oskmar

Direktlänk till inlägg 29 juli 2022

Juli 2022 07 29 perfekt väder

Av Elsa Mårtenzon - 29 juli 2022 17:16

 

Här är Gudagott att vara!

        

Vilken härlig dag!

Precis vad jag önskade mig, inga moln alls tidigt i morse och helblank sjö.

Molnen kom så småningom men det har inte gjort ett dyft för solen har gjort sitt precis hela tiden ändå.

Det har varit omkring 20 grader varmt under dagen och det är precis lagom när solen skiner och sjön ligger helt stilla.

Just nu är det 18 grader varmt på skuggsidan och sjön är precis lika blank fortfarande. Det är vackra fluffiga sommarmoln på himlen, en sann prydnad utan överdrift.

Likadant väder önskar jag mig i morron!

 

Det går inte beskrivas det måste ses och upplevas. Lyckliga jag som får både se och uppleva det en morron på Näset där jag har så fina barndomsminnen.

   Jag har klippt gräs på eftermiddan och det var härligt i det här vädret.

Växtligheten är närmast enorm i "storväxthuset" med så blandat väder som det varit i sommar, blandat med regn, sol och värme. Kallblåsten som också gjort sig gällande har inte skadat växtligheten på något vis tydligen.

 

Michaels stuga, jag var ute och gick idag, var fram till stugan, men hundarna brydde sig inte. De sov, jag fick slå på stålnätet för att de skulle vakna, kom ut och sträckte på sig sömnigt...

  

Jag har sett två båtar på sjön idag, det är lite. Annat var det förr i tiden och då var det mest roddbåtar som for fram tyst och beskedligt, med jämna årtag och det ljud som det framkallade var bara mysigt.

Då var båtarna mest ute för att fiska och en sån här kväll när sjön är spegelblank var det många som var ute på sjön för att dra noten. Att sjön var blank var bra för då såg man lätt "sellvôen", då gick sillen i stim, då var det lätt att fånga den i mängder i notkilen.

Jag var med många gånger när pappa drog noten, men jag var ingen anhängare när det gällde att äta småsillen, jag ville gärna bena den och det tog så lång tid att jag blev inte mätt förrän jag lessnat på det.

Men det var spännande att vara med, det riktigt kokade i notkilen när "sella" gick som bäst. När den skulle rensas var det också olika mot annan fisk, de var ju så små att man "nöp" den och drog ut inälvorna, sköljde den i mycket och kallt vatten och så var den klar för kokning.

Att ro "uttern" var också roligt, men det gjorde aldrig pappa. Däremot Göte och jag, jag satt vid årorna och han skötte krokarna som satt på linan. Ibland när det var riktigt fiskeligt hade han bråttom att plocka fiskarna från linan. Det var sik som vi tog med utterfiske, nu finns det nog ingen sik i Bellvikssjön vad jag vet, siken i den här sjön var jättegod. Den försvann mer eller mindre med när det blev dämning av Ormsjön, det blev för mycket slam i Bellviksjön då och siken vill ha klart och rent vatten. Alla skogshyggen har nog gjort sitt också för att berika sjön med slam.

Ja, det blev lite fiskeutflykter det och värsta metaren i Bellvik, det var nog min morbror Enar, det gillade han.

Pappa var ingen sån fiskare, han fiskade med nät, mjärdor och noten, det blev många fiskar så, på en och samma gång på det sättet.

Men en regnig dag då skulle han ut och fiska med mask och krok, han satt i fem timmar och mamma sa: "Men i dag får han fisk när han blir så länge"!

Men ack vad hon tog fel, efter fem timmar kom han hem med fem abborrar.

 

Ja, det var lite "fiskarminnen" det. 

Men de allra finaste och ljuvligaste minnen jag har från fisketurer det var när jag var lill liten, före sjuårsåldern, och fick följa med morfar och mormor på mornarna när de vittjade näten. Och så klart minns jag bara de mornar när sjön var som i dag och det var varmt och skönt. 

Jag satt bakom den som rodde, det var olika ibland mormor ibland morfar. Som ljuv musik lyssnade jag till skvalpet när årorna nådde vattnet och tog tag och vattnet under båten som klöv vattenytan, som kluckande ljud lät det. Till slut somnade jag och vaknade när vi var framme vid näten.

Jag minns hur fiskarna glänste i vattnet när de drog upp dem och plockade av fisk för fisk och släppte tillbaka nätet eftersom.

Härliga barndomsminnen som fortfarande är levande i minnesbanken och som poppar upp när det är såna här dagar och jag kan blicka ut över sjön som ligger blank och stilla.

 

En sån båt hade inte mormor och morfar. Nej, de hade en en rejäl roddbåt i trä som doftade tjära, som de tog sig fram med i lagom fart tyst och stilla.

    

 Dagens namn är: Olof, grattis till er som bär det namnet!

 

Ha en fortsatt fin fredagskväll, vi ses och hej då!

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Elsa Mårtenzon - Söndag 7 juli 17:18

  "Nu kan jä si, sa käringa, då hon klifft tå sä yngbrynen"! Just nu klockan halv åtta, "sola sken"!    Hej igen! En riktigt rejäl regnskur pågick under 300-årsfirandet på gammelskolan, tur att vi hade tak över våra huvuden. Det har hän...

Av Elsa Mårtenzon - Lördag 6 juli 17:21

  Jag fick främmande i dag på eftermiddan, en liten solstråle som heter Edvin.        Det har förekommit regnskurar även i dag, lite då och då, nu får det vara nog, enl mig! Just nu är det 14,7 grader varmt och det är väl där det hållit sig...

Av Elsa Mårtenzon - Fredag 5 juli 16:37

  Det är länge sedan det doftade av rökt älgkött från den här byggnaden nu. Det saknar jag, har alltid tyckt att det var jättegott pålägg på tunnbrödsmackorna. Under Bellviksdagarna var det också en begärlig vara, det var alltid lång kö till "b...

Av Elsa Mårtenzon - Torsdag 4 juli 20:23

Ostadigt väder, det kan man verkligen kalla hela den här veckan, så också idag. Och det verkar som att det ska fortsätta tråkigt nog. Just nu är det 13,8 grader varmt, vinden har faktiskt vänt till syd nu ser jag, det är bara hoppas att det betyder...

Av Elsa Mårtenzon - Onsdag 3 juli 19:20

  Halv elva igårkväll såg det ut så här, varierade moln, vilket jag gillar. Skrik till om du inte gillar mina molnbilder!     Äntligen kom jag in för att skriva, det bara krånglar och krånglar. Hela dagen har det varit tjockt med moln och i...

Presentation

Fråga mig

25 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards