oskmar

Direktlänk till inlägg 13 november 2019

November 2019 11 13 tö och duggregn

Av Elsa Mårtenzon - 13 november 2019 15:35

 

Gårdagskvällens snöfall i lampans sken, i dag har det inte snöat...

 

 

Det är ingen ordning på vädret nu för tiden!

Det har varit plusgrader sedan i går, snön som kom i går natt och i går har sjunkit ihop en hel del nu och är tung som bly och blöt. Den snön rubbar inte jag, jag har tagit bort den från bilen under dagen, samt från bron till museet och till lagårn.

I dag har det inte snöat utan varit duggregn ibland. Himlen har varit blyertsgrå och det har varit halvskumt hela dagen.

Just nu är det 0,2 plusgrader och molntäckt himmel.

Det har rasat snö från taken, så in i vedboden tar jag mig inte. Fortsätter plusgraderna så rasar det väl från ladugårdstaket också, i natt kanske, och då kommer jag inte åt veden varken där eller i vedboden.

 

I dag har jag sorterat i gamla papper sedan skrivandet av Bellviksboken.

Och där hittade jag ett papper som jag tänker citera, lyder så här:

 

"Instämde bråttmål till författningen af 1829 års Häradsting i Åsele.

Bonden Johan Jonsson i Bellvik, Dorotea socken

imot

Grannen Andersson Helgesson och dess söner Anders och Johan Anderssöner i nämnde by med yrkan om Lagaansvar å svaranderne för det de söndagkvällen den 21 december förövfat hemgång i kärandes hus och genom en eldröks uptändande sedan folket gått i säng att vila." 

 

Ja, vad det blev för domslut av det hela, det har jag ingen aning om, för den biten av det hela hittade jag inte då när jag skrev boken.

Men Johan Jonsson, som av gammel-Bellvika kallades för "Järn Jonsson, han var den man som fick sina två första hus uppbrända av "vittren", han hade nämligen byggt på vittervägen, det har jag berättat om i Bellviksboken.

Det berättade mim farmor och det trodde hon också på, hon var nämligen "vittertrogen", hela sitt liv trodde hon på vittren.

Det slog mig i dag när jag läste det här att det kanske var de här männen som han anmält för mordbrand som var de egentliga "vittrena".

 

Ja, vad vet man? Det fanns inte bara vittren och annat oknytt i början på 1800- talet, det fanns brottslingar också, som mordbrännare t ex.

 

Johan Jonsson blev Zakarias Arndts svärfar två år tidigare när dottern till Johan Jonsson, Catharina Christina gifte sig 1827 med Zakarias.

Jag är således släkt med gubben som blev utsatt för flera bränder och i ena fallet anmälde han tre på byn, som han antagligen kom på i stunden.

 

Dagens namn är: Kristian och Krister, grattis till er som bär de namnen!

 

Ha en bra fortsättning på ondagskvällen, vi ses!

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Elsa Mårtenzon - Onsdag 24 april 16:46

  Så här ser det ut just nu när klockan är fem, något glesare mellan flingorna och mycket små flingor, de syns knappt.        Ja, inte var det så att jag jublade i morse när jag tittade ut genom fönstret. Snön låg vit på taken igen och det sn...

Av Elsa Mårtenzon - Tisdag 23 april 16:23

  Halv tio igårkväll var det klar himmel och fullmåne, annat är det nu när det snöar hej vilt.      Burr va kallt det är! Det var 8 grader kallt halv tolv igårkväll och kallt i morse så klart. Det har varit kallblås´n i dag också och inte p...

Av Elsa Mårtenzon - Måndag 22 april 17:51

  Halv åtta i morse och det ser lovande ut på väderfronten.      Kalasväder i dag, solsken från en klarblå himmel, men kallblåst idag också! Under natten var det 7-8 minusgrader och riktigt frusen mark i morse. Solen har tyvärr inte orkat...

Av Elsa Mårtenzon - Söndag 21 april 16:26

  Klockan nio igårkväll lyckades jag fånga månen, det var svårt att hitta en bra bild när jag inte ville gå ut i kallblås´n. Jag hade fel förra veckan när jag skrev att den var på nedåtgående, det var tvärtom, den hade bytt läge och det tänkte ...

Av Elsa Mårtenzon - Lördag 20 april 17:43

  Kvart över sex i morse och jag anar vilken sorts väder det blir i dag, inte det sämsta.      Lite blandat på himlen idag men kallblåst som inte lockade till att hålla sig utomhus. Jag var ut på en promenad på eftermiddan men frös in tidigar...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards