oskmar

Alla inlägg under juli 2021

Av Elsa Mårtenzon - 23 juli 2021 17:45

 

Här är mitt främmande och dagens museibesökare, med Bellvikssjön som bakgrund. Den ser lite orolig ut i dag också men det varit varmare.

Tack Björn, Joakim, Amalia, Lina och underhållaren Stellan för att ni hälsade på idag!

 

Nu har vädret vänt till det bättre, det har varit omkring 20 grader från mitten av fredagen.

Det har lugnat ner sig på sjön också, i morse gick det vita vågor på den. Det blåser nu också men absolut inte lika mycket. På himlen tronar det ganska mycket moln men solen tillåts skina stundvis.

Just nu är det 18,5 grader varmt i skuggan, som tacksamt tas emot.

  Solen skiner nu och det är så grant!


I dag har Jan Peter bytt knivarna till nya på min gräsklippare, så nu har jag betydligt vassare klippare, jättebra! Tack för hjälpen!

De befinner sig på Näsudden i helgen, de "vädrar" bättre väder och det har ju redan påbörjats.

 

I dag har jag haft främmande och museibesökare.

Jag fick ett meddelande från Lina igårkväll där hon undrade om de kunde komma och hälsa på idag. Naturligtvis, och de kom vid halvtolv i dag.

De skulle ha med sig fika bara kaffet fick jag bjuda på.

De hade med sig smörgåstårta och wienerbröd.

Det var svåger Björn, Björns och Gunnels dotter Lina, hennes man Joakim och deras barn Amalia och Stellan.

Stellan var en genomrolig liten kille, han pratade oupphörligt och hade inte tid att vänta på svar. Jag skrattade så tårarna rann ibland, inte det minsta blyg var han.

Amalia var lite tyst och blyg till att börja med och sa inte så mycket, lillebror skötte samtalen.


Anders och Jan Peter kom också hit och han pratade traktorer med Anders så han hann knappt svara honom. Björn hade talat om för honom att det var Anders som ägde traktorerna som stod här   och då vände han sig till honom i traktorfrågor.

Stellan tyckte nog också att det var roligt, för till Lina sa han: "Vilken tur mamma att vi ska stanna här för evigt!"

Han var som ett kvicksilver, i museet ville han plocka i alla grejerna, så till slut tyckte nog hans pappa att det blev jobbigt så han tog med honom och de gick ut. Det var ju betydligt mer att röra sig på ute, det är trångt inne i museet och många saker. Ska man inte få röra dem när man är tre år, då kan man lika gärna vara ute i det fria och gå och kolla på lite traktorer.

Vi var upp på Näsudden också en sväng och där stod ju Jan Peters gräsklippare och den klev han upp på direkt och låtsade köra.

Det är skillnad på pojkar och flickor, alla småpojkar som varit hit under åren, de har haft ett extra stort intresse för de maskiner som stått här.

Amalia brydde sig inte alls om traktorerna i dag och det har aldrig Freja brytt sig om heller.

Men däremot har alltid Tim varit intresserad, traktorerna som stått här dem har han alltid klättrat upp i och låtsats köra. Pojkar har det i blodet, så är det bara.

 

Det var jätteroligt att de var hit och hälsade på i dag och jag är säker på att Gunnel var med också i dag. Jag hade den känslan hela tiden de var här.

 

Dagens namn är: Emma och Emmy, grattis till er med de namnen!

 

Ha en fin lördagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 22 juli 2021 17:50

 

Så här rent och fint blev det utan slyet efter sjöstranden! Nu fick jag mycket bättre utsikt, vilket jag uppskatttar av hela mitt hjärta.

Förr slog de med lie där och slyet hade inte en chans...

 

  Applåder till Michael!

 

 

Inte så mycket bättre väder idag, blåsväder från norr och mestadels mulet.

Nån liten solgnutta ibland, men kortvariga. Kanske har det blåst något mindre än igår, men inte stor skillnad.

Men är det inte så, att under fruntimmersveckan är det nästan jämt dåligt väder, men det har inte regnat. Det skulle nog behövas, det blåser så mycket så det blir torrt i markerna.

Just nu är det 13,9 grader varmt, blåsten håller i sig och kommer från norr. Det finns lite, lite blå fält på himlen, kanske blir solen synlig under kvällen.

 

Oj vad det blåser nu när klockan är 19.30, det ruskar om rejält i tallkronorna!

 

 

I dag är det 10 år sedan rashataren/terroristen Breivik sköt och dödade 77 människor i Norge, bland dem barn och ungdomar de flesta, samt skadade en del. 

Detta var ett så vidrigt brott att det finns inte ord nog att beskriva det.

Det var också vidrigt att se hans attityd när han stod inför rätten. Först och främst hans Hitlerhälsning, sedan hans hånfulla leende som han visade där han stod, visade upp det inför alla församlade.

På alla bilder de visade med honom hade han sitt hånfulla leende på läpparna, det var så tydligt att han tyckte att han gjort något storartat och ville visa sitt hat inför de som kunde se honom.

Visst är det otroligt att det finns såna människor?

Hur orkar man hata sina medmänniskor på detta vis och vara stolt över det?

Och vi har övernog av det i dagens samhälle, de öser ut sitt förakt över dem som de hatar, på nätet.

Jag läste igår inlägg på FB som var riktigt våldsamt otäcka.

Stefan Löfven hade nämligen tagit sig friheten och åkt till Norge för att hylla de som blivit utsatta för Breiviks hat och lägga ner en krans och hålla ett tal.

Sååå mycket hätska kommentarer fyllda med ondska och hat som han fick för detta, det var otäckt! 

Det är inte svårt att räkna ut från vilket håll det kommer, vi har ju i Sveriges riksdag de som gärna uttrycker sitt hat på ena eller andra sättet och eldar upp sina anhängare och anser sig vara i sin fulla rätt att göra det.

Det är vidrigt tycker jag att kvinnor inte är stort bättre, det såg jag tydligt på på hatinläggen igår.

 

Michael har varit här i dag också och mejat ner slyet, idag efter vägen mot Knackaitorpet och kanske på fler ställen. Och bra blir det!

När jag tänker på hur Göte gick med röjsågen och slet ont uppefter vägen här och nere vid sjön där Michael mejade ner igår, hur lättsamt det såg ut maskinellt. Det skulle Göte fått se!

Jag minns en sommar som Anders var här med skördaren och avverkade stora tallar, lättsamt.

Hjalmar, pappas bror kom hit och stod och titta på länge och väl och tyckte det var helt fantastiskt. 

Han som gått med yxa och svans i timmerskogen i sin ungdom och fått slita som en hund för att göra sig en dagpenning, på rakt ackord, i vilket väder som helst, kallt och djup snö var värst.

Ja, många ur den äldre generationen som idag gått hädan skulle ha mycket att förundras över i dagens läge.

 

Dagens namn är: Magdalena och Madeleine, grattis till er som bär de namnen!

 

Ha det så gott resten av torsdagkvällen, vi ses! 

Av Elsa Mårtenzon - 21 juli 2021 16:58

 

Har du sett ett liknade hjortronställe förr, det har inte jag, trots att jag sett en hel del hjortronställen.

(Bilden tog jag från dataskärmen/ Facebook som du ser, tyvärr ser ju inte det så bra ut, men det är bären jag vill visa. Dessutom blev de dubbelt upp, bilderna alltså)  

 

 

Fy vad jag har frusit idag på gräsklipparen!

Jag hade jeans, t-shirt, kofta, vadderad jacka och handskar och trots dem frös jag om händerna. Jag frös faktiskt hela jag, tyvärr och det i juli månad.

När jag kom in efter två och en halv timme gjorde jag eld i spisen för att snabbt bli varm igen.

På förmiddan gick det vita vågor på sjön och det kändes, det blåste rätt igenom kläderna.

Just nu är det 14 grader varmt, mycket moln, men högst tillfälligt skiner solen, några minuter. Vinden har avtagit en hel del nu och kommer från nordväst, sjön är blåsvart just nu, höstfärg har den.

 

Men vilken lycka! Michael är nere vid sjön och tar bort slyet, brännässlan och hallonriset och det blir så fint och jag ser sjön mycket bättre nu. 

Jag hoppas av hela mitt hjärta att han inte ger upp förrän allt är borta.

Den här apparaten visste jag inte att Anders hade, han har köpt den för att ta bort riset efter vägen ner hit tydligen. Det har Michael gjort innan han for ner till sjön för att röja där. Tur att Michael kan ta sig an alla maskinerna.

Tack snälla Michael, det blir sååå fint!

 

 

Kolla så bra det blir!

 

Ja, nu pågår det ett gisslandrama också, hoppas det slutar bra, att kriminalvårdarna inte skadas och att internerna/mördarna sitter inburade säkert, för evigt, de är inte värd annat och att de inte får hjälp utifrån och kan rymma. Vad jag kunde höra tidigare i dag var att de begärt en helikopter, antagligen för att kunna rymma med den.

Usch och fy tusenfallt!

 

Dagens namn är: Johanna, grattis till er!

 

Ha en fortsatt bra onsdagkväll, vi ses och hej då!

Av Elsa Mårtenzon - 20 juli 2021 17:23

 

Nu skiner solen och molnen har minskat betydligt!

 

    

 

Nu får jag straffet för att jag tyckte att det var alldeles för varmt för ett tag sedan.

I dag har det blåst som sjutton längs efter sjön, från norr till söder, vita vågkammar. Det har varit 13-14 grader varmt, men kännts mycket svalare än så.

Jag tänkte gå ut och klippa gräs när jag kom från Dorotea, men gav upp när det innebar att jag nog skulle frysa i kallblåsten.

Det har funnits en sol på himlen tidvis, men vad hjälper det när blåsten tar i för fulla segel.

Just nu är det 13 grader varmt på skuggsidan, blåsten är densamma även nu, samt en del mörka moln, men något glesare än under dagen.

 

Nu har jag i alla fall nya knivar till gräsklipparen på pallen i hallen, men där gör de inte så stor nytta, det fattas en del för att jag ska ha nytta av dem.

 

Jag var tvungen skippa att gå och titta till gravarna i dag, jag frös för mycket, det är kallt med sandaler i den här blåsten.

Antagligen hänger blommorna som trasor, det torkar ju mycket värre när det blåser så här och har gjort det i flera dagar nu.

 

I gårkväll jublades det utan like på krogarna i Storbrittannien, de var överlyckliga över att krogarna öppnats fullt ut nu.

Vi får se om de jublar när hösten kommer, deltasmittan ökar som bara den nu.

Mängder med folk är ovaccinerade och många vägrar göra det, bland de yngre och bland de "fega" som tror att de dör av vaccinet. 

Men de verkar inte vara rädda för krogbesök.

 

Jag har sett en bild på FB på ett i sanning häftigt hjortronställe i dag.

Där kunde man nog stå stilla på några meters område och plocka en hink mogna och stora hjortron.

Jag tycker att jag sett många hjortronställen i mitt liv, men inte slikt någon gång.

Jag har också varit på ställen där man fått springa flera meter för kanske tio bär, tio meter mellan varje bär, eller mera.

Det jag sett på bild i dag, där var det nog svårt att lägga ner handen utan att skada bären. Roligt för dem som kan plocka det de behöver och mer därtill utan större ansträngning. Plocka på bara!

 

Dagens namn är: Margareta och Greta, grattis till er som heter så!

 

Ha en bra måndagkväll, vi ses!

 

Av Elsa Mårtenzon - 19 juli 2021 17:14

 

Bara moln och moln och moln...

 

 

I dag har det varit mer lika höstväder är en sommardag. Himlen har varit helgrå från morron och till kvällen.

Jag har sett regnskurar i grannskapen men här har det inte fallit en droppe än så länge.

Men det har varit blåsväder och omkring 10-13 grader och jag har frusit om fötterna hela dagen, så nu tar jag på mig fårskinnstofflorna, trots att det är juli månad.

Just nu är det 13 grader och det blåser från nordväst. Himlen ser ut som att den vill ge ifrån sig regn.

 

Det verkar finnas hur mycket hjortron som helst i år.

Ja, jag ser dem ju bara på facebook, men de ser stora och fina ut och jag blir riktigt sugen på färska hjortron.

Göte skulle verkligen ha njutit av hjortrontillgången detta år, som han gillade att plocka dem och hade svårt att vänta på att de blev mogna, jag fick bromsa honom varje år, både för att invänta rätt tid och mängd.

 

Jag har nyss läst på FB att SD:s "Samtiden" gjort en två timmar lång film som nu visas för allmänheten. Som är fullspäckad med lögner och icke fakta, de är helt desperata nu och gör allt för att de ska bli största parti i Sverige, vinna näst val stort.

Statsvetaren/professorn Möller har gått emot dem och är förvånad över all osanning de far fram med.

Jag tycker att när man så öppet ljuger och kommer med bara falskheter borde man anmälas. Kan man verkligen göra så och inte bli emotsagd på allvar.

Det är ju bara saker som går att kolla upp och man ser att det är osanning. Behöver man inte ta ansvar för sånt som är så uppenbart fel?

Jag hoppas Dick, redaktör för Samtiden får knyta på sig flugan och besvara en hel del frågor, att han blir ställd mot väggen.

Men det verkar som att Media har blivit rädda för SD. De har ju hotat med att gå samma väg som Orban i Ungern när det gäller media när de kommer till makten, det är väl därför de tagit på sig silkesvantarna.

Ja fy, vilken otäck valrörelse det kommer bli inför nästa val!

 

Och så önskar jag mig av hela mitt hjärta att inte fler barn ska behöva komma i vägen för de gängkriminellas kulor, fasansfullt!!!

Och jag önskar av hela mitt hjärta att allt knark som finns ska utplånas från jorden. 

Den sista önskan det förstår jag fullt och fast att den inte kommer att uppfyllas. Det är för mycket pengar i denna handel och för många oansvariga och onda människor som finns i den verksamheten.

Och alldeles för många människor med dåliga vanor och dålig karaktär som köper och skiter i att användnigen bara skadar och är inte till nytta för någon, tvärtom.

 

Dagens namn är: Sara, grattis till er som heter så!

 

Fruntimmersveckan har alltså börjat...

 

Ha en fortsatt bra måndagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 18 juli 2021 17:39

Jag tar en bild i högen och det blev rökbastun i solsken...

 

 

Ja, någon gräsklippning behövde jag inte ägna mig åt i dag. Det har regnat och blåst i stället.

Jag har hållit mig inomhus och bakat i stället. 

Det är svala vindar nu och vi kan inte klaga över att det är för varmt.

Just nu är det 14,5 grader varmt i skuggan och rätt kraftig blåst som kommer från nordväst. 

Den har orsakat att en del av blommorna nu ligger ner, t ex de långa och gängliga som växt sig för långa på grund av gynnsam växtlighet.

Solen skiner för tillfället men det är jättemycket svarta moln där ovan, "nånting" är på väg ner, tror jag.

I gårkväll gick åskan ganska ordentligt och det kom en rejäl regnskur som bildade stora vattenpölar.

 

I dag har jag haft besök av Laila annars har det varit lugnt. Men jag hade ju sällskap vid elvakaffet i alla fall.

Jag är lite förvånad att ingen har ringt och vill besöka mitt museum i sommar. Det är första sommaren det hänt sedan jag började med det.

Jag har inte annonserat speciellt för det, men delade ett minne på Facebook från förra sommaren om museet, där jag hälsade välkommen hit för att besöka museet.

Jaja, sommaren är inte riktigt slut än, eller är intresset mättat vid det här laget.

Jag behöver inte söka stöd om det inte kommer några, för det har ju alltid varit gratis.

 

Jag satte mig vid datorn ett tag idag och gick in på en del inlägg från olika intresseområden, politiska.

Och fy vilket näthat jag fick mig till livs där och jag frågar mig, mår folk bra av såna otäcka påhopp och beskyllningar?

De vet mycket bättre själva hur man ska eller skulle gått till väga för att det ska bli eller ha blivit fullkomligt.

Då frågar jag mig, varför har de inte sett till att komma i den ställningen som de kritiserar andra för när de kan det helt perfekt själva? Isåfall missar ju hela mänskligheten exsperter som är helt otroliga?!

Det går bra och är lättsamt att sitta framför en skärm och kritisera andra och veta bäst själv. Jag är säker på att de skulle inte klara ens en månad på uppgiften själva. Dessutom lever de på lögner när det gäller fakta i frågorna, men låtsas veta och ger sken av att kunna det bästa för mänsklighetens lycka för all framtid.

 

Dagens namn är: Fredrik och Fritz, grattis till er som heter så!

 

Ha en fortsatt fin söndagkväll, vi ses!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 17 juli 2021 17:44

 

En humla med spetsig "nos", men är det en humla, jag vet inte, vet du?

 

 

Här har den blommor att landa på så slipper den sitta inne på brokvisten och smutsa ner.

 

      

 

Det har varit en tämligen grå himmel idag och jag tror knappt att jag sett solen under dagen.

Men när jag tittade på termometern mitt på dagen så var det 18,5 grader varmt, det har kännts somrigt ändå.

Det har inte blåst så hårt i dag som igår, vi har överlevt och inte blåst bort.

Just nu är det 15,5 grader varmt och sjön är spegelblank och fin, den förgyller alltid tillvaron om än solen är osynlig och det är den nu.

 

Redan har halva juli månad gått åt och om det är mulet så blir det lite mörkt på natten nu. Det är synd att sommarhalvåret går så fort, jag tycker det kunde få vara tvärtom, sommaren lika lång som vintern och tvärtom när det gäller vintern.

Tänk att jag inte får bestämma nånting, då skulle förhållandena vinter/sommar vara så.

Men jag är glad att vi haft så många fina sommardagar hittills i alla fall och hoppas på många fler. Jag ser så gärna att de som har semester nu ska kunna njuta av den.

Det behöver man efter ett år inomhus och hårt jobb. 

 

Nu har jag tittat på Rapport och sett på förödelsen efter ovädret i södra Tyskland och Belgien. Arma människor som drabbats av detta, med många döda och många ej hittade människor, antalet döda är ju ännu osäkert. Dessutom har de blivit utan alla sina ägodelar, en del har inte mer än de kläder de har på kroppen.

Det är svårt att föreställa sig hur det riktigt är för dem, särskilt när vi aldrig har drabbats av såna katastrofer själva.

Nu har i alla fall regnandet upphört där som tur är.

 

Jag körde fast med gräsklipparen idag så jag blev tvungen hämta Jan Peter uppe på Näsudden. Tur att de var där annars hade den nog stått kvar ännu. 

Jag hämtade järnspettet och försökte själv lyfta och få den på rätt köl, men det gick inte, för svag och för tungt för mig.

Innan han for tillbaka på Näsudden hjälpte han mig med att klippa nere på sjöstranden, det var tacksamt för där är det så "brinkigt" och trångt.

Om det inte regnar i morron hoppas jag hinna klippa det jag inte hann med idag.

 

Nu ser det ut som att regnet är på gång, när som helst, det blir svarta moln och har börjat blåsa.

 

Dagens namn är: Bruno, grattis till er som heter så!

 

Ha en fortsatt bra lördagkväll vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 16 juli 2021 17:44

 

Ganska mycket moln under dagen och nu inga moln alls,

 

    och solen skiner, härligt!

 

I dag har det varit lite ovanligt, för vi har hunnit bli bortskämd med värme och sol i flera veckor nu.

I dag har det istället blåst och varit mera moln än solsken. Jag var inte ut förrän vid tolvtiden, jag tyckte det såg lite gruvsamt ut.

Sedan tog jag en promenad och kände att det skulle nog gå att överleva ute i dag också och då tog jag fram gräsklipparen och klippte gräs ett par timmar.

Det är så tjockt och långt varje gång att klipparen kvävs och stannar, så även idag.

Just nu är det 18 grader varmt och molnen har vikit undan och det mesta är blått på himlen nu. Blåsten har också avtagit en hel del och det ser för närvarande riktigt lovande ut.

 

 

Det jobbades på Näsudden idag, hon varken hörde eller såg något annat än gräs.

  

 

Det är så fruktansvärt det som hänt i Tyskland och Belgien att det är svårt att föreställa sig för en som inte har varit med om några dylika naturkatastrofer.

Vad jag hört så har de konstaterat att det är över 100 döda hittills Tyskland och på det all den förödelse som drabbat dem.

 

Nu har jag sett sju-nyheterna på fyran, där det rapporteras 130 döda och många saknade, hittills.

Och sådan förödelse som de visat på olika platser där! Hur ska de klara att bygga upp allt detta så förstört som det är? Och hur lång tid kommer det att ta och hur mycket kommer det att kosta?

Ingenting fungerar där, ingen elström, inget vatten och ingen telefon fungerar. Vilka krafter som far fram när det kommer för mycket regn på kort tid, det är inte klokt.

Och forskare säger att det kommer bli mer och mer så här framöver och oftare.

Vad säger klimatförnekarna nu då, lika kaxiga fortfarande, eller?

 

Oj, så vackert väder det är nu när jag tittar ut och sjön har lugnat sig till en svag krusning på ytan nu.

Det kanske blir fint väder i morron, med lagom värme?

Nu nästan inga moln alls, ser mycket bra ut.

 

Dagens namn är: Reinhold och Reine, grattis till er som heter så!

 

Ha en riktigt fin och trevlig fredagkväll, vi ses och hej då!

 

 

Presentation

Fråga mig

25 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards