oskmar

Direktlänk till inlägg 21 februari 2019

Februari 2019 02 21 molnigt

Av Elsa Mårtenzon - 21 februari 2019 14:24

 

Du frågade efter bilder från norra Bellvik Bo Nilsson, jag förmodar att du känner igen det här huset från norra Bellvik, eller hur? Numera säger vi "väst i byn" i stället för norra Bellvik.

 

 

 

 

Klar himmel under natten och klar morron med månsken och stjärnor.

Månen var orangeröd när den klev över bergkammen i går kväll- supermåne, sååå grann.

Det var över 28 grader kallt på morron hos mig.

Det har ändrats sig eftersom under dagen och blivit mindre kallt.

Just nu är det 13 minusgrader och himlen klarnar mer och mer, molnen är guldiga på grund av solen nedgång.

 

 

Min farmor dog hösten 1958, som jag ser det i någorlunda modern tid. Men ändå fanns hon kvar i den gamla folktron om vittror. 

Lite konstigt kan jag tycka eftersom hon var öppen, utåriktad och nyfiken på sin omvärld och de händelser som var aktuella i den "nya" tiden. Jag har många gånger tyckt att det var synd att hon inte hann uppleva TV:n, det skulle hon verkligen uppskattat, att få komma ut i världen via den. Året efter hennes bortgång köpte farfar en TV, men då var det för sent.

I slutet på 1940- talet eller om det var var början på 1950- talet, när korna kom hem från skogen på kvällen saknades en av dem.

Farmor som kände Bellviksskogen utan och innan tog det som sin uppgift att dra till skogs för att leta reda på kon.

Efter ett 2-3 timmar kom hon hem men utan den saknade kon.

Hon berättade då för oss att hon stött på en vitterko i stället, som var exakt lika den hon var ute och letade efter.

"Jag stod och tittade på `a Svarne på ene sia av ett myrrå, jag gick fram och skulle ta henne i örat leda henne med mig hem". Men då försvann kon , sa hon.

Vi skrattade åt hennes berättelse, vi trodde inte på den. Då blev hon riktigt irriterad på oss, hon var helt övertygad om att det var en vitterko. 

Vi sa åt henne att hon nog var för trött och såg en hägring. Inte blev hon mindre retad på oss över det påståendet och sa, att nog visste hon vad hon gjorde. Och i den övertygelsen levde hon nog till sin sista dag, att det var hon som hade rätt och vi som var ute och "cyklade".

Kon kom hem själv senare på kvällen, det var svamptid och då gjordes många kringelkrokar av dem.

Vad det skulle vara roligt, tänker jag många gånger, om jag kunde trycka på en knapp och sedan fanns de bara här och jag kunde ställa frågor till dem gått ur tiden för ett antal år sedan, det som jag inte hade vett att göra då när de fanns kvar, inte så mycket som jag borde i alla fall.

 

Dagens namn är: Hilding och jag säger grattis till er som bär det namnet!

 

Ha en fortsatt bra torsdagkväll, vi ses!

 
 
Ingen bild

Bo Nilsson

22 februari 2019 12:01

Hej Elsa! Tack för bilden Du lagt ut på Rönnbergs. Jag brukar låna rummet uppå till höger då jag hälsa på. Väntar på att få se en bild på Mauritzs. Är nyfiken på att få se hur hög granhäcken blivit. Med vänlig hälsning/Bo

Elsa Mårtenzon

24 februari 2019 17:10

I två timmar under dagen har jag sökt bilden på Arvids och Mauritz hus, men har inte hittat dem. Upptäckte att hela 2016 har försvunnit för mig och jag ger mig fasen på att det är där de fanns. Granhäcken den trimmar han ju så att det är lagom höjd hela tiden. Hur mycket kontakt har du med Mauritz? Har hört rykten om att han inte mår så bra, jag såg honom i Dorotea i höstas och då gick han med kryckor. Jag har inte träffat honom på flera år, han håller sig nog mest för sig själv tror jag. Jag har sett att Monica och han samåker till Dorotea ibland, det är allt jag vet. Ha det fortsatt bra!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Elsa Mårtenzon - Onsdag 24 april 16:46

  Så här ser det ut just nu när klockan är fem, något glesare mellan flingorna och mycket små flingor, de syns knappt.        Ja, inte var det så att jag jublade i morse när jag tittade ut genom fönstret. Snön låg vit på taken igen och det sn...

Av Elsa Mårtenzon - Tisdag 23 april 16:23

  Halv tio igårkväll var det klar himmel och fullmåne, annat är det nu när det snöar hej vilt.      Burr va kallt det är! Det var 8 grader kallt halv tolv igårkväll och kallt i morse så klart. Det har varit kallblås´n i dag också och inte p...

Av Elsa Mårtenzon - Måndag 22 april 17:51

  Halv åtta i morse och det ser lovande ut på väderfronten.      Kalasväder i dag, solsken från en klarblå himmel, men kallblåst idag också! Under natten var det 7-8 minusgrader och riktigt frusen mark i morse. Solen har tyvärr inte orkat...

Av Elsa Mårtenzon - Söndag 21 april 16:26

  Klockan nio igårkväll lyckades jag fånga månen, det var svårt att hitta en bra bild när jag inte ville gå ut i kallblås´n. Jag hade fel förra veckan när jag skrev att den var på nedåtgående, det var tvärtom, den hade bytt läge och det tänkte ...

Av Elsa Mårtenzon - Lördag 20 april 17:43

  Kvart över sex i morse och jag anar vilken sorts väder det blir i dag, inte det sämsta.      Lite blandat på himlen idag men kallblåst som inte lockade till att hålla sig utomhus. Jag var ut på en promenad på eftermiddan men frös in tidigar...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
<<< Februari 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards