oskmar

Alla inlägg under december 2018

Av Elsa Mårtenzon - 23 december 2018 18:57

 

I morron då kommer tomten och knackar på, då är det spännande för många barn. 

Jag ska få uppleva Tims och Frejas förväntansfulla spänning.

Jag har mina funderingar om inte Tim räknat ut hur det förhåller sig med tomten, han är åtta år. Jag tror att han låtsas tro på tomten vid det här laget, bland annat för de vuxnas skull.

 

 

 

I dag har det varit vinterkyla på riktigt, över 28 minus som mest på morron. Men såå vackert det varit! Och månen den var sååå stor grann i morse och lyste upp allt i min omgivning.

Men vad är väl 28-30 grader kallt när vi har varma hus och varma kläder, bilar som tål den kylan så vi tar oss fram dit vi behöver fara.

I Indonesien har befolkningen det betydligt värre, som drabbats av en tsunamin med 222 konstaterade döda och det befaras flera, plus all förstörelse. Dessutom fler jordbävningar med förödande skador väntas där, därför att det är ett extra utsatt område. 

Vi som bor i Sverige ska enbart vara tacksamma över att vi har det så bra, trots några dagars bistert klimat ibland.

Nu är klockan 19.40, det är 27 grader kallt och vackert månsken och stjärnor som blinkar mot oss på den enda planet vi har, än så länge beboelig. Därför ska vi vara rädda om den!

 

I dag kom Maria och Larsa hit och hämtade mig och vi åkte på kyrkogården med rosor och gravljus på våra gravar. Men det blev ett halvfärdigt uppdrag denna gång, det var så kallt så vi kunde inte uträtta mer än hälften där i dag. Värst var det för Maria som hade alldeles för tunna handskar och tog av sig dem när hon skulle tända ljusen.

Vi gav upp och bestämde oss för att fara dit och tända resten när det blir mildare väder.

Jag tror säkert våra nära och kära som "bor" där har förståelse för att vi måste ge upp i dag.

Tack snälla Maria och Larsa som ställde upp och hämtade även mig, trots att ni var hit i går också. Maria har dessutom bråttom med julen och ska ha många gäster på julafton. Det är inte utan att jag har dåligt samvete för att även jag tagit av hennes dyrbara tid. Jag utnämner henne härmed till världens snällaste människa!

 

Så ringde Michael i kväll och sa att han skulle hämta mig i morron och skjutsa hem mig i morron kväll, så jag slipper köra själv till Hoting i "kallväre". Mycket bussigt Michael!

 

Min kusin Nils Bertil ringde mig i dag önskade mig en God Jul. Det blev jag jätteglad över, vi hörs inte så ofta, men två gånger nu sedan i höstas. Synd att han inte kan komma och hälsa på, vi har mycket att prata om.

 

 

Jag har inte alls hållit vad jag lovat mig själv. I ett par månader fram till jul har jag sagt mig själv, att jag ska inte bry mig om att göra det och det. Lika förbaskat har jag gjort det ändå, har inte kunnat låta bli eftersom tiden närmat sig julen. 

Ett som var alldeles tvärsäkert, att knäck det skulle jag inte alls bry mig om i år.

Men nu har jag ändå precis nyss gjort knäck!

Men nu tänker det inte bli mera för mig, annat än det som jag behöver för att överleva dag för dag.

 

Dagens namn är: Adam, jag känner inte till någon mer än den Adam som var i Edens lustgård med Eva och blev lurade av ormen att äta av äpplet. Passa dig för ormen och äpplet! Vi vet hur det gick!

 

Nej, men nu när jag tänkte till, vilket jag gör ibland, så kommer jag på att i Nybäcken fanns det en: 

Adam Amandus Rönnberg, född 1839 i Nybäcken. Han flyttade till Lajksjö och gifte sig där med Greta Catarina Christoffersdotter, född 1844 i Lajksjö. Paret hade åtta barn och deras förste som hette också Adam.

Adam Rönnberg den förste var bror till min morfars far. Jag behövde egentligen inte fara flera tusen år bakåt i tiden för att hitta en Adam. Men gjort är gjort...

 

Ha en riktigt lugn och fin "kvällen före julafton", koppla av och må så gott, vi ses!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 22 december 2018 17:10

  

När vi barn vaknade på julaftons morgon hade mamma satt upp den här julbonaden på köksväggen, då var det jul äntligen!

Den finns inte kvar i dag, men för några år sedan hittade jag en bild på den i tidningen Land. Och nostalgiker som jag är så blev jag jätteglad. 

Ikväll vill jag önska alla mina följare, En Riktigt God Jul!

Jag har fått många julkort men inte skickat ett enda själv, en del av er vet jag att jag når här så -  Tack för julkorten!

(Bilden är inte så bra, dålig bakgrund och lite suddig, men "välment")

 

 

 

 

Så var det kväll igen och julaftonen närmar sig. När man är vuxen är väl inte spänningen så stor som för alla förväntansfulla barn och det är ju för dem den är viktigast också.

Men nog har jag tänkt mer än en gång, när man har ätit klart på julafton och julklapparna varit utdelade att, nu är det över och fort gick det och som man har stressat för de här timmarna. Och alla blev vi fort mätta också och mycket var kvar.

 

Vädret i dag har varit ganska bra, det har snöat men fjunlätt snö utan tyngd och inte så mycket heller.

Det har varit omkring 9-10 grader kallt och molntäckt himmel.

Just nu är det 13,5 minusgrader, det faller lite lätta flingor från ovan, väldigt glest mellan dem.

Trots att det är så pass kallt så är det moln över hela himlen och jag missar månen ikväll också, tråkigt.

Nej, nu ljuger jag! När jag tittar ut genom fönstret har jag månen stor och rund till höger om taket på museet. Man måste lyfta blicken annars missar man månen.

 

I dag har Maria och Larsa varit hit med en sååå vacker blombukett till mig. Tack snälla!

Jan Peter har också varit hit en sväng.

Nu ikväll har Mary ringt occh önskat mig en god jul, jag tror inte vi pratat med varandra sedan hon åkte hem från sommarsemestern.

 

Nu ska jag göra lagen till sillen så den kallnar och jag kan lägga in den senare ikväll.

 

Dagens namn är: Natanael och Jonatan och jag känner inte till några med de namnen.

 

Ha en riktigt fin lördagskväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 21 december 2018 17:04

 

Ja, inte många som delar den här måltiden, men det är jag ju ganska van vid det här laget...

 

 

 

 

Det har varit en gråmulen dag, men det är ju vintersolståndet i dag - årets mörkaste dag.

Efter den här dagen ska det börja vända mot vår igen, i sakta mak. Inget som kommer märkas förrän efter nyår nån gång. Ett "kanksteg" vid trettondagen.

Det har snöat lite smått hela dagen, men märks inte särskilt mycket på marken, glest mellan flingorna vilket är bara tur.

Just nu under tidig kväll är det 6 grader kallt och under dagen har varit 3-5 minusgrader.

Jag missar fullmånen om inte molnen försvinner - synd!

 

I dag har jag klätt granen och den står där så grön och grann i stugan.

 

Jag har haft för många avbrott under dagen, ofrivilliga, men trevliga, det är telefonen som gått varm. Men jag har inte hunnit med det jag planerade i stället, men det kommer en dag i morron också, men jag vet att det blir nya avbrott då också.

Ja, den kommer fram den som kör med oxen också, sa mamma. Det betyder att om det går sakta så hinner man ändå fram så småningom.

 

Jag ska vara i Hoting hos Jan Peter och Ann Cathrine på julafton. Där blir det tomte  för Tim och Freja ska ju också vara där.

Jag hoppas det blir bra väder, lagom kallt och inte "villsnöande".

Det är inte så roligt när man ska fara hem sent på kvällen efter en väg där man är helt ensam med alla älgar som nu har sin vintervandring, Men det får väl bli krypkörande för att inte krocka med dem, det brukar komma hastigt när de ska över vägen.

 

Dagens namn är: Tomas, bortanför skogen vid sjöstranden har jag en sommarstugegranne som heter Tomas.

Han är också med i styrelsen för NäsetsVägförening, det är nog det närmaste jag kommer det namnet, som jag kan komma på nu i alla fall.

 

Ha en fin fortsättning på fredagens kväll, vi ses och hej då!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 20 december 2018 17:25

 

Med den här bilden vill jag önska Dieter, Ulla, Manfred och Sylvia i Tyskland en Riktigt God Jul och Ett Gott Nytt år! 

Ni är välkommen på julfika, som du ser Dieter så har jag dukat.

Du läser ju min blogg och jag hoppas att du skickar hälsningen per telefon till Manfred och Sylvia som inte är uppkopplad till internet.

Jag hoppas allt är väl med er alla fyra och jag ber att få tacka för senast, det var en trevlig kväll, först hos Ulla och Dig och sedan en kväll hos Manfred och Sylvia.

Ha det riktigt gott!

 

 

 

 

Lite nysnö igen har kommit både under natten och idag. Jag har inte varit ut och skottat något av den, jag har inte haft tid.

Hade så tur att Nils Gunnar kom per fyrhjuling och skottade bort en del ute på gården.

I morronbitti ska jag skotta, det som fattas och det som kommit och kommer.

Det värsta är att det är ingen kyla att tala om, därför är jag ängslig att det ska bli töväder och för tung snö, nyss var det bara 1 minusgrad.

Just nu är det 1,8 men det fladdrar hit och dit så man vet inte var det slutar. För tillfället snöar det inte och så får det gärna fortsätta.

 

I dag har jag julstädat klart och i morron ska jag bara julpynta litegrann och ta det lite lugnare, det känns som att jag behöver det nu.

 

I dag har jag bjudit på mitt första julfika med alla "krussorter".

Gunnel, Björn och Nils Gunnar har varit hit och de var faktiskt riktigt duktig på att doppa, jag hade tur.

 

Nu har jag fått två chokladaskar, två dagar efter varandra och två stycken tidigare, nu får det vara bra med den varan, jag äter inte så mycket sånt. Jag ska försöka komma ihåg att ta fram dem när det kommer besökare, annars är det risk att de blir för gamla.

Jag orkar inte hur mycket som helst ensam.

 

Just nu har Svenska Akademin kalas, ett finare sådant med kungen och drottningen närvarande, där de ska välkomnas de nya som valts in, bland annat.

Flera som var självklara planerade gäster har tackat nej eller bojkottat inbjudan på  grund av akademins "nya rykte", bl a ärkebiskopen.

Det har blivit så att det finns dem som inte vill frottera sig med "gräddan" i akademin längre. Ja, så kan det gå när inte haspeln är på.

 

Dagens namn är: Moses och Israel, ja det var nog direkt ur bibeln det.

Men i Lövstrand vet jag att det finns en med namnet Israel som var min kund på tunnbröd förut.

Eller, jag har nyss hört att de flyttat till Dorotea han och hans fru, i så fall på grund av ålder och hälsa.

 

Ha en fortsatt bra torsdagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 19 december 2018 18:32

 

Ingrid kavlar och Nils Gunnar gräddar och det går som en dans. Men bilden är sedan 2009.

Det verkar som det regnat på kameralinsen, kanske?

 

 

 

Det har varit perfekt väder i dag, 4-5grader kallt och någon enstaka snöflinga ibland.

Mitt på dagen spräcktes molntäcket en stund och jag kunde skymta solen och sedan solnedgången.

Jag kunde se månen i skymningen också, men nu verkar det ha förtätats på himlen för jag ser varken måne eller stjärnor.

Just nu när klockan är 18.50 är det 4,8 minusgrader och det är ju ganska lagom om jag slipper snö.

 

I dag har det varit full rulle här. Jag och Nils Gunnar har eldat i bagarstugan för att det skulle vara varm ugn till klockan tre när Ingrid och han skulle komma och baka.

De började med mitt bröd, som är en deg på två liter, jag kan inte ha mera bröd åt gången numera, då blir det för gammalt. Jag äter en smörgås om dagen och det är till frukost, därför räcker det för länge om det blir mer än "tvålitersstöpe".

Ja, det är så numera att Ingrid och Nils Gunnar bakar mitt bröd också, snällt. I gengäld lagar jag maten så att de äter middan hos mig då.

Nu är det nästan en timme sedan de började med sitt bröd, efter att vi ätit. De är så snabba att baka så det dröjer nog inte så länge innan de är klara. 

Jag ska ha kaffet klart tills dess. Sedan gör vi kväll och har gjort rätt för oss i dag, enligt mig.

 

Jag har hunnit med att torka köksluckorna mellan matlagningen och springet till eldningen i bagarstugan och matlagningen.

Jag tänker nu ta det lugnt resten av kvällen och hämta nya krafter till morgondagen.

 

I dag har talmannen haft presskonferens igen, vilken i ordningen vid det här laget har jag tappat räkningen på. Men det lär bli flera.

Nu har han gett både Stefan Lövfen och Ulf Kristersson uppdraget över julen att göra allt som finns i deras makt för att få till en "blandning" som kan få godkänt av riksdagen den 16 januari, tror jag att det var.

Naturligtvis var för sig. Jag tycker det verkar som att allt står och stampar på samma fläck än.

Ja, hur ska det gå? Hoppas det inte blir extra val!

 

Dagens namn är: Isak, det är precis vad min morfar hette och som varit husbonde på den här gården och i det här huset, före min morbror Enar, och nu är det jag som huserar här, sedan 32 år tillbaka, numera ensam.

 

Isak Rönnberg, född 1876 i Nybäcken. Gift med Tekla, född 1879 i Bellvik i en syskonskara på 17 stycken. Det du!

Isak och Tekla hade sex barn. De gifte sig 1906.

Jag har naturligtvis berättat om deras familj i Bellviksboken och nöjer mig här nu.

 

Ha en riktigt skön och tillbakalutad kväll i sköna stolen, vi ses!

 

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 18 december 2018 17:43

 

De dagar solen är synlig i december är den lågt på himlen och går ner tidigt. Men de timmar vi får är helt perfekta ändå.

 

 

 

Kväll igen! Det går fort nu, det var nyss morron och jag ligger efter som vanligt.

Det har varit övervägande molnig himmel, men omkring tolvtiden i dag började molntäcket spricka upp och det blev lite blått bland molnen. 

Det räckte inte särskilt länge, det blev helgrått igen.

Det har snöat lite lätt ibland, eventuellt någon cm, eller lite mer.

Gradantalet har hållit sig omkring 6 grader kallt hela dagen, från morron till kväll.

Just nu under tidig kväll är det 6 ,8 minusgrader.

 

Vad har hänt i dag då?

För mig har det hänt ganska mycket sedan jag kom hem från Dorotea klockan 12 i dag.

 

Jag har inte hört ifrån Nils Gunnar om morgondagens tunnbrödsbak ännu, jag hoppas att de inte ändrat sig.

Nej, han kom nyss och talade om att de ska inte börja baka förrän klockan tre i morron eftermiddag för Ingrid ska jobba till halv två.

 

Jag har börjat få julkort med posten, jag har inte skickat julkort på flera år utan brukar önska God Jul här och på Facebook. Så kommer jag att göra även det här året.

Jag skickade många, många julkort förut, men alltid var det någon eller några som jag glömde bort. 

Det är klart att jag inte når alla den här vägen heller, men ganska många vad jag kan se av besöksstatistiken här och kommentarerna och gillaklicken på Facebook.  Och dem som jag når kan jag garantera att det kommer från det innersta av mitt hjärta.

 

I dag har Katarina Frostensson fått papper på två ultimatum, utifrån en utredning kring hennes tystnadsplikt och handlande gentemot Svenska Akademin.

Hon får valet att sluta på egen begäran eller att tvingas ut.

Hon svarar, att hon inte tänker lämna frivilligt utan att hon i så fall ska kompenseras rejält.

Ja, så är det som regel, att en del kan bete sig lite hur som och ändå är de oskyldiga och ska ha betalt för att de begått fel.

 

Dagens namn är: Abraham, i Bellvik har det funnits en med det namnet.

Abraham Gröndal, född 1907 i Bellvik. Gifte sig med Astrid Salmonsson, född 1911 i Lillånäs i Rajastrand. Hon dog redan 1941, de hann vara gifta i sju år. De hade en son som hette Ingemar.

När Abraham flyttat in på Bergvattengården i Dorotea på grund av ålder och hälsa, hade han sagt till en bybo som hälsade på honom, att han nog hade kommit till himlen så bra som han fått det. Och personalen det var änglarna.

Där var en som var nöjd med tillvaron på äldreboendet!

 

Ha en fortsatt fin tisdagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 17 december 2018 17:17

 

Det finns en del snö på träden nu som synes. 

Vedboden ser ut som att den ska säcka ihop, inte att undra på, den kanske är mer än hundra år, äldre än vår demokrati i landet.

Ibland verkar den vara i farosonen också och behöver fräscas upp såväl som min vedbod. Det är viktigare med demokratin än vedboden!

 

 

 

 

Det var skillnad på temperaturen i morse, ungefär 5 grader kallt som mest.

Det snöade när jag klev upp och jag var beredd på att det skulle bli en heldag med snö.

Men ungefär vid halv tolv på förmiddan började molnen bli glesare och jag kunde se en skymt av solen också.

Snöfallet idag blev således väldigt lindrigt, ungefär 2 cm.

Just nu är det 7 grader kallt.

 

Jag var ute och höll på med utejobb i en och en halv timme i morse och behövde inte frysa om näsan. Drog bland annat lite mera ved till bagarstugan, för kaminen och kvällseldningen. På onsdag ska det bli tunnbrödsbak, om inget oförutsett inträffar.

Men det får inte göra det, om jag inte har tunnbröd till jul så är det nog första julen i mitt liv.

 

Jag har gjort jul i mitt sovrum i dag och trodde i min enfald att jag skulle hinna ta ett krafttag i köket också, åtminstone påbörja torsdagens julstädning av köket. Tänkte dra fram spisen och städa bakom och under den bl a, som jag inte gjort på 3-4 månader, hinner bli en del damm på den tiden.

Men det är ingen risk att den växt fast i damm och överkok. Har däremot städat på ett ställe för många år sedan och där var det ett grovjobb, den hade inte varit framdragen på flera år, om någonsin. Jag fick använda kniv och mycket blött med såpa för att få rent.

 

Ja, är det jag som är för noga eller? Det fick jag lära mig av min mor när jag för första gången skulle skura bron- då var jag 11- 12 år.

Mamma var inte nöjd med resultatet och jag fick göra om det hela. Det var en bra "lärpärning" det, sedan chansar man inte så gärna.

 

I dag har det meddelats på nyheterna på både radion och TV:n, att hittills i år är det 44 personer som blivit skjutna i Sverige.

Ja, det kostar på att vara kriminell och att vara beroende av knark, att vara knarkare/ knarklangare. Då är inte ett människoliv mycket värt.

Tänk vilken underbar värld vi skulle ha om inte sån "skit" fanns överhuvudtaget! Det medför bara eländes elände.

 

I dag är det 100 år sedan det blev demokrati i Sverige! Då kunde inte högern stoppa den längre.

Det har flaggats för att fira det i dag, en extra flaggdag. 

Måtte alla försvara och vara rädda om demokratin, det är ingenting som man kan ta för givet, särskilt inte i dag!!!

 

Dagens namn är: Stig, det har funnits och finns två med det namnet i Bellvik.

 

Stig Wallin född i Bellvik, son till Svea och Harald Wallin. Paret hade sju barn, varav det nu är endast är två kvar, de två yngsta. Stig har bott i Härnösand.

 

Ztig Corsén född i Bellvik son till Kristina Korsén, gift med Erik Korsén. Ztig bor i Stockholm, men vistas i Bellvik på sin barndomsgård på somrarna, som han rustat upp så det är en prydnad för byn.

 

Ha en bra fortsättning på måndagkvällen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 16 december 2018 17:24

Omgiven av frost igen. Men den här bilden är innan snön kom, jag har inte haft tid att ta några bilder i dag. Men det är ännu vackrare nu, kan jagavslöja.

 

 

 

 

I morse var det bara 20 grader kallt som mest. Det är annat väder på gång nu, det har märkts hela dagen. 

Himlen har varit grå utan minsta glimt av solen. Men snön har hållit sig borta, än så länge.

Det är ett väldigt vackert vinterlandskap när man tittar sig omkring, vit ren snö och mycket frost.

Just nu är det 8,5 grader kallt och heltät himmel vad jag kan se.

 

I dag har jag haft en bråttom dag och är inte riktigt klar än. Jag får se hur mycket jag tänker uträtta i kväll, det kan bli fortsättning först i morronbitti också. Jag får se hur andan faller på.

 

I dag har ingen levande varelse visat sig för mig, jag har varit allena och telefonen har varit tyst också. Alla har bråttom nu, det är väl det som kallas julbrådska.

 

Jag ska fatta mig kort här eftersom jag också har julbrådska. Jag har fått en kommentar från Christin, men jag har inte tid att svara än Christin och så länge jag inte svarar kommer den inte att synas, Men det ska bli! Men tack för dina kommentarer!

 

Dagens namn är: Assar, den enda med det namnet jag kan komma på är, att jag haft en arbetsledare en gång som hette så.

 

Ha en fin fortsättning på söndagkvällen, vi ses och hej då!

 

( Jag upptäcker nu att jag glömt att tända tredje adventsljuset i dag)

 

 

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< December 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards