oskmar

Alla inlägg under december 2018

Av Elsa Mårtenzon - 15 december 2018 18:43

 

Ha en riktigt mysig tredje advent! 

 

 

 

Det var drygt 32 grader kallt som mest i morse, men vacker morron. 

Det bet bra i kinderna när jag hämtade veden i vedboden, man är inte ute länge i onödan när det är det vädret. Det "gnekade" under skorna och röken stod rakt upp ur skorsstenen. Då är det riktig vinter, en gammeldags vinter!

Men inne har det varit varmt och skönt, det är härligt med både bergvärme och en stor vedspis i huset såna dagar.

Efterhand blev det kalldimma över sjön så allt var kritvitt runt om mig. Precis som på hösten var det så tätt att jag kunde inte se några holmar på andra sidan 

Just nu är det "bara" 25,5 grader kallt och det är en ridå framför månen.

 

I dag har jag burit undan bakbordet och nu blir det ett bra tag innan det kommer fram igen, då är det åtminstone nytt år och en bra bit inpå det nya.

Efter att baket var klart har jag gjort köttbullar. Det är skillnad på mängden köttbullar nu och förr. Då redde jag till 3- 3,5 kilo köttfärs som rullades och stektes och då behövdes storstädning på köket efter det.

I dag har jag gjort köttbullar av 500 gram köttfärs, det blir inte så bökigt av det. Bara liiite stekos, och det var gjort i ett nafs, det räcker gott för mig. När jag tar dem ur frysen för att äta blir det med en gräddsås, inte något smörgåsbord för mig i min ensamhet.

 

Protesterna i Frankrike fortsätter i helgen, dock något lindrigare i dag, kan bero på att 70 000 poliser insattes för att bekämpa våldet. Jag tycker att det är fruktansvärt med våldet som pågår där, det är rena krigstämningen. Vad ska inte all förstörelsen kosta, dessutom skadade människor? Våld föder våld och en del verkar helt galna, inte normalt på en fläck.

 

Klimatmöte verkar inte vara avslutat ännu, vad jag kan höra från TV:n, ett dygn försenat. Det har varit stort motstånd från vissa länder, som arabländerna och USA, t ex. Det verkar finnas pengar till krig för dem när det blir aktuellt varje gång. men till att rädda klimatet finns inte riktigt samma iver.

 

I dag har Michael  och Tommy Persson varit hit, i ett speciellt ärende.

 

Michael är deppad över sin hund som blev opererad i går, hon har ont och har ett jättelångt sår längs hela magen. Hoppas hon kryar på sig fort. Han har fått lov att ha henne med på jobbet så att han kan ha koll på henne och ge henne medicin och sprutor, det var ju bussigt av arbetsgivaren, han kunde satt sig på tvären också.

 

Dagens namn är: Gottfrid, jag känner inte till någon med det namnet.

 

Ha en fin fortsättning på lördagkvällen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 14 december 2018 17:09

 

I dag skulle Göte fyllt år om han fortsatt vid min sida, men han har avslutat sin vandring på jorden. Här öppnar han sina födelsedagspresenter medan Tim och svåger Björn, m fl tittar på. Göte tyckte det var roligt med presenter och ivrig att öppna paketen. Han var alltid först med att öppna julklapparna på julafton också, lika ivrig som de små barnen. Men sa alltid innan, att inte skulle han han några presenter eller julklappar.

 

 

 

Jag har önskat mig kallt väder och i dag har jag fått min önskan uppfylld. 

Det var 28 grader kallt i morse när det var som mest, men hur vackert som helst.

Himlen var svagt turkos/grön och lite ljust rosa längs horisonten, inte det minsta lilla "tos" som störde därovan.

Solen har ju så klart strålat den korta tid som vi nu får se den, den stiger upp sent och går ner tidigt och kommer inte särskilt högt upp på himlen heller.

Trädtopparna var guldförgyllda av solens sken och det glittrade som det finaste julkort.

Nu är klockan slagen för tidig kväll och termometern visar 28,3 grader kallt, så nu är det knarr under skorna om man går ut, men det tänker jag inte göra.

 

Nils Gunnar kom tidigt i morse och ville att vi skulle skjuta fram tunnbrödsbaket till onsdag när det ska vara mildare väder.

Och det var precis vad jag hade tänkt ringa till honom om i morse. Det blir inte bra bröd när det är så kallt, degen har svårt för att jäsa och det går dubbelt så mycket ved. Vi hade behövt börja elda redan ikväll och fortsätta tidigt i morronbitti. Vi bestämde att onsdagen blir bättre.

 

Sedan kom John och en annan kille som jag inte vet namnet på och fyllde sprit i värmepumpen, den var nästan tom. John trodde att det läckt luft för kopplingarna var inte riktigt åtdragna. Men nu är det gjort!

 

Naturligtvis har jag inte hunnit enligt de planer jag hade för dagen, men jag är ganska van med det vid det här laget, det blir för många avbrott för än det ena och än det andra. Det får bli nya tag i morronbitti.

 

Omröstningen i riksdagen är gjord i dag och det gick ju som vi redan visste. Nu verkar det som att talmannen sätter ytterligare press på partiledarna, enligt hans uttalande i dag.

Det har ju skickats skisser på servetter med hälsningar till Ulf och förslag på vad som "ska" göras. Jag tror det var meningen från något visst håll att den skissen skulle hittas, med visst syfte. Hade det varit meningen att det skulle hemlighållas, ja, då hade man inte slängt den i en papperskorg.

Jag hoppas inte på ett extraval, det blir nog i stort sett ett ganska lika resultat. Det finns bara ett parti som önskar extraval, men jag hoppas de blir dragna vid näsan på sin önskan.

 

Klimatmötet i Katowice har dragit ut på tiden, det är nog svårt att få till ett bärande avtal. Att mötet är lagt på detta ställe är ju verkligen lyckat, folk som befinner sig där får andningsproblem av kolen och det är ju bra, kanske får de sig en tankeställare.

Men hur är det för de som bor på det här stället, de som intervjuas på orten har astmaproblem m m på grund av den luft de måste andas.

De som är för koleldning, politikerna i Polen t e x, är de inte det minsta rädda om de barn som ska växa upp i detta elände?

 

Dagens namn är: Sixten och Sten, båda namnen har förekommit i Bellvik.

Sixten var en av mina klasskamrater i Bellvik och Sten är en av mina kusiner.

Sixten var son till Laur och Magnhild Östlund i Bellvik. Sixten dog alldeles för tidigt, redan före 30 år.

 

Sten är son till min fars yngsta syster Judiht, han föddes i Bellvik och vistades mycket som barn hos sin mormor och morfar, Lovisa och Per Johan.

Nu bor Sten i Rörström, jag tycker nog det skulle vara roligt om han kom och hälsade på och vi pratade barndomsminnen.

Men sån är jag, tycker om att minnas och prata om det som varit och särskilt från barndomen.

 

Igår kväll skickade Malin en film på Frejas luciafirande och då glömde jag avsluta på bloggen. Så i kväll blir det "dubbel avslutning" istället.

 

Ha en riktigt fin fredagkväll, vi ses! 

 

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 13 december 2018 17:26

 

Det här är väl ganska lagom med snö och drivor till jul, tycker jag. Ja, det kan väl få komma några cm till, men sedan räcker det ett tag.

 

 

 

Luciadagen 2018!

När jag åkte hemifrån i morse var det 15 grader kallt och disigt.

Men i Strömsund där Ingrid och jag befunnit oss i dag var det solsken och vackra vintervyer med skog som kung Bore klätt i en glittrande vinterdress.

När vi åkte på bron över Vattudalen på eftermiddan var det världens vackraste solnedgång. Men det går ju inte att stanna på bron och fota den, så den kan jag inte bjuda på i kväll.

Just nu är det 17,8 grader kallt och nu är jag hemma hos mig och jag har gjort eld i spisen och njuter i fulla drag av värmen från spisen.

 

Det är bra ljuvligt att njuta som jag gör av att vara hemma efter en dag på annat håll.

Visst har dagen varit hur bra som helst och Ingrid är ett jättebra sällskap för hon är aldrig stressad och jagar inte på mig. Vi har gått in och ur affär efter affär och handlat det vi behövt handla i lugn och ro.

Men, när jag är hemma då njuter jag! Det är verkligen en ynnest att trivas så bra hemma som jag gör.

Men jag har trivts med den övriga dagen också.

 

Eftersom jag inte hört på några nyheter under dagen vet jag inte mycket om vad som hänt, men hörde nyss att Theresa May inte blev utröstad i går i parlmentet. Men att hon orkar detta motstånd!

 

Har också hört att det gjorts vissa framsteg i samtalen i Rimbo, om Jemen och kriget där. Det får man verkligen hoppas att de tar sitt förnuft till fånga.

Men de brukar ju ha en viss tendens att ändra inriktning de som styr över resultaten.

 

Dagens namn är: Lucia.

Jag känner inte till någon Lucia, mer än dem jag såg på TV:n i morse.

 

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 12 december 2018 18:33

 

Ja, inte hoppar jag jämnfota av glädje när jag kommer ut på morron och bilen ser ut så här. Men i morse var den snöfri, första morronen på ett tag...

 

 

 

 

Vilken vacker dag det varit, men jag har mest sett den genom köksfönstren. Det enda jag varit ute i dag var när jag skottade fram bron till bagarstugan och hämtade ved i vedboden.

Men det är helt underbart med solsken när man ser det köksfönstren också, allt går så mycket lättare då.

Det var en stjärnklar natt med en tunn månskära därovan och 17 grader kallt i går kväll när jag kollade sista gången.

Det var även kallt i morse när jag började min dag klockan sex men inte lika kallt som på kvällen.

Just nu är det 16 grader kallt och det verkar vara dimma över sjön och ingen klar himmel heller.

 

Jag har haft två omgångar kaffegäster här i dag och efter det har jag bakat rån och struvor.

Men nu är jag less på det här jäkla bageriet och det är snudd på att jag säger upp mig nu.

 

Jag har haft TV:n på och lyssnat på den politiska budgetdebatten från köket när jag blev ensam. Och SD var ju stormande lyckliga och nu vet vi med säkerhet vilka som banat väg för dem så att de fick så mycket makt som möjligt i den svenska riksdagen.

Till syvende och sist var det bara en som stod vid sitt ord i det fallet.

Att man genom spel för gallerian låtit detta dra ut på tiden så till den milda grad är ohederligt, enligt mig.

Men det var ett sätt att kunna skylla ifrån sig det hela till slut. Men jag har då genomskådat trovärdigheten.

Men än är inte det hela klart, men nu tycker jag att det på förhand är så avgjort att det är bara löjligt att dra ut på det längre.

 

Dagens namn är: Alexander och Alexis, båda namnen har förekommit i Bellvik. 

Alexander Näsström, född 1912 i Bellvik. Hans föräldrar var Märta och Erik Näsström. Alexander hade ingen familj.

 

Alexis Östlund, född 1896 i Bellvik. Hans föräldrar var Arvid och Sara Östlund. 

Alexis hade ingen familj.

 

Ha en fin fortsättning på onsdagkvällen, vi ses!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 11 december 2018 17:19

 

Klar himmel i väster idag när det började skymma. Nu när jag kollar termometern igen är det 11 grader kallt. BRA!

 

 

 

Härligt! Det är nämligen 10 grader kallt, just nu.

I dag har det inte snöat och det har varit helt perfekt väder. Himlen har varit synligt blå fläckvis. Solen har skymtats av och till och nu ikväll har det blivit lite kyla.

Under dagen har det varit omkring 3-4 grader, men bättre nu alltså.

 

Vägen var ordentligt plogad till Dorotea, så där fanns inget att klaga på heller. Det var redan jättestora snödrivor i samhället, snart får de lov att börja forsla bort den, den stal nämligen plats från trottoaren. Men allt kan inte hinnas med på en dag när det drösar ner så mycket på några dygn.

 

Sedan jag kom hem har jag bakat i dag också. Nils Gunnar kom och gjorde mig sällskap vid fikat sedan jag kommit hem.

De planerar att baka tunnbröd på lördag, därför var han hit och plogade ordentlig väg till bagarstugan.

Jag är glad att LG fixade ved för mitt bröd när de var här och bakade för ett tag sedan, nu slipper jag det, tur för mig.

 

Men ojoj, vad det är bökigt i Parlamentet i England nu, om Brexit eller inte. De skulle ha tänkt sig för innan de röstade för ett utträde ur EU, det visar sig långt svårare än vad de trodde. 

Jag hoppas att det här avskräcker de som fantiserar om ett Svexit.

Som tur är visar det sig i senaste mätningen för eller emot EU att svenskarna inte alls vill gå ur EU.

Det kanske blir en nyttig "lärpärning" som mamma sa, det här med Brexit.

Jag tror på samarbete länder emellan, i rimliga former och för allas bästa och för undvikande av krig i Europa.

 

Dagens namn är: Daniel och Daniela, ingen med det senare namnet känner jag till.

Men min trogna vapendragare Aina, under Bellviksdagarna, har ett barnbarn som heter Daniel, han bor i Dorotea. 

Det är det närmaste jag kommer namnsdagsbarnen i dag.

 

Ha en fortsatt bra tisdagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 10 december 2018 17:47

 

Grattis på namnsdagen Malin! De andra två fick hänga med för att jag inte har tid att leta en annan bild, de tillhör släkten i alla fall...

 

 

 

 

Lite lindrigare i dag vad gäller snöandet, men det har snöat i stort sett hela dagen.

Har kanske kommit 5-6 cm sammanlagt, skriver jag utan att ha varit ute med tumstocken och mätt djupet.

Jag var ute och skottade mellan halv nio i morse, med en paus för elvakaffet och sedan ut igen.

Det fanns en hel del att skotta, kvar sedan i går också eftersom jag lämnade en del då.

Alldeles nyss har Anders varit här och kört snö med traktorn och slungan, så nu ska det väl vara helt klart för den här dagen. Som det syns på YR blir det en dag i morron utan snöfall, det skulle vara bra.

Just nu är det 1,3 grader kallt och pågående lätt snöfall.

 

Jag har bakat i dag sedan jag var klar ute och ikväll måste jag ju besöka Nobelfesten. Har nyss sett prisutdelningen, den var lite annars tycker jag eftersom det var några kvinnor som också fick pris, och de var inte lastgamla heller, rena ungdomen.

 

Ja, beskedet i dag var att en regering inte är på plats ännu, inte på ett bra tag skulle jag tro.

Detta är inte klokt, att det blivit så här det är vi alla medvetna om anledningen till och det är tragiskt.

Hoppas att det inte går så långt som till ett extra val, men det är ett steg närmare i och med dagens besked.

 

Dagens namn är: Malin och Malena, ingen med det andra namnet känneer jag till.

 

Men mitt första barnbarn fick namnet Malin. Sååå himla mycket grattis Malin på namnsdagen!

 

Ha en fin fortsättning på måndagkvällen, vi ses och hej då!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 9 december 2018 17:11

 

Nu klarar jag mig med snö i alla fall, det här räcker länge det...

 

 

 

Nu har jag tappat räkningen på hur länge det snöat, när det började och hur mycket det snöat. Men nog är det närmare 30 cm sedan i går kväll.

Jag gick ut och började skotta halv nio i morse och gick in klockan elva. Då låg det en snödriva två meter från bron på omkring 70-80 cm hög. Längre orkade jag inte flytta  den, snön var jättetung, halvsur med omkring 1 minusgrad.

Jag skottade fram en plats för att kunna flytta bilen. Och försökte ta fram dörren till ladugården och ett spår att gå i för att komma åt veden.

 

(Just nu är det 1,5 minusgrader, alldeles för lite! Det fortsätter snöa, klockan är 18.45.)

 

När jag kom in såg jag på mobilen att Anders ringt flera gånger. Ringde upp, då säger han att snöslungan är trasig och att han farit till Hoting med den för att se om den går att laga.

Oj, vad glad jag blev! Vi försökte ringa Nils Gunnar för att få honom att komma ner och skotta tills Anders lagat, 

Nils Gunnar var ju så klart ute och skottade, inget svar.

Till slut ringde Anders och sa att han nu lagat slungan och var på väg hit. Tack och lov!

Han skottade det som gick och fortsätter i morron, det är nämligen sur snö så den har svårigheter att gå genom slungan.

När jag kollar på YR ser det ut som att det ska snöa hela natten och hela dagen i morron också.

Det hjälpte således inte att hålla andan!  

 

Efter snöskottningen har jag bakat och nu tänker jag banne mig inte göra mera denna dag.

Jag borde gå ut och skotta, men det orkar jag inte nu. 

 

Dagens namn är: Anna, den dagen då man skulle lägga lutfisken i blöt. Men jag har slutat luta fisk själv, numera köper jag färdiglutad.

 

I Bellvik fanns åtminstone en med det namnet, säkert flera men jag nöjer mig med en.

Anna, född 1920 i Bellvik. Gift med Herbert Lindstöm, född 1913 i Backsvedjan.

Paret hade fyra barn, varav två av dem har blivit bofasta i Bellvik.

 

Jag hade stor glädje och nytta av att hälsa på Anna och Herbert när jag skrev böckerna. De kunde berätta mycket om tider från förr. De ställde villigt upp med sina berättelser när jag kom med penna och block, det tackar jag för!

 

Ha en fortsatt bra söndagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 8 december 2018 16:55

 

Ingen har använt rökbastun i höst. Annat var det Göte var i sin krafts dagar, då rökte han älgkött åt hela jaktlaget. Åt oss själva rökte han både älgkött och skinkor. Såna dagar doftade det gott om rökta matvaror över hela Näset.

Det är synd att rökbastun inte kommer till användning längre tycker jag, för den är jättebra.

 

 

 

Det har varit ymnigt snöfall både under natten och dagen. Snö som består av små gryn och därför tungskottad.

I morse var det under 1 minusgrad, därför var snön tyngre också. Jag höll andan så att det inte skulle gå över till plusgrader, det hjälpte för det blev någon grad kallare.

Jag funderar på att hålla andan för att det ska sluta snöa också, kanske hjälper det.  

Just nu är det 2 minusgrader och snöfallet snarare ökar än minskar.

 

I dag har jag bakat andra omgången lussekatter. Det tar ju sin runda tid, därför har jag inte hunnit så mycket mera än fixa mig lite mat och diska ett par gånger.

Men på grund av snöskottning kom jag igång senare också.

 

Michael, Norton och Anders har varit hit och höll mig sällskap under degtrillandet.

De har också kört bort snö här, Michael med sin fyrhjuling med plogblad och Anders med sin traktor med snöslunga på.

På det viset blir det ju lite mindre på mig i morronbitti, tack och lov för det.

 

Ikväll ska jag fatta mig kort här. Jag ska nämligen vara lat heeela kvällen!

 

Dagens namn är: Virginia, icke någon känner jag till som heter eller har hetat så i Bellvik eller Nybäcken, inte annars heller.

Det skulle väl vara Virginia Wolf då, men jag är inte så bekant med henne heller.

 

Ha en fortsatt fin lördagkväll, vi ses och hej då!

 

 

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< December 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards