oskmar

Direktlänk till inlägg 23 september 2018

September 20180923 kallt, burr

Av Elsa Mårtenzon - 23 september 2018 16:51

 

Freja, min lill goá hjälpreda i potatislandet i dag. Tack Freja för att du stannade och hjälpte mig!

 

 

 

 

Fullmåne i går kväll, sedan molnen skingrats, vackert!

Friska vindar hela dagen i dag och kallt som sjutton, jag är för ovan höstvindarna och få plusgrader nu.

Himlen har varit i stort sett täckt av moln hela dagen, en liten, liten skymt av solen nån gång, ett par sekunder.

Nu när kvällen infunnit sig är det 5 grader varmt och vinden kommer från norr, det känns mer än väl. Men löven blåser åt rätt håll i alla fall. Inget regn i dag, inte en droppe.

I dag är det höstdagjämning, lika lång dag som natt över hela jorden.

 

Till klockan elva i dag kom ett gäng svampplockare, det var Malin, Freja, Jan Peter och Frejas farmor Kerstin.

De skulle till skogs och plocka trattkantareller i kallblås´n, huvva.

Under tiden vi fikade kom Freja på att hon nog skulle stanna hos mig. Det gjorde hon rätt i!

Jag skulle ju ut och hacka upp potatisen sedan jag fikat, hade jag bestämt innan jag visste att de skulle komma. Och det hade inte Freja något emot.

Det var en himla tur för mig, för Freja var jätteduktig att hjälpa till på "pärlanne". Hon plockade upp alla, när jag rivit upp blasten, Det jag hackade fram hann hon också med en del av.

Det är jättebra med flinka små fingrar, de är snabbare än mina numera. Duktiga Freja, tack för hjälpen!

Vi tog upp det mesta, men frös så vi gav upp och lämnade litegrann till nästa dag, trodde jag. Men dem tog Jan Peter upp när de kom från svampskogen, tack för det! Härligt att det blev klart i dag!

 

Både Freja, jag och svampplockarna uppskattade spisvärmen när vi kom in igen. Det visste jag i förväg och gjorde därför eld i spisen innan vi gick ut.

Jag hade turen och fick lite svamp av Kerstin och av en del av dem ska jag göra en god sås i morron.

 

Ja, i morron blir det en spännande dag, för mig, tur att jag får vara inomhus och kan hänga med.

 

Dagens namn är: Tekla och Tea. När jag låg i Lycksele efter min hjärnoperation för 12 år sedan låg det en kvinna på samma sal som mig som hette Tea. Hon köpte dessutom en Bellviksbok av mig som Göte tog med sig när han kom, trots att hon inte hade någon som helst anknytning till Bellvik, men var intresserad av historia.

 

Namnet Tekla, född 1879 i Bellvik, är både jag och Bellvik mera förknippad med, hon var nämligen min mormor och har bott i huset som jag bor i nu. Hon var en stark och arbetsam kvinna med båda fötterna stadigt i myllan. Hon och morfar fick sex barn tillsammans, tre flickor och tre pojkar. Jag minns henne med stor tacksamhet och har många barndomsminnen förknippade med henne och morfar.

Min syster Gunnel har den stora äran att få bära både mormors och farmors namn. Det kan hon tacka barnmorskan som hjälpte henne till världen för. Hon kände både mormor och farmor och när mamma funderade på vilket namn hon skulle ge sin nyfödda dotter, man döpte på BB på den tiden, sa fru Undin som barnmorskan hette: "Jag tycker att Hanna ska ge dottern namnet Gunnel Tekla Lovisa, två genompräktiga och stabila kvinnor som hon med den äran kan bära samma namn som". Hon hade så rätt och så fick det bli. Mormor hette alltså Tekla och farmor hette Lovisa.

 

Ha en riktigt bra söndagkväll i kallblåsten, vi ses!

 

 
 
Ingen bild

Gunnel

23 september 2018 22:44

Tack för påminnelsen om mina vackra namn. Jag var inte så förtjust i namnen när jag var yngre, men nu bär jag dem med stolthet!!

Elsa Mårtenzon

24 september 2018 18:30

Ja, bär dem med stolthet, det är de värda. Har du hostat klart än? Ha en bra måndagkväll, vi ses närmare jul!

 
Ingen bild

Malin

24 september 2018 07:12

Men se vilken fin bild på lilla Freja! Eller lilla. Hon är ju fem år och stor nu! Vilken tur att hon ville stanna och hjälpa till med pären ☺️👍🏽 Och glad är jag att vi fick med oss lite hem 👌🏽 Ha en riktigt fin dag idag farmor! Här blir det utbildning i dagarna tre!!!! 😴😴😴😴😴

Elsa Mårtenzon

24 september 2018 18:28

Freja var till stor nytta för mig i pärlandet. Underbara Freja, en sån piga skulle jag behöva varje dag. Vad är det för utbildning? Är det i Dorotea och vem utbildar? Ha det bra och hälsa barnen många kramar från mig!

 
Ingen bild

Gunnel

24 september 2018 22:13

Närmare jul? Nää, jag tänker snart komma och hälsa på, men inte den här veckan pga saker som måste göras. Kram min kära söster!

Elsa Mårtenzon

25 september 2018 17:46

Jaha, men nästa onsdag och torsdag är jag borta. Du får nog höra av dig om det. Kram tillbaka, men jag säger syster och inte som ´n Hasse sa om Anna Lisa...
Hej då!

 
Ingen bild

Gunnel

26 september 2018 22:56

Å, jag struntar då fullständigt i vad n' Hasse sa om a Anna Lisa och säg söster i alla fall.... Kram min kära söster!

Elsa Mårtenzon

27 september 2018 10:28

Och jag vidhåller syster...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Elsa Mårtenzon - Torsdag 28 mars 16:38

  Klockan nio i morse och det regnar.          En dag med grå himmel blev det även denna dag! I morse när jag var ute och skottade bort det som rasat från taken så regnade det, tur att det inte kom i form av snö! Det var plusgrader i gårk...

Av Elsa Mårtenzon - Onsdag 27 mars 17:20

  Klockan halv sju i morse och påskvädret år i full gång.          Usch för snö, jag var så blåögd och trodde att det inte skulle komma några mera snöhugg den här vintern, det har varit nog många. Men det har vräkt ner sedan i går och låg n...

Av Elsa Mårtenzon - Tisdag 26 mars 17:18

  Det snöar och det snöar...    I dag har aprilvädret tjuvstartat och hållit på hela dagen. Det har snöat, det har varit solsken, det har varit mycket moln och lite moln. Det var 14 grader kallt i morse, men då hade solen hunnit nudda ter...

Av Elsa Mårtenzon - Måndag 25 mars 16:30

  Halv sju i morse och solen banar sin väg fram genom molnen!      En dag med solsken, mycket välkommet! Det var en kall morron, omkring 14 minusgrader före solens uppgång. Det har varit "kallsnåa", men vad gör det om solen skiner. Viss...

Av Elsa Mårtenzon - Söndag 24 mars 16:44

    Klockan sju i morse såg det ut så här, men det kom av sig.   det var en god början, men inte mycket mera.   Det blev inte en solskensdag, mest bara moln har det varit. Lite luckor ibland men kortvariga. Just nu är det 2,6 minusgrader n...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< September 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards