oskmar

Direktlänk till inlägg 13 november 2019

November 2019 11 13 tö och duggregn

Av Elsa Mårtenzon - Onsdag 13 nov 15:35

 

Gårdagskvällens snöfall i lampans sken, i dag har det inte snöat...

 

 

Det är ingen ordning på vädret nu för tiden!

Det har varit plusgrader sedan i går, snön som kom i går natt och i går har sjunkit ihop en hel del nu och är tung som bly och blöt. Den snön rubbar inte jag, jag har tagit bort den från bilen under dagen, samt från bron till museet och till lagårn.

I dag har det inte snöat utan varit duggregn ibland. Himlen har varit blyertsgrå och det har varit halvskumt hela dagen.

Just nu är det 0,2 plusgrader och molntäckt himmel.

Det har rasat snö från taken, så in i vedboden tar jag mig inte. Fortsätter plusgraderna så rasar det väl från ladugårdstaket också, i natt kanske, och då kommer jag inte åt veden varken där eller i vedboden.

 

I dag har jag sorterat i gamla papper sedan skrivandet av Bellviksboken.

Och där hittade jag ett papper som jag tänker citera, lyder så här:

 

"Instämde bråttmål till författningen af 1829 års Häradsting i Åsele.

Bonden Johan Jonsson i Bellvik, Dorotea socken

imot

Grannen Andersson Helgesson och dess söner Anders och Johan Anderssöner i nämnde by med yrkan om Lagaansvar å svaranderne för det de söndagkvällen den 21 december förövfat hemgång i kärandes hus och genom en eldröks uptändande sedan folket gått i säng att vila." 

 

Ja, vad det blev för domslut av det hela, det har jag ingen aning om, för den biten av det hela hittade jag inte då när jag skrev boken.

Men Johan Jonsson, som av gammel-Bellvika kallades för "Järn Jonsson, han var den man som fick sina två första hus uppbrända av "vittren", han hade nämligen byggt på vittervägen, det har jag berättat om i Bellviksboken.

Det berättade mim farmor och det trodde hon också på, hon var nämligen "vittertrogen", hela sitt liv trodde hon på vittren.

Det slog mig i dag när jag läste det här att det kanske var de här männen som han anmält för mordbrand som var de egentliga "vittrena".

 

Ja, vad vet man? Det fanns inte bara vittren och annat oknytt i början på 1800- talet, det fanns brottslingar också, som mordbrännare t ex.

 

Johan Jonsson blev Zakarias Arndts svärfar två år tidigare när dottern till Johan Jonsson, Catharina Christina gifte sig 1827 med Zakarias.

Jag är således släkt med gubben som blev utsatt för flera bränder och i ena fallet anmälde han tre på byn, som han antagligen kom på i stunden.

 

Dagens namn är: Kristian och Krister, grattis till er som bär de namnen!

 

Ha en bra fortsättning på ondagskvällen, vi ses!

 

 

 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Elsa Mårtenzon - Onsdag 11 dec 18:07


  Månen! Men resten blev svart...       Det öste ner snö när jag klev upp i morse och det var bara att inse att snöspaden skulle komma till användning när det ljusnade. Det var nära nog sursnö när jag kom till skott med snön. Sedan An...

Av Elsa Mårtenzon - Tisdag 10 dec 15:56


  Frusen som jag är så tog jag bilden genom fönstret i morse. Men solen syns ju ändå och det var den som var viktigast.     Det har varit en kall och vacker dag! Jag hade som mest 21,8 grader kallt i morse, friskt. Det har hållit sig öv...

Av Elsa Mårtenzon - Måndag 9 dec 16:50


  Och snön lyser vit på taken, endast tomten är vaken. Och jag...     I morse låg det ren och vit nysnö på marken, ca 1 dm. Det började redan i gårkväll att snöa ymnigt och det snöade för fullt tidigt i morse också. Men det avtog på morro...

Av Elsa Mårtenzon - Söndag 8 dec 16:57


  Inga stjärnor på himlen ser jag ikväll, jag får nöja med en som hänger i fönstret.     I natt kunde jag blicka upp mot en stjärnklar himmel och en måne, inte fullmåne men mer än halv. Under dagen har dimmorna dykt upp och det har varit ...

Av Elsa Mårtenzon - Lördag 7 dec 17:15


  Det blir lite  mera jul varje dag nu, i sakta mak...     Månsken under natten och solsken under dagen, det går inte dåligt då! Det var nära 7 grader kallt i morse och under dagen har det varit omkring 5-6 och glitter i rimfrosten. Jus...

Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ oskmar med Blogkeen
Följ oskmar med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se