oskmar

Alla inlägg under september 2018

Av Elsa Mårtenzon - 6 september 2018 17:55

 

Helblank sjö...

 

 

Hej igen! 

Stup i kvarten är det kväll, dagarna går för fort!

Från morron var det dis och dimma, men vid elvatiden kom solen och det blev en blå himmel. Den värmde skönt även i dag och sjön var spegelblank.

Passande väder för gräsklippning, men lite väl blött i gräset, men jag tordes inte vänta för det kan bli blötare andra dagar.

 

Nu är klockan 19.00, det är 15 plusgrader, blank sjö helt och hållet. Lite blått här och där på himlen.

 

Jag har haft och har fortfarande problem med ett läckande rör i badrummet. Är det inte det ena så är det det andra. Jag hoppas på en rörkrökare i morronbitti och ikväll måste jag stänga av vattnet och slå av pumpen. Är ju dörädd att älgjakten ska börja innan jag fått det lagat - för då stannar världen.

 

I dag kallade Riksbankschefen till presskonferens för att informera om, att reporäntan blir densamma, 0,5 procent, åtminstone fram till december eller februari.

Han upplyste även om att Sveriges ekonomi är god och att arbetslösheten är mycket lägre och fortsätter sjunka.

 

Men vad? 

När jag hör på en del partier i valrörelsen är det ju katastrof och ett Sverige i stor kris.

Särskilt SD, de för en domedagspredikan som inte är normal på något vis. 

Det är det parti som framför allt försöker få oss att hata allt och alla.

SD:s stora idoler är Trump, Putin och Ungerns Orban. 

Ja, det säger ju en hel del om SD, inte är det demokratin som är deras främsta uppgift att värna om, tvärtom.

I dag har de fått en ny kandidat till partiet, som de hyllar över alla bräddar. Det är en KD:are som gått över "gränsen". KD:s partiledare var mäkta besviken- men JÅ var överlycklig.

Aldrig SD!

 

Dagens namn är: Lilian och Lilly, ingen Lilian i Bellvik eller Nybäcken.

 

Men Lilly, född 1918 i Bellvik, dotter till Johan och Karolina Sandin.

Lilly var mamma till Anita som jag träffat och hälsat på i sommar och som hälsat på mig.

Inte förrän i sommar trots nära grannar till hennes morföräldrar och där hon vistades på somrarna.

Men bättre sent än aldrig...

 

Ha en fortsatt fin torsdagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 5 september 2018 17:19

 

Kvällsol på Käringholmen...

 

 

 

I dag har det inte torkat upp i gräset, det har varit lika plaskvått hela dagen. Det duggregnade på förmiddan, men varit uppehåll hela eftermiddan.

Att det inte torkat upp i gräset beror till stor del på att vinden inte rört sig det minsta, sjön har varit helt blank.

Nu är klockan 18.30, det är 15,5 grader varmt, solen belyser holmarna på andra sidan sjön och det är en liten, liten svag krusning på sjön nu.

 

I dag har det varit politiska diskussioner på radion hela dagen i stort sett, och det verkar behövas. Det är mycket som kommer fram i dagen, det är synd att det är så många som missar allt detta.

 

Och det är många som får kliva ner från pedistalen i SD nu. I dag har deras skolpolitiska talesperson fått lämna, bland andra SD:are.

Det tyckte nog JÅ var synd, att det kom fram hur han och hans familj rest privat och bott på hotell på skattebetalarnas bekostnad.

 

Det är alltid fel när politiker gör övertramp på det viset, vilket parti den än är, det har jag alltid tyckt.

Men SD har ju så väldigt tydliga krav på hur andra ska bete sig och vill få oss andra att tro att de är i en helt annan moralisk klass än vanliga döda. Vilket har visat sig otaliga gånger att, det är precis tvärtom.

De är duktiga på att ropa polis och strängare straff och utvisning och vill få folk att tro att det är bara folk med utländsk härkomst som är skurkar.

Men det har ju väldigt många gånger visat sig att de inte har rent mjöl i påsen själva.

 

Hanna Vigh som blev politisk vilde tidigare i år på grund av sextrakasserier, inom partiet, skrev för ett par veckor sedan en lång artikel i en tidning, där hon varnade folk för att rösta på SD.

Det skulle bli kaos i Sverige, skrev hon. Jag tror på henne i det fallet, hon har varit inne i partiet och sett, hört och upplevt både det ena och det andra.

Jag hoppas innerligt att hennes varning tas på allvar. Och det är så många som varnar för samma sak nu, något måste ju gå hem till slut och deras op-siffror sjunker nu.

Aldrig SD!

 

Dagens namn är: Adela och Heidi. Ingen Adela kan jag komma på.

Men Heidi på andra sidan Atlanten i USA.

Hennes far Sven Åke är född i Bellvik och är min kusin. Han begav sig till USA någon gång på 1959/ 60- talet och blev kvar där.

Hon har i allra högsta grad anknytning till Bellvik, tycker jag. Jag är vän med henne på Facebook, så lite kontakt har vi också. 

 

Ha en fortsatt fin onsdagkväll, vi ses!

 

Av Elsa Mårtenzon - 4 september 2018 18:51

 

Kolla så små söta svampar som tittar fram under granen, men ack så farliga...

 

 

 

I dag har solen hållit sig helt borta. Men det kan ju inte vara sol alla dagar heller.

 

Vi kan vara glada att vi inte befinner oss i Japan där det är värsta tyfonen just nu och en miljon människor fått evakueras. På nyheterna nyss såg jag lastbilar som blåste omkull som om det vore leksaksbilar, likadant vanliga bilar och hustak som revs loss om om de var av pappersark.

 

Nu har molnen glesnat en del på himlen här och jag anar solen bakom molnen. Vinden är pyttesvag och kommer från från norr, det är 12,5 plusgrader.

 

Nu har jag gjort ett upphåll på en timme för nyheter och himlen är mörkare, molnen är täta och det har mörknat en hel del, det är 11 grader.

 

I dag har jag haft rörkrökaren här och jag hoppas att det lyckets bättre den här gången.

Och äntligen kommer jag väl kunna tvätta bilen som jag inte gjort på ett par månader på grund av trasig kran utomhus.

 

Aldrig har väl valrörelsen i Sverige varit såsom detta år och jag bävar för resultatet. Nu är det endast några få dagar kvar och tonen hårdnar, bland annat på grund av ett parti som inte är som de andra. Och som folk säger sig ska rösta på, för att röra om i grytan. Så himla dumt att tro sig kunna röra om i grytan - riskfritt.

Vår demokrati är värdefullare än att den ska riskeras med något så simpelt som att röra om i grytan.

Jag är mycket förvånad över såna yttranden, det finns hur mycket seriös information som helst om riskerna med det och jag önskar inget högre än att folk ska sätta sig över allt hat som florerar i samhället och tänka sig för vad det är de riskerar.

 

Dagens namn är: Gisela, ingen Gisela i min omvärld.

 

Ha en riktigt fin tisdagkväll vi ses och hej då!

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 3 september 2018 18:27

 

Ser du spindeln som promenerar över till Käringholmen?

 

 

 

Men vilken underbar höstdag! Det är så man blir gråtmild av tacksamhet för att man har lyckan att få bo på det här stället och ha allt det vackra framför sig från morron och fortfarande när det är kväll. Och vistas ute i det varma och sköna vädret i strålande solsken hela dagen.

Sjön har varit lugn och stilla, så stilla att jag säkert skulle kunna se om en spindel promenerar över till Käringholmen. Men i så fall måste jag gå ner till stranden och det har jag inte tagit mig tid till. Nu är klockan 18.35 Det är 19 grader varmt och jag har storspegel´n min fortfarande lika välputsad. Holmarna speglar sig galant och det går säkert räkna barren på tallkvistarna om - jag går ner till stranden.

 

Jag har suttit på gräsklippparen större delen av dagen och njutit varje sekund. Gräset växer nu så man skulle kunna tro att jag gått runt och gödslat all åker här efter regnet. Men det har jag inte gjort en enda gång på de 32 år jag bott här. Här får naturen bestämma hur marken ska se ut och hur det ska växa. Det är inte en anlagd gräsmatta någonstans, den är helt naturlig. 

 

I går kväll höjde jag Frankrikes Macron till skyarna, ja långt över skyarna! Han gav nämligen Jimmie Åkesson svar på tal, det bästa jag hört på länge -i Agenda.

Minst lika bra som Skavlans intervju med honom, där han verkligen blev ställd. Och ertappad när svaren fattades honom.

 

Maria ringde mig för en stund sedan och vi har diskuterat politik och både skrattat och "husktes". 

Hon vet hur intresserad jag är och att jag följer allt så fort jag hinner, jag måste ju jobba lite också förstås. 

I dag skulle jag mer än gärna sett på SVT Forum, men tyvärr jag hade ju inte tid, det finns hur mycket intressant som helst att följa, men jag hinner inte allt.

 

Dagens namn är: Alfhild och Alva. Ingen Alfhild känner jag till.

En med namnet Alva har jag haft som jobbarkompis när jag bodde i Hoting.

Henne hälsade jag på för ett par veckor sedan och kände mig verkligen välkommen.

 

Ha en fortsatt bra måndagkväll, vi ses!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 2 september 2018 16:42

 

Den här sommaren har jag verkligen inte haft mycket till blomsterprakt. De perenna växterna, de mötte torkdöden tidigt på sommaren och amplar och krukor har jag minskat ner kraftigt för att slippa bära tunga vattenkannor, som inte är så lätta.

Den här bildens blommor är sedan 2009. På den tiden hade jag betydlig mera blomfägring ute här.

 

 

 

En vacker dag igen, möjligen varmare än den förra dessutom. Det var dimmigt från morron, men efter tio i morse har det varit jätteskönt väder.

Helblank sjö med sol som värmde skönt på ryggen när jag satt på gräsklipparen. I dag behövdes ingen jacka och handskar, det var hur varmt som helst ändå.

Nu är klockan 17.00 det är 19 grader varmt i skuggan, samt en ytterst svag krusning på sjön och den krusningen kommer från söder.

 

Efter paus här är nu klockan 19.40 och sjön är som en nyputsad spegel, himlen är nästan helblå. Det är 14,5 plusgrader.

 

Om inte gräset haft förmågan att växa under sommaren så tar det verkligen igen den missen nu och växtkraften frodas som sjutton. Det är intensivt grönt och tjockt som en fäll och hinner bli jättehögt mellan klipptillfällena.

 

Det märks mer och mer tydligt nu att SD inte är något vanligt politiskt parti. Hela fjorton personer har fått träda tillbaka från SD:s valsedalar, hittills, på grund av rasistiska och nazisistiska grova och otäcka kommentarer offentligt. Om alla i gänget kommer i dagen blir det nog inga kvar, en del har väl tand för tunga före valet men efter, då vete fasen vad vi får veta från deras rätta jag. Det är bra det som kommer fram före valet och då får man hoppas att väljare fattar vad de har att göra med. 

Aldrig någonsin SD!

 

Ja men visst ja, det blev ju rabalder före helgen om dokusåpan Svenska Akademin, det meddelades i media att Sara Danius och de andra två som klev upp från sina stolar tidigare och gick ut därifrån, att de skulle gå tillbaka, för att rädda det hela och det skulle väljas nya så att det blev aderton i gänget igen. 

Men det har nu dementerats som helt fel, undras var den felaktiga upplysningen kom från?

Det finns nog mycket i det fördolda i denna byggnad, Svenska Akademin kommer aldrig att bli vad den varit och som vi trott den varit, inte utan en rejäl upprensning och där sanningen kommer fram.

 

Dagens namn är: Justus och Justina. Jag känner inte till någon Justus.

 

Men om min mormor fått som hon ville så hade det varit jag som burit namnet Justina. Mamma sa att hon hade tyckt att jag skulle få just det namnet när jag sett dagens ljus. Antagligen tyckte mormor att det var ett bra namn, men det tyckte inte min mor.

Tur att hon stod på sig och stoppade mormors förslag. (Justina Mårtenzon, hahaha.)

 

Ha en trevlig fortsättning på söndagskvällen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 1 september 2018 19:56

 

Den här vyn har i alla fall jag inget emot...

 

 

 

En mycket vacker första höstdag! Det kan jag ta många av nu framöver.

Det har varit stilla sjö med vackra spegelbilder med solsken och riktigt varmt och skönt.

 Nu är klockan 20.00, det är 11,5 grader varmt, sjön är lika vacker fortfarande och det är lätta molnstråk här och där i rosa och klarblå färger.

Ja, det blev ett långt uppehåll här, nu är klockan 21.55 och det är kolsvart mörker utanför rutan. 

 

Trots det vackra vädret har jag inte varit ute en kvart ens för jag har haft främmande sedan klockan ett i dag. Före det ägnade jag åt förberdelser för främmandet. Men jag har njutit av det vackra vädret genom fönstren, det är inte illa det heller. Man blir gladare när solen skiner och utsikten är njutbar.

 

I dag har Teddy och Freddy varit här från klockan ett på dagen tills klockan sex i kväll, tiden går fort när det finns mycket att prata om.

De har sina rötter i Bellvik, deras mamma härstammade härifrån. De säger själva i dag att de var inte här så mycket som barn, men de har varit trogna här varje sommar och hälsat på i vuxen ålder. 

De är tvillingar och så lika varandra att jag har alltid haft svårt för att skilja dem åt. Men i dag upptäckte jag att nu kan jag se vem som är vem, åtminstone när bägge är på plats. Om jag skulle träffa en åt gången, ja då vete sjutton hur det skulle gå.

Ja, det är många roliga besök jag haft den här sommaren, men nu är väl kanske inte så många flera som dyker upp långväga ifrån, men det är trevligt så länge det varar.

Tack Teddy och Freddy för en trevlig eftermiddag!

 

Dagens namn är: Samuel och Sam, men där går jag bet att komma på någon jag känner.

Jo, visst ja, Tim har en kusin som heter Sam. Men det var det närmaste jag kan komma.

 

Ha en fin lördagkväll, vi ses!

 

 

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< September 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards