oskmar

Direktlänk till inlägg 5 december 2018

December 2018 12 05 sol i dag

Av Elsa Mårtenzon - 5 december 2018 17:14

 

En morron förra veckan såg det ut så här när jag tittade ut. Fina månen!

 

 

 

 

Det har varit skillnad som natt och dag på vädret i dag och i går. 

Det har varit mellan 5-6 minusgrader under dagen och solsken. Men även en del moln, men som dock inte varit i vägen för solen.

Just nu är det endast 1,6 grader kallt, som jag inte tycker om. Jag önskar mig minst 20 grader kallt så marken fryser åt ordentligt, när jag var ute och skottade i morse var snön fortfarande blöt i botten och gräset var också blött, inte bra.

Jag fick använda både speciell snöspade och en barkspade när jag var i skottartagen. Det som rasat från taken och stoppade mig från att öppna dörrarna på ladugården och gårdsmuseet, det var hårt som sten.

Utanför vedboden fick jag ge upp, där får jag kliva över snöraset så länge.

 

I dag har jag gjort en pepparkaksdeg som ger 300 pepparkakor. Det blir litegrann att kavla och grädda i morron det.

Numera gör jag bara enkel sats, förr brukade jag göra dubbel, men familjen är ju mindre nu. Det brukar ta ett antal timmar ändå.

Jag hoppas jag inte måste börja dagen med snöskottning innan jag tar itu med kavlandet.

 

Det enda sällskap jag haft i dag är P1 på radion och jag började morgonen med TV- tittande fram till halv åtta som vanligt. 

Trevligt sällskap, de pratar och jag lyssnar och hör och lär mig något nytt hela tiden.

 

I dag har det gjorts något riktigt superbra! De har haffat 84 man ur den italienska maffian och det har beslagtagits 4 ton knark. 

 

Fy om sånt kunde utrotas ändå, förra veckan hörde jag på nyheterna att det finns barn i Stockholm som är 12- 13 år och som redan använder knark. Sååå hemskt!

Det finns så många faror som lurar och varför börja med något så förgörande som knark. I dag är ju alla så upplysta om hur farligt det är och ändå ökar knarkandet som aldrig förr. 

De som säljer och langar knark borde hamna inom lås och bom, hur många liv har inte såna människor på sitt samvete? Oförlåtligt!

 

Dagens namn är: Sven, det har funnits mer än en med det namnet i Bellvik, men jag tar en ur högen.

Sven Amandus Backlund, född 1881 i Bellvik, kallades Sven. Gift med Frida Erika Mikaelsson Moberg, född 1903, i Mårdsjön, Dorotea.

 

När Sven Backlund dog 1950, samlade fru Lindblom som var vår lärare då, hela skolan och vi skulle gå och "sjunga ut" honom i hemmet. Det var vanligt förr att man gjorde så. 

Det var också första gången jag såg en död människa, för det var också brukligt att de som stod där och sjöng framför kistan skulle se den döde.

Han hade en vit liten duk över ansiktet, som Agne, sonen tog bort när vi skulle titta på liket.

Det ansiktet ser jag lika tydligt i dag som då, fastetsat i mitt minne. 

Och när jag kom hem från skolan skickade mamma mig att hämta potatis i stenkällaren och där var ju svart som natten, det fanns ett ljus där som man kunde tända för se potatisen.

När jag öppnade dörren, då kom Sven Backlunds ansikte rakt emot mig i en väldig fart och jag slog med handen emot det för att komma fram. Det ser jag också lika tydligt när jag tänker tillbaka på det.

Jag har aldrig varit mörkrädd, varken som barn eller vuxen, kanske blev jag imun för det var mycket som var "oknytt" på den tiden.

 

Jag sa till mamma när jag kom in: " `n Sven Backlund va i källar`n han å!."

Och mamma sa: "Va du fjask!" Och så pratade vi inte mer om det.

 

Ha en bra fortsättning på onsdagkvällen, vi ses!

 

 

 

 

 
 
Ingen bild

christin

6 december 2018 19:50

Hej! Det är härligt att läsa alla dina tankar och funderingar i livet...

Frida Backlund var lillasyster till min Farmor Isola, som gifte sej med Verner Larsson från Veksjön. De bodde i Ormsjö först i ett rött hus nere vid sjön där även jag och min familj bodde, två vuxna och tre barn i ett rum med spis. En granne som vi hade när vi flyttat till eget boende Katri och Hilding bodde med sina tre barn i ett annat rum med spis. Farmor och Faff hade också två barn och även en bror till Faff bodde hos dom.... Nästan som ett kollektiv kan man säga.
Vi kallade Verner för Faff, han var inte vår biologiska Farfar men den bästa man kunde ha.

Njut av ljuset ute och den stjärnfyllda himmelen och julstöket som du tycker om.

Kram!!

Elsa Mårtenzon

7 december 2018 16:44

Ja, jag vet för á Frida pratade mycket om "á Isola söster". Frida brukade hälsa på hos farmor och det mesta de diskuterade var släkter, som de verkligen hade god kläm på både farmor och Frida. Det var kusin till den och tremäning och fjärlmening och så långt bakåt de kunde komma.
Frida var en manhaftig kvinna, när de hade logdanser på den tiden var det Frida som var ordningsvakt och det var nog nödvändigt. Det var tydligen mycket slagsmål, då tog Frida en i var sin och slängde dem åt var sitt håll och läxade upp dem ordentligt. Det här har jag ju inte sett själv utan fått det berättat för mig. Vet du Christin? Jag har faktiskt tänkt på dig i dag ch när jag kommer till bloggen, så finns du där. Ha det bra!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Elsa Mårtenzon - Fredag 19 april 16:03

  Så här ser det ut just nu, men det blåser svinkallt kände jag nu när jag var ut och tog lite bilder.      I dag har det varit solsken från dess uppstigning och kommer pågå tills den gömmer sig bakom bergen! Det var minusgrader från igårkv...

Av Elsa Mårtenzon - Torsdag 18 april 16:24

  I morse hade jag både renar och rådjur här, men renarna jagade jag bort...    Morgonen började med grå himmel men desto soligare blev det sedan under dagen, perfekt! Just nu är det 3,5 plusgrader och klarblå himmel, grant värre. Så kan de...

Av Elsa Mårtenzon - Onsdag 17 april 16:36

  Onsdagmorron klockan sex.   solen på väg. Det har inte varit så mycket sol idag och blåste kallt på morron. Under dagen har det varit omkring 4-5 plusgrader och det är ju tur om snösmältningen sker långsamt på grund all snö och för risken...

Av Elsa Mårtenzon - Tisdag 16 april 19:16

  Kvart över sex i morse och väldigt grumligt på himlen.    Det har varit solsken idag och det är alltid välkommet. Lite kallblåst har det också varit och frusen som jag är så har jag helst varit inomhus. Just nu är det 2,3 plusgrader, lite...

Av Elsa Mårtenzon - Måndag 15 april 16:22

  Upplyftande?    Ja, men det är borta nu - tills nästa gång.         Vitt på taken i morse och vitt på backen. Men Gumman Tö har skött jobbet bra, allt är borttinat nu. Det har ju varit både plusgrader och regn och snön som kommit är borta...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< December 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards