oskmar

Direktlänk till inlägg 19 november 2019

November 2019 11 19 töväder

Av Elsa Mårtenzon - Tisdag 19 nov 16:56

 

Kolla hur det ser ut på sjön nu efter tövädret, fullt med vatten...

 

 

Hej igen!

Förbaskade väder som aldrig kan vara som jag vill ha det. I dag har det regnat flera gånger och varit ett par plusgrader. Det är inte vad jag beställt.

I gårkväll föll det stora lapphandskar ibland och ibland mindre modell på flingorna.  Jag trodde det skulle fortsätta så i dag också, men det gick över i regn.

Ett litet tag under morron kom det stora blaffiga flingor men det räckte inte alls länge.

 

I morse, jättetidigt kom Anders med traktorn och tog bort snön upp till landsvägen och då trodde jag att det snöat minst ett par dm när han var ute den tiden.

Jag gick ner och tände gårdslampan och i köket, då hade jag legat och läst ett bra tag redan och gick upp igen för att fortätta läsa, eftersom det inte gick att somna igen.

Vid halv sex kom Anders och ropade i dörren:

"Hur är det med dig? "

Vadå, sa jag

Jo, då hade Michael ringt till Anders och sagt han skulle fara hit och kolla om jag var sjuk innan han åkte till Stockholm. Han skulle nämligen köra dit tidigt på morron och det visste Michael, men inte jag. Därför extra tidigt snöplogande.

Michael trodde jag blivit sjuk, men som tur var var det inte så och jag är ju glad att de bryr sig så klart.

Men Michael åker redan halv sex på jobbet och då brukar det inte lysa hos mig, därav hans oro.

Jag tror nog att Anders tyckte det skönt att jag var på bena, han kunde ju köra till Stockholm som planerat, han hade inte heller bästa föret att köra i.

 

Just nu är det 2,3 plusgrader och fortfarande klabbsnö som det droppar ur från taken. Jag håller tummarna så att snön fryser fast på ladugårdstaket ikväll och i natt, det hänger en lång "jalusi" utöver dörren och väggen där.

Det klafsar ner stora sjok snö från hustaket då och då, för det är nytt och blank och åker lätt av, men inte på ladugården.

 

Nu tänker jag berätta, utifrån en kopia av ett gammal papper jag har kvar sedan min "forskartid".

Du ska få höra hur man värderade en städerska 1905 i november. Då skickades nämligen en räkning till Kramfors Aktiebolag som lyder så här:

 

"En skjuss för Lärarinnan, ( sedan går det inte alls tyda vad det står för namn, det var inte värsta pennfäktaren eller rättstavaren) från Hoting 4, 25 kr.

 

För skurning av skolan, (oläsligt igen)                               75 öre

Summa kronor                                                                 5,00 kr

 

Bellvik den 29 desember 1905"

 

Inte min stavning. Det var inte stora pengar man tjänade, framför allt inte på att städa skolan. Det är den skola jag så småningom gick i som barn.

Ett stort trägolv i skolsalen, som hon säkert fick gå på knä och borsta rent med borste och såpa och ett likadant trägolv i korridoren, rätt så stort även det. Plus mycket annat som skulle skuras rent. Ett riktigt slitjobb för 75 öre!

Hästkjutsen var ju betydligt bättre värderad i jämförelse. Jag tror knappast att den tog lika lång tid att göra och mycket lättsammare. Där var det ju hästen som gjorde jobbet!

Till saken hör, som även hade betydelse i det här fallet var ju så klart, att det var en kvinna som gjorde städjobbet, lågt värderade på den tiden.

I många fall är kvinnors löner lägre än männens, fortfarande. Det går långsamt, men det har gått framåt ändå, om man jämför med allt annat. Men kvinnorna har med tiden lärt sig att ställa krav, det gjorde de nog inte 1905.

 

Jag undrar hur mycket i varor man fick för 75 öre 1905?

Jag kollar i Bellviksboken i en beställning morfar gjorde när han hade affären och ser att han beställt 40,7 meter klänningstyg som han betalat 43 kronor och 96 öre, det var i november 1925.

Kanske fick städerskan råd att köpa sig ett klänningstyg?

 

Dagens namn är: Elisabet och Lisbet, grattis till er som har de namnen!

 

Ha en bra tisdagkväll, vi ses!

 

 

 

 

 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Elsa Mårtenzon - Onsdag 11 dec 18:07


  Månen! Men resten blev svart...       Det öste ner snö när jag klev upp i morse och det var bara att inse att snöspaden skulle komma till användning när det ljusnade. Det var nära nog sursnö när jag kom till skott med snön. Sedan An...

Av Elsa Mårtenzon - Tisdag 10 dec 15:56


  Frusen som jag är så tog jag bilden genom fönstret i morse. Men solen syns ju ändå och det var den som var viktigast.     Det har varit en kall och vacker dag! Jag hade som mest 21,8 grader kallt i morse, friskt. Det har hållit sig öv...

Av Elsa Mårtenzon - Måndag 9 dec 16:50


  Och snön lyser vit på taken, endast tomten är vaken. Och jag...     I morse låg det ren och vit nysnö på marken, ca 1 dm. Det började redan i gårkväll att snöa ymnigt och det snöade för fullt tidigt i morse också. Men det avtog på morro...

Av Elsa Mårtenzon - Söndag 8 dec 16:57


  Inga stjärnor på himlen ser jag ikväll, jag får nöja med en som hänger i fönstret.     I natt kunde jag blicka upp mot en stjärnklar himmel och en måne, inte fullmåne men mer än halv. Under dagen har dimmorna dykt upp och det har varit ...

Av Elsa Mårtenzon - Lördag 7 dec 17:15


  Det blir lite  mera jul varje dag nu, i sakta mak...     Månsken under natten och solsken under dagen, det går inte dåligt då! Det var nära 7 grader kallt i morse och under dagen har det varit omkring 5-6 och glitter i rimfrosten. Jus...

Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ oskmar med Blogkeen
Följ oskmar med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se