oskmar

Direktlänk till inlägg 15 maj 2022

Maj 2022 05 15 vinande blåst i dag

Av Elsa Mårtenzon - 15 maj 2022 16:57

 

Sjön blev isfri idag den 15 maj!

  

I dag har det blåst småspik igen och blåst kallt. Men isen på sjön har blåst bort i alla fall som tur är, så nu kommer jag tydligt att se från vilket håll vinden kommer. Det mesta som varit på himlen i dag är moln, jag tror knappt solen fått visa sig.

Just nu är det 8,5 grader varmt och vinden kommer med ilande fart från norr och det känns. Det finns några klarblåa fält på himlen, men för tillfället ser jag ingen sol.

Mycket av isen från sjön har blåst upp på holmarna, på Käringholen ligger en rejäl driva av is och längs hela långön och så långt jag ser från köksfönstret.

 

Jag undrar när jag ska kunna börja göra nån nytta ute och inne i vår. I vanliga fall har jag hunnit putsa köksfönstren och bytt gardiner vid det här laget och krattat en del. Men som det har blåst kallt och blåser fortfarande har jag inte ens börjat, jag ligger ordentligt efter nu.

Kratta går ju inte alls i den här blåsten, det jag kratter blåser ju tillbaka eller runt runt och det skulle behövas göras om, och det planerar jag inte in.

 

Nej, jag får nog inte göra något rabarberris den här veckan, den har inte kommit långt nog i kallblås´n.

  

 Idag har jag inte sett en enda levande varelse, bara skator som kommit och kollat om jag slängt ut något ätbart för dem. De mindre fåglarna har hållit sig osynliga idag, de klarar väl inte den kraftiga blåsten de heller, precis som jag.

 

Ja, nu har jag väl klagat i onödan igen, efter som jag läser följande i boken Tre tusen otroliga fakta:

 

"Under ett hageloväder i Ramnäs i Västmanland den 4 juli 1953 föll stora hagel över området. Det största hagelkornet var åtta cm i diameter och  vägde 200 gram.

Det största hagel som vi känner till föll över Shanxi i Kina sommaren 1902. Det vägde drygt 4 kilo.

Slut citat.

 

Om man fick en fyrakilos iskula i skallen gjorde säkert riktigt ont.

Det gjorde det nog av det som vägde 200 gram i Västmanland också.

Jag minns en hagelskur från när jag var barn och som jag minns så var de stora som spelkulor. Jag var ute här på gården och lekte men var snabb att springa in i tryggheten för det sved ganska bra på mina bara små armar.

 

Nu har Turkiets Erdogan börja knorra om Sveriges och Finlands ev NATO- medlemskap. Ja, det är ju också en som ingen vet var de har, likadant med Ungerns Orban, än har han inte sagt något, vad jag vet men jag skulle inte bli förvånad, han är ju lierad med Putin på ett eller annat vis.

 

Nu nyss har S kommit ut från dagens möte och har tydligen enats om hur de ska göra i NATO_frågan och de har enligt det jag hör på radion bestämt sig för att säga ja.

Och det beslutet är Putin den skyldige till helt och hållet, det blir tvärtom vad Putin tyckte och ville styra Sverige och Finland till, så går det om inte haspeln ligger på. Han trodde att det var han som bestämde.

Det bästa av allt hade varit om han och ryssarna hade hållit sig inom sina gränser och låtit bli att starta kriget i Ukraina!

 

Dagens namn är: Sonja och Sofia, grattis till er!

 

Ha en fortsatt bra söndagkväll, vi ses!

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Elsa Mårtenzon - Fredag 19 april 16:03

  Så här ser det ut just nu, men det blåser svinkallt kände jag nu när jag var ut och tog lite bilder.      I dag har det varit solsken från dess uppstigning och kommer pågå tills den gömmer sig bakom bergen! Det var minusgrader från igårkv...

Av Elsa Mårtenzon - Torsdag 18 april 16:24

  I morse hade jag både renar och rådjur här, men renarna jagade jag bort...    Morgonen började med grå himmel men desto soligare blev det sedan under dagen, perfekt! Just nu är det 3,5 plusgrader och klarblå himmel, grant värre. Så kan de...

Av Elsa Mårtenzon - Onsdag 17 april 16:36

  Onsdagmorron klockan sex.   solen på väg. Det har inte varit så mycket sol idag och blåste kallt på morron. Under dagen har det varit omkring 4-5 plusgrader och det är ju tur om snösmältningen sker långsamt på grund all snö och för risken...

Av Elsa Mårtenzon - Tisdag 16 april 19:16

  Kvart över sex i morse och väldigt grumligt på himlen.    Det har varit solsken idag och det är alltid välkommet. Lite kallblåst har det också varit och frusen som jag är så har jag helst varit inomhus. Just nu är det 2,3 plusgrader, lite...

Av Elsa Mårtenzon - Måndag 15 april 16:22

  Upplyftande?    Ja, men det är borta nu - tills nästa gång.         Vitt på taken i morse och vitt på backen. Men Gumman Tö har skött jobbet bra, allt är borttinat nu. Det har ju varit både plusgrader och regn och snön som kommit är borta...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Maj 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards