oskmar

Alla inlägg under oktober 2018

Av Elsa Mårtenzon - 15 oktober 2018 16:49

 

Inte mycket kvar av den sprakande färgprakten på lövträden nu. Den här bilden är tagen före lövens dalande mot marken.

 

 

 

Måndag och solen har hållit sig undan hela dagen, det har varit omkring 8 plusgrader de gånger jag kollat termometern.

En otroligt färgstark och vacker gryning var det i morse i alla fall, det starkaste rött man kan se på himlen.

Det har varit svag nordlig vind i dag.

Nu under tidig kväll är sjön helt stilla och det är 6,5 grader varmt. Himlen är helt grå, lite regn har fallit sista timmen.

 

I dag har jag varit strängt upptagen från klockan tio i morse. Jag har följt dagens talmansrundor och knappast missat ett enda ord. Möjligtvis några ansiktsuttryck här och där för jag har försökt lägga in lite strykning av tvätt under tiden.

Jaa, och vad ska man säga?

Jag har gång på gång fått en känsla av att de står och trampar vatten och ibland under trampandet håller både munnen och näsan på att halka under vattenytan.

Det är i stort sett inte andra ställningstaganden än var det var för 14 dagar sedan, inte i dag i alla fall.

Nu har sonderingsuppdraget gått till Löfven från och med i dag. Han har samma villkor därvidlag från talmannen som Kristersson fick för 14 dagar sedan, två veckor och avstämning till talmannen efter en vecka, den tiden fick också Löfven.

 

För övrigt så ger jag talmannen högt betyg som sådan, han verkar sansad och saklig och det känns som att hans partitillhörighet har han helt lagt åt sidan och är en seriös talman. Han har inte lättaste uppdraget med det mest komplicerade valresultat som Sverige väl haft, åtminstone vad jag vet.

Nu är det väl att hoppas att det kommer några öppningar framöver. Jag tycker att det är Sveriges och folkets bästa som de ska ha som första prioritet och handla därefter.

I dag var ju en av partiledarna så långt fram i tanken, att det var valet om fyra år han var tveksam om hur hans parti skulle ha chansen då att göra bra val, om han gjorde si eller så nu.

Den prioriteringen gillar jag inte, utan det är hur landet ska styras för de flestas bästa som är det viktigaste, tycker jag.

 

Dagens namn är: Hedvig och Hillevi, jag kan inte komma på några med de namnen, varken i Bellvik eller Nybäcken.

 

Ha en fin fortsättning på måndagkvällen, vi ses!

 

Av Elsa Mårtenzon - 14 oktober 2018 17:17

 

Det här är mitt första barnbarnsbarn, jag är en hel del före Gunnel. Jag tyckte naturligtvis att han var ett litet underverk också. Som alla tycker om sina avkommor. Nu har han hunit bli så stor att han följt med sin morfar på älgjakt i helgen, och tyckte det var jättekul. Vi det här laget har han alltså slutat med nappflaskan.

 

 

 

Ja, det är verkligen ett otroligt väder för årstiden! Är detta normalt?

I går kväll när klockan var 23.30 var det 17 grader varmt. 

I dag vid tvåtiden var det 22 grader varmt i skuggan.

 

Det är underbart med det här vädret samtidigt som jag känner mig lite fel ute när jag säger det, efter FN:s klimatrapport förra veckan. Den lät inte hoppfull för mänskligheten, vad är det vi lämnar över till våra barnbarn och barnbarnsbarn?

Ja, men det är ju brittsommar och då kan det vara varmt några dagar, säger säkert de flesta. Men inte kan jag minnas att vi haft sååå varmt något år tidigare i mitten på oktober. Ibland har vi haft flera dm snö tidigare än nu.

Den här dagen har varit som en sommardag, åtminstone med ett lagom sommarväder. Vinden har kommit från söder och varit rätt så frisk, fast ljummen och skön. Solsken har vi haft och kunnat njuta av det också.

Nu när det är tidig kväll är det 16,5 grader varmt och nästan molnfri himmel. Solen har hunnit krypa ner men färgar molnen i väster till guld.

 

Nu r klockan 18.30, efter nyheterna. Det är 15 grader varmt och mörkt ute.

 

I morse ringde Maria och sa att hon skulle komma och hälsa på i dag. Jag bad henne komma till elvakaffet, jag gillar sällskap vid den tidpunkten. Ja, annars också förstås.

När vi satt oss till bords kom det ytterligare sällskap, då kom Ingrid.

Ingrid blev inte kvar så länge för hon skulle fara upp till Nåsjön på eftermiddan, där sönerna och Nils Gunnar var på älgjakt.

 

Maria blev kvar till tretiden och frågade till slut om jag ville ha hjälp med något.

Jaa, sa jag, jag har nämligen haft en stege stående utanför här och väntat på att det skulle komma någon som kunde hålla i den medan jag putsade en ruta på brokvisten, som jag inte klarar av ensam numera. Stegen lutar för mycket på grund av ojämnhet i marken och jag är numera för feg.

Det blev naturligtvis jag själv som fick hålla fast stegen och Maria som putsade. Det kom inte på fråga att hon skulle stå och se på det jag jobbade. Det är hon alldeles för snäll för. Tusen tack för hjälpen Maria och tack för den uppfriskande politiska diskussionen vi hade!

Du förgyllde min söndag!

 

Ja, vart tar regeringsbildningen vägen nu då, efter Kristerssons besked i dag? Det blir spännande i morron, spännande för mig som är så intresserad av politik och helst inte vill missa några krumbukter i deras förhandligar, som kan ta vilka svängar som helst.

 

Dagens namn är: Stellan och inte trodde jag att jag skulle känna till någon med det namnet för ett år sedan. 

Men, det kom en liten kille till världen under 2018 som fick namnet Stellan. Det är Gunnel och Björns andra barnbarn och naturligtvis världens lilla under, som barnbarn är. Jag har inte träffat honom men sett honom på Gunnels blogg och han såå lika sin stora syster Amalia, lika som bär. Välkommen till världen Stellan, du var efterlängtad!

 

Ha en strålande fortsättning på söndagkvällen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 13 oktober 2018 17:32

 

Inte så grönt gräs nu och det är mycket kala grenar på lövträden, det lutar åt ett håll med andra ord. OBS! Det är inte dagens himmel, den var grå, jag har lånat den här från förra veckan.

 

 

 

Det "himmelska" taket har varit något högre i dag om man jämför med gårdagens. Men alls icke en klar dag, det har sett ut ett par gånger som att molnen skulle glesna, men så blev det inte.

Det har varit varmt och svag vind från sydost och omkring 15-16 grader varmt som mest under dagen.

Just nu är det 14 grader varmt, det ljusnar på himlen i öster, men det finns en del mörka moln på andra håll.

Efter ett uppehåll för nyheterna har mörkret lagt sig över omgivningarna och nu är det 14,5 grader varmt.

 

Det har varit väldiga diskussioner på radion i dag om regeringsbildningen. Det har varit två pressträffar på varandra från L och C. Kristersson, M, har gått över till att tvittra nu, han har nu meddelat att han ska träffa talmannen redan i morron och ska då tala om för honom att han ger upp försöket att bilda regering. 

Ja, det här är en regeringsbildning som går till historien och än är det långt till mål, som jag ser det.

Kristersson var tvärsäker under valdagens kväll och sprang upp på scenen med en applåd för sig själv i högsta hugg. Men den applåden kom lite tidigt tydligen.

 

I dag har jag ställt till lite extra jobb åt mig själv, helt i onödan.

Jag höll på blanda köttfärs och skulle tillsätta 1 dl 40% vispgrädde, det är ganska fett det. 

Jag skulle skaka om gräddförpackningen som jag tagit ungefär en halv dl ur i går, det mesta kvar alltså. Men inte längre, efter min omskakning.

Tyvärr hade jag inte skruvat igen korken ordentligt, den släppte och fick grädde både över mig själv och över delar i köket. kladdigt som bara den! 

Kläderna åkte i tvättmaskinen och därefter mattan framför diskbänken. Sedan åkte skurhinken fram och hett vatten för det var ganska halkigt på golvet. Om diskbänken rann det grädde - kladd.

Jag brukar använda uttryckt, så kan det gå om inte haspeln är på.

Men härvidlag var det skruvkorken som inte var åtskruvad, man lär så länge man lever. Hädanefter kommer jag kolla noga om det är igenskruvat på gräddförpackningen. 

Många korkar har jag aldrig skruvat upp i mitt liv och det har gått väldigt bra. Men den här korken i dag som inte var stängd ställde till det.

 

Dagens namn är: Birgit och Berit, ingen med det senare namnet kan jag erindra mig.

Men Birgit har förekommit i Bellvik, hon var dotter till August Karlson och Helga, i en syskonskara på sex barn. Lämnade Bellvik tidigt men har vistats här på somrarna så länge hon levde.

 

Ha en trevlig lördagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 12 oktober 2018 16:58

 

"Nybäckstysken" Manfred, som har något så ovanligt som tama fiskar i Nybäcksviken. Jag har sett dem med egna ögon när de kom för att få mat från Manfreds hand.

 

 

 

 

I dag blev vi snuvade på solen, det har varit dimma hela dagen och nu har den tjocknat ännu mer sedan det vart kväll.

Jag var övertygad redan i morse att den skulle lätta och att det skulle bli en solig dag, som det oftast blir efter dimma, men tji fick jag!

Det har varit rätt så varmt, omkring 10-11 grader och ingen vind alls.

Ett litet tag på eftermiddan skymtade jag holmarna på andra sidan sjön, nu syns de inte alls och jag känner mig lite instängd. På termometern läser jag just nu 7,5 grader varmt och vindstilla.

 

I dag fick jag ett telefonsamtal från en som aldrig ringt till mig och jag inte till henne henne för den delen.

Hennes syster hade läst på min blogg när jag skrev om dagens namn att jag förmodlingen inte visste att min kusin Harriet hade avslutat sin vandring på jorden. De tyckte således att jag borde veta det, därav samtalet.

Det var ju tråkigt att Harriet var borta, det är ett antal år sedan jag träffade henne när hon gjorde ett besök i Bellvik och då var hon hit och hälsade på. Då såg hon lika pigg och alert ut som hon alltid gjort. Men åren går och de tar ut sin rätt för oss alla.

Hon berättade så fint om sina barndomsupplevelser när jag ringde och intevjuade henne för Nybäcksboken. Hon hade sina morföräldrar i Nybäcken och var mycket där under sin barndom.

Det var trevligt att prata med Ingrid och hon lovade att hon skulle hälsa på om hon gjorde en tur till Bellvik nästa sommar. Det ser jag fram emot.

 

I dag har det informerats om den "berömda frun" i Svenska Akademin, frun till den ännu mer "berömde kulturprofilen". Informationen gällde om hennes framtid i akademin, hon kommer antagligen försvinna därifrån nästa vecka.

Det måste väl vara ett av de bättre besluten i det gänget som kommit den senaste tiden från det stället. Jag för min del tycker att hans vän och "försvarare" också borde lämna sin plats till förfogande. Han har sett och varit medveten om mycket, men varit mera vän är en ärlig ledamot. Men när det gällde Sara Danius, då skrädde han inte orden minsann.

 

Dagens namn är: Valfrid och Manfred, jag kan inte komma på någon med det första namnet.

Däremot Manfred, som tillsammans med sin fru Sylvia gett Nybäcken nytt liv ett antal år. De har varit där många, många gånger under åren som gått, både vinter- och sommartid. Det är inte mer än ett par veckor som de lämnade Nybäcken för den här sommaren och återvände till Tyskland. Men för att komma åter när en ny sommar är här.

 

Ha en bra fortsättning på fredagkvällen, vi ses!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 11 oktober 2018 16:26

 

I dag blev det stranden utanför Knackaitorpet. Höstfärger och blankt på sjön...

 

 

 

Precis hela dagen och det har inte varit den minsta rörelse på sjöns vattenyta. Mer välputsad spegel får man leta efter. Det har varit en otroligt vacker oktoberdag, med 10 -12 grader varmt i skuggan och strålande solsken.

Först nu ikväll har det blivit moln och solen är för tillfället osynlig. Det är nu 10,5 grader varmt och sjön är fortfarande spegelblank. 

Man blir salig när dagarna ser ut så här och snart mitten på oktober.

 

Jag har vari ute på promenad med både mobilen och kameran i näven under eftermiddan. Men jag har ju redan alla motiven från det här stället, man får ha lite andra vinklar för att det ska bli en ny bild. Men jag har ju provat alla vinklar också vid det här laget.

 

Men, promenaden var ju helt underbar i solen, klar och hög luft och solen värmde skönt på ryggen. Såna dagar vill man ju gärna hålla kvar så länge som möjligt. Promenaden fick ta en hel del tid för att jag njöt av omgivningarna och drog ut på tiden innan jag gick in igen.

 

Nu sitter Michael här och äter stuvade makaroner som han dränkt med ketschup. Vad är det för mening att smaksätta maten när den ska dränkas i ketscup, det har jag aldrig gillat. men tydligen gör Michael det.

 

Dagens namn är: Erling och Jarl, Jag känner inte till några med de namnen.

 

Ha en bra fortsättning på torsdagkvällen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 10 oktober 2018 17:46

 

Så här såg det ut uppe vid ån när jag var till Dorotea i går. Vacker höstdag...

 

 

 

 

När oktoberdagar ser ut som i dag är det helt OK. Det har varit solsken och 9-10 grader varmt och ytterst svag vind från sydost.

Gick upp till Näsudden fram och tillbaka på eftermiddan och solen värmde skönt och vinden var nästan obefintlig.

Nu är kvällen kommen och det är 8 grader varmt och nästan helt stilla sjö. Det är nu moln över hela himlavalvet och det blir nog en molnig natt med plusgrader.

 

Jag har haft främmande i dag, Gunnel och Björn har varit hit. De var förbi på kyrkogården med ljung på våra föräldrars grav.

Vi har pratat klimatförändringar och politik. Ja, det finns hur mycket som helst att prata om i tider som nu, vi hann långt utanför Sveriges gränser. Alltid roligt att få prata "allvar" och inte bara tomprat.

 

Ja, så mycket mer än det har jag inte hunnit vara med om idag, ska därför inte tråka ut dig med långa haranger hit och dit.

Nu blir det nyheter och ett uppehåll här.

 

Missa inte"Uppdrag granskning" i kväll. Där får vi oss till livs med vilket ansvar kommuners och landstingens tjänstemän tar på de inköp de gör för skattepengarna. Inte är det konstigt att pengarna rullar och rullar och rullar.

 

Dagens namn är: Harriett och Harry, båda namnen har förekommit i Bellvik.

Harriet, född i Nybäcken, dotter till Algot Rönnberg och Dagny i deras första äktenskap, båda gifte om sig på var sitt håll sedan. Harriet är en av mina kusiner. Hon bor i Tranås sedan många år tillbaka där hon gifte sig och skaffade familj.

 

Harry Wallin, född i Bellvik, hans mor hette Rut Wallin. Harry växte upp i Bellvik hos sina morföräldrar. Begav sig till Stockholm före 20 - årsålder där han lärde sig till guldsmed. Med den kunskapen drog han vidare till New York, där han till en början utövade guldmedsyrket. Han sadlade om och drev en stor affärsrörelse inom sportbranchen. Harry blev kvar för gott däröver, men kom med jämna mellanrum hem till Bellvik och hälsade på sin släkt.

Naturligtvis har jag berättat om deras familjer i Bellviksboken och Nybäcksboken.

 

Ha en fin fortsättning på onsdagkvällen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 9 oktober 2018 17:18

 

För 294 år sedan var det här ren vildmark. Men 1724 kom Mats Johansson, född 1697 i Paldamo Österbotten, Finland och startade sitt nybygge uppe på backen som syns på den här bilden. Det var början till Bellvik som till dess varit vildmark. 

Nu har Jan Peter och Ann Cathrine sin stuga där, samt Michael har en stuga där, han bor där ännu fast det är höst nu. Tur att de för "Mattes Bellviks" tradition vidare uppe på backen.

Men ´n Mattes hade nog en betydligt hårdare tillvaro som fick börja odla och hugga ner skog med två tomma händer, en yxa, hacka och spade, på sin höjd.

Han kallades för Mattes Bellvik av de riktigt gamla i Bellvik, bl a farmor sa alltid så.

Tack Mattes för att du började Näset åt oss! Det gjorde du bra!

 

 

 

Det har varit en dag med 7-8 grader varmt och svag sydostlig vind, för det mesta moln.

Det var även plusgrader under natten och därmed var landsvägen som en geggamoja, syns tydligt på bilen ikväll. Brukar bli så när det varit frusen väg först och sedan tinar den, nu hänger det gegga i klimpar på bilen. Trevligt, neej?!

I kväll är det nästan heltäckt himmel, nästan ingen vind på sjön och just nu 5 plusgrader och skymningen smyger sig på.

Efter nyheterna, nu är det mörkt, fortfarande 5 grader varmt.

 

Men det är fantastiskt att det kostats på grus, nya trummor och diken efter vägen från Bellvik nu. Det trodde jag inte skulle hända, trots att den var blöt och geggig i dag så var den slät och utan gropar. Hoppas att den håller, men det verkar vara mycket grus på den nu, före grusandet var det mest jord.

 

Jaa, vad säger klimatförnekarna efter gårdagens rapport från FN:s klimatmöte i går?

Jag tycker att det verkar mycket allvarligt och att mycket måste göras inom 10 år. och det är inte lång tid med tanke på vad som måste hända.

Ett är säkert, det är barn och unga som får ta smällen av all överkonsumtion som skett de sista årtiondena. Och som sker daglig dags nu också!

Vart ska alla miljoner människor som drabbas ta vägen? Det är då de verkliga flyktingströmmarna kommer. Jag är helt övertygad om att den bästa tiden har vi redan haft. 

Nu är jag rädd att det måste bli riktigt dåligt innan det kan bli bättre igen.

Det får mig att tänka på den professor som jag hörde på radion för 25-30 år sedan. Han sa, att mänskligheten kommer att få börja från nära noll igen, gå tillbaka för att bruka jorden, ta tillbaka det som fått bli till vildmark igen och själva skapa det som de ska äta. Inte vill jag vara en domedagsprofet, men. Mest hoppas jag att det inte blir så illa som det sägs, för barn, barnbarn och barnbarnsbarn, o s v.

 

Dagens namn är: Ingrid och Inger, det har både funnits och finns personer med de namnen, både i Bellvik och Nybäcken.

Den första med namnet Ingrid som jag kommer på är Ingrid Näsström, född 46 i Bellvik, begav sig tidigt från Bellvik och bor i Örebro. Brukar besöka Bellvik på somrarna. Förra sommaren var hon ner och hälsade på mig när hon var här.

 

Nästa Ingrid Rönnberg, född 1919 i Nybäcken, gift med Rune Sundqvis, född 1922 i Väster Tåsjö. De bodde i Nybäcken tills de blev tvugna att sälja fastigheten till Vattenfall. De flyttade sedan till Härnösand.

 

Det har även funnits en Inger, som deltog i studiecirkeln vid forskningen kring Bellviks historia. hon lämna jordelivet för ett antal år sedan.

 

Ja och så finns det en Ingrid i dag, som är min svägerska, gift med min bror. De bor i Bellvik och är mina flitigaste påhälsare. Jag är jätteglad att jag har dem, skulle vara tomt utan dem.

 

Ha en fortsatt bra tisdagkväll, vi ses!

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 8 oktober 2018 17:14

 

Tack och lov så är det grönt i skogen än!

 

 

I morse vid niotiden var det ymnigt snöfall med stora lapphandskar. Vilken tur att flingorna försvann lika fort som de landade på marken.

Det var nämligen plusgrader, jag vill inte ha någon snö på länge än. Blev ganska skrämd efter förra vintern när det snöade var och varannan dag och mycket varje gång.

Det klarnade upp på himlen och har varit solsken i dag också.

Nu är klockan 18.30, det är 3 plusgrader och en himmel med färggranna moln här och där. Sjön är nästan helt stilla, i dag har vinden kommit från sydost.

 

Men så fruktansvärt med skolan som blivit nerbränd. Ännu värre att det är två flickor under 15 år som är misstänkta.

Min första tanke när jag hörde det, hur är det möjligt att småflickor är ute den tiden på natten. Om jag inte hört fel så skulle branden upptäckts vid tretiden i natt. Då ska väl barn sova i sin säng.

 

Nu har jag bara två fönster kvar efter den här dagens jobb, det var perfekt väder för fönsterputsning i dag. Jag tror inte jag varit så sen något år tidigare. men det har sina förklariga skäl. Det känns bra efter varje rum som är klart, sedan tror jag att jag ska ha lediga helger i alla fall.

 

Vad är det som händer runt om i världen när "galna" partiföreträdare vinner mark överallt? 

Jag tycker att det är kusligt att folk tror att det ska bli bättre med dessa populister och högerextrimister, med deras hatpropaganda om de kommer till makten.

Måtte vi bli bevarade från dessa, men tyvärr verkar det sprida sig vida omkring. Sista exemplet är valet i Brasilien i går. Hans uttalanden borde skrämma mer än att han får mängder anhängare.

För en stund sedan läste jag på Facebook en som tyckte att vi borde ha militärmakt i Sverige som styrde. Hur tänker den personen, det var en man. Hans uttalande kom utifrån att, polisen varnat för stöldligor som kommit till Sverige och var här på stöldturné.

Behöver vi militärmakt i landet för det?

 

Dagens namn är: Nils, det har funnits åtminstone en i Bellvik med det namnet.

Nils Fabian Rönnberg, född 1891 i Nybäcken. Föräldrarna flyttadet till Bellvik och där skaffade Nils Fabian familj, han gifte sig med Anna Ottilia Petrusson, född i Korsele 1899, De bodde hela sin verksamma tid i Bellvik, paret hade två barn.

 

I Nybäcken där bodde Nils Rönberg, född 1785 i Nyböle, Bjärtrå. Han blev anfadern till alla Rönnbergare i trakten och det blev många med tiden.

Nils och hans hustru Sigrid Ersdotter, född 1781 i Lajksjö, hade bara ett barn som överlevde barndomen och blev vuxen. Hon hette Margareta men kallades Greta, urmodern till alla Rönnbergare i trakten.

Naturligtvis har jag berättat om familjerna i Bellviksboken och i Nybäcksboken.

 

Ha en bra fortsättning på måndagkvällen, vi ses!

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Oktober 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards