oskmar

Alla inlägg under januari 2019

Av Elsa Mårtenzon - Tisdag 15 jan 15:33

 

En vinterdag!

 

 

 

Jag hade som mest 23 grader kallt i morse, en vacker morron.

Molnen kom så småningom men försvann igen och innan det mörknade i kväll var det klar himmel.

En blekvit måne gjorde mig sällskap hela vägen när jag körde hem från Dorotea på eftermiddan.

Och som alltid är jag glad när jag kommer hem, jag känner mig så välkommen. Borta bra men hemma bäst!

Just nu är det 24 grader kallt och jag ser stjärnor på himlen.

 

Varje dag är en gåva, så hette "Dagens dikt" klockan tolv i dag.

Självklart är dagen en gåva och som vi ska uppskatta och vara tacksam för. Jag känner så i alla fall, men förstår att det finns människor och många dessutom, som har dagar som är en pina.

Och visst är det så att det finns dagar som inte är till fullo också, för alla och envar. Men om en sån dag infaller för mig, tänker jag så här, att det finns de som har det så mycket värre och så är det alltid.

Och sedan är det ju så här, att om jag inte haft den här dagen, då fanns jag ju inte.

Jag har haft så mycket "god tur" de senaste 22 åren, som kunde slutat på det sättet att jag inte fanns. Nog har jag väl all anledning att känna mig tacksam då?!

 

Nyss hörde jag på radion att Italien har funderingar på att gå ur EU. Det var det dummaste jag hört i dag!

Jag tycker att alla borde bli skrämda av allt som händer i Storbrittanien nu, ännu vet de inte vad det blir för resultat av deras utträde eller om det blir något, eller om det blir en hård Brexit, utan avtal. I kväll är det omröstning i parlamentet.

Men nu har de ju fått en regering i Italien i höst som tillhör gänget som tyvärr sprider sig i Europa nu, samma sort som i Sverige som går och önskar extraval här, de enda som vill ha extraval. Jag hoppas verkligen inte att vi hamnar där, det verkar vara en farlig väg just nu.

 

Dagens namn är: Laura och Lorentz, jag känner inga med de namnen, men grattis till er som finns därute.

 

Ha en fortsatt fin tisdagkväll, vi ses!

 

ANNONS
Av Elsa Mårtenzon - Måndag 14 jan 17:39

 

Solsken och kallt i dag och blåsigt...

 

 

 

I morse var det drygt 19 grader kallt och jag som trodde att det skulle snöa i dag. Det var bra mycket bättre väder än jag trodde alltså.

Det har varit en vacker vinterdag med sol en stor del av dagen men även moln.

Det har blåst och blåsten har förflyttat snön en del, det var kallt om näsan att vara ute och skotta i blåsten. I "motväre" kom den tillbaka på mig.

Anders kom med traktorn halv sju i morse och skottade, så det var inte allt kvar till mig, bara där han inte kommer åt.

Just nu är det 8,5 grader kallt och månens sken gör sig gällande, men det är inte helt fritt fram för den.

 

Ja, beskedet om regeringsbildningen har inte gått smärtfritt i dag heller och det blev ytterligare en tidsfrist till på fredag.

Det anade jag redan i går hur det skulle gå, alla sväljer inte vad som helst, särskilt inte detta, det var magstarkt.

Jag hoppas verkligen att de inte ställer till med ett extraval med detta, det är det inte värt, det går att ändra utan att någon behöver känna sig trampad på tårna.

 

Jag har blivit väldigt hindrad i mitt arbete med att bli klar med återställande efter julen, på grund av talmansrundor och presskonferenser. Jag har fått springa till TV:n stupp i kvarten för att höra och se.

Nu är det bara en detalj kvar, soffans röda klädsel i köket som ska bort. Det får bli i morronbitti.

Ja, jag har också hunnit med en smärre flygtur, men som sluta ganska bra ändå. Det var bara att ta nya tag efter några minuter. Det är bra att kunna sadla om snabbt.

 

Dagens namn är: Felix och Felicia, känner inte några med de namnen. Men grattis till er som finns därute och heter så!

 

Ha en fortsatt bra måndagkväll, vi ses!

ANNONS
Av Elsa Mårtenzon - Söndag 13 jan 16:58

 

Ja, nu står den naken ute i kylan och fryser. Men den tål nog mera kyla än mig i alla fall.

 

 

 

I dag har det snöat oupphörligt hela dagen fram till halv fyratiden. Små, små flingor som blir ganska tungt att skotta. Men jag litar på att Anders kommer med traktorn och tar det mesta. Jag har inte skottat ett dugg i dag, har inte haft tid.

Nyss sa de på radion att i morron ska det vara hårda vindar över hela landet och då finns det mycket som kan yra omkring här.

Just nu är det 9,5 grader kallt och där omkring tror jag att det hållit sig under dagen.

 

Jag har plundrat julen hela dagen och har inte hunnit bli riktigt klar. Har inte bytt ut julgardinerna och mattor som har inslag med rött.

Och det här med  tjugondedag Knut, det håller jag stenhårt på, efter det tål jag knappt se något som är rött. Men fortsätter utrotningen i morronbitti.

Från och med första advent och fram till den dagen "måste" jag också ha på mig något  som är rött, om inte annat så åtminstone ett rött halsband. Ja, så "fjasket" är jag också!

Men i morron då går alla röda inslag bort!

 

Jag har verkligen fått göra rätt för mig i dag, för jag är för bedrövlig på att dra fram när det är jul. Har knappt haft tid att sätta ner ändan på hela dagen och elvakaffet det slängde jag i mig på stående fot. Det ska bli skönt när allt är klart i morron, då hoppas jag att jag kan frakta allt till det nedre huset också för nu står allt ute i brokvisten, med julgran och allt. Men om det snöar och är blåst i morron då måste det stå kvar tills vädret passar.

 

Ja, i dag är det väl ett steg närmare en ny regering, men inte förrän på onsdag kan vi vara säker.

Oj vad det rasar i kommentarerna på nätet nu. Bland annat såg jag att ungmoderaterna har organiserat en insamling på ett gäng högerskor som de ska leverera till Annie Lööf, ja det är så barnsligt så det finns inte ord.

Hon sa ju under förra valrörelsen redan att, hellre än hon blev stödparti till Löfven så skulle hon äta upp sin högra sko.

Ja, hur vi än vänder och vrider på utfallet så måste någon bli besviken, alla blir aldrig nöjda. Det gäller att vara en god "förlorare" också.

Det bästa med alltihop för mig är att SD hålls utanför. För om inte, vet vi inte vart det bär, det visar sig på allt fler ställen i Europa vad de har för planer. Usch då!

 

Dagens namn är: Knut, och jag har burit ut Knut i omgångar hela dagen.

Ni som heter Knut och har fått stanna kvar inne, grattis till er!

 

Ha en bra fortsättning på söndagens kväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - Lördag 12 jan 16:38

 

Tim och Frejas föräldrar, Malin och LG. Han heter Lars Gunnar, men alla säger LG och det blir så enkelt och kort

 

 

 

I dag har lugnet lägrat sig över Näset, inga stormbyar.

Och ingen snö än, men i morron kanske, när jag ska bära en massa grejer ner till huset nedanför mig, bl a en julgran.

Om det snöar då får jag ha det på brokvisten tills det slutar. Det dör jag inte av och det står inte i vägen för någon heller.


 

Det sägs att morgonstund har guld i mun, men det stämmer inte färgmässigt, för i morse var himlen glödande röd när solen gjorde sitt intåg.

Det blev inte så mycket sol då, men jag har sett skymten av den ibland under dagen.

Just nu är det 6,8 grader kallt och jag ser inga stjärnor, antagligen är det något i vägen.

 

I dag har Jan Peter och Ann Cathrine varit hit och kollat om taken på stugorna var kvar på Näsudden efter stormen. Det var tak kvar på alla stugor.

De kom hit sedan och fikade och jag fick en pratstund i dag också.

 

Ja, idag är vi kanske närmare en lösning på regeringsfrågan, med helt säkert är det väl inte förrän statsministeromröstningen på onsdag.

Men det blev många tappade hakor. Värst är det för SD, som inbillade sig att de skulle få en hel del att säga till om.

Och den lille som sprang med lätta steg uppför trappan på valdagens kväll och applåderade sig själv.

Man ska nog inte ta ut några segrar i förskott, då är det stor risk för att man får stå där med skägget i brevlådan och tappad haka!

 

Jag har läst så många, många hatinlägg på FB idag, jag ryser. Ett av de värsta var Sara Skyttedals glödande hat om en viss politiker som hon jämförde med Qusling och kallade henne för landsförädare. En sån politiker skulle jag aldrig rösta på! Fy vilka fula påhopp av en aktiv politiker! Alla kan aldrig någonsin få allt det som de vill ha, inte hon heller...

 

Dagens namn är: Frideborg och Fridolf, har funnits både i Stenbacka och i Bellvik.

Om det finns några som bär de namnen idag så säger jag grattis på namnsdagen!

 

Ha en fin lördagkväll, vi ses!

 

Av Elsa Mårtenzon - Fredag 11 jan 14:53

 

Hoppsan, bara två dagar tills allt ska plockas bort, så fort gick det! 

 

 

 

 

Hej och hå vad det blåser i dag!

Det var nästan så jag följde med när vindkasten kom när jag var och hämtade ved.

Och för första gången den här vintern tog jag på mig en riktig vinterjacka vid vedhämtningen. Annars har jag haft en tunn ofodrad vindtät jacka som jag mer än väl klarat mig med tidigare. Men i dag, fast det varit omkring noll grader och ibland nästan 2 plusgrader kändes det kallare än alla dagar tidigare.

Tallarna har vikt sig som pilbågar och molnen har flugit i en rasande fart i skyn. Kvistarna från träden har gjort snön skräpig och oren. Det kom en snöskur före klockan elva men jag tror inte den tog marken förrän den var inne i skogen bland träden.

Men jag har mått hur bra som helst inne i spis/stugvärmen. Och sån tur man har som inte tillhör uteliggarnas skara när vädergudarna visar den här sidan. Ja, annars också!

 

Solen har lyst och gjort sitt bästa i stormen, den viker inte för lite "blåsvä´r". Den har färgat de små moln som funnits i guld och ökat på mysfaktorn, när jag tittat ut genom fönstren.

Just nu är det 0,2 plusgrader och molnfri himmel och jag tror att stormen avtagit en liten aning.

 

Nu är vattenfrågan löst hos mig. Jag har haft både Kenneth och Bernt här på

förmiddan och nu har jag både vatten och ett bra tryck på det, härligt.

Nu får jag väl se vad nästa grej blir som tänker krångla, det märks att det snart är 33 år sedan vi flyttade hit, men då renoverade huset från grunden. Det som används det slits och måste bytas ut. Det har varit en hel del sedan jag blev ensam här, inte konstigt alls, inget håller för evigt.

 

Om det helt apropå skulle komma nån och hälsa på mig nu skulle de väl tro att jag är knäpp. Här spelas julmusik för fullt, jag spelar nämligen en julskiva för sista gången den här julen.

Men om jag skulle höra jullåtar den 14 januari, dagen efter tjugondedagknut, då skulle jag "huskes". Då är det otilllåtet!

Det sa jag till Malin och Michael en gång när de var små, det tyckte de var kul!

När de ville skoja och retas med mig då sjöng de en julvisa mitt i sommarn - busungar!

Jag vill inte höra Idas sommarvisa när det är januari heller. Lite knäpp ändå, kanske?!

 

Dagens namn är: Jan och Jannicke, dagens storm har fått namnet Jan, den dök ju upp den dagen.

För övrigt säger jag grattis till dem som bär de här namnen!

 

Ha en riktigt trevlig och mysig fredagkväll, vi ses och hej då!

Av Elsa Mårtenzon - Torsdag 10 jan 16:16

 

Tusen tack för hjälpen i dag lillebror!

 

 

 

I morse låg det 1-1,5 cm nysnö på backen och det dör man ju inte av. Det har varit "kallsnåa" under dagen, när jag var ute och jobbade litegrann frös jag och var tvungen gå in och ta på mig mera kläder. Det har inte snöat under dagen och det har varit bara ett par grader kallt.

Just nu är det endast 1 minusgrad, men kallsnåa består.

 

I går kväll när jag skulle spola vatten i min mugg för att ta med mig upp i sovrummet gick det knappt få den full.

Ojoj, vad gör jag nu? Det var min första tanke, det var ju mitt i natten och jag måste vänta till morron för att vidta någon åtgärd.

Jag ringde Anders halvsju och beskrev min sits. Han var på väg till jobbet men lovade ringa en rörkrökare.

Så´na gånger känner jag mig verkligen ensam, när jag måste vänta tills det blir morron innan jag kan prata med någon om det. Och utan vatten är man helt handikappad, det är inte som förr på den här gården att det finns brunnar jag kan gå och hämta en hink vatten ur.

Medan jag inväntade rörkrökaren ringde jag Nils Gunnar för att fundera med honom om han trodde som Anders att det var tillslaget till, jag vet inte vad den heter, men en bunke jag har under trappen som ska se till att det finns tryck på vattnet som ska gå till kranen???

Det gick inte lång stund förrän Nils Gunnar kom och han hade med sig en dunk vatten, som jag verkligen behövde, jag hade en knapp halvliter som jag lyckades spola upp på kvällen.

Han var med rörkrökaren hela tiden och de räknade gemensamt ut och utförde ett provisorium som jag skulle kunna klara mig med tills ett nytt tillslag finns på plats, som ska komma i kväll, om jag har tur.

 

I dag har statsministerkandidaterna träffat talmannen, men vi vet inte mycket mera än det. Nästa vecka ska det väl komma någon form av avgörande.

Vi får se vad det blir och hur det går, det känns fortfarande som mycket står skrivet i stjärnorna. Datum för extraval har presenterats i dag, det är väl ett tecken på att det är ovisst hur det går.

 

I dag har utredningen om LSS- reformen presenterats, när jag hörde om den på nyheterna i morse så sågades den redan då, innan den presenterats. Det tycker jag var lite förhastat, man bör väl höra och se vad utredaren har att delge först innan man tar till storsläggan.

 

Dagens namn är: Sigurd och Sigbritt, ingen med det senare namnet känner jag till.

Sigurd har funnits i Bellvik och det berättade jag om förra januari.

Grattis till både Sigurd och Sigbritt som finns där ute!

 

Ha en fortsatt bra torsdagkväll, vi ses!

 

Av Elsa Mårtenzon - Onsdag 9 jan 15:54

 

Så här såg aftonrodnaden ut i mars 2010. Vi har mindre snö nu och för tillfället ingen snö på träden. Det kommer nog...

 

 

 

Vilket kalasväder det varit i dag!

Efter en stjärnklar natt och morron har det varit en dag med i stort sett klar himmel och solen strålade så länge årstiden tillät.

Det var 8-10 grader kallt i morse, ingen snö faller än så länge.

Men det utlovas väderomslag med kraftig blåst och snöfall närmare helgen.

Därför har jag varit ut och gjort det som blir mindre praktiskt att göra när blåsten och snön kommer.

Jag har nämligen hämtat det som adventsstakar och julgrejer ska paketeras i för att sedan bäras ner i nedre huset. Men inte en dag före tjugondedag Knut, på söndag börjar jag plundringen. Jag har alla kartonger ute i brokvisten, där klarar de sig bra om än det blir oväder. Så jag är rustad för sämre väder!

 

Just nu är det 8,5 grader kallt. Det är mera moln på himlen nu än vad det varit i dag. Jag ser en tunn månskära i sydväst. Så nu är min kära måne på gång igen! Trogen som alltid, trots att Kina nu har gjort en störning genom att landa på dess baksida. 

 

I morse visades klipp på Trumps tal till nationen under natten, svensk tid. Han påminde mig om en lismande sektpastor som försöker skrämma och hota sina "medlemmar" till frälsning. Och då skulle väl Trump vara frälsaren, det är ju som en sån han ser själv. Han tror ju tyvärr att han är den som kan rädda världen från allt ont.

Men, Amerika first!

Men, han blir mindre och mindre populär i USA och till och med bland sina väljare, det kanske finns hopp ändå.

 

 

Dagens namn är: Gunnar och Gunder, ingen med det senare namnet känner jag till.

Men första namnet är välbekant och jag säger härmed grattis till min bror som bär namnet Gunnar!

 

Ha en fortsatt fin onsdagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - Tisdag 8 jan 16:09

 

Joo, jag har mat i januari också, förklaring nedan...

 

 

 

 

Det var 10 grader kallt i morse och några grader kallare under dagen. Solen har tittat fram lite smått och på eftermiddan var det en färgstark solnedgång.

Solen tackade för sig med att visa sitt rödaste, guldigaste ansikte innan den gömde sig bakom berget.

Just nu är det 14 grader kallt och en nästan klar himmel. Finns hopp för en stjärnklar natt då!

 

Jag struntade i att fara till Dorotea och handla i dag. Jag tog mig en titt i kylskåpet och konstaterade att det enda som behövdes var en liter mjölk och ett par gräddförpackningar, det klarar jag mig förutan tills närmare helgen. I dag hade det bara funnits mjölk och grädde med kort datum, det hade de förra onsdag också när jag var iväg och handlade. Mjölken "gick ut" efter två dagar och grädden efter fem dagar. Det vill jag inte ha!

Jag ska höra med Lovisa eller Laila om de kan köpa mjölk och grädde närmare helgen.

Jag blev sååå lättad när jag bestämt mig för att vara hemma i dag, jag trivs så bra i mitt lilla bo, det enda jag saknar är någon att prata med.

Har pratat med Ann Cathtrine på telefon, hon var ledig i dag och hade mycket hon skulle uträtta under dagen, men hon offrade en stund på mig ändå.

 

I dag har jag tänkt så här.

Före jul var det recept på bakverk i varenda tidning och vidlyftig mat i kanalerna på TV och i tidningarna, som vi skulle fixa till jul.

Så gick julen och det stundades nytt år. Då skulle det avläggas nyårslöften, det skulle bli ändrad livsstil och träning på gym och löpning i slingor, skidåkning och alla överflödiga kilon skulle rinna av. Det skulle bli muskler i stället för överflödigt fett här och där. Puh!

Och i morse då var det en expert på TV som talade om hur vi skulle klara av ett fattigt januari innan lönen kom.

Och i tidningar nu efter helgerna, då är det hur många tips som helst på bantningskurer.

Jaa, dit det vink dit skvink det!

 

Jag har aldrig avgett ett nyårslöfte, är jag en dålig människa då?

Jag har inte heller handlat över mina tillgångar, jag har nog levt efter samma slogan som Nisse W, han sa: "Det kommer en tid efter jul också!"

Han hade så rätt, lever man efter den principen då är man inte fattigare i januari än i december.

Och inte har jag saknat något heller, nej det har i stället blivit över och jag måste dela med mig till räven, nästan dagligen.

 

Dagens namn är: Erland, det har funnits en i Bellvik med det namnet, som jag berättade om förra januari.

I höst var Erlands dotter Maria hit och hälsade på och hon har adressen till bloggen och gör nog kanske ett och annat besök här. Vi hade inte träffats förut men hade mycket att prata om, eftersom hennes far var född i Bellvik och hon varit här mycket som barn, på semestrarna.

 

Ha en fortsatt bra tisdagkväll, vi ses!

Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ oskmar med Blogkeen
Följ oskmar med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se