oskmar

Direktlänk till inlägg 21 januari 2019

Januari 2019 01 21 kallt

Av Elsa Mårtenzon - 21 januari 2019 17:49

 

En annan vinterdag ett annat år, 2015 i mars.

 

 

 

 

Nästan 31 grader kallt i morse och 30 grader kallt kvart i tolv på i gårkväll. 

Nog är det väl vinter nog då? Det har varit mellan 25 och 26 under dagen, tur att man har förmånen att jobba inomhus, såna dagar.

Superblodmånen i morse, ja visst passade jag den. Men den var inte så blodröd som jag hade hoppats på för det var lite "visset" på himlen. Jag såg ju hur den förmörkades eftersom och hur mörkt det blev utan månljuset. När den sedan kom i sitt rätta tillstånd var den nära och stor och det blev ljust av månskenet igen.

Just nu är det 26 grader kallt, jag ser månen men det är inte helt ren himmel nu heller. Det har det faktiskt inte varit under dagan heller riktigt, trots att det är så kallt. 

Men solen har jag sett ändå.

 

Jag har bakat bullar i dag, men det fick bli en snabbulle för regeringsförklaringen och det som tillhör den "tillställningen" har tagit en stor del av dagen för mig.

En snabbulle gör jag så här: 

Jag gör en vetedeg på en halv liter mjölk, på vanligt sätt. När den jäst klart häller jag den i en långpanna, plattar till den och klipper den och låter bullen jäsa igen.

Sedan stoppar jag ner kanel/smör/sockerfyllning i "klippen" på hela bullen. Penslar och pärlsockrar.

Gräddar den i 200 grader i 15 - 20 min beroende på vilken ugn man har.

Skär den i längder när den kallnat ordentligt, fryser i lämpliga bitar. Och till fikat skär jag bullskivor. Den blir saftig och är snabbgjord. Prova får du se!

 

Nu har vi en regering efter fyra månder och har fått veta vilka de nya statsråden är. Några är nya och resten är nygamla.

Nu får man hoppas att det går bra framöver och att det händer positiva saker.

De andra kommer väl vässa sina "klor" och klaga och hota, som vanligt, för en opposition ska ju opponera. Bara det är då vettiga klagovisor som kommer för att något ska bli bättre.

Förra omgången blev jag väldigt less på att höra att, allt var för lite eller för sent. Och då hade man haft åtta år på sig att ta tag i precis detsamma förut, men det hade inte hänt.

 

Dagens namn är: Agnes och Agneta, till er som heter så säger jag grattis!

 

Ha en bra fortsättning på måndagkvällen, vi ses!

 

 
 
Ingen bild

Bo Nilsson

23 januari 2019 11:52

Hej Elsa! Det var intressant att ta del av Ditt recept på snabbbullar. Vill minnas att då jag senast besökte Bellvik och bodde hos Rönnbergs bakade Elin "hyppe". Jag tror att det är sockerkakssmet som med sked klickas ut på plåten. Förmidligen förstår Du vad jag menar. Det är intressant att ta del av Dina bilder. Det känns som jag varit hemma hos Dig. Om jag skulle önska mig något vore det att få se Norra Bellvik på någon bild.
med vänlig hälsning /Bo

Elsa Mårtenzon

27 januari 2019 19:03

Ja, du Bosse, jag vet mycket väl vad du menar för bakverk som Ellen bjöd dig på. Men jag kallar dem för Glöhyppen och har flera olika recept på dem och gör dem väldigt ofta. En del säger klicken, en del säger hyppen, en del säger puffsen och Gud vet allt.
Du efterfrågar bilder på Norra Bellvik och därifrån har jag ju inte så många. Jag kör ju bara i genom byn och passerar den delen när jag far till Dorotea, stannar inte och tar bilder, inte vintertid i alla fall. Jag har en fin bild på Arvids och Saras hus men har inte hittat den ännu, har alldeles för många i min dator vid det här laget, ska göra ett nytt försök nån dag. Du vet väl knappast om hur trist utgång det blivit med den delen av byn, numera är det ju bara Monica och Mauritz som bor där. Du måste ända till mitten på byn innan du träffar på grannar och det är Ulla Britt, bredvid Monicas mormor och morfars ställe, nästa blir min bror mitt ovanför gamla skolan. Det är vad som är bebott året om på den delen av byn. Tragiskt är vad det är! Ha det riktigt bra och lev och må!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Elsa Mårtenzon - Onsdag 24 april 16:46

  Så här ser det ut just nu när klockan är fem, något glesare mellan flingorna och mycket små flingor, de syns knappt.        Ja, inte var det så att jag jublade i morse när jag tittade ut genom fönstret. Snön låg vit på taken igen och det sn...

Av Elsa Mårtenzon - Tisdag 23 april 16:23

  Halv tio igårkväll var det klar himmel och fullmåne, annat är det nu när det snöar hej vilt.      Burr va kallt det är! Det var 8 grader kallt halv tolv igårkväll och kallt i morse så klart. Det har varit kallblås´n i dag också och inte p...

Av Elsa Mårtenzon - Måndag 22 april 17:51

  Halv åtta i morse och det ser lovande ut på väderfronten.      Kalasväder i dag, solsken från en klarblå himmel, men kallblåst idag också! Under natten var det 7-8 minusgrader och riktigt frusen mark i morse. Solen har tyvärr inte orkat...

Av Elsa Mårtenzon - Söndag 21 april 16:26

  Klockan nio igårkväll lyckades jag fånga månen, det var svårt att hitta en bra bild när jag inte ville gå ut i kallblås´n. Jag hade fel förra veckan när jag skrev att den var på nedåtgående, det var tvärtom, den hade bytt läge och det tänkte ...

Av Elsa Mårtenzon - Lördag 20 april 17:43

  Kvart över sex i morse och jag anar vilken sorts väder det blir i dag, inte det sämsta.      Lite blandat på himlen idag men kallblåst som inte lockade till att hålla sig utomhus. Jag var ut på en promenad på eftermiddan men frös in tidigar...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards