oskmar

Alla inlägg under juli 2022

Av Elsa Mårtenzon - 15 juli 2022 17:19

 

När jag tittar ut genom fönstret nu är himlen helgrå, men inte den kvällen jag tog den här bilden.

 

Mörk himmel hela dagen och kraftig nordvästlig vind, burr. 

Det är inte direkt den sommar som vi inbillar oss att vi ska åtnjuta i juli. Men vi är vana, det är inte första gången vi upplever det.

Som jag såg i morse på väderrapporten på TV så får vi nog vänta tills på onsdag nästkommande vecka innan det blir bättre. Jag hoppas de har fel!

Just nu är det 9,8 grader varmt, lika kraftig blåst fortfarande.

Ingen lucka i molntäcket kan jag se heller, men det har inte regnat i dag.

 

Lugnt och stilla på Näset idag, som de flesta dagar numera.

Det enda som hänt och som bryter av från lugnet litegrann är att Kerstin ringde och vi pratade en god stund.

Men idag har jag kunnat höra på radion i alla fall. Men jag bävar varje gång jag ska starta TV:n att det inte ska gå, den har krånglat ett bra tag nu och vill inte starta. Utan den kan jag lika gärna vända kängorna i vädret, för då blir jag "ensam". Det är inte så enkelt att man kan köra till Dorotea och köpa en ny TV, den tiden är förbi för flera år sedan. Det blir lite tomt med bara korsorden och radion, inte för att det är så mycket spännande TV-program just nu, det är mest repriser under somrarna och en del av dem har visats mer än en gång.

 

Ja, idag har den presenterats SD:s vitbok, första delen, andra delen ska komma efter valet.

Men nu har jag läst i dag att författaren har kopplingar till SD, frågan är hur mycket värd den är då? 

En annan sak, det som finns i den första delen och som det sagts i dag, är det mesta var redan känt.

Och det som händer nu och under de senaste åren är nog välbekant också.

Till och med ett begånget styckmord av en politiskt aktiv som dumpats i öppna vatten i Stockholm på olika ställen, det var magstarkt. Huvva!

 

Men, nu måste jag upplysa om att jag ser några blåa fläckar på himlavalvet!

Är det på riktigt eller är det bara en hägring?

 

Dagens namn är: Ragnhild och Ragnvald, grattis till er!

 

Ha en fortsatt bra fredagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 14 juli 2022 17:39

 

Äh, jag låtsas att det är så här himlen ser ut! 

Men det är långt därifrån, den är helgrå...

            

 En dag med regn från morron till kväll och även under natten. Under dagen har det småregnat oupphörligt utan uppehåll vad jag kunnat se, jag har så gärna varit inomhus.

Just nu är det 11 grader varmt och där i närheten har det varit hela dagen. Vinden har kommit från norr, inte mysigt väder.

 

Jag har haft min sedvanliga städdag som alltid infaller på torsdag om inget annat kommer i vägen. Det är bra med rutiner, då slarvar man inte undan och skyller på annat, som att jag tar det i morron.

Mitt i städningen kom Ingrid och Nils Gunnar och det blev en fikapaus, inte för mig för det hade jag redan gjort bort. 

Det är bra att de kommer rätt så ofta, annars glömmer vi väl bort hur vi såg ut förra gången vi träffades och tycker, men Gud så gammal hon blivit.

  

Nu ikväll har Laila varit här nån timme så jag har behållit rösten idag. Om jag inte haft besök på några dagar blir jag hes av allt jag passar på att prata när det kommer nån.

 

Man blir förskräckt över allt otäckt som händer ute i världen nu, i alla jordens hörn.

I morse på nyheterna berättades om valet i Brasilien, där han som utmanar  den nu sittande presidenten Bolsonaro, måste bära skyddsväst när han är ute och valtalar. En av hans medarbetare i valkampanjen har blivt ihjälskjuten.

Vi får verkligen hoppas att det inte ska nå såna hemskheter i det svenska valet, det är fullt tillräckligt det som hörs och ses kastas fram i talen, det ena värre än det andra.

Det är två som verkligen sticker ut med sina argument, till exempel hon som beskyllde förre statsministern för massmord. Det var väl ändå bland det grövsta, hur än gärna de vill vinna så tycker jag att man får hålla igen sina på argument och hålla sig till sanningen, jag skulle aldrig rösta på en som vräker ur sig dylikt.

Den partiledaren är heller inte så noga med sannigen, det som förvånar är att inte "utfrågaren" plockar fram sanningen mitt framför näsan på vederbörande. Förra valet drog hon till med 500 äldreboenden som blivit nedlagda och det var i själva verket 50 boenden som var sanningen.

 

Jag har inte fått höra nyheter på hela dagen för min köksradio pajade i går, inte alls på grund av åskväder, det hände före åskvädret. Det har varit tyst som i graven ända fram till klockan tre på eftermiddan.

Men nu har jag tagit fram den som jag bara använder under julen för att spela jullåtar på, CD skivor och band. 

 

Dagens namn är: Folke, grattis till alla med det namnet!

 

Ha en fin torsdagkväll i regnvädret, det blir inte bättre om vi deppar över det. Vi ses och hej då!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 13 juli 2022 19:21

 

Ja, så här ser det inte ut annat än på bild i mobilen...

        

I dag fick jag vara med om två åskväder, det mullrade och blixtrade, ett oväder i Strömsund och ett när jag kom hem. Rejält med regn på båda ställen, det bara vräkte ner och forsade efter gatorna och eftersom vi inte har några gator i Bellvik så forsade det fram på gräset och bildade stora vattenpölar.

Det blixtrade och dundrade hejvilt på båda ställen, det första riktiga den här sommaren, hittills, nu är det uppehåll i Bellvik, hur det förhåller sig i Strömsund nu har jag ingen aning om.

Just nu är det 11 grader varmt och blåsten är så den knappt märks nu. Himlen är helgrå och det verkar som att det nog kan komma mera regn vad det lider.

 

Nu har jag fått mina glasögon fixade och jag hoppas att de håller så länge jag behöver dem. Jag kan då inte klaga på att just lagningen var dyr, endast hundra kronor och då har fått låna en båge en vecka så att jag skulle klara mig tills den nya kom och kunde sättas fast.

Tur när det finns hjälp att få, men onödigt långt till den.

 

För övrigt så har dagen varit bara för mycket!

 

Dagens namn är: Josef och Judit, grattis till er!

 

Ha en fortsatt bra onsdagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 12 juli 2022 17:04

 

Några små lätta molntussar som flög fritt omkring på eftermiddan.

  Annars så var det bara solen som ståtade därovan.

 

Solig dag med helblå himmel ända tills på eftermiddan när det uppenbarade sig en del lätta molntussar därovan.

De lovar inte lika väder i morron, men vi fick åtminstone två dagar med perfekt sommarväder. Och nog lär det väl bli flera, men ett uppehåll nu några dagar. Hoppas SMHI har fel, men jag skulle inte vilja byta åt mig det väder de har i Portugal, 40 grader och mera plus att de har skogsbränder till max.

Återigen, vi har det bäst!

Just nu är det 23 grader varmt och rätt friska vindar från sydost, skönt att det blåser. Det finns nu en del små lätta moln på den blå himlen.

 

Välbehövlig vind för lagom värme...

  

 I dag hade jag besökare till elvakaffet, de kom närmast från Näsudden.

De beger sig nog till Hoting när regnet kommer och det verkar infinna sig i morron.

 

I går satt MIchael på grävaren och grävde för ny dränering till Amandus och Bojans före detta hus, som barnen sålde förra sommaren till Jocke och Ingrid.

När Amandus grävde dräningen till huset för länge sedan, då var det nog spaden som gällde.

Ingen gräver med spadar idag, då tog det tid och det var tungt. Det tog en dag nu att gräva, sedan kommer resten av arbetet och efter det läggs det igen, då behövs grävaren igen. De har tur som har Michael som gräver och ska lägga igen, han gör ett välgjort arbete, det har jag sett med egna ögon.

Vi lejde en grävmaskinist när vi flyttat hit för att gräva diket efter vägen hit ner. Det var ett halvgjort arbete, de massor han grävde upp de låg i stora högar längs diket, det gick varken slå bort gräset eller röja bort allt sly som kom på jordhögarna. Det har Michael nu planat ut och allt är jämt och fint. Det är så det ska vara, han har också grävt här nere på gården och det syns inga spår efter det, utplanat och jämt.

 

Nu tar vi lite kunglig historia. 

Ur boken "3000 otroliga fakta om Sverige".

 

"Karl XIV Johan trivdes aldrig i Sverige.

Han saknade Frankrikes behagliga klimat.

På vintrarna var han nästan aldrig ute.

Eftersom det var kallt på slottet hade han

för vana att ligga till sängs i ett överhettat 

sovrum tills frampå eftermiddan."

Slut citat

Men kung var han, han behövde nog inte uträtta särskilt mycket eftersom han mest låg nerbäddad i sängen.

  

 Dagens namn är: Herman och Hermine, grattis till er!

 

Ha en fortsatt bra tisdagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 11 juli 2022 16:55

 

Klockan tolv igår kväll såg det ut så här på himlen och jag fick hopp om en fin måndag och det blev det!

  

Tänk om det kunde vara så här resten av sommaren, önsketänkande.

Det har varit solsken hela dagen men inte för varmt utan precis lagom.

Inga moln på himlen och en sydlig svag vind, ibland ingen vind alls och omkring 20 grader varmt eller strax över. Det kan inte vara bättre, enligt mig.

Just nu är det 19,5 grader varmt på skuggsidan, sjön är nästan helt stilla och längs efter horisonten har det uppenbarat sig en del vackra sommarmoln som prydnad på himlen.

 

Så här såg det ut klockan sex ikväll, inte illa alls.

  

Jag har varit ute hela dagen tills klockan var halv fyra när det var dags att fixa lite mat.

Det har varit jätteskönt att sitta på åkklipparen en dag som denna. 

Det har växt så det går inte tänka som så, att jag klipper nästa vecka, då är det för långt och för tjockt igen. På ett ställe som jag klippt idag har jag varit tvungen att köra två gånger för det var för långt.

Före klippningen var det trimmern som gällde, när batteriet laddat ur då är det bara att sluta och ladda igen, men klipparen är det bara att fylla tanken på och sedan fortsätta igen. Den är otroligt bränslesnål i alla fall tycker jag och det är ju bra.

 

Sol sol strålande sol!

          

Det vackra vädret verkar ha lockat hit folk till småstugorna i dag. .

Här nere vid sjön intill skogskanten, som var min dagliga lekplats när jag var barn och det var sommar och vackert väder. Där gjorde morfar en gunga åt mig och där fanns mjärdar som var små och lätta så jag kunde hantera dem. Dem fiskade jag "solskensabbarn" i.

Jag valde ut de största fiskarna och bar upp dem till mormor och hon tog hand om dem. 

Jag lärde mig också att simma här nere, det fanns nog inga så kallade simdynor på den tiden, utan jag använde mig av "båtskôtte" som jag la mig framstupa på. Det var ingen som sagt hur jag skulle göra, men jag listade ut det ändå och till slut upptäckte jag att jag inte behövde något att ligga på, jag kunde flyta ändå med hjälp av simtagen.

Haha, det var ingen som talade om hur jag skulle göra simtag heller. Det var som med min slalomåkning, jag uppfann dem själv.

Där finns nu sedan många år en fritidsstuga och dit har ägarna kommit ikväll.

På Näsudden har det också infunnit sig folk på grund av det vackra vädret i dag.

Solsken och vackert väder lockar barn utom vägg, som det heter i visan.

 

Dagens namn är: Eleonora och Ellinor, grattis till er!

 

Ha en fortsatt fin måndagkväll, vi ses!

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 10 juli 2022 17:18

 

Så här ser det ut just nu när jag tittar ut genom köksfönstret. Vågar man hoppas på lite sol och trevligare väder i morron, kanske?

    

En dötrist dag med bara regn hela dagen!

Jag inbillde mig att det skulle sluta frampå dagen och bli lite bättre, men så blev inte fallet. På eftermiddan blev sjön helt spegelblank och då trodde jag, att nu vänder det, men icke sa Nicke.

Det varade inte lång stund så brakade det loss igen och sedan har det regnat.

Just nu är det 12,8 grader varmt och det ljusnar faktiskt på himlen, molnen lättar och jag ser en del blå himmel, får väl se om det är på allvar eller bara på låtsas en stund.

Vinden har avtagit en del och den kommer från norr, fortfarande.

 

I dag har blommorna regnat av från den här busken, nu ligger de på marken nedanför. 

  

Jag har inte sett till en enda levande själ på hela dagen, tvärtemot som gårdagen såg ut.

Och på radion och TV:n märks det mer än väl att det är semester nu, det är bara repriser att höra på och se på och som de kört flera gånger, då kan man lika gärna stänga av allt. Vissa repriser verkar de ha en viss förkärlek för och kör dem om och om igen.

Och inte har jag haft den minsta arbetslust heller i dag, har bara motionerat strykjärnet litegrann, men mycket korsord har det blivit men jag blir less på det också och vill gå ut.

Nu är det färdigklagat för den här gången!

 

När jag skrev Nybäcksboken var Herbert LIndström mitt trogna intervjuoffer, men jag tror att han enbart tyckte det var roligt för han berättade så gärna, tur för mig.

Bland annat frågade jag honom om hans upplevelser i skolan, han gick nämligen största delen av sin skolgång i Nybäcken.

En dag när de skulle ut på rast hade han skrattat högt åt något när de sprang ut från skolsalen, då hade lärarinnan sprungit ikapp honom och frågat vad han skrattade åt?

"Åt något som var roligt", fick hon till svar.

Och på grund av det fick Herbert sitta kvar sedan skoldagen var slut.

Men hon hade kommit in till honom och gett honom godis, så hon tyckte nog att förseelsen inte var så stor, sa Herbert.

 

Nog tror jag att det är betydligt allvarligare nu när det gäller bristande respekt för läraren, eller det vet jag för det är allom bekant.

Det skadar nog inte med respekt för lärare i skolan och även för annat i samhället, tvärtom så är det nog till stor nytta för alla.

 

Dagens namn är: Andre och Andreas, grattis till er!

 

Ha en fortsatt bra söndagkväll, vi ses!

 

 

 

 

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 9 juli 2022 18:46

 

Så här fint var det på himlen och sjön när klockan var halv tolv i gårkväll.

  

Det har varit grå himmel och regn hela dagen, ett sånt regn som hamnar i jorden och inte ovanpå och som rinner bort.

Det var lite sol tidigt i morse, just nu är det 11,5 grader varmt, regnet fortsätter, det är svag vind som kommer från norr.

 

På andra sidan och samma tid glödde himlen som en eldsvåda, vackert det också.

  

 Idag har det bakats tunnbröd i bagarstugan, det har Nils Gunnar och Ingrid skött om. Jag har varit inne och skött servicen, fika och mat.

Jag har nyss diskat klart efter middan och dom åkte hem till sig innan jag började diska.

Det känns bra att ha tunnbröd i frysen igen, nu klarar jag mig ett bra tag.

 

I morse var Per hit och hälsade på och talade om att han köpt tunnbröd på ICA i Dorotea som han och sonen tyckte var så gott att de ätit upp allt till kvällsfikat i gårkväll.

Jag kom på i dag att de kanske skulle tycka det var gott med tunnbröd ikväll också, så jag ringde åt Per i dag och sa att om han kommer hit ikväll så får han en påse bröd till fikat ikväll också.

Han tackade ja men än har han inte varit ner hit, han kommer väl senare. Igårkväll var han och sonen ner till sjön här och badade när klockan var elva, det hade inte varit skönt. De kanske kommer när det blir baddags och hämtar brödet då.

 

Temperaturen som nu infunnit sig gör ju att jag gärna håller mig inne, när det regnar.

Men det har en klar fördel, jag sover väldigt gott på nätterna när vädret är som nu. I natt var jag tvungen stänga av fläkten för då frös jag, men det nuvarande vädret är bra för sömnen.

Men nog får det bli annat väder än så här, men i morse sa de på väderrapporten att det är varmare väder på gång, så misströsta inte semesterfirare.

 

Nu har Per och Teo varit och hämtat tunnbrödet. De hade varit till Hoting i dag på slöjdmässan och handlat så fina trasmattor. Välgorda och rejäla. Per har ju byggt nytt hus och det är dit han handlat mattor. 

Han syster Eva hade också beställt mattor som han köpt. Det är ju en klar fördel när man kan filma och skicka med mobilen så de kan vara med på långt håll och välja.

 

Ur boken 3000 otroliga fakta om Sverige:

"Under långa tider var det riskabelt att färdas omkring i Sverige eftersom organiserat röveri förekom. 

Det berättas att Frändeforsborna medförde knölpåkar och piskor med blyskivor i handtagen när de reste till marknader."

Slut citat

 

Ja, det förekom våld och tjyveri för länge sedan också, inte bara nu.

På den tiden var befolkningsmängden betydligt mindre i Sverige, det går inte alls jämföra med dagens mängd. Men ändå så var läget otryggt för befolkningen och de var tvungna att skydda sig med det "vapen" som de hade tillgång till då.

Det har aldrig varit ett liv i trygghet eller en dans på rosor någon gång i Sverige ens.

 

Dagens namn är: Jörgen och Örjan, grattis till er!

 

Ha en trevlig lördagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 8 juli 2022 16:39

 

 

I kväll lånar jag bilder från finare dagar vädermässigt.

  

Mycket moln på himlen idag och regnet har hängt i luften, men inte så mycket har fallit till marken för det.

Det har blåst ganska friskt under dagen och inte varit så särskilt varmt heller, svensk sommar.

Just nu är det 16,5 grader varmt och precis nu tittar solen fram, men det blir nog inget långvarigt besök vad jag kan se. Vinden kommer från norr och är inte så hård, den har avtagit en del sedan i dag.

 

Käringholmen måste få vara med, den här kvällen sken solen!

  

Det känns som att sommaren glider mig ur händerna, veckorna går så fort, de är slut inom en blinkning känns det som.

Hur ska det då kännas för dem som bara har några veckors semester och så är de slut. Då vill man ju att det ska vara bad- och solväder så att man kan både bada och sola. Jag minns ju själv när jag hade semester, jag hade stora förväntningar på vädret. Och inget kan vi göra åt det, det är bara att ta det väder som kommer.

 

I morron ska Ingrid och Nils Gunnar baka tunnbröd här och jag har så tur att de bakar åt mig också. Det har de gjort nu snart i tre år, de säger att de gör det för att de får använda bagarstugan. Jag är glad för det förstås, men jag känner mig som en "börda" för dem, men om jag säger det så "trätt" Ingrid på mig. Och jag är så tacksam för att de bakar åt mig, eftersom jag tycker mig vara matlös om jag inte har tunnbröd i frysen. De behöver ju inte baka så mycket åt mig, jag klarar mig länge med 20 brödkakor, 10 påsar.

Jag har fraktat dit ved nu på eftermiddan och såg att jag bör försöka städa där riktigt i sommar, jag gjorde inte det förra sommaren. Det är tunga grejer som måste flyttas och det har jag inte så lätt för numera. 

Jag ska ta mig i kragen nån dag framöver när det är lämpligt väder, jag får väl ta två dagar i anspråk så går det nog.

 

Det blir lite rusch nu i två veckor, i helgen startar travveckan i Hoting och på måndag startar återvändarveckan i Dorotea kommun. Men sedan brukar det kännas som att klockorna stannat. 

Men efter Hotings travvecka och Doroteas återvändarvecka blir det Åselemarknaden- sedan är allt över, nästan.

Mig berör inte detta nu men förut var det bråttom de här tre veckorna, om man skulle vara med på det mesta.

När vi hade Bellviksdagen och allsången skedde det ju under återvändarveckan, då satt man inte och rullade tummarna precis.

 

Dagens namn är: Kjell, grattis till er med det namnet!

 

Ha en riktigt fin fortsättning på fredagkvällen, vi ses!

Presentation

Fråga mig

25 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards