oskmar

Alla inlägg under januari 2019

Av Elsa Mårtenzon - Måndag 7 jan 16:03

 

Först i dag har jag ätit av mina köttbullar som jag gjorde till jul, det blev köttbullar i gräddsås nu med tillbehör.

 

 

 

Vilket härligt väder det varit i dag! Det har varit 1-2 grader kallt och solen har skymtats ibland. Riktigt skönt att vistas ute var det, bara ett fel, det är glashalt. Tur att det finns broddskor annars skulle man knappast kunna gå ut, det knastrar varje steg man tar när isen krossas av "taggarna", känns riskfritt från att att sätta sig på baken.

 

Just nu är det 4 grader kallt och mycket av himlen är fritt från moln, blir nog en stjärnklar kväll och natt, gissar jag.

 

Jag har strukit in tvätten som väntat på mig ett antal dagar, men tvättmaskinen är igång så det kommer nytt till i morron.

 

Det har varit en dag i endast radions sällskap, ingen jag kan utbyta tankar med precis. Eller kommentera det jag hör, det saknar jag ofta.

Men på eftermiddan ringde Maria och jag fick prata bort en stund, inte så länge för hon väntade på dem som skulle göra jobbet före henne.

Men jag fick anledning att öppna munnen för ett litet samtal i alla fall.

 

Vad jag hört på radion i dag bland annat, är att arbetet är igång för fullt när det gäller regeringsbildningen och det är ju högst nödvändigt att det börjar hända något på riktigt nu.

Det är ju bara ett klientel som önskar extraval, för de tror att det kommer de att vinna på.

Apropå det gänget, det påminner mig om en dokumemtär jag såg förra veckan på TV:n. Den handlade om Herman Göring, Hitlers högra hand. Göring hade en svensk fru.

Hon stack ifrån sin tidigare man för Görings skull och levde vid hans sida tills döden skilde dem åt.

Till sin son sa hon att hon behövde lämna Sverige för sin hälsas skull- i någon mån skamkänsla ändå.

I brevväxlingen med sin mor beskrev hon Hitler som en riktig stjärna som skulle rädda världen i stort sett. Så många människoliv som Hitler och Göring hade på sina samveten, men hon beundrade och älskade dem och prisade dem i breven till sin mor. Jag ryste när jag såg dokumentären, den borde gå i repris gång på gång, på bästa sändningstid.

Ja, vi vet ju alltför väl hur det gick och hur Hitler förvred skallen på folk, inte bara i Tyskland utan även många i Sverige. Jag befarar att det är alltför många som inte vet något om detta eller som säger sig inte tro på det, kusligt.

 

Ja det är väl ungefär så psalmerna går för dem som nu tycker att det ska röras om i grytan- och det ska bli så mycket bättre, som det gjordes på den tiden. Men nu vet vi ju hur det gick att röra om i grytan, det blev ett världskrig med miljoners människoliv som mötte döden i fruktansvärda våndor.

Hur kan man vara så dum, så naiv, eller vad jag ska kalla det? Huvva!

 

Dagens namn är: August och Augusta, har förekommit i både Bellvik och Nybäcken, men det har jag redan berättat om förra januari.

Grattis till dem som bär namnen och finns därute nånstans!

 

Ha en fortsatt bra måndagkväll, vi ses!

 

 

ANNONS
Av Elsa Mårtenzon - Söndag 6 jan 16:33

 

Så här ser det absolut inte ut i dag. Men det gjorde det innan tövädret kom farande. 

Det blir nog nya såna här vyer, ingen fara att vi inte får mera snö. Hur jobbig snön än är så är det vackert i alla fall.

 

 

 

 

I dag fick vi se solen en liten stund, ingen dimma denna dag.

Det har varit plusgrader under dagen, men någon minusgrad under natten, kanske. Därmed blixthalka, det gäller att hålla tungan rätt i munnen.

Jag hoppas det inte blir bilolyckor på grund av halkan, det räcker med dem som varit redan.

Just nu är det 2,5 plusgrader, knepig ordning på vintern det här året, hittills i alla fall. Jag ser inga luckor i molntäcket

 

Jag har världens snödriva framför ladugårdsdörren, allt  rasade från taket där i går kväll. Den rår jag absolut inte på själv, det är bara att hoppas på att det dyker upp en som har traktor, Anders t ex.

Jag väntar och ser hur det går...

 

I dag hade jag huset fullt med folk ett tag, det var Ingrid och Nils Gunnar, Malin, LG, Tim, Freja och Michael.

Nu är alla puts väck och jag är i den situation igen som jag är mest van numera.

Det är alltid mycket lugnare på vintern än vad det är på sommaren, då är jag knappt ensam en enda dag. Det är inte säsong nu tyvärr, hahaha.

 

Ja, i morron är det "ren vecke" som mamma brukade säga, när det var slut på helgerna.

I morron börjar väl skolorna, för de flesta i alla fall, Tim börjar inte förrän tisdag han, varför vet jag inte?

 

Jag vet vad jag ska göra i morron, jag har massor av tvätt att stryka in, bland annat. Det känns lite bra att det blir mer som vanligt igen.

För om jag inte har ett arbete att gå till så är det en viss skillnad på helg och vecka ändå, särskilt under julhelgerna.

I år tycker väl arbetsgivrna att de haft tur när trettondagshelgen inföll på en vanlig helg.

 

Dagens namn är: Kasper, Melker och Baltsar, så hette visst de tre vise männen som kom med gåvor till Jesusbarnet, guld, rökelse och myrra. 

 

Jag känner inte till några andra med de namnen, men grattis till dem som finns där ute nånstans!

 

Ha en bra fortsättning på trettondagskvällen, vi ses och hej då!

 

 

 

 

ANNONS
Av Elsa Mårtenzon - Lördag 5 jan 16:52

 

I kväll berättar jag om en dans kring granen, men då var jag endast 11-12 år.  Den granen såg nog inte ut så här, på sin höjd hade den små julgransljus, riktiga ljus. Men knappast med tanke på eldfaran på den tiden. Det var en äkta gran i alla fall.

 

 

 

 

I dag är har vädrets makter hällt mjölk över oss igen. Det har varit kritvitt runt omkring mig hela dagen och några enstaka minusgrader.

Men det var skön luft när jag var ute, behövde inte frysa alls, säger jag som kallar mig själv för "frôsenfrans". Jag fryser om fötter och händer ganska omgående när jag är ute och ska uträtta något.

Just nu är det 6,5 grader kallt och glädjande nog har det klarnat på himlen, jag ser stjärnor som blinkar mot jorden, åtminstone mot Bellvik.

 

I dag har jag gjort en rejäl nostalgitripp, ja, i minnet!

Jag har spelat jullåtar hela dagen, bl a Nu tändas tusen juleljus, Anders Petters stuga och När juldagsmorgon glimmar. Samt jullekar, bl a Tre små gummor, Vi äro musikanter och Sju vackra flickor i en ring. Och helt plötsligt var jag på gammelskolan i Bellvik och jag var 11-12 år och vi hade julfest, först med små sketsher och sedan med ringlekar.   

Vi hade inlejd musik, påkostat värre, det hade aldrig hänt förut. De som spelade var ett gäng från Ormsjö. Jag har mina aningar att den fröken vi hade då hade något särskilt intresse i det gänget, de spelade nog gratis. Det var ju inte inträde så pengarna fanns inte till något gage.

Vi dansade långdans och leken Sju vackra flickor i en ring. Den ringdansen minns jag särskilt väl, då dansade en pojke från Ormsjö med mig, han var nog omkring 17-18 år, han tillhörde spelgänget, men till en del ringlekar sjöngs det bara.

Åh, vad jag tyckte han var fiiin, den finaste jag sett.

 

Ja, sedan gick det ett antal år och jag var vuxen och åkte på riktiga danser. Och han från ringlekarna på julfesten i Bellvik kom och bjöd upp mig till dans.

Han kände ju naturligtvis inte igen mig, jag var ju bara barn första "danstillfället", men jag påminde mig i tankarna min första dans med honom, men sa ingenting om den. Jag dansade många gånger med honom efter det men talade aldrig om hur jag beundrat honom när jag var barn. Dansade nog senast med honom för ca 15 år sedan, sa inget då heller. Om det vore nu skulle jag nog talat om det, på kul.

 

Tillbaka till julfesten när jag var barn. Vi skulle spela en liten pjäs på julvisan Midnatt råder, då skulle vi ha röda toppluvor och röda kläder för övrigt. Men vita sockar på fötterna, ja, var annars?!

Mamma hade stickat vita ullsockar till mig som jag skulle ha för första gången. 

De var långt ifrån vita dagen efter, under fötterna var de kolsvarta, mamma fick dem aldrig vita igen, hur hon än tvättade. Det var nog inte det renaste golvet vi hade på gammelskolan.

 

Dagens namn är; Hanna, då säger jag ett varmt grattis till min mor som hette Hanna och var född 1909. 

Jag säger också ett grattis till Lovisa, mitt barnbarn som heter, Hanna Lovisa Kristina, tre vackra namn. Hon bär både min mors, min farmors och min fars mormors namn.

 

Ha en riktigt trevlig Trettondagsafton, vi ses!

 


Av Elsa Mårtenzon - Fredag 4 jan 16:30

 

Vi är långt ifrån de snödrivor vi hade förra vintern, som ovan. Vi har inte mycket till drivor nu och det här senaste dygnet har det nog sjunkit ihop en del på grund av plusgrader och lite regn i går kväll. Men vintern är inte slut än, det kan hinna komma en hel del. Men jag klarar mig som det är nu.

 

 

 

Nu har det varit plusgrader i ett dygn och ishalka på det!

Jag har inte varit ut och halkat alls i dag, visserligen har jag broddskor, men har hållit mig inne ändå. Tar igen det i morron.

 

Det har rasat från taken och droppat ur hängrännorna, det droppar från grenarna  på buskarna utanför fönstret. "Det våras", nej jag skojar! Det är fel väder för årstiden.

 

Det har varit moln hela dagen utom en smal kant efter horisonten en stund under dagen.

Just nu är det 0,7 plusgrader, det går mot minus nu i alla fall, eller?

 

 

I dag har det rapporterats om ett misstänkt ebolafall i Sverige, det låter inte bra för det är ingen sjukdom att leka med. Men det här är ju inte Afrika, så om det är ebola kanske det inte slutar så illa som om det var i Afrika. Den insjuknade har varit i Afrika, så isåfall är det därifrån det kommer.

 

Vad jag hört på radion alldeles nyss så förhandlas det för fullt nu för att få till en regering, både på tjänstemannanivå och politikernivå.

Om det ska bli en regering av de samtalen/förhandlingarna bör det vara klart inom kort, snart inte mer än en vecka på sig nu. Jag hoppas då verkligen inte på extraval, tror att resutatet blir lika vrångt då.

 

Massor med hushåll är fortfarande utan el-ström efter stormen Alfrida omkring

22 000. Hörde i dag att för en del kan det ta upp till en vecka att laga och få allt på rätt köl igen. Det var ingen lindrig storm för dem som drabbats, massor med skog ligger som plockepinn, bl a.

 

Ja, här har vi lite halka, klarade oss bäst den här gången också. Det ligger lite grenar här och där som blåst ur träden, det är inte värre grenar än att jag kan ta dem i näven och bära bort dem. Vi har det bäst!

 

I dag har Lovisa och Laila varit hit och hjälpt mig att äta av julkakorna. Det mesta är ju kvar, de räcker länge om jag ska äta allt själv.

 

Dagens namn är: Rut, en i Stenbacka och en i Bellvik har haft det namnet. 

Grattis till alla med namnet Rut!

 

Ha en bra fortsättning på fredagens kväll, vi ses!

 

Av Elsa Mårtenzon - Torsdag 3 jan 16:59

 

Har du sett min ståtliga kakelugn? Om inte får du se den här. Göte var inte glad över den när vi flyttat hit, vi skulle sänka taket med 14 cm och den gick ända upp till taket så när som på 1 cm. Men jag räknade ut hur vi skulle fixa det, annars skulle han ta järnspettet och riva ner den, sa han. Det skulle jag aldrig gått med på. Sedan skrattade han åt det och sa: "Du ha no flytte hit för kakelugn du"! Hahaha...

 

 

 

I dag ingen skymt av solen, men snöfall fram till tolvtiden. Det var fjunlätt snö och därför även lätt att flytta på. Ungefär 4-5 cm har det fallit.

Det har varit endast ett par grader kallt under dagen och lågt i tak, därför inte riktigt dagsljus tycker jag. Det märks inte att det blivit längre dagar när det är så molnigt väder.

Just nu är det 2,6 plusgrader, vädret pendlar en del hit och dit den här vintern. Variation förnöjer heter det ju.

 

Snabbt blev det kväll även i dag, tiden rinner i väg. Tur att jag börjar min dag klockan sex på morron, annars skulle dagarna bli alldeles för korta.

Jag förlänger dem ju dessutom till tolvtiden på kvällarna. Jag har sagt det förut och säger det igen, livet är för kort för att sovas bort.

 

Det har varit ganska stiltje i dag, jag har gjort en lätt veckostädning, skottat snö och fraktat lite ved. Fixat mig en väldigt lättsam middag och diskat.

Har jag gjort rätt för saltet i gröten eller måste jag äta den osaltad? Ja, jag äter inte så ofta gröt så det klarar sig nog.

 

Jag har pratat med Gunnel på telefon och Lovisa var in en sväng sedan hon kom från jobbet, det var nog det hela den här dagen.

 

Jag fick ett kryptiskt julkort i går, utan avsändare. Det står: "Hoppas ni är krya och glada!" Verkar som att det skulle bo flera än jag i det här huset?

 

Och Trump bråkar på om muren mot Mexiko, som han anser sig behöva fem miljarder ur statskassan för. Men demokraterna ger inte med sig, därför är

statsappraten fortfarande stängd i USA. Hoppas demokraterna står på sig! 

 

Dagens namn är: Alfred och Alfrida, grattis till dem som heter så.

 


Senaste dagarnas storm i landet har namnet Alfrida, inget grattis för den. Den kostar dyrt för dem som drabbats och inget att glädjas åt.

 

Ha en bra fortsättning på torsdagkvällen, vi ses och hej då!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - Onsdag 2 jan 17:32

 

Dansaren och traktorägaren. Bilden sedan i sommar...

 

 

En grann soluppgång i morse och en stjärnklar natt, inte illa. Vi har det bäst!

Jag kallade vädret i går för kraftig blåst - småsaker om man jämför med stormen Alfrida. Vi som bor här var nog väldigt långt från den och blåsten här avtog redan igår kväll. 

I morse var det bara lite "kallsnå".

 

Jag fattar inte varför inte folk står i kö för att flytta till den plast vi bor på, i inlandet, här är det ju i det närmaste bara fördelar att bo.

Men det är klart vill man ha nära till flygplatsen, nära till krogen, nära till operan och nära till teatern, då är det inte rätt ställe att bo på.

Ja men det finns ju inga jobb, säger du väl. Men vore vi många, många fler som bodde här fanns det ju jobb också, det ena ger det andra.

Här behöver man heller inte betala miljoner för att bo i hus eller i lägenhet. Vi har frisk luft, vi har tillgång till vacker natur runt omkring oss, vi har nära till skogen och relativt nära till fjällen.

Vi har nära till fisken i sjön vi har nära till älgkött och bär, m m, i stort sett gratis.

Sug på den! 

Vi har det bäst! Men det gäller att öppna ögonen och se det och vara tacksam för alla fördelar. 

Men när jag läser "Tyck till" på VK, ser jag att det finns gott om kverulanter, som klagar på allt. Men kanske, har de "för lite vöre vä"?!

 

Just nu är det 7 grader kallt och än ser jag inga stjärnor. Blir de inte synliga ikväll så blir det väl synliga senare eller nån annan kväll.

 

I dag har jag varit och hälsat på hos Malin, LG, Tim och Freja.

Och nu slog Malin sin farmor på fingrarna när det gällde "julkrusbaket". Jag sa att jag skulle doppa av alla sorter men jag fick ge mig.

Det var i stort sett under hela tiden bara jag, Freja och Malin inne, utom under fikat.

Karlarna uppehöll sig i garaget och skruvade i Tims alldeles egna traktor som han fick av sin morfar i sommar. 

Det är tur att Tim har en pappa som klarar det mesta när det gäller maskiner, det var inte mycket till "Go" i den när han hämtade den här. Men det fixar LG. 

I dag beställdes nya motordelar och sedan ska den målas röd och grann säger Tim. Då, kan Tim säga: " Vill du komma och se min traktor"? Med stolthet i rösten.

 

Efter fikat blev det underhållning av Freja, hon är för jäklig på att dansa, jag satt och smygtittade länge på hennes dans och hon trodde att ingen såg. Sedan sa jag till Malin att hon kunde väl ta min mobil och filma när hon dansade.

Då flyttade vi in på Tims rum där han har sin super- TV, som han fick som premie från förlaget när han sålt jättemycket jultidningar. 

På den fanns allt möjligt, bl a ett program, eller spel, jag vet inte så noga, det är så modernt att jag hänger inte med på allt. I det "programmet" fanns bl a 400 olika danser med musik och dansrörelser till.

Då dansade Malin och Freja till till flera olika och så poängsattes deras dans när de var klara. Jättebra motion också, Malin blev alldeles svettig.

Men Frejas dans blev betydligt lamare när vi satt där och filmade henne. När hon dansade och jag smygtittade utan hennes vetskap, då var hon mycket frimodigare och dansade med hela kroppen och med glädje och gester till, samt sjöng hon med hela tiden. Det avtog när hon blev filmad, men duktig ändå.

Men en bra grej som verkligen ger motion och god träning.

 

Dagens namn är: Gunilla och Gunhild och till er säger jag: Grattis!

 

Ha en fortsatt bra onsdagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - Tisdag 1 jan 17:17

 

Mammas broderade  julbonad har några dagar till på sig ovanför dörren. Den föll på min lott när vi delade upp sakerna och kom således till det hus som varit mammas barndomshem. Om ni frågar mig så är det rätt bonad på rätt plats.

Men vem sätter lika stort värde på de här ärvda sakerna som jag gjort, det undrar jag ibland.  Jag som är en riktig nostalgiker och har till och med sparat morfars läskpapper som han använde när han hade affären och skrev beställningar till olika firmor. Ja, det har jag naturligtvis i museet.

 

 

 

Nä, fy vad det har börjat blåsa, nu får jag fullt med snö i vedboden. Det går nämligen inte stänga dörren när det rasat snö från taket, blåsten kommer rakt mot dörröppningen nu.

Snön var tung att skotta i dag och jag är jätteglad att Michael kom med fyrhjulingen och tog över. Jag klarade bara av att skotta en stig fram till ladugården, vedboden och gårdsmuseet, samt från bilen och runt den.

I dag var tomma snöspaden lite extra tung dessutom, jag sov nämligen bara tre timmar under natten.

Jag släckte sänglampan kvart i två i natt och kvart i fem vaknade jag av världens kramp i bena, enda raka var att kliva ur sängen och vandra fram och tillbaka i sovrummet ett bra tag. Det ville inte ge med sig helt och hållet, så resten av natten blev vakna timmar, eller det var ju nästan morron, jag klev upp i vanlig ordning när klockan var kvart över sex.

Det har varit lite slött bakom handlederna i dag, som mamma brukade säga.

 

Just nu är det 4,5 grader kallt och blåser som sjutton. Jag tror inte att det varit någon sol i dag, eller jag har inte lagt märke till det, snöspaden har fångat mitt intresse. 

Men så mycket såg jag att det var klar himmel i det närmaste genast i morse och den nu tunna månskäran hade sällskap av den stora stjärnan som vandrar på himlen på nätterna. Jag har ännu inte klart för mig vilket himlafenomen det är, den är större än alla de andra och har ett starkare sken än de övriga., 

Om det är någon som har ett tips så är det fritt fram att höra av sig.

 

I dag har vi fått ett gäng nya lagar som träder i kraft från och den första januari, hela 70 stycken.

Nyss hörde jag på radion att från årsskiftet har vi heller inte landsting utan länsregioner, som det kommer att heta när allt är klart.. På frågan från reporten blev svaret att de får utökade områden att ha ansvar över.

Ja, inte vet jag, men visst verkar det som de har all möda i världen med det ansvarsområde de har och har haft. Vad ska kunna bli bättre om det utökas? Ja, det är frågan det??? 

Det återstår att se, kanske kommer det bli en dyrbar erfarenhet.

 

Dagens namn är: Inget alls i dag.

 

Och nu har jag kört hela varvet med namnen sedan förra december när jag började bloggen. Från och med nu kommer jag bara att gratta på namnsdagen om det är någon jag känner till.

Och om det är någon speciell med dagens namn som jag vill berätta om när, andan faller på.

 

Ha en bra fortsättning på nyårsdagskvällen, vi ses!

Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ oskmar med Blogkeen
Följ oskmar med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se