oskmar

Senaste inläggen

Av Elsa Mårtenzon - Lördag 19 okt 18:47

 

Gryningen var vacker 2015 också i oktober. Nu har jag fått ta en gammal bild för att få in någon över huvud taget.

 

 

 

Ja, inte fullt lika grått som i går, eftersom det har blåst friskt i dag och dimmorna har blåst bort.

På eftermiddan började det att ljusna på himlen och det syntes en och annan liten blå fläck. Enligt YR ska det bli sol här i morron och det tackar man inte nej till.

Det har varit plusgrader både under natten och även under dagen, men så känns det inte om man går ut, på grund av blåsvädret.

Just är det 1,4 plusgrader och det friskar i rejält från norr, tur man får vara inomhus.

 

I dag har jag haft besök i två omgångar och dagen bara försvann med rekordfart.

Först kom Jan Peter och Ann Cathrine och det var en överraskning för jag hade alldeles nyss pratat med henne i telefon och han knappt vända mig om tyckte jag så stod de i hallen.

De hade varit på Näsudden och kollat på Michaels bygge, en Carport, och höll på att frysa ihjäl när de kom för där blåste det friska nordliga vindar. De var glada över att vedspisen min var i full gång.

 

Sedan de åkt kom Gunnel och Björn, de hade varit till Maria i Hoting och fikat där så de ville inget ha. Gunnel skulle försöka hjälpa mig med datorn och bilderna som helt plötsligt börjat krångla.

Men det gick inte bättre för henne än för mig och det är fortfarande samma läge. Och nu vet jag inte vad jag ska göra åt det- det går använda gamla bilder men inte sätta in nya.

 

Ja, det gick inte vägen för Boris Johnson i dag heller och det var nog inte många som hade trott det heller. Han fick bita i det sura äpplet än en gång.

 

Nu ska jag se på nyheterna och slutar här...

 

Dagens namn är: Tore och Tor, grattis till er som bär de namnen!

 

Ha en fortsatt bra lördagkväll, vi se och hej då!

 

ANNONS
Av Elsa Mårtenzon - Fredag 18 okt 17:29

 

Nu ligger all färgprakten på marken och är bruna, blöta och endast tråkiga.

Den eviga kretsgången, samma procedur varje år och det får vi vara glada över, men det går för fort...

 

 

 

Hej igen!

Och stup i ett är det kväll och fredagkväll, slut på arbetsveckan, Ja, skönt för dem som varit på sitt jobb hela veckan att få en ledig helg.

Men hur skulle det fungera om det inte fanns de som har rullande scheman, inom vård och omsorg, och måste jobba helger också?

Och tyvärr verkar det vara dem som är minst uppskattade i samhället, de finns på skalan för de lägsta lönerna och inte alltid de trivsammaste arbetsplatserna. Samt verkar det som att deras "chefer" har lägst förtroende för sina anställda också, ska det sparas så är det där det sker och de väntas öka på stegen i jobbet.

Det sporrar verkligen inte till att fler söker sig till dessa yrken, men då lägger man ner avdelningar och gör kontor av äldres rum, deras chans att komma in på boendet när de inte orkar sköta sig själva längre minskar. Är det humana handlanden? 

 

Till dagens väder då. Hela dagen har varit mjölkvit, jag har inte sett varken sjön eller holmarna denna dag.

Omkring husen och skogen har det varit ett vitt töcken hela dagen och det "himmelska taket" har hängt ända ner på trädkronorna.

Nu är den snö som kommit helt borta, bara någon enstaka liten fläck på vissa ställen.

Det har varit plusgrader både natt som dag nu i några dygn och det märks.

Just nu är det 2,2 plusgrader och fortfarande lika disigt och vitt runt omkring mig, jag känner mig som på en öde ö.

Men ingen fara, jag klarar mig! Jag sitter inte och gråter över dålig utsikt och känner mig övergiven, det finns det som är värre.

 

I dag har jag gjort klart för det kommande vägmötet och måste nu i helgen ta kontakt med resten och få ett datum bestämt.

Jag tror det får bli Mikael Lindman jag tar kontakt, han är alltid så glad och positiv. Han är närmaste grannen men jag har nog inte träffat honom sedan i november förra hösten.

När vi hade avslutat möte och de var på väg hem då, sa han så här:

"Det här är ju så trevligt så vi skulle kunna ha möten oftare".

Hoppsan, det är man inte van att höra, när det gäller så´na uppdrag!

Japp, det får bli Mikael jag ringer i helgen!

 

Dagens namn är: Lukas, grattis till er som heter så!

 

Ha nu en riktigt lugn och trevlig fredagskväll, vi ses!

 

 

ANNONS
Av Elsa Mårtenzon - Torsdag 17 okt 17:56

 

Nää, min mobilkamera förmår inte visa den vackra rimfrosten som jag fotade av häromdagen, den glittrade såå grant i solskenet. Men det syns det inget av på bilden, tyvärr.

 

 

I morse var marken vit men det var nollgradigt hela natten, det var således blötsnö.

Det hade kommit 2,5 - 3 cm som var dyblöt, den har krymt under dagen. 

Det slutade snöa klockan elva och sedan har det varit uppehåll, men fortsatt lågt i tak och helgrå himmel. Det har varit 0-1 grad under dagen, plus alltså.

Just nu har mörkret lägrat sig över Näset och det är väldigt disigt runt omkring mig, sjön är spegelblank. Termometern visar 0,0 grader...

Nu, en timme senare 0,5 plusgrader och ännu mörkare...

 

För en stund sedan meddelades det från EU och Bryssel att nu finns en klar uppgörelse på ett Brexit- avtal.

Men som jag hört hittills är det ingen som tror på det, det är nog bara att kavla upp ärmarna igen och börja på ruta ett, en gång till.

Det ska godkännas av de 27 medlemsländerna i morron- om det godkänns ja!

Det ska godkännas i underhuset i England på lördag och där har redan Irland sagt att de godkänner det inte och inte Laiber heller. Följetongen torde fortsätta.

Ja, det verkar inte särskilt gynnsamt för Johnson...

Han sa för ett tag sedan, att hellre låg han död i ett dike än att han ber om förlängd tid. Jaja, vi får se om det blir döden i diket, eller böna och be om ytterligare tid?

 

Igår gjorde Trump bort sig igen, för 50- elfte gången, nej det måste vara många fler gånger än så, räkningen har nog tappats för länge sedan.

Han sa då om talmannen Nancy Pelosy, att hon var en tredje klassens politiker och då hör till saken att hon är en långt kunnigare och erfarnare politiker än någonsin Trump kommer att bli.

Hon sa om honom efter hans uttalande, att  nu hade Trump fått en neurotisk härdsmälta.

Så uttalar sig nämligen inte en president!

Jag tror att hon har helt rätt. Det blir fler och fler av de tunga republikanerna som avviker från hans sida och i USA tror många att han nu är illa ute, det kommer fram mer och mer om hans "egna vägar" i Vita Huset.

 

Men, han kan väl som JÅ, ta en promenad på 6-7 steg "ifrån" och ta på sig offerkoftan en stund.  

 

Och varför bryr jag mig om Brexit och politiken i USA, tänker du kanske?

Och då måste jag säga, att jag tycker det är sååå spännande och inte bara där utan på många fler ställen i världen.

Det är ju synd att man så småningom måste dö ifrån allt som är spännande...

 

Dagens namn är: Antonia och Toini, grattis till er som bär de namnen!

 

Ha en fin avslutning på torsdagens kväll, vi ses och hej då!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - Onsdag 16 okt 16:39

 

Det snöar, men inget fastnar på backen, än så länge, tack och lov...

Det kommer nog vad det lider, det är jag säker på.

(Bilden inte tagen i dag)

 

 

Nää, idag kan jag inte skryta på vädret för det har varit gråtrist från morron till kväll.

I morse var det ett par minusgrader och disigt. Under dagen har det gått snöskurar, så gott som hela dagen, men inte tror jag att något av det ligger kvar, det är bara som lite överpudrat än så länge. Grönskan lyser ledigt i genom fortfarande, det är bra, men får gärna vara lite kyla nu, 7-8 grader till exempel.

Varför hör inte vädergudarna efter mig och gör som jag vill???

Just nu är det 0,5 minusgrader och en svag krusning på sjön. Under dagen har sjön varit helblank.

Himlen är fortsatt helgrå och snöskurarna pågår för fullt bland bergen, men inte här.

Nu en bra stund senare är det kolsvart mörker, samma gradantal nu.

 

Nu har takläggaren vandrat vidare till nästa uppdrag, de sinar tydligen inte när man är hantverkare, han är ju dessutom mångsidig och kan lite av varje.

Men inte är det lättaste jobbet, har jag tänkt i dag. Bara att sätta upp ställningarna och plocka ner, lasta för nästa uppdrag och sedan samma visa igen, om och om igen.

Sedan är det ett släpande och klättrande upp och ner hela tiden, att dra upp de långa och tunga plåtarna ensam på taken måste ju vara tungt.

Det så jag till honom i dag när han var inne och fikade.

Nej, det tyckte han inte, det är omväxlande, sa han. Nya platser flera gånger i månaden.

Men samma procedur på varje ställe nästan, sa jag. Nja, det tänker man inte på, svarade han.

Nä, det är klart, han är ung och stark och jag ska ju inte jämföra med hur jag känner nu i den tid i livet som jag är och med den hälsa jag har nu.

Det är härligt att höra att han inte klagar, utan tvärtom tycker att det är ett bra jobb han har. Så ska det låta, det finns nog många kverulanter som det gör ändå.

 

Att det finns ett "stort" skuggsamhälle i Sverige numera, det har vi hört länge nu.

Nu har en kvinnlig journalist forskat om fenomenet, intervjuat en mängd offer och gjort en sammanställning i form av en bok, som i dagarna kommit ut.

Det är bland annat flyktingar som inte fått azyl och som gått under jorden i samhället i Sverige.

Samt människor som blivit hitlurade från länder med svåra förhållanden, som blivit lovade jobb (svarta jobb) med bra löner, boende och allt vad som hör till.

 

Så här långt kan jag konstatera att alla gjort fel, men allra störst fel har de genomusla och genomgiriga arbetsgivarna gjort, som har mage att för egen ekonomisk vinnings skull utnyttja dessa människor under de mest genomruttna förhållanden.

De har inte haft boende, levt som råttor ungefär, i källare, på byggarbetsplatser, i skogen och där de kunnat hitta en undanskymd vrå från övriga samhället. 

Av den lön som de skulle haft och blivit lovad har de fått lämna tillbaka det mesta till "arbetsgivaren", eventuellt har de fått behålla ett par tusen kronor per månad.

Vanligast är det här inom restaurang/ byggbranchen, bland annat.

Vilka svin till arbetsgivare det finns! Helt utan samvete, det är horrribelt!

Hoppas att de nu blir tagna på bar gärning och får stå sitt kast.

Det är ju också långt ifrån schysst mot seriösa arbetsgivare, en mycket osund konkurrens, som lagligen bör beivras vid det snaraste. Fy, fy och fy!

 

Dagens namn är: Finn, grattis till dig!

 

Ha det bra resten av onsdagskvällen, vi ses och hej då!

Av Elsa Mårtenzon - Tisdag 15 okt 17:20

 

Så här såg det ut igår, strålande solsken hela dagen. 

Ja, inte den gröna pricken då, den har jag ingen aning om varfrån den kommer.

I dag har det varit tvärs- ifrån- väder, grå gråare gråast...

 

 

Inte lika vackert väder som igår, men ganska bra ändå.

Det var 2-3 minusgrader på morron och dimma. Under dagen har det gått snöskurar lite då och då, men inget ligger kvar på marken av det som fallit.

Under dagen har det varit 1-2 plusgrader och grå himmel, jag skymtade solen som hastigast på förmiddan, men det kom av sig.

Sjön har varit rätt så lugn i dag också.

Just nu är det 0,8 minusgrader och spegelblankt på sjön.

Det går skurar runt omkring här och är ganska grå/vitt bland bergen. Himlen är helgrå...

 

I dag har taket blivit klart, det är bara skorsstenhuven som ska bytas ut som han kommer för att sätta dit i morron.

Han har även hunnit montera en kamin i stugegrannens stuga nere vid sjön i dag och vi hann sitta och prata ett bra tag när vi fikade.

Nästa vecka ska han jobba med någonting åt Anders och blir kvar några dagar där också.

 

Oron beroende på Erdogans invasion fortsätter och nu är även Ryssland inblandad på något sätt, men jag har inte haft tid att hänga med idag och vet inte vad som hänt.

Det ska jag ta reda på ikväll.

Assad med sin arme´ är också inblandad nu och ingen verkar veta hur det hela ska sluta. Hoppas att det inte slutar med ett storkrig.

I USA är det många upprörda känslor över Trumps handlande i frågan och det med rätta, han borde inte få gå lös längre.

 

I Dorotea var det mera snö i dag än vad vi har här.

Här är det i stort sett ingen alls, bara frost egentligen sedan igår, nära skogskanten.

 

Jag hade tänkt berätta lite från förr ikväll, men jag blir lat för det blir så mycket, det kanske kommer sen.

 

Dagens namn är: Hedvig och Hillevi, grattis till som heter så!

 

Ha en bra fortsättning på tisdagens kväll, vi ses!

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - Måndag 14 okt 16:41

 

"Karlsson på taket."

Nej för sjutton det är Henriksson på taket, bördig från Tåsjö!

Första sidan som blev klar förr veckan...

 

 

En strålande vacker dag igen!

Fantastiskt när det är så här vackert på sena hösten, två dagar i rad nu.

Igårkväll var det fullmåne och stjärnklart på himlen och då njuter jag och vill egentligen inte gå och lägga mig. Men vid tolvtiden måste man ju om man ska orka göra någon nytta dagen efter. Men då släcker jag alla lampor och går och tittar i alla fönster hur det ser ut därovan. Och igårkväll var det fullt godkänt!

I morse när klockan var 6.00 var det så tät dimma att det var ungefär som att titta in i säck med mjöl.

Men så fort som solen kom fram hade inte dimman någon chans alls, den försvann blixtsnabbt.

Dagen har varit jättevacker och min "stooora spegel" framför gården har bjudit på sin bästa sida. Allt har varit dubbelt upp hur tydligt som helst.

Det var 5 minusgrader som mest i morse och mycket av frosten är kvar ännu, där det varit skugga.

Ingen snö på marken än så länge och det är bra.

Just nu är det 2,5 minusgrader och sjön är fortfarande lika grann. Inte ett moln på himlen, solen skiner och holmarnas trädstammar är i guldfärg- solens verk.

1,5 timme senare och det är 3,6 grader kallt och nästan mörkt...

 

I dag hade jag sällskap vid elvakaffet av Nils Gunnar och takläggaren.

Trots en stor åldersskillnad hade de gemensamma intressen och pratade och pratade. 

De pratade byggen och har- och älgjakt och hundar.

Jag insåg att jag hade inget att komma med och ägnade mig åt det korsord jag hade bredvid mig på bordet.

 

Nu har jag varit ut och kollat sedan han gjort kväll och gör nu bedömningen att i morron blir det klart.

Men han berättade förra veckan att han har mera jobb i Bellvik framöver.

 

Nu har det hettat till ytterligare i USA för Trump och han gör allt han kan för att stänga alla vägar för vidare utredningar angående riksrätt mot honom.

Joo, det är just en skön juvel, men det insåg då jag redan i den förra valrörelsen, då han blev vald till president.

Men, det insåg inte miljoner amerikaner!  

 

Dagens namn är: Stellan, grattis till dig däruppe i, ja vad heter det nu? I Luleå-trakten i alla fall!

 

Ha en fin måndagkväll, vi ses och hej då!

 

 

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - Söndag 13 okt 16:29

 

Så här såg det ut halv sju i morse, från mitt köksfönster...

 

 

Vilken skillnad på vädret i dag om jag jämför med gårdagen!

I morse var det 2,5 grader kallt och lite snö på backen och taken.

Sjön var som en spegel och så har den varit för det mesta under dagen. Det var lite moln till att börja med, men för det mesta i dag har det varit molnfritt.

Den lilla snö som kommit under kvällen och natten är borta, utom i skugglandet intill skogskanten.

Just nu är det 0,8 plusgrader och i det närmaste en stilla sjö. Pyttelite moln därovan och det får gärna fortsätta så.

 

I dag har det varit jag, radions P1 och morron-TV, ett sällskap som inte säger emot mig om jag skulle prata med dem.

Men ibland kan jag höra någonting som gör mig upprörd och då svarar jag både radion och TV:n högt och tydligt.

Då saknar jag att jag inte har någon att diskutera med, det jag hörde.

På TV:4 i morse hade de ett inslag om ensamhet och om hur skadligt det är att vara ensam.

Ja, inte vet jag vad jag är för typ av människa, för det är ytterst sällan jag tänker på att jag är ensam!?

Det är klart jag har ju hunnit vänja mig också de här sista åren, men jag säger som Göte: "Jag poar på och ti´n bara går".

För det mesta går den för fort, utom om det blir någon natt när det inte går att sova, som i natt- då går tiden sakta. Men det beror inte på att jag är ensam.

 

Just nu säger de på radion att 160 tusen människor nu är på flykt undan Erdogans krig.

Det sägs också att flera, flera hundra IS- familjer har stormat ut från fånglägren och är på fri fot. De svarta IS-flaggorna vajar igen på vägarna. Huvva, huvva!

 

Ja, det bådar ju gott för den närmaste tiden i Europa dit de väl försöker ta sig.

Samt de civila som flyr kriget, för att rädda sitt skinn.

 

Jag läser också att, tre älgar har tjuvskjutits, en oxe, en ko och en kalv.

 

Ja, lugn, lugn, det här hände i oktober 1916, så det är för länge, länge sedan preskriberat och det hände på Hällvattnets skog, det var inte på Bellviksskogen.

Och kanske 1916 var det helt nödvändigt för att skaffa sig mat.

Det är nog inte det främsta skälet i dag kanske.

 

Och det var det utan tvekan, för den 23 december 1916 var det en dyrtidskonferens i Hoting, där de enades om en skrivelse att sända till Sveriges konung.

 

"Stor livsmedelsbrist råder, skyndsam hjälp är av nöden.

Medborgare i Tåsjö kommun, samlade till möte".


De här uppgifterna hämtar jag ur Rune Galins "Samlade tidningsnotiser från Tåsjö socken, 1913 - 1928."

 

Så jag hoppas att den som skjutit älgarna fick äta upp dem utan polisanmälan, de behövde säkert mat!

 

Dagens namn är: Berit och Birgit, grattis till er som bär dessa namn!

 

Ha en skön och vilsam söndagkväll, vi ses och hej då!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - Lördag 12 okt 16:41

 

Nu ligger snart alla vackra löven på marken, men på bild har jag dem kvar...

 

 

I morse var marken och taken vitpudrade.

Ja, inte heltäckande och det försvann ganska snart.

Det har gått snöskurar hela dagen, ibland i form av stora lapphandskar och ibland snöbandat regn. Ingenting ligger kvar nu ikväll.

Det har varit 2-3 plusgrader och grå himmel med lågt i tak.

Just nu är det 1,3 plusgrader, fortfarande grått därovan och pågående snöblandat regn.

Ibland ren snö utan inblandning av regn.

Sjön ligger helt stilla och så har den sett ut hela dagen från tidig morron, åtminstone från klockan sex i morse.

Jag skulle inte ha något emot att det blev 7-8 grader kallt nu och att det var så fortsättningsvis, nu är det så blött, smutsigt och tråkigt, åtminstone som det varit idag.

 

Jag har haft en riktig jobbardag, jag började dagen med att göra "glöhyppen" och sedan har de bara bytt av varandra göromålen.

Jag har fått lov att putsa om köksfönstren i dag på grund av takomläggningen.

Det blåste och regnade mot det stora fönstret i köket när han uppe på taket sågade i virket och kapade till plåtarna och det behagade fastna på fönsterglaset och de såg för bedrövliga ut.

Men det var mycket behagligare att vara ute och putsa dem i dag än förra gången när det blåste småspik och jag fick "nagelbit´n", trots att det gick snöskurar när jag stod på stegen i dag.

Sedan fyllde jag skurhinken och gjorde en ny städning av brokvisten, men nu får det banne mig duga för den här hösten, därute.

 

I dag har vi fått veta att Sara Danius har lämnat livet. En mycket modig kvinna som tog tag i "skumrasket" i Svenska Akademien förra hösten och därmed fick lämna sitt uppdrag som den ständige sekreteraren i akademien.

Hon blev för sitt rättrådiga handlande utträngd av de fega gubbarna i akademien - men de sitter kvar.

Men som tur är, sitter den så kallade kulturprofilen bakom lås och bom och hans ständige "försvarare" får inte vara med och välja litteraturpristagare nu, inte det här året i alla fall fick han det.

Jag hoppas att de nu har dåligt samvete att dras med åtminstone.

En mycket modig och stark kvinna som för alltid kommer att minnas för sitt mod och sin intellegens. Hon hade många strängar på sin lyra...

 

Nu flyr IS-fångarna ur fängelserna på grund av Erdogans och Trumps handlande och vi vet inte var de kommer att dyka upp nu för att hämnas.

Jag hoppas att ni såg Skavlan i gårkväll, mycket intressant om Trump där, som amerikaner har valt att styra det största landet i världen. Hur tänkte de?

 

Dagens namn är: Valfrid och Manfred, grattis till er som bär de namnen!

 

Och grattis till Manfred Krûger i Tyskland, sommargäst i Nybäcken under många år.

Mannen som kan tala med fiskar!!!

 

Ha en trevlig lördagskväll, vi ses och hej då!

 

 

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ oskmar med Blogkeen
Följ oskmar med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se