oskmar

Direktlänk till inlägg 29 juni 2019

Juni 2019 06 29 blåsväder

Av Elsa Mårtenzon - 29 juni 2019 17:09

 

Jag undrar hur många hundratals kilo getost och getmese som min mormor tillverkat framför den här sten, som hon sålde och som gårdens folk åt av. Hon hade en liten "mesekoja" som hon kallade den framför den här stenen. Där har hon stått i många, många timmar och rört i den jättestora mesegrytan. Det var viktigt att röra för det fick absolut inte brännas vid, den skulle bli ljus, fin i koncestensen och lagom söt. Blev den rödaktig var den stark och besk och inte så god.

Och jag satt troget där vid hennes sida och väntade på att det skulle bli klart, för då fick jag skrapa grytan. Under tiden det tog kunde jag springa till vedboden och hämta ved som hon la in under grytan. Då gjorde jag ju rätt för att få skrapa också.

Ingen gjorde så god getost och getmese som min mormor.

 

Jo, hon som var här i alla år på Bellviksdagen och sålde getost och getmese till besökarna.

De längsta köerna under Bellviksdagen var till bagarstugan och till meseståndet och fikaståndet. Det var uppskattade varor, ett år hade Aina och jag bakat tunnbröd i 11 dagar och brödet tog slut på 20 minuter, en del köpte hela tio påsar och en del ringde dagen innan och tingade på att vi skulle lägga undan för dem. Efter det var vi tvungen att begränsa brödköpet för varje kund till fem påsar. De som inte hann fram i tid blev förbaskade annars. Och det fick vi lov att ta hänsyn till...

 

Apropå mormors mese- och ostkokning, vilka barndomsminnen jag har! Sånt får inte dagens barn uppleva i Guds fria natur med en glittrande sjö framför sig, en ljuvlig doft från mesekoket! När jag tänker tillbaka, ser jag fjärilar som flyger från blomma till blomma och humlors surr bland de vilda blommorna. Inga gräsklippare på den tiden!

 

 

Ja, så här går när det blir sommarvärme redan i april som det blev i år. Jag sa då att, det kommer komma surt efter det här och det gör det nu.

Nu när man vill att det ska vara sol och varmt, då blåser det nordanvindar och man får ta på sig en vadderad jacka när man går ut.

Jag har varit ute och vandrat runt här nere under dagen i en och en halv timme och då hade jag både kofta och jacka och frös ändå- n´frôsen Frans", det är jag det!

Det har varit gråa moln därovan sedan i morse, solen har gjort sina snabba visiter, men de har varit korta, väldigt korta.

 

Just nu ser jag bara svarta hotfulla moln och knappast någon ljusning på himlavalvet. Det är annat än 45 plusgrader som i Frankrike det!

Några grader kunde vi väl få låna därifrån, åtminstone 5-6 och vindstilla.

Vinden har mojnat något nu  och det är 12,5 plusgrader.

Precis nu kommer det en regnskur, det behövs. Den blev inte långvarig!

Men vi har ingen jordbävning här och ingen översvämning - så vi har det bra ändå!

 

För övrigt så har det varit väldigt lugnt kring mig i dag, den ende som varit hit, som hastigast är Michael.

Ja, och så har jag pratat med en före detta jobbarkompis från Vilhelmina.

Ingen vill väl ut i stormen, de kan blåsa omkull.

Det har mitt parasoll gjort och det får ligga kvar för annars blåser det väl omkull igen.

Stolarna som jag har ute har också flyttat på sig på grund av blåsten, men dem har jag satt tillbaka och försökt "nagla" fast under bordet. Tur att inte parasollen blåste på bordet och spräckte glasskivan.

Nää, nu ska jag banne mig sluta att beklaga mig. Det är inte synd om mig, jag är inte uteliggare och jag kan göra en brasa i köksspisen och värma mig vid, jag har egentligen allt jag behöver.

 

Dagens namn är: Peter och Petra, grattis till er alla som heter så!

 

Ha en bra fortsättning på lördagkvällen, vi ses och hej då!

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Elsa Mårtenzon - Torsdag 28 mars 16:38

  Klockan nio i morse och det regnar.          En dag med grå himmel blev det även denna dag! I morse när jag var ute och skottade bort det som rasat från taken så regnade det, tur att det inte kom i form av snö! Det var plusgrader i gårk...

Av Elsa Mårtenzon - Onsdag 27 mars 17:20

  Klockan halv sju i morse och påskvädret år i full gång.          Usch för snö, jag var så blåögd och trodde att det inte skulle komma några mera snöhugg den här vintern, det har varit nog många. Men det har vräkt ner sedan i går och låg n...

Av Elsa Mårtenzon - Tisdag 26 mars 17:18

  Det snöar och det snöar...    I dag har aprilvädret tjuvstartat och hållit på hela dagen. Det har snöat, det har varit solsken, det har varit mycket moln och lite moln. Det var 14 grader kallt i morse, men då hade solen hunnit nudda ter...

Av Elsa Mårtenzon - Måndag 25 mars 16:30

  Halv sju i morse och solen banar sin väg fram genom molnen!      En dag med solsken, mycket välkommet! Det var en kall morron, omkring 14 minusgrader före solens uppgång. Det har varit "kallsnåa", men vad gör det om solen skiner. Viss...

Av Elsa Mårtenzon - Söndag 24 mars 16:44

    Klockan sju i morse såg det ut så här, men det kom av sig.   det var en god början, men inte mycket mera.   Det blev inte en solskensdag, mest bara moln har det varit. Lite luckor ibland men kortvariga. Just nu är det 2,6 minusgrader n...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards