oskmar

Alla inlägg under juli 2022

Av Elsa Mårtenzon - 23 juli 2022 17:17

 

Morgonsolen glittrade så fint på sjön, härligt!

    

Hej igen!

Den här dagen har det varit helblå himmel och sol en stor del av dagen. Men det har blåst och i skuggan med blåst har det inte varit så varmt.

Just nu är det 18, 5 grader varmt på skuggsidan och det har kommit till en hel del moln nu sedan kvällen kommit, fina sommarmoln. Blåsten kommer fortfarande från norr men har avtagit en del. Under dagen har det rört sig omkring 17-20 grader.

 

Så här såg det ut sent igårkväll, jag hann se allt för jag gick inte till sängs förrän halv ett i natt. Nattvandrare kallade mamma mig.

 

Jag har varit ute största delen av dagen, man får ju passa på när vädret tillåter.

Jag har promenerat runt fastigheten ett par varv och gett en del aspskott många tvuvnyp, det ska bli mera av den varan. Det är en ohyra som sprider sig och som växer jättesnabbt, som ogräs.

 

Jag hade sällskap vid elvakaffet även i dag av Jan Peter och Ann Cathrine.

Det lider mot sitt slut, för Ann Cathrine har bara nästa vecka kvar av sin semester och Jan Peter börjar redan på måndag tror jag.

Anders och Laila befinner sig i Dabbnäs och har varit där sedan före helgen och dricker sitt kaffe där.

Vart tog sommaren vägen!?

  

Avtalet som skrevs under igår vad gällde att forsla säden ut i världen från Ukraina, med understöd av FN bland annat, det höll inte många timmar.

Redan idag har Ryssland skickat missiler mot Odessas hamn, där säden skulle lastas säkert, enligt avtalet.

Det finns inte en chans att det över huvdtaget ska gå att lita på Putin och hans gelikar, de är hur falska som helst. Han borde bli utfryst av samtliga länder i hela världen. Usch och Fy flera gånger om!

 

Jag har pratat med Malin per telefon i dag, jag frågade vad hon tyckte om besöket i den kungliga huvudstaden då.

Ja, det räcker med två dagar där sa hon. Och jag skulle aldrig vilja bo där!

Det förstår jag fullständigt för det skulle inte jag heller vilja, inte ens för allt smör i Småland.

 

Tim hade legat i husvagnen som de har ute på gården i natt. För att det skulle vara mysigt. Men klockan två ringde han in till sin pappa och sa att han hade hört folk som gick runt husvagnen. "De är nog här för att stjäla, du får komma ut hit och hämta mig", sa han till LG. 

Jag tror att Tim hade rätt, att det var tjuvar där och LG kom ut och hämtade in honom.

 

Jag har också pratat med Maria i dag och hon skulle nog inte heller platsa i Stockholm. Det frågade jag henne inte om utan det tar jag för givet, hon är nog för jordnära för det och trivs nog bäst där hon är.

Jag har alltså patat med och träffat flera i dag än igår. Men snart är det slut på det roliga, tyvärr.

 

Jag fick ett skumt meddelande i dag på mobilen, där det stod att det var från banken. Jag hade fått mitt bankide utbytt och skulle höra av så skulle jag få hjälp. Och ett uppgivet tel nummer som jag skulle ringa.

Jag svarade naturligtvis inte, men jag blir så flyg förb---d på alla fula fiskar, kriminella, som försöker på alla möjliga vis att lura människor. Usch och fy igen!

 

Dagens namn är: Emma, grattis till er!

 

Ha en riktigt fin lördagkväll, vi ses!

 

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 22 juli 2022 17:46

 

Igårkväll omkring klockan elva var himlen fint rosafärgad runt och sjön likaså, ikväll är jag glad över att de flesta molnen har rensats bort nu. Så kan det få se ut i morron också och utan blåst.

  

Ingen värme precis, det blåser från norr och solen visar sig inte mycket heller.

Inte bästa sommaren om man vill ha varmt och blåsfritt.

Just nu är det 16 grader varmt, grå himmel och friska vindar från norr.

  

Nu en timme senare är det 12 grader varmt och vinden har mojnat litegrann.

 

I dag när jag satt på gräsklipparen fick jag lov att ha på mig en täckjacka, inte en vinterjacka men täckjacka sommarmodell tunnare, den behövdes.

 

I dag har inte mycket hänt, Ann Cathrine var hit och drack elvakaffe med mig och på eftermiddan har jag pratat med Kerstin. Det är mina största händelser den här dagen, då finns det inte så mycket att skriva om.

 

Men då brukar jag ta hjälp av min lilla roliga,

"3000 otroliga fakta om Sverige"

Och läser följande:

 

Åderlåtning (att tömma ut en viss mängd blod) ansågs vara en bra behandlingsmetod vid all slags ohälsa. En ven öppnades med ett instrument som snabbt skar genom huden och kärlväggar. 

Ofta tappade man över en halvliter åt gången. Man ansåg  att hälsoproblemet berodde på en abnorm ökning av blodmängden."

Slut citat

 

Och tänk att just den ritualen såg jag min mormor göra, vid köksbordet i det här köket där jag sitter nu och det var vid tillfället bara hon och jag.

Jag satt på en stol mitt emot mormor och tittade med spänning på hur blodet droppade från hennes handled ner i ett glas. Jag tror inte mormor tyckte att det var något fel med att jag satt där och tittade heller, isåfall hade hon väl skickat mig därifrån.

Och jag kunde då inte vara rädd för blod som en del är. Jag minns ju när de slaktade grisar till exempel här utanför ladugården och jag stod och tittade på när de stack grisen i halsen på grisen och blodet rann i en skopa, då den blev fylld slog man över det i en hink bredvid och vispade för att det inte skulle levra sig. Jag tyckte inte att det var hemskt på något vis, bara helt naturligt. Jag tror inte att jag tog någon skada av det heller, inte som jag upptäckt och inte känner jag mig hård eller tuff heller. Jag har lätt för att bli rörd och tårarna stiger i ögonen, så är det väl inte för tuffingar. Nej, jag tog det helt naturligt utan krusiduller, jag tror att det var så på den tiden när man växte upp på en bondgård.

 

Nu ska jag se på fotbollen!

 

Dagens namn är: Magdalena och Madeleine, grattis till er!

 

Ha en fin fredagkväll, vi ses och hej då!

 

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 21 juli 2022 16:21

 

Det blir bilder från åkturen i dag också...

 

Det har inte varit mycket solsken i dag och jag har inte heller varit ute alls under dagen så det gör inte mig så mycket.

Sjön har varit som en spegel i dag tills för ett tag sedan när det började blåsa ganska friskt och tyvärr från norr.

 

Nästan hemma vid kaj igårkväll... ( Fy vilken dålig bild, men nu är den här)

 

Två timmar senare efter middag på Näsudden...

Det är ju fortfarande ganska varmt i luften med mina mått mätt, men vinden friskar på som förut.

Just nu är det 17,5 grader varmt och mycket moln på himlen, solen får chansen att titta fram av och till när molnen flyttar på sig.

  

Ann Cathrine lagade maten ute på stormorikan och fick stå ute i nordanvinden, medan jag satt inne på altanen och läste en tidning. Om det inte hade blåst hade vi suttit ute på däcket i solen. Men jag njöt av värmen inne på altanen när vi åt, det gjorde nog de andra också.

I dag var vi bara fyra vid matbordet, AC, JP, Michael och jag.

Det var jättegott och jag åt mig mer än mätt och det är så trevligt att få ha sällskap när jag äter, som är så ovanligt nu för tiden.

Jag är ju inte så stor i maten numera så risken är liten att jag äter dem ur huset.

Tusen tack för maten, det gjorde du bra Ann Chathrine!

 

Ann Cathrine ringde Malin sedan vi ätit och nu var familjen Mårtensson Sörell  på väg hemåt från sin semestertripp i Stocholm, där de igårkväll roade sig på Gröna Lund. 

De hade det så varmt där "ysti" Stockholm så det var riktigt jobbigt, jag tror att de tyckte det var skönt att återvända.

Tim och Freja hade handlat för sina semesterpengar och det var himmelsvid skillnad på Tims inköp och Frejas inköp.

Jag vet inte så noga vad Tim köpt men på Ann Cathrines kommentar kan jag dra mina slutsatser, för hon sa:  "Vad tråkiga saker du köpt Tim"! Men han tyckte nog att det var intressanta grejer han köpt.

Freja skickade en bild på ett par fina och vettiga skor hon köpt, bland annat. Sånt gillar Freja, det hon kan ta på sig och bli fin i.

 

I dag kom den min nya TV och den var så stor så nu måste jag få hjälp när jag ska flytta på den också. Men äntligen har jag en TV som inte behöver 15- 20 minuter för att komma igång.

Michael kom hit halv ett idag, jag fick meddelande att den skulle komma då och samtidigt kom Michael hit. Han bar in den på plats och installerade den, det är inte som förr nu att man bara sätter i kontakten i väggen så är det klart.

Det är så mycket finesser på den här så han var nog här ett par timmar för att lära sin gamla farmor hur hon skulle göra. Men det är så mycket som jag inte kommer att ha tid att se. Jag måste ju göra nytta också och så är det inte hälsosamt att bara sitta och sitta. Men det ordnar sig nog!

Tack för hjälpen Michael!

 

Nu har det klarnat därovan och solen skiner fullt ut och nu är det 14 grader varmt!

 

Dagens namn är: Johanna, grattis till er som heter så!

 

Ha en bra torsdagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 20 juli 2022 22:00

 

Färden kan börja när Ann Cathrine har lastat in all maten.

  

En underbar kväll! 

Dagen började  med grå himmel i morse vid sextiden, det kom till och med lite regnskvitter på morron.

Den här dagen som jag var så ängslig för att det skulle bli dåligt väder, men det löste sig.

Det har varit bra väder under dagen med sol och lagom värme och kvällen har varit perfekt med sol och sydostlig svag vind.

Just nu när klockan är 22, 05 är det 18 grader varmt nästan spegelblankt på sjön och i stort sett molnfri himmel.

 

Bättre matsal kan man knappast ha!

  och solen sken och värmde gott!

 Jag har nyss kommit hem efter en helt underbar tur på sjön med middag och allt vad man kan önska sig.

Michael rattade båten in i en vik nära Backsvedjan där viken låg blank som en spegel och den glänste vackert i kvällssolens sken, de stora stenar efter standkanten speglade sig så fint på den solbelysta vatttenytan, jättefin matplats. Jocke blev tydligen utsedd till grillare och det klarade han med bravur det var både saftigt och mört. Ann Cathrine som skött kryddningen hade lyckats som vanligt så smaken var perfekt. Tillbehören föll mig också i smaken, jag som inte har nån aptit alls för det mesta njöt av maten fullt ut. Men i trevligt sällskap dessutom blir det alltid gott.

Vi som var med på båtturen var Michael, båtens ägare och "kapten",

Ann Cathrine, Jan Peter, Jocke, Ingrid och jag. Nils Gunnar och Ingrid skulle ha varit med också men de fick långväga främmande och kunde därför inte vara med.

Jan Peter hade med sig kastspöet och fick många stora fina abborrar som han skulle file`a vid hemkomsten och som vi ska steka i morron och äta till middag.

Abborrar fångade i Bellvikssjön är de godaste abborrar som finns, knaperstekta i mycket smör och med en god kall sås, mums!

Den här kvällen kommer jag att lägga till minnesbanken och njuta av den så länge jag finns.

Tusen tack Michael, Jan Peter, Ann Cathrine, Ingrid och Jocke för trevligt sällskap och allt jag blivit bjuden på!

 

Manfreds fiskar strömmar till när de hör hans lockrop.

  

Vi gjorde två strandhugg på hemvägen i Nybäcken hos Manfred och Sylvia samt hos Tommy.

Hos Manfred fick vi se hans "tama" fiskgäng och de är många, som kommer när de hör Manfreds lockrop från stranden. Han bjuder dem på bröd och de nästan äter ur hans hand, så goda vänner är de med Manfred.

 

Det här var min bästa kväll den här sommaren, inte så konstigt att jag varit rädd för att det skulle storma och regna så den inte kunde bli av.

   

På väg hemåt och lite moln har uppenbarat sig för tillfället.

  

 

Michael kunde konsten att angöra en brygga...

        Tack för en underbar och minnesvärd kväll!

 

Dagens namn är: Margareta och Greta, grattis till er!

 

Ha en fin avslutning på onsdagkvällen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 19 juli 2022 17:37

 

Kolla solen och det verkar vara på riktigt!

  sol sol strålande sol!

Ingen sommardag idag heller, blåst och pyttelite solsken.

Nu sätter jag hoppet till morgondagen, jag flyttar det hela tiden, men hoppet är det sista som överger en.

I morse när jag tittade ut genom fönstret strax efter sex var sjön nästan helt stilla och vinden kom från sydost.

Men hur länge räckte det? En kvart kanske, vinden vände till nord och det var 9 grader varmt.

Jag har frusit om fötterna i sandaler i dag, jag ångrar att jag inte köpte nya fårskinnstofflor i Strömsund förra veckan, de behövs mer än väl, för mig i alla fall.

Just nu är det 14,7 grader varmt, mera än under dagen! Vad betyder det, jag vågar inte sia om vad?

Solen skiner, det blåser friska vindar från norr, det finns också en hel del moln.

  

Det har ändrat sig sista timmen till mindre blåst, mycket blå himmel och solsken!

 

I morse fick jag ett meddelande att TV:n är på väg och en förfrågan om när jag kunde ta emot den.

Jag svarade, att helst i dag den 17 juli, men än har den inte dykt upp, men jag hoppas att i morron kommer den.

 

I morron kväll är jag bjuden på middag på Bellvikssjön på Michaels båt och då hoppas vi att det inte blåser kallt när vi ska sitta på däck och äta och må gott.

Den turen ser jag verkligen framåt, det är två år sedan jag var ut på Bellvikssjön, då också med Michaels båt.

När Göte var i sin krafts dagar var vi ut på sjön flera gånger under sommaren, men det tog slut när han inte orkade hantera båten.

Sista sommaren han var hemma bjöd Michael ut oss på sin båt och då njöt han verkligen fullt ut, det blev hans sista båtfärd, tur att han hann med den.

Michael betydde mycket för Göte, han hade stort förtroende för honom.

Ja, så tyckte han ju att, som han sa: "Michael är n` jägare han, han sköt ju bland annat två björnar. Då va n`Göte stolt farfar! Göte hade jagat sen han var en liten "posak" som han uttryckte det, men inte skjutit någon björn.

 

Mycket blått därovan nu...

 

Ur boken "3000 otroliga fakta om Sverige".

 

"1949 började Vecko Revyn arrangera Fröken Sverige- tävlingen, flygvärdinnan Kerstin Björklund, fick sparken från SAS för att hon hade visat upp sig i baddräkt."

Slut citat

 

Nog har SAS större bekymmer än så i dag, men de har i alla fall lyckats lösa strejken i natt och det är ju gott och väl.

Men många och stora bekymmer återstår för flygbolaget, enligt de "förståsigpåare" som uttalat sig under dagen, ekonomiska bekymmer.

Har de som det sägs förlorat 100 miljoner om dagen under strejken så har det också gett påspädning till den dåliga ekonomin.

 

Dagens namn är:  Sara, grattis till er med det namnet!

 

Ha en fin tisdagkväll, vi ses!

 

 

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 18 juli 2022 16:51

 

Det här ska föreställa min mormor, Tekla Amalia, som står i salen. I det huset bodde mormor och morfar till att börja med. I det huset avslutade de också sitt boende, då var det gammelfolkstuga, som det hette då.

Gunnel och jag förfädigade damen i fråga.

 

Det såg riktigt lovande ut i morse, vinden hade vänt till sydost och var knappt märkbar. Solen fick chans att visa sig så småningom, men det har ändrat sig flera gånger under dagen.

Det är inte värt att ta ut något i förskott märker jag.

Halv tre på eftermiddan kom det en regnskur, kortvarig, efter det har solen visat sig ibland, som just nu.

Det är 15 grader varmt och vinden är så svag att jag ser inte om det är sydlig eller nordlig, verkar ju lovande, men, men.

 

Så här såg kvällshimlen ut igår kväll halv tolv, såg ju lovande ut inför måndagen.

 

I dag har jag äntligen roat mig med att städa i museet. Aldrig tidigare har det blivit av andra halvan av juli utan långt tidigare.

Men, gammal käring gör så gott hon kan och sakta går det helt klart. Men det har också berott på att vädret inte passat de gånger jag haft möjlighet, endera för kallt, regnigt eller för varmt. Är det inte det ena så är det det andra.

Jag hann inte riktigt allt idag, jag har verandan kvar där de äldsta sakerna och tyngsta finns, det ska jag ta i morron sedan jag varit till Dorotea.

Om det nu skulle vara någon som är intresserad att se lite gamla saker och att jag berättar om livet förr så kan jag nu ställa upp, efter kontakt så vi kan göra upp om dag och tid.

Det går att höra av sig här eller på Facebook, eller på 070/ 212 27 69.

OBS! Oseriösa göre sig icke besvär, såna har jag fått nog av, luringar alltså!

 

Kolla Hatten på "`a Selma i Nybäcken!" Finns en hel del gamla bilder i museet.

 

Ur boken "3000 otroliga fakta om Sverige", hämtar jag följande:

 

"Pär Lagerkvist fick betyget C (det sämsta betyget på den tiden) på sin studentuppsats 1910.

Han fick nobelpriset i litteratur 1951."

 

Ja där ser man, det är inte alltid ett betyg är rättvisande. Det måste ha varit ett stort misstag det stora C:et, eller hur?

 

Dagens namn är: Fredrik och Fritz, grattis till er!

 

Ha en fortsatt bra måndagskväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 17 juli 2022 17:03

 

Så här såg det ut klockan sex i morse, en liten ljusning tänkte jag när jag anade solen bakom molnen.

Oj. huset stjälper igen!

  

I dag har det varit betydligt trevligare väder med även solsken ibland och några få grader varmare och inget regn.

Blåst har det gjort men inte lika hård vind som dagarna innan.

Just nu är det 15,5 grader varmt och rätt mycket blå himmel, det är så man blir bländad nu efter alla gråa dagar.

Betydligt lugnare på sjön än vad det var igår och tidigare dagar, tacksamt!

 

Lite bilder på promenaden blev det...

  

Det har varit väldigt lugnt här nere på Näset i dag, jag har inte sett en enda levande människa på hela dagen, men jag tror att de finns nånstans.

Jag har heller inte hört en enda telefonsignal.

Mitt sällskap har som vanligt bestått av radion och efter många om och men en trögstartad TV på morron.

Men, jag har varit ute och promenerat i nästan två timmar på eftermiddan och det var härligt!

Jag har hållit mig härnere och gått runt det som är klippt av mig och på Näsudden där Michael och Jan Peter klipper. Går man det flera varv så blir det rätt många steg på stegräknaren.

När jag var nära skogskanten hörde jag myggor som inade, men jag har inte blivit biten av en mygg än den här sommaren.

Jag har haft fönster öppna både uppe och nere utan myggnät, men inte en mygg har gjort besök. De vill inte vara med mig! Bra för mig det!

  Det har varit solsken vissa stunder under dagen!

 Det berättades för mig när jag var ute och intervjuade för Bellviksboken följande:

"Mamma hälse att lärarinna skull int`ge mä sä mycke läxe, för då hinn jä int` hagg å bära in ve`n på kvälla.

Jä ske ärbet i skogen då jä gått ut skola å då klara jä mä ändå."

 

Han hade sina planer för vuxenlivet klara för sig och ville inte överanstränga sig med skolarbetet i onödan.

Och säkert som amen i körka fick han börja som timmerhuggare, jämsides med sin far eller äldre bröder redan när han gått ut skolan, kanske var han då 11-12 år, max 13 år. 

Så var det på den tiden, man behövde inte läsa sig till ett yrke om man inte ville, det var viktigare att börja tjäna pengar för sitt uppehälle så fort som möjligt. Ingen varken ville eller var tvungen att gå hemma och "slå dank".

 

Sjön har varit mycket stillsammare i dag...

 

Dagens namn är: Bruno, grattis till er med det namnet!

 

Ha en fortsatt fin söndagkväll, vi ses!

 

Av Elsa Mårtenzon - 16 juli 2022 17:17

 


Ikväll skickar jag till dig en av fjolårets hjortronmyrar, ingen som jag själv besökte, jag hittade bilden på FB. Så här mycket hjortron fanns det på myrarna förra sommaren. De bör vara delvis mogna nu också men jag har inte hört om det finns mycket eller lite av dem den här sommaren.

  

Ännu en dag till ända, som aldrig kommer åter!

Det har inte varit mycket till sommar i dag heller, det har varit kallblåst, grå himmel och omkring 9-14 grader varmt. Det har ínte regnat under dagen, men under natten och i morse blötte det på igen.

Just nu är det 13,6 grader och någon liten ynka ljusare fläck därovan men inte blå himmel någonstans, bara ljusare moln.

Blåsten håller i sig och jag håller mig inne när det är sånt väder, nu hoppas jag på morgondagen.

Jag är glad över att vi inte har det som i södra Europa och som är på väg mot England bland annat och det har konstaterats att så varmt som de kommer få det har det aldrig varit där. Inget är sig likt nu, både när det gäller det ena och det andra.

  

 I gårkväll kom bloggen iväg sent, nära midnatt. Jag hade skrivit klart, skulle bara lägga in en bild. Då kom Michael och vi skulle leta en TV på Nätet som jag skulle köpa och det var inte det lättaste.

Det tog tid, det fanns massor att välja på, han bläddrade och bläddrade och så trodde vi att vi hittat rätt, men då upptäckte vi att den fanns inte i lager eller att en annan kunde inte levereras förrän i slutet av augusti, m m m m. 

Ja, det var det ena med det andra, så tyckte han att jag inte skulle behöva beställa så dyr TV. Men jag var bestämd på, att en TV skulle jag ha, det var det viktigaste för mig.

Men till slut så köpte jag en som ska levereras direkt hem till mig, det hoppas jag blir snabbt.

I dag har jag inte vågat stänga av TV:n för i morse ville den inte alls, förrän efter ca 15 minuter. Men nu ser jag att den stannat av sig själv, det kanske var för sista gången, det är tur att jag har en hel hög med korsord.

 

I dag har väl många styrt kosan till Åselemarknad och där har det väl varit trångt som vanligt.

Det gjorde vi också förut om åren, Göte var väldigt förtjust i marknader, varför vet jag inte.

Han gick alltid för sig själv där och jag gjorde sällskap med Gunnel. Hon var också uthållig men jag blev ganska fort less och hittade inte något att köpa.

Jo, plastpåsar, och disktvagar som alla tycker är omoderna nu, men jag tycker de är superbra. Förra julen när Laila frågade vad jag önskade mig i julklapp, sa jag, inget.

Jo, en disktvage kom jag på, finns inte på ICA numera.

Laila hade skickat efter en på Nätet, så min önskan gick i uppfyllelse!

Ja, tillbaka till marknaden, Göte höll ut tills de stängde stånden, men de flesta gånger kom han därifrån tomhänt, så vad var det han tyckte var roligt där?

  

 Nu skulle jag se nyheterna på TV:n men jag hann inte, jag fick inte igång den förrän de var slut. Men nu går den! Tillsvidare, kanske?

 

Dagens namn är: Reinhold och Reine, grattis till er!

 

Ha en bra fortsättning på lördagkvällen, vi ses!

 

 

 

 

Presentation

Fråga mig

25 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards