på kaffepannan efter intagen middag. Det var en superhärlig kväll, det minns man länge!

 

 

Knastertorrt väder är det fortfarande, det ser helt enkelt kusligt ut här nere. Till och med vinbärsbuskarna slokar och alla blommor kommer nog att möta bräntdöden i sommar. De är vissnade och orkar inte mera nu. Det enda gröna här är nu det som är närmast skogskanten i skuggan. 

I dag har det varit lite moln av och till, men för det mesta sol och gradantalet har hållit sig omkring 27-28 grader i skuggan, åtminstone när jag kollat, det kan nog ha varit någon grad mera också. Jag sitter ju inte och vaktar termometern hela tiden, lite vind har det varit under dagen som svalkat en aning.

Nu är klockan 18,45, det är solsken, ytterst svag vind från sydost och 26,8 grader i skuggan, samt lite fluffiga sommarmoln på himlen.

 

Jag hade sällskap till elvakaffet i dag, sedan har jag inte sett till några påhälsare, alla ligger väl och badar i sjön. Det är bäst att passa på när det är så varmt i vattnet. Jag var och traskade runt ägorna, för motions skull i dag och gick förbi uppe på Näsudden och där badades det i sjön och det såg så skönt ut.

Sedan jag opererade min hjärna för 12 år sedan har jag inte kunnat simma och därför badar jag inte i sjön numera. Före det gick jag ner till sjön och badade flera gången om dagen när det var sommar och varmt.

Men jag beklagar mig inte, det är den vänstra sidan som inte hänger med i simtagen och då får det vara. Jag har badat så mycket i Bellvikssjön ändå så jag klarar mig nog. En vår började jag medan det var is i sjön, och då sa alla: "Du kommer att bli sjuk". Men se det blev jag inte alls och jag tror inte det var därför jag fick en hjärntumör senare i livet - haha.

 

Bränderna fortsätter, tyvärr. Men på några ställen låter det lite mer positivt nu, bara nu inte åskan kommer med dunder och blixtrar som tänder på nya ställen. Det går nog absolut inte blåsa faran över ännu. Men hoppas att det inte blir flera bränder framöver, önska får man ju.

Det ska bli ännu varmare och då kommer det ju också att åska.

Det är glädjande att se hur EU-samarbetet fungerar bra och att det därmed kommer hjälp till Sverige från andra länder. Det här skulle vi absolut inte klarat upp annars. Nu finns det ju en sådan överenskommelse som jag förstått i EU, att vid så´na kriser ska hjälp finnas. 

Det var lite så det fungerade i Bellvik förr, när det krisade för någon ställde byn upp och drog igång hjälp där det behövdes. Så sent som för några dagar sedan var det en besökare här som berättade att hon hittat en lista med "penninggivares" summor på, som hjälp för en förlorad ko. Gott när grannar kände empati med den som drabbats, det värmde när jag hörde det, trots att det måste vara jättemånga år sedan nu.

Jag har fler sådana exempel från byn sedan förr, men det tar jag en annan gång.

 

Dagens namn är: Magdalena och Madeliene, ingen Madeliene känner jag till.

Men Magdalena, det är Marie-Anns och Runes dotter, som föddes i Hoting innan de flyttade tillbaka till Bellvik. Magdalena bor nu i Umeå vad jag vet.

 

Ha fin fortsättning på söndagkvällen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 21 juli 2018 21:28

 

Så här har sjön sett ut i dag också, lugn och stilla.

 

 

Det har varit en varm lördag men lite mindre solsken. Åskan har mullrat ibland men här har det bara kommit några få droppar regn, det sitter fast någonstans.

Nu är klockan 21.45, det är moln över hela himlen nästan och ser lite regnlikt ut, men jag vågar knappt hoppas. Om jag fick bestämma skulle det få komma 30 mm i natt och vara fint i morron igen. Det skulle göra nytta och med 30 mm nästa natt också skulle det göra dubbel nytta. Det är 20,5 grader varmt och pyttesvag vind på sjön från norr.

 

I dag har jag blivit väldigt bortskämd, klockan halv elva ringde Mary och bjöd dit mig på elvakaffe. Och ikväll var jag ditbjuden på middag klockan fem.

Goda bakverk till elvakaffet och supergod mat till middan. Hur ska jag klara upp det när det blir den grå vardagen igen? Det är inte bra att bli så här bortskämd, jag kan ta skada för framtiden, eller? Nä, jag ska bara uppskatta det när det pågår och leva på det  när den gråa och kalla vintern kommer. Tackar så hjärtligt Kerstin, Mary och Bert!

 

Och inte nog med det, klockan tre i dag ringde Ann Cathrine och bjöd in mig på Michaels båt ikväll, de skulle ut med båten och det skulle bli grillmiddag på den.

Ja, jag kan ju omöjligt dela mig på två ställen samtidigt, så den turen hoppas jag blir en gång till i sommar och att jag får vara med då istället.  De turer som jag varit med på den båten tidigare har varit helt underbara, där vi kunnat sitta på däck i kvällssolen, äta och njuta av vyerna omkring oss. Hoppas att erbjudandet kommer åter!

 

Dagens namn är: Johanna, hoppsan, fruntimmersveckan pågår ju för fullt upptäcker jag. Och då ska det ju regna i sju dagar, ja i Bellvik har det inte hunnit börja än i så fall. Det kanske kommer för jag önskade ju det alldeles nyss.

Någon Johanna kan jag inte komma på att det funnits varken i Bellvik eller Nybäcken.

 

Ha en bra fortsättning på lördagkvällen, vi ses och hej då!

Av Elsa Mårtenzon - 20 juli 2018 21:41

 

Så här såg det ut nere vid min strand i gårkväll...

 

 

Värmen håller i sig fortfarande, fast lite moln ibland. Ingen vind utan sjön ligger nästan för jämnan helt blank.

Den här sommaren går till historien, slik sommar har då inte jag upplevt förr. Att det varit varmt är väl inte direkt nytt, men så ihållande och ifrån maj månad, hela juni och nu snart hela juli.

Men, midsommar var kall och blåsig, då kände vi igen oss.

Nu är klockan 22. 30, det är 24,5 grader varmt med en svag krusning på sjön och vackra moln på himlen.

 

I dag har jag haft kaffegäster här i två omgångar, andra omgången var vi tvungna att sitta inomhus för att det var för varmt ute. Annars brukar då inte jag vara sån, utan vill ta vara på solen och värmen vid alla tillfällen, men i sommar är det inte riktigt sig lika vad gäller den varan.

De som var hit på eftermiddan har ikväll lämnat Bellvik för den här sommaren, det känns tragiskt att vi går åt det hållet nu. Sommaren går på tok för fort.

 

I kväll har vi varit och ätit middan på Tåsjöberget, Fjällsikten. Där var så vackert i kväll med hela Tåsjön framför oss och helt stilla. Jag har nog inte varit däruppe någon gång och det sett ut så där.

 

Sååå glädjande det är att Sverige får så mycket hjälp från andra länder när det är en supersvår situation i landet.

Sverige har varit ett land som ställt upp med hjälp när det behövts och nu får vi belöning för det, tycker jag. Det värmer när man ser hur hjälpsamma ländernas befolkning är när det verkligen gäller.

Nu önskar vi väl alla att det ska komma ett rejält regn också så det blir genomblött i skog och mark. Och att folk respekterar eldningsförbudet!

 

Dagens namn är: (äsch, upptäcker att jag tog fel namn i går, igen) Därför blir det gårdagens namn nu och det är Sara.

Sara som jag känner till var en syster till min fars morfar, Petter Wiklund.

Sara var född 1864 i Bellvik, gifte sig med Arvid Östlund och paret fick 13 barn. Bodde i Bellvik längst väst i byn, som kallades för Bränna. Jag kan inte erindra mig om att jag sett varken Arvid eller Sara, men jag har berättat om dem i Bellviksboken.

 

Ha en fortsatt bra fredagkväll, det lilla som är kvar av den, vi ses!

 

Av Elsa Mårtenzon - 19 juli 2018 17:15

 

Jag skickar i tanken en bukett rosor till Greta i Nybäcken, som är en stor anledning till att jag fick se dagens ljus.

 

 

 

I dag har det varit moln en stor del av dagen, men varmt ändå. Det är rent kusligt att se hur det är uppbrännt allting på ägorna här. Jag har gått runt här i dag och det finns knappt ett grönt grässtrå, det prasslar under skorna när man går på det som ska vara gräsmatta.

Åskan har mullrat men regnet fattas oss ändå här. Eventuellt att de fått regn åt Rörström- Hotinghållet, det var däråt åskan mullrade på.

Sprickorna på gården blir bara djupare, bredare och många fler, det ser ut som att jordbävning är på väg.

Nu är klockan 18.00, det är 25,5 grader varmt och vinden kommer nu från nordväst, det blåser lite mera nu än tidigare i dag.

 

Bränderna fortsätter och det är jättesvårt tydligen att få bukt med dem. Många har fått evakueras från sina hem för att det anses för riskfyllt för dem att vara kvar.

Det måste vara förfärligt för dem som jobbar med bränderna i den här värmen och hettan från branden. Större hjältar blir det nog svårt att hitta i det här läget.

Vattenbombningsplanen som är här som hjälp har vi ju lika stor rätt till som Italien. Det har framkommit under dagen att de är, efter ett beslut i EU, framtagna för sådana 

brandkatastrofer inom EU. 

Det har varit ett himla skällande på Facebook i dag om att Sverige inte har egna plan. Det är så lätt för alla "experter" på Facebook att uttala sig. Tänk om de kunde åtminstone ta reda på hur det hänger ihop innan tar till tangenterna. Men som jag sagt tidigare, det är lätt att vara tuff bakom ett gäng bokstäver, sällan eller rättare sagt aldrig, är det med sanningen överensstämmande det som de skriver. Dessutom finns det gott om dem som gör sig lustiga i en så allvarlig katastrof som det här är. OJOJ!?

 

Och Trump har det han sysslar med nu, att ta tillbaka det han sa till Putin. På nyheterna sa de att Ryssarna är förvånade över hans sätt, att han ändrat sina uttalanden.

Jag är inte förvånad, det minsta...

 

Den här dagen har jag varit helt själv, första dagen på ett tag som jag drack mitt elvakaffe ensam.

 

Dagens namn är: Margareta och Greta, båda namnen har förekommit i Bellvik och i Nybäcken, samt förekommer i dag också i Bellvik.

Det är så många med namnet Margareta som oftast blev Greta att jag kommer att nämna endast en.

Och det blir Rönnbergarnas "urmoder", som var dotter till Nils Rönberg i Nybäcken, (Obs, han stavade sitt namn med ett n, jag har inte skrivit fel.) 

Hans dotter hette Margareta men hon kallades Greta, född 1810 i Vallsjön Dorotea, de bodde där ett tag innan de flyttade till Nybäcken, bodde även i Bergvattnet en liten tid innan Nybäcken. Hon var Nils Rönbergs och hustrun Sigrids enda överlevande barn. Blev således ensam ägare till byn Nybäcken efter sin fars död 1823. Greta gifte sig med Elias Hansson född 1796 i Tåsjö. De fick elva barn, så många Rönnbergare blev det! Och jag är en av dem...

Jag har naturligtvis berättat utförligt i Nybäcksboken om Gretas familj, så utförligt det gick med de uppgifter jag fick fram och det blev rätt så många.

 

Ha en bra fortsättning på torsdagkvällen, vi ses!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 18 juli 2018 20:27

 

Lika vackert på sjön ikväll! Mina ögon tåras av det vackra jag har förmånen att få se, jag behöver bara titta ut genom köksfönstret så ligger det en tavla framför mig. Lycka!

 

 

 

Ja, inte har vi behövt frysa i dag heller, man behöver bara sitta på en stol i skuggan och man blir svettig.

Det har åskat på eftermiddan och så kom det några droppar regn. Nu önskar jag mig en natt med hällande regn som rensar upp luften. Sedan kan det få vara solsken igen och varmt, lagom värme.

Nu är klockan 20.40, det är 26 grader varmt i skuggan och sjön är spegelblank igen. Nästan molnfri himmel så när som på några ytterst lätta stråk, knappt synbara.

Det blåste på ganska bra för ett par timmar sedan, men har nu ändrats till en stilla sjö.

 

I dag hade jag nya fikagäster till elvakaffet, som jag tidigare bara sett på håll. Det var Anita och Kjell från Umeå, vi har ju inte känt varandra alls tidigare. Men vad gör det när samtalsämnena blir givna i alla fall när man träffas första gången. Det var jätteroligt att de hälsade på. De gjorde också ett besök i museet innan det åkte hem, intresset var stort från Anitas sida som har sina rötter i Bellvik. När man varit här som barn då väcks ju minnen till liv när man ser de gamla sakerna som jag har därnere.

Jag säger: Välkommen åter!

 

Ikväll blev jag bjuden på mat på Näsudden, Ann Cathrine hade gjort en jättegod fiskgratäng. Tack så mycket för maten!

 

När jag gick hem var Michael ute i sjön och simmade med bägge hundarna. Han sa, att han aldrig badat i sjön när vattnet varit så varmt. Och det är jag övertygad om, med värme i flera veckor och både natt och dag kan det inte annat vara, det såg jätteskönt ut.

 

Jag kan inte undgå att nämna bränderna ikväll också, det är så fasanfullt det som händer, rena katastrofläget. Det blir fler och fler bränder och nu även i Västerbottens län i dag. Folk evakueras på flera håll för att räddas från att stängas inne av elden.

Jag hoppas att det går att vända eländet nu med de stora inhyrda planen från Italien.

I morron kommer två stora plan från Frankrike hör jag nu på nyheterna, bra.

 

Idag har det spridits osanningar på Facebook om att Ryssland erbjudit sin hjälp med stora flygplan, men att Sverige tackat nej. Det är lögn och det retar mig till max att det finns så ondskefulla människor som sitter och sprider lögner när det är så allvarligt läge i landet. Naturligtvis i politiskt syfte för att svärta ner ytterligare. 

Jag säger, Sverige är bäst!

 

Dagens namn är: Fredrik och Fritz.

Fredrik heter Mary och Berts son, de bor i Stockholm. Mary och Bert kom hem till Bellvik i natt har jag hört, så nu är vi två till i Bellvik ett tag framöver, bra det! Mary har sina rötter i Bellvik och har varit här varje sommar på "semester", ( hon jobbar som en lusig gris när hon är i Bellvik, hahaha). Välkomna!

Fritz var Götes ena namn, så det är heller inte obekant.

 

Ha en bra fortsättning på onsdagkvällen vi ses och hej då!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 17 juli 2018 17:45

 

Käringholmen är fortfarande grön i alla fall. Och grann där den speglar sig i Bellvikssjön.

 

 

 

Värmen fortsätter och ökar.

Vid det här laget får jag nog ge upp potatisen, blasten vissnar och gulnar. Den kom så fint efter det dygnet som det regnade litegrann för ett par veckor sedan, men nu verkar den få ge upp.

Det är tur att det fläktat hela dagen, i går var det ju vindstilla stora delar av dagen.

Klockan är nu 18.15, det är 31 grader varmt i skuggan och det har varit varmare bitvis under dagen, lite sommarmoln här och där. Svag vind från sydost och solen värmer verkligen allt den orkar och mer därtill.

 

Ja, inte är det värst för mig, Jag tycker det är så fruktansvärt med alla bränder så det är skamligt att klaga över två fåror potatis.

Vilka fruktansvärda förluster av stora värden som går till spillo och vilket hästjobb för de människor som ska försöka släcka bränderna. Nyss hörde jag på radion att det är 70 tal olika bränder i gång på olika ställen i landet. Fasansfullt!

Och för dem som har fått lämna sina hem på grund av fara för brand, kanske inte får återse hemmet igen. Vi är inte så vana vid katastrofer i Sverige, vi tillhör ju den del av världen som fått vara trygga och inte drabbats av större faror. Men det här vill jag verkligen kalla för katastrof och därtill torkan som är förödande för det som ska växa och bli till mat för både folk och djur. Det kommer att kosta det vi ska köpa i matväg framöver.

Jag tror faktiskt att det finns människor som inte inser vidden av det som händer nu. Jag har nämligen läst en hel del kommentarer på nätet i dag och blivit förvånad, mycket förvånad över hur egoistiskt en del tänker och uttrycker sig. Det måste väl vara ett bevis på att vi haft det så bra och är så bortskämda med att allt ordnat sig och att vi varit förskonade från katastrofer av olika slag.

Den brandrök jag kände i går kväll kom nog långväga ifrån, ända från de bränder som pågår i Jämtland, miltals väg härifrån.

 

En annan katastrof som måste nämnas är ju Trump. Men en som har all anledning att känna sig nöjd efter mötet i Helsingfors i går är ju Putin. Han ler nog med hela munnen och om inte öronen varit i vägen hade nog leendet gått runt hela skallen. 

I USA är nog inga leenden aktuella, där är det mera surmulet, fullt förståeligt. Till och med republikanerna, Trumps egna förfasar sig efter mötet med Putin. Ja, undra på det!

Han hade ju dessutom mage att säga sig lita mera på Putin än USA:s egna säkerhetstjänst, han är otrolig denne man, eller vad han är?!

Jag måste säga det igen, hade de ingen annan att välja till president? Han ger verkligen inte stormakten USA gott renommé ute i världen, tvärtom är risken stor att USA blir till åtlöje.

Eller, Trump talar ju i egen sak, han är ju ett stort ego som är USA själv allena.

 

Dagens namn är: Bruno, och det blev väldigt enkelt för mig, jag känner inte till någon Bruno.

 

Ha en bra fortsättning på tisdagkvällen, vi ses!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 16 juli 2018 17:39

 

Min härliga utsikt i morse när jag tittade ut.

 

 

Värmen håller verkligen i sig, det har varit över 30 grader i dag, hur mycket över vet jag inte riktigt. Och i solen, där har det inte gått att vara stilla. Jag har vandrat runt när jag varit ute, det är lättare än att sitta stilla i solen. Lite vind har det varit men för lite för att det skulle haft verkan. 

Nu är klockan 18.00, det är 29,8 grader i skuggan och aningens vind på sjön ser jag, knappt märkbar. Lite fluffiga sommarmoln på himlen nu och solen gassar på.

 

Jag har varit till Kerstin på elvakaffe i dag, med nybakta bullar och jättegod kaka. Nu blir jag bortskämd så det står härliga till, men det är ju tillfälligt, annars skulle jag väl bli som en curlad unge på 4-5 år.

Nu väntade hon på sin syster Mary och hennes Bert som är på väg upp från Stockholm.

"Nu längtar jag efter Mary", sa hon i dag. Och det är klart att det är roligare med en kär syster som sällskap på semestern, de är ju riktiga parhästar och arbetsmyror bägge två och brukar få massor gjorda när de är i Bellvik. Det kallar de för semester.

 

Per och Maria har varit hit på eftermiddan och hälsat på, hemma från Linköping på varma semesterdagar i Bellvik i sin stuga. De kom från sjön och hade badat, de sa att det var jättevarmt badvatten i sjön. Och det tror jag det, med värme både på dagarna och nätterna i flera veckor.

 

Det blir spännande att höra på nyheterna i kväll vad Putin och Trump har haft för sig i dag. Vi lär nog inte få veta nå´t viktigt, men de har varit själva i en och en halv timme med bara sina tolkar. Jag hörde en reporter i morse som önskade att han kunnat vara en fluga på väggen under mötet.

 

Det är inte ofta man hör nyheter av det positiva slaget, men nu har det hänt. Eritrea och Etiopien har skrivit under ett fredsavtal efter 20 års krig mellan länderna.

Flera så´na avtal borde undertecknas. Inga krig borde ens startas när vi kommit in på 2000- talet, vad är det för fel på världens ledare? Och de är män...

 

Fy vad det luktar brandrök ute, nu brinner det någonstans. Fruktansvärt om vi har eldsvåda här omkring nu också. 

Nu måste det hållas ordning på bärplockare, grillning och skogsmaskiner! Såg att någon skrev att bärplockare till och med slänger brinnande fimpar omkring sig i skogen - grrrr!

 

Dagens namn är: Reinhold och Reine, ingen Reinhold känner jag till.

Men en Reine, boende i Dorotea, som jag lejde hit som amatörskådis när vi körde bygdespelen på Bellviksdagen, han var jätterolig och duktig.

 

Ha en fortsatt bra måndagkväll, vi ses!

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4
5
6 7 8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Juli 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards