oskmar

Alla inlägg under augusti 2019

Av Elsa Mårtenzon - 15 augusti 2019 17:41

 

Det här är det senaste gänget som jag haft på visning i museet, på eftermiddan i dag. Jag fick ytterligare en trevlig eftermiddag. Det tackar jag för!

 

 

Hej igen! 

Ja, rubriken är inte helt sanningsenlig, inte ens ett uns sol har det varit. Men himlen började klarna rätt bra vid niotiden, men sedan kom det av sig och molnen har varit i vägen för solen hela dagen.

Jag har tyckt att det blåst kallt i dag, kallare än i går. Jag frös om fötterna när jag var nere i museet idag, det gjorde jag inte i går. Det kändes som höst där, första gången i sommar som jag frös om fötterna där i alla fall.

Just nu är det 14 grader varmt och lite blått i himlafärgen är det faktiskt. Och nu skiner solen helt plötsligt. Härligt!

Nu är det så lite vind att jag inte ens ser varifrån den kommer, det är ju positivt.

 

Så kusligt att det igår kväll skedde ett misstänkt terroristbrott i Östersund, med avsikt att döda. Östersund känns så nära och förresten vill jag ju inte ha några brott alls, någonstans.

Som tur var så var det ingen som blev skadad ens och polisen grep omedelbart den  misstänkte. Det ska hållas häktningsförhandligar i morron, han använde sig av samma metod som på Drottninggatan i Stockholm.

Men det gick bra, ingen skadad, det var viktigast.

Men så klart kommer han att säga att han är oskyldig, det säger alla numera.

 

I dag har jag haft ett nytt gäng på besök i museet. De var från Norrköping, Söderköping och från Strömsund.

De var fyra stycken, tre kvinnor och en man. Kvinnorna hade anor från Mats Johansson, förste nybyggaren i Bellvik.

En av kvinnorna höll på att kartlägga sin släkt och hade kommit fram till att försten i Bellvik fanns i hennes anor. Hon var eld och lågor och tyckte det var extra spännande att vara honom på spåren på så nära håll.

Jag förstår henne till fullo, jag minns när jag började "spåra" och kom en bit bakåt, jag blev alldeles knottrig över hela kroppen, så spännande var det.

Det var ett trevligt gäng, två av kvinnorna var systrar och den tredje en kusin till dem.

Det är ett bra tag nu sedan jag haft ättligar till `n ""Mattes Bellvik" här, men i dag skedde det. Han gick under det namnet bland gammel Bellvika, bland annat min farmor kallade honom så.

Vi avslutade visningen med att jag bjöd på fika innan de åkte härifrån

Tack till er alla fyra för att jag fick en trevlig eftermiddag i dag också!

 

Det ska bli något sorts fiskejippo på Bellvikssjön i helgen och vad jag förstår har de påbörjat det hela lite smått redan i dag. Det har varit några båtar ute på sjön här som fiskat har jag sett. Jag har hört rykten om det ska bli ett 60- tal båtar som ska delta under helgen.

 

Dagens namn är: Stella och Estelle, grattis till både prinsessan och alla ni andra som bär dessa namn!

 

Ha en trevlig fortsättning på torsdagens kväll, vi ses och hej då!

 

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 14 augusti 2019 18:27

 

Det här är dagens trevliga museibesökare, med härkomst från Indien, från Gotland, från Skåne och från Ormsjö under några år, nu med sommarhus i Ormsjö.

Tack för besöket!

 

 

I dag har himlen varit grå hela dagen och det har blåst kyligare vindar från norr.

Det kom några droppar regn mitt på dagen, men det var inte många.

Just nu är det 13 grader varmt och det är liiite ljusare på himlen i väster, åtminstone för tillfället. Vinden kommer fortfarande från norr och är måttlig.

Oj, nu skiner solen!!!

 

Strax före klockan ett i dag ringde det en kvinna och fråga och jag ville göra en visning i museet, de var fyra stycken sa hon.

Och jag svarade naturligtvis att, ni är hjärtligt välkomna!

I dag hade jag inte alls trott att det skulle komma några så jag blev glatt överraskad.

De var fyra stycken med helt olika härkomst.

En var från Skåne, en var från Gotland, en var från Indien och en från Ormsjö, men han hade inte vistats i Ormsjö i många år, utan efter skolgång i Dorotea hade det blivit skolor på andra ställen i landet och nu boende i Stockholm.

Men vad jag förstod hade han och hans fru något hus eller stuga i Ormsjö och brukar vara där på somrarna. Det andra paret var vänner som var där och hälsade på dem.

 

De kom på att de skulle fara till Bellvik och se vad som fanns i  mitt gårdsmuseum. 

Det gjorde de rätt i tycker jag, det blev några trevliga timmar för mig på en onsdag, som jag inte räknat med. Egentligen var de på väg till Vilhelmina när de fick idén att de skulle fara hit och jag undrar om inte Vilhelmina fick bero till en annan dag eftersom de blev så länge här.

Dessutom var de väldigt intresserad av de gamla föremålen och jag berättade så jag tappade rösten

Jag så till dem ett par gånger att de fick stoppa mig om de blev less, men det gjorde de inte.

 

Det hela slutade med att jag bjöd in dem på fika, och de var inte vana kokkaffe, som jag bjuder på till fikastunderna, men det tyckte att det var väldigt gott, sa de.

Då berättade jag, att jag sagt till mina söner förut, att om ni kommer med en kaffebryggare i julklapp eller i födelsedagspresent  då ringer jag polisen. 

De skrattade de åt, så klart, för de flesta kör ju med bryggkaffe - utom jag.

Och mina söner har hörsammat mig och inte kommit med det föremålet hem till oss. 

 

Ja, jag fick en mycket trevlig eftermiddag och jag hoppas att de också fick en eftermiddag med innehåll. Ett innehåll som de absolut inte får på något annat ställe än i Bellvik hos mig. Det är ju olika på alla ställen och olika innehåll på varje ställe.

Det är ju det som är charmen, att alla upplevelser inte liknar varandra, det skulle ju bli tråkigt.

 

Dagens namn är: Uno, grattis till er som bär det namnet! 

På söndagkväll hade jag en museibesökare här som heter Uno, grattis till dig på namnsdagen!

 

Ha en fortsatt bra onsdagkväll, vi ses och hej då!

  

Av Elsa Mårtenzon - 13 augusti 2019 17:51

 

Dagens museibesökare, det är inte alla gånger jag kommer ihåg att ta en bild på dem, men i dag gjorde jag det.

Och jag frågar om jag får använda bilden på bloggen eller Facebook, jag gör det inte utan lov...

 

 

Det har varit grå himmel i dag också, men minimalt med regn, lite skvitter nån gång.

Varmt i luften och lagom vind som inte stört.

Men nu kan det gärna få bli lite solsken, det skulle inte skada oss.

Just nu är det 16 grader varmt och sydostlig svag vind. Grå himmel fortfarande.

 

Jag har inte gjort särskilt stor nytta i dag, bara det mest nödvändiga, Jag känner mig som en goddagspilt, som de sa förr om dem som lät tiden bara gå utan att göra någonting.

Men vid min ålder har man rätt att välja själv hur man fördelar tiden. Jag sköter mitt utan hjälp av Rutbidrag, det är ju ändå mest till för dem som har det ordentligt förspänt, för det mesta.

 

Jag var in till Dorotea i morse och det blev då nödvändigt med en biltvätt närmaste dagarna.

Otroligt nog har jag inte behövt tvätta bilen mer än två gånger hittills i sommar. Beror så klart på att det inte regnat särskilt ofta och att jag inte är ute och kör varje dag heller. Jag skitar inte ned i miljön i onödan minsann.

 

När jag kommit hem kom Ingrid och hälsade på en sväng, jag är inte helt bortglömd alltså.

När hon åkte härifrån så fick jag museibesökare, helt oväntat, från Havsnäs i Jämtland. Ett par som bott på lite olika ställen i sitt liv, bland annat i Stockholm.

Och nu i Havsnäs och där har de ett litet jordbruk med sex kor och höns, bland annat. 

Litet annorlunda det än att bo i den kungliga huvudstaden, men jag uppfattade att de trivdes bättre med det lantliga livet. Mannen i fråga hade sina rötter i Västerbotten och var väl inte helt främmande för bondebygder.

 

Ja, det är väl i stort sett vad min tisdag bestått av, men jag har många timmar av den kvar eftersom jag inte går till sängs förrän vid tolvtiden på kvällarna. Livet är för kort för att sovas bort, eller hur?

 

Nu ska jag ringa Jan Peter innan Allsången börjar, som jag inte tyckt varit så värst bra i sommar. 

Jag avslutar mina rader därmed.

 

Dagens namn är: Kaj, grattis till er som har det namnet!

 

Ha en fin avslutning på tisdagens kväll och lev och må väl, vi ses!

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 12 augusti 2019 17:47

 

Den här bilden har jag fotat från väggen i museet, därav kvalitén. Det finns många svart/vita gamla bilder där på bybor från Bellvik och från Nybäcken och en del som emigrerade till Amerika i slutet av 1800- talet.

 

 

 

Ojoj, vad det regnat i dag, ibland rena skyfallet. Det har inte varit långa stunder med uppehåll, undrar om inte det är den regnigaste dagen denna sommar i Bellvik.

Men väl behövligt, jag var ner och kollade i "pärlanne" och där var det inte mer än lite fuktigt. Men så hör till saken också, att det är en jord uppblandad med mycket sand i, rinner därför undan lätt. Inte sååå bra när det är torra somrar.

När Göte fanns här och var kry, då drog vi en slang från sjön där vi hade en pump så vi kunde vattna i grönsaks/potatisland och jordgubbslanden.

Nu får jag leva på hoppet om regn i lagom mängd och det blir som det blir.

Just nu är det 16 grader varmt och regnet hänger över Bellvik och särskilt på andra sidan sjön med omnejd för närvarande. Det är sparsam vind på sjön som kommer från sydost.

Nyss tömde jag regnmätaren på 24 mm och det öser på nu också.

 

Men vad är väl en regnig dag i Bellvik med blöta regnskurar om man jämnför med monsunregnet i Indien?

Jag såg bilder därifrån i morse på nyheterna och det är ju fasansfullt. De vadade i vatten, brun/tjockt, upp till midjehöjd och folk omkommer på grund av vattenmassorna, för att inte tala om de hus som de ska bo i, hur förstörda blir de inte?

Småsaker att komma med lite regn i Bellvik då!

Och från Kina visades också översvämningar och jordras i ungefär samma omfattning. Jag har ju alltid sagt att vi har det bäst och vidhåller det ännu mera nu.

Och det sägs att det kommer bli värre och värre på grund av klimatförändringarna.

 

Alldeles nyss tittade jag på nyheterna i programmet "Efter fem" och blir så arg när jag ser den terrormisstänkte som häktats i Norge i dag - och ser hur han sitter där i rätten och hånler. Det har han tagit efter Breivik, så gjorde han genom hela rättegången och så gör den här spolingen också.

Dessutom säger han, som alla andra brottslingar att han är oskyldig och begär att bli frisläppt, det är så man tappar andan i ren ilska. Trots att han övermannas på plats med vapen som han avlossar skott ifrån i syfte att döda. Usch! Orden fattas mig...

Han är även misstänkt för att ha mördat sin 17-åriga styvsyster som hittats i hans lägenhet när de går i genom den efter att han gripits.

Ja, han har ju sin framtid räddad, 21 år gammal, finns nog ingen klar tanke den skallen, tror jag. Han kanske till och med tycker att han är en hjälte, det tyckte ju Breivik.

 

Dagens namn är: Klara, grattis till dig!

 

Ha en bra fortsättning på måndagens kväll, vi ses!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 11 augusti 2019 18:22

 

En kväll  i juli månad, mörkret börjar hinna ifatt oss och det kändes som att hösten närmade sig. Nu är vi ännu närmare höst, det är riktigt mörkt sent på kvällen nu, det finns ingen återvändo...

 

 

Kväll igen! Och fort går det, snart halva augusti nu också, fy så fort tiden går.

 

Dagen har bjudit på en hel del regn och varit tämligen grå och blöt. Nyss tömde jag 5 mm ur regnmätaren och än är det inte slut.

Just nu är det 16 grader varmt och det regnar, molnen flyger i vindriktningen och vinden kommer från sydost.

 

I går kväll bestämde jag mig för att göra så lite som möjligt i dag. Men ändrade mig i morse och det blev bullbak. Jag har gjort många bullbak under sommaren, men det har gått åt en hel del så det behövdes nya nu.

 

De besökare jag haft i dag har haft eld i baken och kommit lika fort som de farit igen

På förmiddan när jag stod vid köksfönstret och hällde upp bulldegen på bakbordet stod det plötsligt två karlar framför mig med en tummstock i näven och blickarna riktad mot taket.

Men så snabbt i väg så jag hann inte ställa en fråga ens. Ja, jag hoppas fortsättning följer under hösten.

Michael var också in en sväng men det besöket pågick inte så många minuter det heller. Vad alla har bråttom!

 

De två 65-åringar i Norge som lyckades övermanna en beväpnad terrorist gjorde verkligen en bragd. De kunde hålla fast honom tills polisen kom och utan att han hann skjuta en enda människa. En ytterst farlig räddning men som slutade lyckligt ändå. Det kunde slutat med massmord där också som på många andra ställen.

De har kunnat konstatera att han var en varm anhängare av terroristen på Nya Zeland som mejade ner ett 50- tal, om jag minns rätt antal.

Världen är full av all möjlig "ohyra" och man undrar om det över huvud taget kommer att ändras till det bättre någonsin, det är svårt att tro på det vid det här laget.

Och då finns det dessutom ledare i världen som har gått in för att elda upp hatet mellan folken. Gissa vem?

Och politiska partier som har samma motto som han har. Och deras anhängare "lyder" blint och tror därmed att det är världens "frälsare"!?? Huvva!

 

I dag har Gunnel och jag lagt upp en plan för mini- kusinträffen nästa måndag. I morron ska jag höra med Nils Gunnar vad han tycker, om våra planer kommer att passa Ingrid och han, vilka synpunkter de har på upplägget?

 

Dagens namn är: Susanna, grattis till er som heter så!

 

Ha en fin fortsättning på söndagens kväll, vi ses!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 10 augusti 2019 18:54

 

En av de fina sommarkvällarna, som är underbara när de ser ut så här.

Tänk om man bara kunde trycka på en knapp och det var så här i januari eller lite då och då under vintern.

 

 

Det har varit grå himmel hela dagen.

Moln har dominerat därovan under dagen men lite, lite solglimtar ibland, men inget regn.

Jag tömde regnmätaren på eftermiddan på 5 mm, men det hade kommit uner natten.

Det har varit varmt i luften, trots grå himmel omkring 20 grader.

Just nu är det 18 grader varmt och lite ljusare himmel där solen skymtar fram ibland.

Det blåser friska vindar från sydost.

 

I dag har jag ägnat mig åt att baka hela dagen och nu plöjt mig genom en stor disk och ser diskbänken igen.

Varför inte plocka in det i diskmaskinen. sa Ann Cathrine när hon ringde tidigare. Men det var bara stora pytsar från baket och många så jag tyckte det gick lättare att ta det för hand och nu är det gjort.

Nu har jag tänkt mig att vara lat hela kvällen i stället och sedan i morron ta nya friska tag igen.

 

För en stund sedan ringde en kusin, Thellenberg heter han. Vi har nämligen bestämt oss för en minikusinträff nu i augusti som jag ska prata med mina två kvarvarande syskon om. Så synd att den yngsta av oss är borta redan och har hunnit vara det i 21 år redan.

I kväll orkar jag inte ringa Gunnel och Nils Gunnar, det får bli i morron. De ska få ha sitt lördagsmys i lung och ro från störningar av mig,   

 

Allt som börjar på t r a är bara "ohyra".

Nu åsyftar jag trastar, de har nästan ätit upp alla mina vinbär i år. Det har aldrig hänt förut, att de orkat äta upp alla för det har varit så mycket på buskarna. I år däremot har det varit ovanligt lite vinbär, antagligen beror det på förra sommarens torka. Det är ju jättelite bär över huvudtaget i sommar., lite hjortron på de flesta ställen, lite blåbär och som jag ser här nere inga lingon heller. Därför finns det inte så många val för fåglarna och då ger de sig på mina vinbär.

Jag brukar göra saft av vinbären och frysa in för två olika vinbärskakor. De är inte riktigt mogna än, som de måste vara för dessa ändamål, medan jag väntar käkar trasten för fullt.

Tranorna äter upp potatisen och trasten äter upp vinbären, åt skogen med dem!

 

Dagens namn är: Lars, grattis till dig!

 

Ha en fortsatt bra lördagskväll, vi ses och hej då!

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 9 augusti 2019 17:04




 

Så här såg himlen ut just då! Olika varje gång jag tittar ut nästan...

 

 

Det har varit en härlig dag, trots att solen inte visat sig särskilt mycket. Men grant har det varit med olika, många olika skepnader på himlen och sol i mellanåt. Jag satte mig i solstolen en stund när solen var framme och den brände nästan för mycket.

Men vips så försvann den igen, för att sedan komma tillbaka igen och igen. Så har det varit under dagen och supergrann sjö på det.

Just nu under tidiga kvällen är det 18 grader varmt i skuggan och sjön är lika vacker fortfarande. Det är ganska mycket blått på himlen nu. och det betyder att alldeles strax, när solen visar sig, då kommer jag klicka på spara och gå ut stund innan jag gör klart här.

OBS! Klockan är nu 19.00 och det är över 18 grader varmt...

 

Jag har ju radions P1 på hela dagarna och idag hörde jag på programmet "Människor och tro".

Det fick mina tankar att landa på när jag gick i klass 1 i Bellviks skola och vi hade Gerda Lindblom som lärare och vi skulle lära oss många spalmverser.

På den tiden sa man inte fröken utan lärarinna, (det låter 1800- tal), men det var ändå en bra bit in på 1940- talet. Och en otrolig skillnad på skolan i dag och då.

På den tiden hade man en stor respekt för läraren och skulle aldrig komma på att inte lyda, blint.

Vi fick lära oss hur många spalmverser som helst, en eller två varje vecka och alla verser. Jag hade tur och hade lätt för att lära utantill, men det fanns de som tyckte att det var ett gissel, då blev det bakläxa, utan pardon.

Ja, naturligtvis var det här inte i första klass, vi hade hunnit lära oss att läsa så klart. 

Ett speciellt minne som jag har, bland många, många andra, det var när vi, hela skolan, alla klasser, kom fem minuter för sent efter lunchrasten.

Vi kopplade ihop alla våra sparkstöttingar och körde "tåg" från högst uppe på backen där jag bodde, ner till skolan. 

Men gjorde en liten missbedömning på tiden för att hinna tillbaka i tid, vi blev försenade.

Och då var "lärarinna" ordentligt förargad. Hon stod i dörren in till skolsalen och tog emot oss var och en med att ta tag om halsen på oss alla för att fösa in oss. Inte hårt så att det gjorde ont, inte på mig i alla fall.

Men långt efter den händelsen kände jag tydligt hennes grepp om min hals och skämdes för att jag kom försent.

Ett annat minne var när en av de större pojkarna gjort nåt spratt, jag minns inte vad.

Han blev beordrad att lägga sina båda händer på bänken och hon drämde till med pekpinnen. Pekpinnen gick av i tre delar, men pojken klarade sig utan en skråma för han var snabb nog att rycka åt sig händerna innan pekpinnen nådde dem.

 

Det som jag också minns tydligt är, när vi varje morron stod vid skolbänken och "lärarinna" satt vid orgeln och vi sjöng "Din klara sol går åter upp", även andra spalmer förstås.

Det är för övrigt samma orgel som Mikael Rönnberg spelar på nu om somrarna när han och Matti Norlin har sina konserter på den gamla skolan.

Det är historia det, den orgeln och mina skolminnen!

 

Dagens namn är: Roland, grattis till dig!

 

Ha en rktigt fin fredagskväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 8 augusti 2019 19:21

 

Det var en kväll i juli...  

 

 

Ja, det har regnat på ganska bra nu, det var 15 mm i regnmätaren som jag tömde i dag. Det är den största mängden som jag tömt ur den hittills i sommar.

Himlen har varit helgrå hela dagen förutom nån liten, liten lucka på eftermiddan.

Just nu är sjön helt blank och stilla, det är 16 grader varmt och aningens aning med blått på himlen.

 

Den här dagen har varit väntan och väntan och än är det ovisst. Vi hoppas medan vi väntar och kastar inga yxor i sjön, det har jag lärt mig under åren - att det går vägen och det kommer det göra nu också.

 

I dag har jag varit ensam ända tills klockan fyra i eftermiddag, men då kom Ingrid, Hilde och Hanna, och till slut kom också Nils Gunnar.

Hilde och Hanna är Ingrids och Nils Gunnars barnbarn och de avslutade besöket i museet efter fikat, de ville veta litegrann om sin bakgrund.

Det är extra roligt när barn har intresse för dem som varit före oss, som brutit marken vi går och bor på.

Det är nog så väsensskilt från deras liv och upplevelser som det kan bli och jag tycker det är jättebra om de vill veta hur det varit och hur allt började en gång.

Det räcker nästan om de får veta hur det var när jag och deras farfar växte upp, det är tillräckligt olika hur det är för dem som växer upp nu. De tycker nog att det är väldigt annorlunda, när de hör oss berätta.

Jag berättade bland annat hur min mammas brudklänning återanvändes, fler gånger om.

Först som mammas brudklänning, sedan hade jag den när jag var Lucia i skolan och jag hade den när jag konfirmerades. Och till sist hade Gunnel den när hon var Lucia i skolan, den tvättades ströks och användes igen och igen. Det kan man kalla återanvändning.

Och det måste ha varit en slitstark klänning med ett bra tyg. Eller vi var väldigt försiktiga så den klarade sig, jag kan inte minnas att det blev några skavanker på den.

Det skulle aldrig ske i dag, nu ska det vara nytt. Men det kan bli andra tider som stundar, det vet vi lite om, bara att hoppas att det inte ska bli för hårt.

Det skulle vara bra om den fanns kvar i dag i mitt museum och jag kunde berätta om den där.

Men den slängde nog mamma när hon tyckte att den gjort rätt för sig. Det var inte ett tyg lämpligt till mattrasor annars hade den nog varit invävd i någon trasmatta, för där hamnade våra klänningar så småningom.

 

Dagens namn är: Silvia och Sylvia, grattis till drottningen och till Sylvia säger jag!

 

Ha en fin fortsättning på torsdagens kväll, vi ses och hej då!

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards