oskmar

Alla inlägg under oktober 2018

Av Elsa Mårtenzon - 23 oktober 2018 17:14

 

Nu skiner månen så grant över sjön...

 

 

 

Nu ligger det lite vitt på marken, inte mycket, kanske någon mm här och där.

Den försvann inte på väg ner i alla fall som tidigare. Det var 3 grader kallt i morse, men inte nu längre, större delen av dagen har det varit på plussidan.

I går kväll var det vackert månsken och stjärnor som gjorde månen sällskap.

 

Nu under den tidiga kvällen är det 0,3 plusgrader och sjön är spegelblank. Himlen har moln överallt, utom i väst där är det en liten öppning längs horisonten.

 

Nu händer så mycket i världen så jag hinner inte hänga med. Ja, det gör det ju för jämnan egentligen och det mesta är ju sånt som inte är bra för någon.

Just nu är det väldigt aktuellt med att Trump ska riva upp ytterligare ett avtal som berör hela världen.

Nu ger han sig på nedrustningsavtalet som skrevs under av Reagan och Gorbatjof under 1970-talet, tror det var 1976, men osäker. Rätta mig om jag har fel.

Det låter inte klokt, det borde väl hellre var tvärtom. Han säger sig vara förvånad över att inte Obama gjorde något åt detta. Men Obama hade ju vett i skallen, vilket många undrar hur det är med Trump i det fallet.

Detsamma när det gäller Paris- avtalet gällande klimatet, det har han ju också rivit upp. Klimatet gäller inte för Trump förstås och andra struntar han i, huvudsaken han får som han vill.

Och avtalet med Iran som Obama förhandlade fram, det har han ju också skrotat. 

Hur länge ska han få hålla på med sina otroliga dumheter. Nu håller han på att svälta ihjäl Irans befolkning, deras ekonomi sjunker med ilfart på grund av sanktionerna som USA:s president har genomfört.

Det är farligt för världen att det finns en person som har så mycket makt och som inte går att stoppa tydligen och som inte går att lita på från den ena dagen till den andra.

 

Han var ju snabb att ta till sig "fantasiförklaringen" om den mördade journalisten i  Saud Arabien också, eller på det Saudiska konsulatet i Turkiet, rättare sagt, för den förklaringen passade honom och hans syften allra bäst.

 

Dagens namn är: Sören och Severin, jag kan inte komma på några från Bellvik eller Nybäcken som haft de namnen.

 

Ha en fortsatt bra tisdagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 22 oktober 2018 17:40

 

Nu står båthuset på torra land. I våras då var det vatten halvvägs upp till taket. Nu är det tvärtom, det är så lågt vatten i sjön och längre till vattnet än det brukar vara i vanliga fall den här tiden.

 

 

 

Gyllne morron, gyllne morron!

Ja, så var det när solen började stiga över horisonten i morse. Molnen glänste som riktigt guld färgmässigt. Men det varade inte så länge.

Det har varit lite grinigt i luften under dagen och visst har det varit kala fläckar bland molnen ibland, korta små ögonblick. Men mest lite grått och blåsigt.

Det har blåst rätt friskt och en liten stund på förmiddan såg jag snöflingor i luften, men bara i luften, där förtvinade flingorna. Det var också lite frostnupet i gräset på morron och fryst is på bilrutorna, samt på brostegen.

Nu är klockan 18.00 det är 2,3 plusgrader och mörkret smyger sig på. Svag vind som kommer från nordväst.

 

Jag har passat på att frakta lite ved till bagarstugan i dag med Tim-kärran. Bäst att passa på innan snön kommer, då är den kärran tung att dra när den är full med ved. Den var tillräckligt tung i dag, trots barmark.

 

Det blev ingen långvarig karriär för Sverigedemokraten Stefan Borg, som skulle vara den förste kommunstyrelse-ordföranden i Sverige, i Skånska Hörby. Det blev vi upplysta om före helgen, i samarbete med moderaterna, som skulle bli såå framgångsrikt och det var med stolthet i rösten som han informerade om det.

Men det var före helgen det! 

I dag har vi fått veta på nyheterna att han har hoppat av uppdraget. Han hade helt enkelt varit för "ful i munnen" om en del av dem som finns i vårt samhälle. Samt gjort vissa positiva uttalanden om Vitmaktrörelsen. Ja, man kan ju undra hur det låter på deras möten när ingen hör på utifrån. Det skulle nog vara ganska hårresande att vara en fluga på väggen i de rummen. 

Ja, jag tror att det borde vara många fler än han som hoppar av, så mycket fula tillmälen som de haft om våra medmänniskor, både nu och tidigare.

 

Dagens namn är: Marika och Marita, jag känner inte till några med de namnen, som jag kan komma på.

 

Ha en bra fortsättning på måndagkvällen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 21 oktober 2018 17:10

 

En grann oktoberdag medan björklöven fortfarande hängde med. Nu ligger de bruna och halkiga på marken.

 

 

 

Dagen har varit nästan jämngrå, ibland små solsnuttar som inte varat länge. Det regnade hela natten med stora vattenpölar som följd lite här och där.

Det har varit 5-6 plusgrader och nästan ingen vind för det mesta.

 

Nu under tidig kväll är det svag ving från nordväst 5,5 grader varmt. Himlen är heltäckt med moln.

 

Efter nyheterna.

Nu är det kolsvart mörker ute och 5,9 grader varmt.

 

I dag har jag gjort något ovanligt. Jag har nämligen varit på byn och hälsat på och de var hemma. Jag brukar ha den oturen om jag ska hälsa på någonstans så är de borta.

Jag har varit till Ingrid och Nils Gunnar och båda var hemma. 

Där blev jag nog sittande ett par timmar och blev bjuden på te och mackor. Ingrid satt och vävde när jag kom så jag störde ju henne i jobbet. Men hon sa att det inte gjorde något.

 

När jag satt där ringde min mobil, det var Ann Marie Haglund, en före detta Bellviksbo som ringde.

Det är sååå många år sedan jag pratade med henne, men tänkte på henne så sent som i går. Jag funderade för mig själv, om hur livet levde med henne i dag och hur gammal hon hunnit bli vid det här laget.

Ibland tror jag att jag har ett sjätte sinne, det händer mig så ofta att det ringer eller kommer någon som jag inte träffat på länge, men alldeles nyss har passerat i mina tankar.

Hon bor sedan många år tillbaka i Härnösand och Lisa Kärrman hette hennes mor som var en av min mors kusiner. Alltså kommen ur familjen i Bellvik som fick 17 barn. Många släktingar har jag!

Ann Marie har berättat i Bellviksboken om sin mor, Lisa. Jag ringde och frågade om hon ville göra det. Jag hade nämligen hört som barn, när Lisa berättade för min mor om sin barndom.

Läsvärt om man är intresserad att höra hur det var förr, inget curlande då minsann.

Nu var det ju synd att jag inte var hemma när hon ringde, vi pratade inte så mycket därför. Hon lovade att hon skulle återkomma och det hoppas jag att hon gör, jag vill gärna prata mera med henne.

 

Dagens namn är: Ursula och Yrsa, jag känner inte till några som bär de namnen.

 

Ha en fortsatt bra söndagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 20 oktober 2018 17:15

 

Här var Göte i färd med att hugga vinterve´n ysti skogen. Men det var 2013 det, för fem år sedan.

Tiden har sin gång och sätter sina spår. Som tur är kommer värmen från berget nere i backen nu. Tur för mig i alla fall, men den har inte Göte någon nytta av.

 

 

 

Det blev en solig dag igen! Under natten var det regn och morgonen började grå och mulen.

Ungefär så trodde jag att dagen skulle bli, men det tog inte så lång tid förrän molnen skingrades och solen kom.

Det har varit 6-7 grader varmt och stilla sjö, otroligt väder den 20 oktober.

 

Nu under tidig kväll är det 3,5 grader varmt, sjön ligger som en klar spegel, himlen är nästan helblå just nu i alla fall.

 

Den 20 oktober 2006, för tolv år sedan i dag, åkte jag hem från Lycksele efter min hjärnoperation i Umeå sex veckor tidigare.

Jag åkte hem på fredagen, kvällen före började det att snöa i Lycksele och snöade hela natten och hela fredagen. Taxin fick plöja sig genom snön på en del ställen där det inte plogats. Det hade säkert snöat 50-60 cm tills fredagskvällen, Bellviksvägen var så igensnöad som den kunde bli. Den var inte prioriterad som den nödvändigaste vägen i första taget. Och det förstår jag, det var nog väldigt bråttom för dem som jobbade i snösvängen det dygnet.

Men när vi kom fram till vägen ner till Näset, där var det välplogat, det hade Göte sett till. Taxichaffören sa att, här var det ordentligt plogat. 

Göte hade alldeles nyss ställt undan traktorn när vi kom ner på gården.

Det fortsatte att snöa hela natten som kom också.

Så nog är det skillnad alltid på då och i dag. Den snön blev ju naturligtvis kvar tills våren kom.

 

I dag har det varit ett jordskalv i Gävle på 3 magnituder, ovanligt kraftigt för Sverige sa de på radion. Men, blygsamt om vi jämför med de våldsamma skalv som det är i andra delar av världen. Det får vi vara glada att vi är förskonade ifrån, än så länge i alla fall.

 

I Dorotea har de varit utan vatten i dag, vattentornet var tömt i morse på grund av en stor läcka på någon ledning. Nog håller ledningarna i Dorotea på att mattas av nu, de har väldigt ofta läckor. De kan ha en dyrbar renovering framför sig åren som kommer. Det som "hafs" det skavs, sägs det.

 

Dagens namn är: Sibylla, när jag bodde i Hoting hade jag en jobbarkompis som bar det namnet. Hon är död för flera år sedan, redan tidigt i sitt liv dessutom.

I Bellvik eller Nybäcken har inte det namnet förekommit.

 

Ha en trevlig lördagkväll, vi ses och hej då!

 

Av Elsa Mårtenzon - 19 oktober 2018 16:39

 

När det ser ut så här den 19 oktober, då kan man inte klaga på vädret...

 

 

 

Dagen har varit suveränt fin för att vara senare halvan av oktober. Det finns år när vi haft full vinter den här tiden, men inte i år.

Det liknar mera majdagar än höstdagar i år. Det har varit solsken och näst intill stilla sjö och omkring 8-9 grader varmt under dagen.

 

Nu under tidig kväll är det 6,5 grader och sjön är spegelblank från mitten av sjön, halvvägs mot Käringholmen, just nu. Det moln nästan över hela himlen, utom längs horisonten i öster.

 

I dag läste jag i en tidning att bananen är den frukt som det säljs mest av. Tydligen populär då, men jag köper sällan bananer, har blivit less på dem för länge sedan.

År 1909 importerades de första bananerna till Sverige, samma år som min mor föddes. Premiärlasten sägs ha varit svartfrusen och oätlig. Man lärde sig så småningom hur man skulle frakta bananer till den kalla nord.

 

Jag har ett minne från när jag var tre till fyra år och blev bjuden på min första tomat. Min faster Alice hade kommit hem från Stockholm och var hos farfar och farmor. När jag kom dit i sällskap av min mor räckte min faster mig en röd och grann "frukt", som jag inte sett förut.

Jag sattte tänderna i den, men blev inte överväldigad av den smaken precis. Den såg ju så läcker ut men smakade inte mycket. Jag blev bara besviken, men det visade man inte på den tiden. Jag åt upp den lungt och tyst, trots att jag tyckte den var mera vämjelig än god. 

Ja, man blir ju lite fundersam, det är ju länge sedan och de som är unga nu tycker naturligtvis att det låter uråldrigt att jag inte visste vad en tomat va när jag var tre till fyra år. Nu kan de surfa på nätet i den åldern, hahaha. Tiderna har förändrats!

Det är ju som Jan Peter sa till Göte, när han berättade något från sitt tidigaste arbetsliv.

" Ja, du är ju född på gammelti´n du farsan!" 

Ja, så är det nog...

 

Dagens namn är: Tore och Tor, båda namnen har förekommit i Bellvik och i Stenbacka, som vi tyckte också hörde till Bellvik. Därför är byn med i Bellviksboken, det som dök upp när jag forskade på Bellvik, ingen djupare forskning, men litegrann.

 

En höst för länge sedan, jag tror att det var 1957 eller 1958, hände en fruktansvärd olycka i byn. 

Det var en höstkväll sedan sjön frusit och Tore som han hette, och var son till August och Daga Stenberg i Stenbacka, hade varit över till Bellvik och hämtat posten. Han körde motorcykel och det var mörkt och tät dimma över sjön och han kom fel i dimman och körde ner i en vak, det blev hans sista tur över Bellvikssjön.

Tore visste så väl var den vaken var men i dimma är det lätt att man tappar riktningen. Alla tyckte vi att det var såå sorgligt. Det var en chock för familjen som förlorade en kär son och broder.

Det andra namnet Tor, född 1921 i Bellvik. Han var son till August och Helga Karlsson och var andra barnet i en syskonskara på sex stycken.

Han lämnat jordelivet för ett antal år sedan.

 

Ha en fortsatt bra fredagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 18 oktober 2018 17:33

 

En oktoberdag medan löven ännu hängde kvar. Vackert på sjön som synes...

 

 

 

En mycket fin höstdag igen! Det har varit soligt och grant hela dagen tills för en stund sedan.

Vinden har kommit från sydost och var frisk på förmiddan. Nu har den avtagit avsevärt. Det har varit omkring 7-8 grader varmt.

Just nu är himlen så gott som helgrå, aningens lucka i molntäcket i öster och i sydväst.

Nu är sjön nästan helt lugn, det är 5,4 grader varmt.

 

Man häpnar över de nyheter som florerar på radion och TV:n! Eller gör man det förresten? Nej, men det blir bara värre och värre och man undrar hur det kan finnas folk som är så fri från moral och samvete?!

Nu har det framkommit att flera storbanker i Europa är misstänkta för den största stölden från skattebetalarna i modern tid. De har begärt och fått skatteåterbäring på skatt som de aldrig betalat in, det ska ha pågått minst i ett decenium, 70 miljarder lågt räknat. Det är inga småpengar det rör sig om. De som fifflat med skattepengarna är bankchefer och advokater, bl a är SE-banken i Sverige en av de misstänkta. Nyss hörde jag på radion att SE- banken förnekade inblandning. Men det sätter jag inte stort värde på för så låter det alltid. Alla förnekar brott om än man står och ser på att de gör brottet.

Det kommer att bli svårt att sätta dit dem och den utredningen tar nog åratal och slutar väl med att det avskrivs. Det finns skurkar och så finns det storskurkar och där man minst anar det!

Usch och fy! Det hade blivit mycket välfärd för de pengarna, skolor, sjukvård och äldrevård. Värst utsatt för stölden var visst Tyskland, om jag hann höra rätt.

 

 

Efter nyheterna...

Nu är det mörkt och 5 grader varmt, molnen försvinner mer och mer. Det ska bli en kall natt långt ner i landet säger väderrapporten på TV. 

 

Dagens namn är: Lukas och då finns det en med anknytning till Bellvik som bär det namnet. Det är ett av min brors barnbarn som heter Lukas.

 

Ha en fortsatt fin torsdagkväll, vi ses och hej då!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 17 oktober 2018 17:37

 

Sällskapsräven! Vadå sällskap? Jo faktiskt, den här räven gjorde Anita och Kjell sällskap efter landsvägen när de var ute på sin promenad i Bellvik i höst. Han gick bredvid dem som en liten sällskapshund, ganska tam med andra ord.

Fotogr Kjell M.

 

 

 

 

Inte mycket sol i dag och lågt i tak. Men luften har varit varm och nästan ingen vind alls. Vid fyratiden kom solen smygande mellan molnen och allt blev mycket ljusare helt plötsligt. Fin oktoberdag!

Nu är kvällen kommen och det börjar skymma lite smått. Mycket moln på himlen men även lite luckor här och där. Sjön har varit som en dröm i ett par timmar, alla holmar speglar sig och visar sig i dubbel upplaga, fast hälften är ju upp och ner så klart.

Det är just nu 6,5 grader varmt. När jag var ute på min promenad i dag behövdes inga ytterkläder, det var så ljummet i luften.

 

I dag har jag suttit och gjort förberedelser för Vägföreningsmötet som ska ske framöver. Nu är det bara jobbet på datorn kvar, det får bli en annan dag.

Föreningen har inte gått i konkurs i alla fall, trots dyrt grus som inte var till någon nytta alls, det har hamnat i diket och på åkern. Fel sort, trots att jag sa till vilken sort det skulle vara.

Det här gruset kallar jag felleverans. Kunde lika gärna slängt pengarna i sjön, de hade gjort lika stor nytta där.

 

Nu i kväll har jag fått sommardäcken inburna dit de ska vara under vintern. Det trodde jag att jag skulle klara av själv i går morse. Men ack vad jag bedrog mig, de var ju tunga som bly. Eller rättare sagt det var jag som var för svag.

 

Efter nyheterna...

Nu kolmörkt ute.

 

Nu är banken Nordea riktigt i blåsväder, misstänkta för att gjort penningtvätt åt kriminella för 1, 5 miljarder. Som pågått i flera år.

Han var inte lite kaxig när han, bank -VD:n, stod i TV och hotade med att flytta huvudkontoret till Finland. Och det gjordes och hej med han!

Han kanske är lite mindre kaxig nu. Nää, förresten såna biter det inget på, de bara förnekar i alla lägen och klarar sig oftast.

 

 Dagens namn är: Antonia oc h Toini, och jag känner inte till att några med de namnen skulle funnits i Bellvik eller Nybäcken.

Jag vet bara om en Antonia och det är hon som efterfrågar samarbete med SD, vad som helst för pengar, och blev uppläxad av Marcus Stors. Det gjorde han bra!

 

Ha en bra fortsättning på onsdagkvällen, vi ses!

 

Av Elsa Mårtenzon - 16 oktober 2018 16:38

 

Så här såg gården ut hos mig i juli och augusti, under torkan. Det var inte frågan om jordbävning men utan regn i två månader och sandjord så blev det så här. Det var såna sprickor överallt på gården. Ingen vacker bild direkt men verkligheten. Och som synes var inte gräset frodigt och grönt heller.

 

 

 

 

I morse var det en grad kallt och vitt med frost på marken. Jag fick premiärskrapa bilrutorna när jag skulle ut med bilen. Det är inte särskilt efterlängtat, enligt mig.

Det har varit en klar och solig dag och då var det värt isen på bilrutorna.

 

Det är tidig kväll nu och solen skiner från en nästan molnfri himmel. Det är svag sydostlig vind, en fin höstkväll. På termometern läser jag just nu 4 plusgrader.

 

Vilken skillnad det är på vägen mot Dorotea nu, den är slät som ett dansgolv, det trodde jag aldrig skulle hända. Så bedrövlig som den varit i flera år har det kännts som att den var helt bortglömd. Hoppas att den håller länge nu!

 

När jag kommit hem från Dorotea kom Karin och hälsade på. Hon hade bråttom så besöket varade inte länge. 

När hon kommer på besök behövs det inget fikabröd, hon dricker bara en slät kopp kaffe.

Skulle jag bli bjuden på kaffe utan bröd då fick kaffet vara också. Så "kaffeförtjust" är inte jag att jag dricker det utan fikabröd och inte så nyttig heller då förstås.

Men, om nu fikabrödet är min enda försyndelse, då fortsätter jag med det. Ja, det blir väl någon godisbit då och då också. Det kunde vara värre vad gällde onyttigheter.

 

Det går trögt med Brexit- förhandlingarna, det nås inga framgångar tydligen. Vad skulle de dra igång Brexit för?

Det kommer att drabba Sverige en hel del också sa de nyss på radion, i form av arbetslöshet och fördyrningar.

Trots att det nu går så trögt och kommer att drabba vårt land också så finns det, särskilt ett parti i Sverige som har Svexit på sin agenda och de ser EU som ett rött skynke. Men det är mycket som de ser som ett rött skynke. Och "svansen" har mycket kommentarer om detta på FB.

 

Dagens namn är: Finn, det blir lätt för mig, jag känner inte till någon med det namnet.

 

Ha en fin tisdagkväll, vi ses!

 

 

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Oktober 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards