oskmar

Alla inlägg under januari 2019

Av Elsa Mårtenzon - 23 januari 2019 16:05

 

Du frågar efter en bild på Norra Bellvik Bosse N, jag börjar med en bild på din kusin.

Håll till godo!

 

 

 

I dag har det varit ännu mera dimma och dis än i går. Ingen spricka alls i molntäcket på hela dagen. Däremot blir det allt tjockare grenar på träd och buskar på grund av dimman och det är ju vackert. Men det är ju ännu vackrare om solen skiner på de lurviga grenarna.

Det har fallit några små snöflingor under eftermiddan, inte så att det märks på backen.

Just nu är det 14,5 grader kallt och ungefär så har det varit under dagen. Men jag tycker att det känns grinigt och kallt, på grund av att det är "fuktigt" i luften.

Just nu snöar det ganska ymnigt. Det är väl inte värt att klaga på det, för vi har ju inte så mycket snö fast det snart är slut på januari, mycket lite om man jämför med förra vintern och samma tid.

 

Årets julklapp skulle ju vara second hand, kläder som var begagnade och skulle återanvändas. Allt för miljöns skull och sopbergets häftiga ökning, över alla bräddar.

Jag undrar hur det har gått, jag har inte hört någon rapport om det? 

För några år sedan gjorde jag i ordning en liten hörna i mormors alkov i museet med begagnade kläder, det blev ingen succé precis.

Första sommaren sålde jag några plagg, sedan har ingen visat intresse.

En klänning sålde jag som skulle hamna i USA. Den hade jag betalt 1500 kronor för och sålde den för 100 kronor. Jag hade använt den två gånger och sedan prydde den galgen i en garderob.

Några plagg hamnde i Stockholm, de köptes för 20 och 50 kronor, jag tror inte det var priset det berodde på. Dyrast var 100- och billigast var 20 kronor. 

Jag har väl varit liiite köpgalen när det gäller kläder och en del har jag bara provat och en del har jag knappt använt alls, kanske en eller ett par gånger. Storlekar på mina "uthängda kläder" är från 36- 42, det borde ju inte vara omöjliga storlekar heller.

Nu var det här inget som jag hade tänkt göra mig pengar på, utan tyckte det var synd att slänga det som i stort sett var oanvänt och tänkte, kanske kan nån göra sig nytta av det?

Nää, man ska nog yttra ut second hand i städer, jag tror inte på den sortens handel i Bellvik och till museibesökare under semestertider.

 

Dagens namn är: Frej och Freja, jag känner till farbror Frej från Galenskaparna, men endast denne Frej.

Däremot heter mitt barnbarnsbarn Freja.

Därför säger jag, GRATTIS FREJA på namnsdagen!

 

Pappas sista häst hade också namnet Freja, den sålde han till Tåsjö och det rann en tår på hans kind när ´n John från Tåsjö körde iväg med Freja och åkskrindan, som också ingick i affären.

När han kom in med plånboken i bakfickan sedan han stått ute och tittat efter ekipaget så länge de syntes, klappade han sig på bakfickan och sa: "Nu vart á Freja lätt", med saknad i rösten. De hade haft ett gott samarbete i många år, både i timmerskogen och i jordbruket.

 

Ha en fortsatt bra  onsdagkväll, vi ses!

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 22 januari 2019 16:01

 

Äta bör man annars dör man...

 

 

 

Inte fullspäckat med färger denna dag, endast vitt och grågrönt.

Det har varit dis och dimma tills frampå eftermiddan när molnen glesnade litegrann och jag skymtade solen genom diset.

Det har varit lite mildare väderlek i dag, omkring 15-16 grader.

Just nu är det 17,5 grader kallt och och fortfarande disigt och och en tät himmel.

 

Sedan jag kom hem från Dorotea har jag som vanligt lyssnat på P1. Det som rörde mig mest i dag var när en man som suttit i koncentrationsläger i Polen under andra världskriget, berättade om sina minnen därifrån.

Han var barn när han var fånge, även hans mor var där. Han kom som flykting till Sverige och var 12 år när han hamnade i Stockholm 1948, han tyckte då att han kom till himmelriket. 

Det är lätt att förstå att det känns så när man kommer direkt från ett sånt ställe.

Han är nu en bland de sista som kan berätta om det här och han bävade för att det ska falla i glömska, att det ska tystna om det fruktansvärda som hände då.

Han tyckte att det var hemskt att vi är i en tid nu när den ideologin verkar vara på frammarsh i västvärlden, och i många länder råder nu en tro på nationalism och rasismen frodas, som även i Sverige.

Ja, det är helt otroligt att så många kan blunda för det som hände för ca 70 år sedan och till och med förneka det som även många gör.

 

Dagens namn är: Vincent och Viktor, nu Maria Edin, i dag har din farfar Viktor namnsdag, fast det är ju hela 50 år sedan han slutade sin jordiska vandring.

Jag säger grattis till er med de här namnen som finns där ute.

 

Ha en fortsatt bra tisdagkväll, vi ses!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 21 januari 2019 17:49

 

En annan vinterdag ett annat år, 2015 i mars.

 

 

 

 

Nästan 31 grader kallt i morse och 30 grader kallt kvart i tolv på i gårkväll. 

Nog är det väl vinter nog då? Det har varit mellan 25 och 26 under dagen, tur att man har förmånen att jobba inomhus, såna dagar.

Superblodmånen i morse, ja visst passade jag den. Men den var inte så blodröd som jag hade hoppats på för det var lite "visset" på himlen. Jag såg ju hur den förmörkades eftersom och hur mörkt det blev utan månljuset. När den sedan kom i sitt rätta tillstånd var den nära och stor och det blev ljust av månskenet igen.

Just nu är det 26 grader kallt, jag ser månen men det är inte helt ren himmel nu heller. Det har det faktiskt inte varit under dagan heller riktigt, trots att det är så kallt. 

Men solen har jag sett ändå.

 

Jag har bakat bullar i dag, men det fick bli en snabbulle för regeringsförklaringen och det som tillhör den "tillställningen" har tagit en stor del av dagen för mig.

En snabbulle gör jag så här: 

Jag gör en vetedeg på en halv liter mjölk, på vanligt sätt. När den jäst klart häller jag den i en långpanna, plattar till den och klipper den och låter bullen jäsa igen.

Sedan stoppar jag ner kanel/smör/sockerfyllning i "klippen" på hela bullen. Penslar och pärlsockrar.

Gräddar den i 200 grader i 15 - 20 min beroende på vilken ugn man har.

Skär den i längder när den kallnat ordentligt, fryser i lämpliga bitar. Och till fikat skär jag bullskivor. Den blir saftig och är snabbgjord. Prova får du se!

 

Nu har vi en regering efter fyra månder och har fått veta vilka de nya statsråden är. Några är nya och resten är nygamla.

Nu får man hoppas att det går bra framöver och att det händer positiva saker.

De andra kommer väl vässa sina "klor" och klaga och hota, som vanligt, för en opposition ska ju opponera. Bara det är då vettiga klagovisor som kommer för att något ska bli bättre.

Förra omgången blev jag väldigt less på att höra att, allt var för lite eller för sent. Och då hade man haft åtta år på sig att ta tag i precis detsamma förut, men det hade inte hänt.

 

Dagens namn är: Agnes och Agneta, till er som heter så säger jag grattis!

 

Ha en bra fortsättning på måndagkvällen, vi ses!

 

Av Elsa Mårtenzon - 20 januari 2019 16:58

 

Det här läget hade månen tidigt ikväll. Medan jag har skrivit har det ändrat sig en hel del, nu är klockan 17.50, det går fort...

 

 

 

Kallt har det varit från morron till kväll, inte så lång stund har jag kunnat vara ute förrän jag har gått och värmt händerna. Det kom ju några cm snö igår som jag försökt skotta bort och det sved om näsan och jag fick "nagelbit´n" i händerna. 

Himlen har varit helt klar under dagen och haft färgen ljust grön/turkos/blå, solen har strålat helt ostört från sin plats.

 

Just nu är det 27 grader kallt, men det pendlar fram och tillbaka. Månen befinner sig högt ovanför museet nu och ser ut att vara helrund. Den har sällskap av stjärnorna och de lyser ikapp utifrån sin storlek.

 

I dag har jag som vanligt lyssnat på P1 och blev verkligen illa berörd under ett av programmen.

Där berättade en kvinna som varit utsatt för "hedersvåld". Jag tycker att det är helt fel namn och vill hellre kalla det "skamvåld", det är hur ohederligt som helst.

Barnen blev mer elller mindre misshandlade med hugg och slag av sina föräldrar, men det kallades aga från deras sida och ansågs vara en del i uppfostran.

Den här flickan som det mest handlade om kunde inte finna sig i det, därför blev det svårast för henne. 

En kväll hörde hon sin mor och far och en annan släkting prata om att gifta bort henne, då var måttet rågat för henne och hon sökte hjälp. Föräldrarna blev polisanmälda och hämtade av polis, de förlorade vårdnaden om barnen.

Nu när hon berättar har hon hunnit bli 28 år och lider H.......ska  kval fortfarande av detta. 

I programmet får man höra när hon äntligen tar kontakt med sina föräldrar och vill att de ska försonas. Tråkigt nog känner hon det som att det är hennes fel att de kommit ifrån varandra på grund av detta. Hon är och har varit psykiskt sjuk av dessa händelser och lider fortfarande av det.

Man får även höra i programmet hur båda föräldrar förnekar och säger sig ha glömt händelser hon påminner dem om. De tycker helt enkelt inte att de gjort något fel men därmot tycker de att hon gjorde fel som inte fann sig i deras sätt att uppfostra henne.

Den här flickan har fått sitt liv förstört på grund av sin föräldrar. Kan det kallas kärlek till sitt barn?

 

Ja, kan man reagera på något annat vis än med förtvivlan och ilska för deras sätt att handla mot sina barn? En del kan till och med mörda sina barn för att de inte finner sig i att bli behandlade så. Jag tycker att det är oförlåtligt! De kan gifta bort sina 14-åringar, t ex till en gubbe som är tre gånger så gammal som flickan i fråga. Så vidrigt!

 

Nu ska jag skaka av mig det här, den möjligheten har jag. Men inte hon!

 

Dagens namn är: Fabian och Sebastian. Jag gratulerar er som finns där ute och bär de här namnen!

 

Ha en fin fortsättning på söndagkvällen, vi ses!

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 19 januari 2019 17:55

 

Så här såg det ut när solen hade börjat att dra sig tillbaka för dagen...

 

 

 

En dag med med både sol och snö.

Det var omkring 20 grader kallt på morron men sedan under dagen har det varit betydligt mindre kallt, ett tag var det bara sju grader.

Omkring halv tio på morron kom det helt plötsligt en ymnig snöskur, ungefär 3 cm. 

Lika plötsligt som den kom lika hastigt försvann den och efter det kom solen.

Just nu är det 16,5 grader kallt och månen övervakar mig även i kväll genom rutan där jag sitter. Det känns tryggt!

 

Första fikagästen hade jag redan klockan åtta i morse. Däremot fick jag inget sällskap till mitt elvakaffe, det blev jag ensam om.

Men halv fyra kom Nils Gunnar och Ingrid och hälsade på.

För en stund sedan ringde Norton och frågade om de fick låna en bankare. Det visste inte jag vad det var, det fick han förklara.

Jo, det var en köttyxa, som de i Knackaitorpet inte visste vilket namn den saken hade.

Jag trodde naturligtvis att det var Norton som inte hade något namn på den. Men det var det inte för pappa kalla den för bankare sa han.

Ja se där, det var jag som inte hade lärt min son vad det hette, mitt fel.

 

När jag såg på Talang på TV i går kväll så flödade tårarna på mig. Och det var när han från Piteå framförde sin sång. Vilken talang!

Sån röst och sådan inlevelse, man kunde ju tro att han var skolad i flera år.

Men när en i juryn frågar var han tränat sa han, att i bilen brukade han sjunga, till och från jobbet.

Han var 46 år och hade hållit denna begåvning för sig själv i stort sett. Otroligt!

Han bör ha en karriär i antågande från och med igår. Han gick direkt till final. 

 

Nä, nu ska jag se nyheterna och skriver inte mera nu.

 

Dagens namn är: Henrik och jag säger grattis till alla som heter Henrik!

 

Ha en fin fortsättning på lördagkvällen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 18 januari 2019 16:35

 

Kall men vacker vinterdag...

 

 

 

 

Vilken vacker januaridag, med kyla och solsken hela dagen. Det var omkring 25 grader kallt i morse och där har det nog hållit sig för det mesta i dag.

Röken har stått rakt upp ur skorsstenen och det har knarrat under skorna varje steg. Det påminde mig om barndomen, det tyckte jag då lät lite roligt och stegen snabbades på för det var kallt om näsan.

Just nu är det 24 grader kallt och månen tittar in genom rutan där jag sitter. Det fattas inte så mycket nu för att den ska vara helt rund. 

Vid solnedgången var det både rosa och guldiga moln här och där och solen var som ett glödande eldklot innan den kröp i väg ur min åsyn.

 

I dag har vi fått en ny regering på plats, fyra månader efter valet. Historiskt för Sveriges del, det kommer att ta en stor plats i framtida historieböcker. 

När jag var barn var det mest kungar och krig vi läste om från historieboken. Men det var spännande det också, tyckte jag.

Jag hade en klasskompis som nog var betydligt mer intresserad av historia än mig, på den tiden.

Vid läxförhören dagen efter rabblade han läxan som ett rinnande vatten, det gick inte få stopp på honom förrän han berättat allt. Det var Sixten, men han dog alldeles för tidigt, före 30 år. Han hann inte mer än börja leva förrän livet togs ifrån honom tyckte vi.

 

I dag har Katarina Frostensson "köps ut" från Svenska Akademien.

För Ca 13 000 kronor i månaden och viss hjälp till sitt boende har hon fått lämna sin stol. 

Det kommer nog att ta längre tid att få tillbaka förtroendet för Svenska Akademinien än att köpa ut Frostensson. En skandal som väckt stort intresse världen över och en istutition som man trodde var något mer eller mindre "heligt". Men vad vi blev bedragna då!

Nu är det snart bara män kvar där, gamla stötar som det ser ut. Kan det vara möjligt att det ska vara så?

För ikväll struntar jag både i regeringen och Akademien och slutar här och nu.

 

Dagens namn är: Hilda och Hildur, båda namn har förekommit både i Bellvik och Nybäcken och dem berättade jag nog om förra januari.

Mattis och Carolines dotter heter Hilda.

Till er som bär dessa namn säger jag grattis!

 

Ha en bra fortsättning på fredagkvällen, vi ses och hej då!

 

Av Elsa Mårtenzon - 17 januari 2019 16:40

 

Så här ser riktig vinter ut...

 

 

 

En strålande vinterdag med solsken och kallt!

Inte så kallt direkt på morron men det har blivit kallare under dagen, bara 15 grader i morse.

Lite moln här och där på förmiddan, men inte några som stört solen, den har fått skina för fullt, ända tills den gick ner.

Nu märks det ganska bra att dagen blivit lite längre, särskilt när det är klar himmel, det går ganska fort när det väl sätter igång.

Just nu är det 25 grader kallt och klar himmel, så när som på någon liten molntuss som seglar förbi månen just nu, men den skiner  genom molnet.

 

I dag har det varit ganska lungt på politikerfronten, om man jämför med gårdagen när det var fullspäckat hela dagen och kvällen. Och i morron ska det väl bli omröstning om statsminister i riksdagen.

Men, det har varit sååå många turer om detta så jag tror inte jag vågar tro på det förrän det är klart.

På Facebook skriver många bittra förlorare i dag, tusentals vräker ur sig det en fula efter det andra. 

Det måste vara jobbigt att drivas av illvilja och hat på detta vis, någon måste vinna och någon måste förlora, så är det alltid.

Förutom på valdagens kväll, efter rösträkningen så fort det gick att avgöra.

Då var det mer än märkligt i höstens val, att alla var vinnare, till och med de som förlorat flera procent under valrörelsen.

Till och med de som hade stora förhoppningar om att bli det största partiet hade förlorat, men tyckte att de var vinnare ändå. Men det fanns de i skaran framför "segraren" som såg surmulna ut, de hade eldats upp under valrörelsen och var väldigt segervissa. Ja, efter valet körde de en vals om att det var valfusk, men det tystnade ganska snabbt.

 

Dagens namn är: Anton och Tony, Anton känner jag ingen som heter, men Tony brukar jag köpa gräsklippare av.

Jag säger grattis på namnsdagen till er som bär dessa namn!

 

Ha en fortsatt bra torsdagkväll, vi ses!

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 16 januari 2019 16:17

 

En ytterst sparsam färgskala i dag, solen skiner inte alla dagar...

 

 

 

Det var 30 grader kallt som mest i morse och jag trodde det skulle bli en solig dag.

Men, jag har inte sett skymten av solen på hela dagen, det har varit grått dis i stället med dålig sikt.

Gradantalet började ändras ganska omgående och kylan lindrades en del.

Just nu är det 20,6 grader kallt och nu ser jag ingen klar himmel, den kanske kommer senare.

 

Ja, min agenda den fick jag omprioritera nästan helt i dag. I gårkväll tog jag fram smör och mjöl för att det skulle vara rumsvarmt i morse- jag skulle baka bullar i dag. Det är inte gjort, jag plockade in grejerna i skafferiet igen.

Jag hämtade ett paket köttfärs ur frysen i gårkväll för att jag skulle göra en Doroteagryta i dag, Det är inte gjort, det åkte in i kyskåpet i morse, det får bli där till morron i stället.

Va då då, kanske någon tänker?

 

Jo, jag har varit upptagen med regeringsbildning och pressträffar hela dagen. Det är inte så lätt att komma undan när man är så intresserad av politik som jag är. Det är både spännande och intressant.

Det var en aning dramatiskt ibland, en del var bittra och hade svårt att dölja sin bitterhet. En del var lite segervissa, en del lite ödmjuka för vad som väntade, ja, det fanns lite olika känsloyttringar framme bitvis.

De har i alla fall enats så, att en statsminister ska föreslås i riksdagen och då får vi se hur "länge" det håller. Det finns hotelser med i bilden om misstroendevotum och om att fälla regeringen.

Ja, herre Gud, vilket "ävel", jag skulle inte vilja byta en dag med dessa människor. Det skulle bli svårt med nattron för mig.

Men det är tur att jag är min egen chef, jag prioriterar mitt arbete som jag vill.

 

En som måste ha det bra mycket värre är väl ändå Theresa May. Jag fattar inte hur hon orkar med alla vändningar och alla utskällningar som hennes förhandlingar om Brexit har gett. 

Hon förlorade massor i omröstningen i parlamentet i går kväll, och säger ändå att hon inte tänker avgå. 

Jag skulle gladeligen ha kastat in handduken. Alla som säger att politiker  inte uträttar något, jag frågar, hur många skulle stoppa för det livet när det är som intensivast?

Det går nog bra att sitta på åskådarbänken och ha synpunkter och tycka att de inte uträttar något, för dem som inte provat att vara i hetluften.

Och dessutom råskäll från alla håll och kanter.

 

Dagens namn är: Hjalmar och Helmer, båda namnen har förkommit i Bellvik.

Och Nils Gunnar och Ingrid har ett barnbarn som heter Hjalmar.

Jag säger grattis till Hjalmar i Ås och övriga med namnsdag i dag!

 

Ha en fortsatt bra onsdagkväll, vi ses!

 

 

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards