oskmar

Direktlänk till inlägg 5 januari 2019

Januari 2019 01 05 dimma

Av Elsa Mårtenzon - 5 januari 2019 16:52

 

I kväll berättar jag om en dans kring granen, men då var jag endast 11-12 år.  Den granen såg nog inte ut så här, på sin höjd hade den små julgransljus, riktiga ljus. Men knappast med tanke på eldfaran på den tiden. Det var en äkta gran i alla fall.

 

 

 

 

I dag är har vädrets makter hällt mjölk över oss igen. Det har varit kritvitt runt omkring mig hela dagen och några enstaka minusgrader.

Men det var skön luft när jag var ute, behövde inte frysa alls, säger jag som kallar mig själv för "frôsenfrans". Jag fryser om fötter och händer ganska omgående när jag är ute och ska uträtta något.

Just nu är det 6,5 grader kallt och glädjande nog har det klarnat på himlen, jag ser stjärnor som blinkar mot jorden, åtminstone mot Bellvik.

 

I dag har jag gjort en rejäl nostalgitripp, ja, i minnet!

Jag har spelat jullåtar hela dagen, bl a Nu tändas tusen juleljus, Anders Petters stuga och När juldagsmorgon glimmar. Samt jullekar, bl a Tre små gummor, Vi äro musikanter och Sju vackra flickor i en ring. Och helt plötsligt var jag på gammelskolan i Bellvik och jag var 11-12 år och vi hade julfest, först med små sketsher och sedan med ringlekar.   

Vi hade inlejd musik, påkostat värre, det hade aldrig hänt förut. De som spelade var ett gäng från Ormsjö. Jag har mina aningar att den fröken vi hade då hade något särskilt intresse i det gänget, de spelade nog gratis. Det var ju inte inträde så pengarna fanns inte till något gage.

Vi dansade långdans och leken Sju vackra flickor i en ring. Den ringdansen minns jag särskilt väl, då dansade en pojke från Ormsjö med mig, han var nog omkring 17-18 år, han tillhörde spelgänget, men till en del ringlekar sjöngs det bara.

Åh, vad jag tyckte han var fiiin, den finaste jag sett.

 

Ja, sedan gick det ett antal år och jag var vuxen och åkte på riktiga danser. Och han från ringlekarna på julfesten i Bellvik kom och bjöd upp mig till dans.

Han kände ju naturligtvis inte igen mig, jag var ju bara barn första "danstillfället", men jag påminde mig i tankarna min första dans med honom, men sa ingenting om den. Jag dansade många gånger med honom efter det men talade aldrig om hur jag beundrat honom när jag var barn. Dansade nog senast med honom för ca 15 år sedan, sa inget då heller. Om det vore nu skulle jag nog talat om det, på kul.

 

Tillbaka till julfesten när jag var barn. Vi skulle spela en liten pjäs på julvisan Midnatt råder, då skulle vi ha röda toppluvor och röda kläder för övrigt. Men vita sockar på fötterna, ja, var annars?!

Mamma hade stickat vita ullsockar till mig som jag skulle ha för första gången. 

De var långt ifrån vita dagen efter, under fötterna var de kolsvarta, mamma fick dem aldrig vita igen, hur hon än tvättade. Det var nog inte det renaste golvet vi hade på gammelskolan.

 

Dagens namn är; Hanna, då säger jag ett varmt grattis till min mor som hette Hanna och var född 1909. 

Jag säger också ett grattis till Lovisa, mitt barnbarn som heter, Hanna Lovisa Kristina, tre vackra namn. Hon bär både min mors, min farmors och min fars mormors namn.

 

Ha en riktigt trevlig Trettondagsafton, vi ses!

 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Elsa Mårtenzon - Onsdag 27 mars 17:20

  Klockan halv sju i morse och påskvädret år i full gång.          Usch för snö, jag var så blåögd och trodde att det inte skulle komma några mera snöhugg den här vintern, det har varit nog många. Men det har vräkt ner sedan i går och låg n...

Av Elsa Mårtenzon - Tisdag 26 mars 17:18

  Det snöar och det snöar...    I dag har aprilvädret tjuvstartat och hållit på hela dagen. Det har snöat, det har varit solsken, det har varit mycket moln och lite moln. Det var 14 grader kallt i morse, men då hade solen hunnit nudda ter...

Av Elsa Mårtenzon - Måndag 25 mars 16:30

  Halv sju i morse och solen banar sin väg fram genom molnen!      En dag med solsken, mycket välkommet! Det var en kall morron, omkring 14 minusgrader före solens uppgång. Det har varit "kallsnåa", men vad gör det om solen skiner. Viss...

Av Elsa Mårtenzon - Söndag 24 mars 16:44

    Klockan sju i morse såg det ut så här, men det kom av sig.   det var en god början, men inte mycket mera.   Det blev inte en solskensdag, mest bara moln har det varit. Lite luckor ibland men kortvariga. Just nu är det 2,6 minusgrader n...

Av Elsa Mårtenzon - Lördag 23 mars 17:09

  Men kolla, det var nära att vi skulle få solsken idag, men det blev inte mer än så, sen tog molnen överhanden.      Ingen sol idag, men plusgrader, annars i stort sett helgrå himmel. Jag hoppas solen sparar sig tills påsken, om än jag bar...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards