oskmar

Alla inlägg under augusti 2019

Av Elsa Mårtenzon - 23 augusti 2019 17:28

 

Mörka moln av och till under dagen...

 

 

 

Blandat väder i dag, ibland spöregn och ibland har solen tittat fram.

Jag har varit i Strömsund men jag antar att det varit ungefär likadant väder här, det var så när jag åkte hemifrån och det var så när jag kom hem.

Just nu skiner solen, men det är mycket moln och det är regnmoln. Termometern visar på 15 grader varmt och det är svag nordlig vind.

Nu, ett par timmar senare har himlen rensats på moln och är nästan helblå.

 

När jag och Ingrid åkte på förmiddan satt det många björnjägare efter vägen mellan Nybäcken och Rörström, Med andra ord, lever björnarna farligt just nu.

Det är så mycket björnar nu att jag hörde att på något jaktområde hade det skjutit fullt redan efter två dagar.

Det är klart att det blir mycket björn när honorna får två till tre ungar, det ökar på bra då.

Det fanns ju dagar när björnar var väldigt sällsynta här, men nu är det annat minsann, nu lurar de i var och varannan buske snart.

Förra gången det var mycket björn i Bellvik, för ganska många år sedan, då rev de både kor och får.

Pappa och mamma hade en ko som blev björnriven, inte lång bit från gården.

Hon kom undan på något vis och kom hem med märken efter björnklorna längs efter ryggen.

En del bönder på byn fraktade då sina får i båtar till en holme på andra sidan sjön för att där trodde de att det var säkert. 

Men björnar är ju simkunniga, en björn tog sig dit och dödade alla fåren. han flådde dem innan han käkade upp dem och vek ihop skinnen så ordentligt. Får med skällan om halsen tog han först och la skällorna inuti de ihopvikta skinnen. Han ville nog inte bli störd av skällor.

Efter det har holmen fått namnet Björnholmen, den hette Yxholmen innan.

 

I dag har handelskriget trappats upp ytterligare mellan Kina och USA. Kina hör ökat på tullavgifterna avsevärt på en del varor, jag hörde inte summan men mycket var det.

Han trodde han skulle skrämma kineserna, men se de var inte så lättskrämda.

Var och hur slutar detta, undrar man? Ja, det får vi se så småningom, inte bra. Det var inte så enkelt som Trump trodde.

OBS! Nu vet jag bättre efter sju nyheterna.

Från 1 september, 75 miljarder dollar, ökar Kina på sina tullar på en del varor. Beslutet togs i dag.

Trump uppmanar nu företagare i USA att ta hem sina företag från Kina till USA.

 

Dagens namn är: Signe och Signhild, grattis till er som bär dessa namn!

 

Ha en trevlig fredagskväll, vi ses och hej då!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 22 augusti 2019 18:53

 

Dagens museibesökare, Maria och Maria...

 

 

Hej igen!

Ny kväll och de kommer tätt på given, dagarna går för fort!

Det var helt klar himmel och klar luft i morse. Lite höstkänsla i luften, men dagen blev som sommar med sol och klart väder.

Inte förrän sent på eftermiddan uppenbarade sig en del moln därovan.

Just nu är det 15 grader varmt i skuggan, solen skiner och vinden har vänt till sydostlig.

En  härlig dag! Och en härlig kväll!

 

Jag har klippt gräset klart i dag, hela alltet. Det var riktigt skönt att sätta sig på gräsklipparen och kapa resten av alla gula blommorna.

Nu kan växligheten få bromsas för mig, det behövs tid för andra göromål också.

 

Sedan jag klippt klart gick jag ner för att kolla i potatislandet, i tre mornar har jag fått ge mig ut med sopen i högsta hugg för att jaga bort tranorna. hade jag nått dem hade de fått sig rejäl smäll av sopen.

Jag tog med mig en hink och potatishacka för att kolla vad de lämnat efter sig i landet. De hade dragit upp minst 8-10 potatisblastar och ätit upp så det var bara småpotatisarna kvar. Fortsätter det så behöver jag inte ta upp någon potatis i höst, det sköter tranorna. Fy vilken ohyra, de kan flyga och fara ner till Hornborgarsjön dit det vallfärdar folk om vårarna för att titta på dem. Jag vill helst inte se dem!

Jag såg i morse hur de gör för att komma åt blasten, de kryper under plastremsorna och med sina långa skrangliga ben dra de den emot sig. Sedan gräver de fram det som de kommer åt med näbben och sist plockar de loss potatisarna från blasten som de dragit ut på gräset. Usch och fy!

 

När jag var därnere kom det två kvinnor gående ner till mig. Det blev mina museibesökare denna dagen.

Den ena av dem har jag sett många, många gånger sedan hon var bebis, den andra hade jag aldrig sett.

Varje dag när jag haft besökare här i museet så tänker jag att nu var nog de här de sista för den här säsongen, det bruka ju vara flest i juli månad. men ,det kom två i dag också!

Varje gång berättar jag så jag tappar rösten, men det är så roligt och jag gör det så gärna och delar så gärna med mig av det jag vet om tider som varit.

 

Nyss ringde det en kvinna som aldrig ringt till mig och jag blev förvånad när hon sa vem det var. Det var Lotta, min kusin Nils Bertils dotter. Hon hade läst det jag la ut på Facebook om släkten Arndts och att Leif Hedberg kommit ända ner till 600- talet. Hon tyckte det var förvånande att det gick att komma så långt bakåt i tiden. Hon hade själv lust att börja släktforska på sin mors sida.

Och jag säger lycka till Lotta, det är jätteroligt!

 

Dagens namn är: Henrietta och Henrika, grattis till er! Inte helt vanliga namn i dag vad jag kan tro.

 

Ha en fin fortsättning på torsdagens kväll, vi ses! 

Av Elsa Mårtenzon - 21 augusti 2019 18:33

 

Bordet dukat och strax var det varsågodat...

 

 

Det har varit lite svalare i luften idag, men rätt mycket solstunder ändå. Men, jag behövde ha på mig jacka på gräsklipparen i dag.

Åskskuren i går kväll gav inte mer än två mm, det blev ganska sparsamt.

I dag inget regn.

Just nu är det 13,4 grader varmt i skuggan och vinden kommer från norr. Ganska fritt från moln är det nu.

 

I dag har jag klippt hela "hägna" de gula ogräsblommorna var hela 25- 30 cm, har växt på sig bra i regnet. Nu är jag kvitt dem ett tag i alla fall.

 

Nyss ringde en kusin och frågade, bland annat om kusinträffen vi hade i måndags. Jag kan konstatera att han vet inte mycket om sina kusiner på sin fars sida, kanske aningen mer om kusinerna på sin mors sida- men är tveksam om det också.

Han kanske skulle komma till Bellvik, om allt går väl längre fram, sa han. Jag upplyser gärna och det verkar som att han inte har Bellviksboken ens. Han borde egentligen även ha Nybäcksboken för att få riktigt hum om sina släktförhållanden.

 

Men nog är det väl ganska kul att Trump är ute och vill köpa andra länder.

Han tror sig om mycket den mannen. Han gick på en nit när det gällde Grönland och Danmark och då blev han genomsur och ställde in det planerade statsbesöket i Danmark som skulle ske ganska snart.

Ja, småbarn kan också bli sura också om de inte får sin vilja igenom.

Förvånad blir nog ingen över hans tilltag numera, det kan komma rent av vad som helst från honom.

Han vill nog inte köpa Sverige, han tycker ju att det landet är mer eller mindre förstört, enligt honom och SD. 

 

Dagens namn är: Jon och Jonna, grattis till er!

 

Ha en fin avslutning på tisdagen och på kvällen, vi ses!

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 20 augusti 2019 20:42

 

Leif, jag och Kristina, det är Kristina som är vår kusin.

 

 

Just nu mullrar åskan och det tycker jag är mysigt. Inte alla tycker om den, det vet jag.

Det har varit mycket vackert väder i dag, en riktig sommardag med sol och värme.

Men ikväll har det ändrats helt plötsligt till ett litet åskväder med regn och mörka svarta moln på himlen.

Just nu är det 12,5 grader varmt och en dramatisk himmel därovan. Vinden har vänt och kommer nu från norr och är ganska frisk.

 

Jag har haft främmande ikväll och har inte ens diskat middagsdisken än.

Kerstin har varit hit och sagt hej då för den här sommaren, hon är här och klipper gräset för sista gången den här sommaren.

Är hon den sista sommargästen för den här säsongen? Synd!

Nils Gunnar och Ingrid har också varit här. Vi har ätit upp resterna på gårdagens tårta, och pratat och pratat och skrattat. 

De åkte alla tre innan regnet skulle komma över dem, men det verkar inte bli så våldsamt regn, det avtar lika fort som det kom.

 

Ja, igår hade vi vår mini-kusinträff och det var väldigt trevligt, men tiden gick för fort. Jag skulle velat prata mycket mera med dem, men, men.

Det ena paret, Kristina och Leif bor i London och har bott där länge. Det bland annat har gjort att vi inte träffats på många, många år.

Leif har gjort ett jättejobb på att forska fram våra rötter när det gäller Arndtsläkten. Det är Kristina som är vår kusin så det är inte hans släkt han lagt när allt arbete på. 

Vi är tacksamma över hans intresse för släktforskningen, han hade nu kommit ända ner till 600- talet. Att det gått att komma så långt beror ju på att Arndts var höga militärer bland annat och då finns det mesta dokumenterat.

Och jag är glad att han kommit fram till samma sanning som jag.

Men egentligen kom det ju lite försent, för den släkting som kritiserat mig för att inte ha tagit fram sanningen är nu död.

Jag säger bara, att man ska inte förvanska historien för att få det att låta lite mer spännande.

Leif hade varit pinojär och startat upp Handelsbanken i London och det hade vuxit till sig väldigt bra.

Han berömde min Bellviksbok och det känns bra, den innehåller inte bara en massa uppräknade namn och födelsedata sa han, som så många andra bygdeböcker.

 

Den andra kusinen var Kalle, han och hans fru bor inte längre bort än i Tväråbäck och Umeå ibland och de var hit och hälsade på förra sommaren och var även här på en Bellviksdag. Då köpte han Bellviksboken till sig och sina systrar.

Han känns ju väldigt nära inpå knutarna om jag jämnför med Kristina och Leif, som har hus i London och lägenhet i Marbella och Uppsala. Det går nog åt en del tid att vara på alla ställen och då han man inte tid att åka till Bellvik så ofta förstås.

Men nu är det gjort och det var väldigt roligt att träffa dem!

 

Dagens namn är: Bernhard och Bernt. grattis till er!

 

Ha en fortsatt fin tisdagskväll, vi ses!

 

Av Elsa Mårtenzon - 19 augusti 2019 22:14

 

Javisst har jag tagit bilder ikväll men de har inte kommit längre än till mobilen än så länge, så det får bli en sjöbild ikväll. Jag tycker inte att det är något större fel på den heller. Så håll till godo!

 

 

Nä, nu är klockan så mycket att jag tänker fatta mig väldigt kort här.

Det har varit ett alldeles förträffligt väder i dag, varmt och sol med lagom vind hela dagen. Vi hade tur med vädret på vår kusinträff, det är alltid ännu roligare om vi kan bjuda på ett bra väder.

Nu är klockan nära halv elva på kvällen, det är 12 grader varmt och mörkret har lägrat sig över gården.

Men oj vad månen är grann ikväll, kopparröd och bildar en gata av guld över sjön!

 

Gunnel och Björn har gått till sin husvagn och jag knappar ner några rader om dagen i dag, innan jag också gör kväll.

 

Vi har i dag haft vår kusinträff och varit alla sedan halvfem och ätit middag, pratat minnen och umgåtts.

Det var jättetrevligt att träffas! En av dem hade vi aldrig träffat, han som släktforskat på historien om Arndt. Han hade nu kommit ända ner till 600- talet, men nu tror jag det hade tagit stopp.

Han är gift med en av våra kusiner och de bor i England.

Gunnel och jag har tillbringat hela dagen i mitt kök och känner oss ganska trötta efter dagen.

Men jag hade så tur att när jag kom in efter visningen i museet hade Ingrid, Gunnel och Björn plockat undan, diskat och torkat disken, så det slapp jag undan. Tur för mig!

Michael var in och åt innan han åkte upp till sig efter att ha fixat golvet som han påbörjade lördags.

Nu tänker jag göra kväll, efter en givande dag och kväll!

 

Dagens namn är: Magnus och Måns, grattis till er!

 

Ha en god natt och sov gott, vi ses!

 

Av Elsa Mårtenzon - 18 augusti 2019 17:11

 

Två av "fiskarbilarna" som varit på Bellvikssjön i två dagar och deltagit i fisketävling.

 

 

Redan klockan åtta i morse försökte solen tränga sig igenom de mörka molnen. Det blev en del korta gästspel på förmiddan. Men från mitten av dagen har den haft en dominans mer eller mindre på himlen och det har varit varmt och skönt.

Det hade regnat under natten och under tidig morron, samt en skur innan solen tog över.

Just nu är det sydlig lagom vind och nära 20 grader i skuggan. Det mesta av himlen är blått med vackra bulliga sommarmoln här och där. Solen skiner!

Nu efter nyheter och annat är det 16,5 grader och nstan klar himmel, härligt!

 

I dag har jag varit ensam hela dagen, men väntar nu Gunnel och Björn som ska komma med husvagnen och parkera både den och sig själva vid husknuten.

Vi ska ju hjälpas åt med kusinträffen i morron, jag har gjort en del förberedelser under dagen. Bland annat en tårtbotten och en fyllning till den, en tårta som ska bli efterätten i morron efter middagsmaten. Tårtan gör jag färdig i morron och den får sedan vila i kylskåpet tills det är dags att äta den.

 

Mer går nog inte att förbereda ikväll.

Jo, jag har plockat fram porslin för nio personer och Björn ska hjälpa mig att sätta extraskivan i bordet ikväll. Då är det ganska långt på väg och vi kan ta det lite lugnare i morron, tänker jag.

 

Jag har inte sett några båtar som deltagit i fisketävlingen i dag, bara en enda i morse. 

Men samma två bilar som igår har stått nere vid sjön i dag, de blev alltså inte avskräckta i går. Men nu har de åkt härfrån och det verkar lungt på sjön.

Jag skulle tro att att tävlingen är avblåst vid det här laget.

 

Michael har klippt gräset på hela Näsudden i dag, jag var upp dit och det doftade "slåttanna" lång väg. Den doften glömmer jag aldrig, den sitter i nostalginerven säkert som dagen.

Han har också klippt en del åt mig och egentligen skulle jag behöva klippa hela "hägna" i morron. Men det ska ju bli stadigare väder från mitten av veckan, jag får väl spara tills dess. Måste fylla på dunkarna också, det skvalpar lite bottenskyla bara nu -bränslebrist.

 

Jag har läst i mina anteckningar sedan arbetet med Bellviksboken och utifrån dem berättar jag en liten snutt här, citat:

 

"Svåra farsoter inom Dorotea.

År 1875 inträffade en oförklarlig feber, som under kort tid skördade inte mindre än 20 små barns liv."

Av dessa barn dog elva barn i Bellvik under tiden 10 maj till den 21 juni."

 

Vilken fasa för föräldrarna, alla gick nog och bävade för att de skulle drabbas i just deras familj, i en del familjer dog två barn. Verkar ha varit väldigt smittsamt.

I husförhörslängden skrev prästen som enda förklaring, "feber", de kanske inte ens fick reda på den rätta orsaken.

 

Dagens namn är: Ellen och Lena, grattis till er som bär de namnen!

 

Ha en fin fortsättning på söndagens kväll, vi ses!

 

 

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 17 augusti 2019 17:55

 

Så här har det sett ut på sjön i dag med ljumma härliga vindar...

 

 

Bästa vädret på ett bra tag, det har vi haft i dag!

Det har varit sydlig ljummen vind och till och med lite solsken ibland.

Just nu är det 17 grader varmt med mycket blått på himlen och måttlig sydlig vind.

 

Det har inte märkts så mycket under dagen av fisketävlingen härifrån min utsiktspunkt.

Med ett 60-tal båtar trodde jag att det skulle vara mera synligt än så. Det mesta i båtväg jag sett är tre stycken samtidigt här ute. 

Men gäddor har de fått och lagt ut bilder på, långa stora, som ska släppas tillbaka i sjön efter mätning.

Tävlingen pågår ännu för det står två bilar här nere som är deltagare.

 

Jag har haft fikabesök i två omgångar under dagen, annars har det varit lugna gatan.

Jag har klippt gräs och det var riktigt härligt väder för det i dag, nu ser det betydligt bättre ut. Det hade hunnit växa sig långt i regnvädret och såg aningen ovårdat ut här.

 

Jag har också plockat röda vinbär under dagen, för bakningen. Jag får väl se om det blir något kvar för saftkok efter trastens härjningar.

Jag har blivit ganska less på att jaga bort dem från buskarna, det är för tidigt att plocka för saft, de är inte riktigt mogna för det och då blir det geleklumpar i saften.

De svarta är ännu mindre mogna, men dem äter inte trasten så det är inte lika bråttom.

 

Michael har jobbat med att ordna ett rejält golv i ladugårdens gödselstad i dag.

Det ser ut att bli bra, det blir stort med mycket utrymme. Han har haft Låjjen som hjälp, de verkar kunna samarbeta bra de två och det är inte första gången de samarbetar om projekten.

 

I morron ska jag börja förbereda för mini- kusinträffen på måndag. I morronkväll kommer Gunnel och Björn och parkerar sin husvagn vid husknuten.

Då är vi två på måndag som tar tag i träffen.

Ingrid och Nils Gunnar jobbar med den på sitt håll och på måndagkväll sammanstrålar vi alla härnere och äter en middag ihop.

Det blir kul att träffas efter en massa år, en av dem, en ingift har vi aldrig träffat.

Jag säger som Malou: "Spännande!"

Det avslutar hon alltid med när hon tackar sina gäster i programmet "Efter tio."

 

Han som kartlagt Arndtsläkten ända ner till 900- talet är den ingifte som ingen av oss träffat tidigare.

 

Dagens namn är: Verner och Valter, grattis till er!

 

Ha en fin lördagkväll, vi ses!

 

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 16 augusti 2019 16:36

 

I morron vill jag gärna se silverstänk på sjön till följd av solens strålar. Det var ju ett tag sedan och nu kan det väl vara dags igen...

 

 

 

Det var tät dimma på morron som sedan lyfte och det blev lite, lite solsken, men bara lite.

Det var plaskblött i gräset tills på eftermiddan, jag tänkte klippa där det var som värst men fick vänta till två-tiden innan det torkat upp.

En timme hann jag klippa sedan kom det regn, inte våldsamt men tillräckligt för att det inte var lämpligt att fortsätta klippa gräs.

Just nu ligger regnet som ett dok över oss, det duggar, inte mer än så.

Det är 15 grader varmt och sjön ligger som en spegel. Himlen är tät med moln.

Och nu efter nyheterna regnar det för fullt.

 

I dag har jag varit helt övergiven av alla, ingen har varit hit.

Jo, jag såg en bil komma körande ner hit vid halvtvå och den gjorde mig skraj, jag trodde det hänt något allvarligt.

Det hade det tydligen inte, gissar jag.

Men såna tjänstebilar tycker jag inte att de ska köra med när de hälsar på någon, det hann fara många tankar genom mitt huvud innan jag förstod att det bara var ett besök hos någon.

 

Det pratas hela dagen i dag och igår om oron i världsekonomin och det nämns även en kommande finanskris och börserna rasar lite överallt. 

Ja, förr eller senare kommer det alltid en lågkonjunktur och den här har Trump och handelskriget med Kina stor del i.

Samt Brexit i England och det knakar redan rejält för Boris Johnson, det nämns redan nu frågan om nyval.

Och ekonomin i ett flertal länder dalar, med det får vi vara rädda för att arbetslösheten ökar både här och där.

Ja, inte blev det lugnare heller med en president i USA som vill höras och synas till varje pris, samtidigt som han inte tycker att oron i världen beror på honom.

Han ser istället sig själv som en räddare för USA och världen i stort. Han ser sig nog själv som en omskriven stooor president i historieböckerna.

Det blir en spännande framtid som ligger framför oss, inte spännade på ett bra sätt skulle jag tro.

 

Dagens namn är: Brynolf, grattis till er som heter så!

 

Ha en fin fortsättning på fredagens kväll, vi ses och hej då!

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards