oskmar

Alla inlägg den 13 juli 2023

Av Elsa Mårtenzon - 13 juli 2023 16:40

Från morron var det grå himmel, sedan har molnen glesnat och det har varit solsken. På eftermiddan kraftig blåst med vitskummande vågor på sjön. Eftersom vinden kommer från sydost så är det sköna vindar, ljummet och härligt.

Just nu är det 22,6 grader varmt, vackra sommarmoln och solsken.

      morron,   eftermiddan!

 

Mycket moln på morron...

 

Solsken på eftermiddan...

  

Sedan jag var klar med mitt jobb inomhus idag har jag vandrat runt ute på åkern här och det är bara så tragiskt att se hur allting vissnar och dör. 

Ja, inte asparna. de har växt 30- 40 cm sedan jag klippte gräset på "hägna", mot skogskanten och långt inpå det klippta. Om jag inte skulle klippt som jag gjort under åren hade det varit en aspskog där nu istället för en gräsmatta.

Likadant på sjöstranden, och jag kan för mitt liv inte uppskatta aspar, för mig är de bara ogräs, som tar bort utsikten, särskilt mot sjön.

  

För övrigt finns det knappt en grön gräsplätt här nu, allt är borttorkat och det som finns är förkrymt och fult. Men blåklockorna sprider sig och växer överallt nu där de inte funnits förut, otroligt att de är så tåliga, men de krymper i storlek och längd mer och mer nu.

 

Att blåklockorna orkar i torkan, det är alldeles blått på "kohägna" nu.

  

Trots att jag var ute ett par timmar har jag inte sett en enda fågel och inte ens en insekt. Slikt har jag inte varit med om under min livstid och den har blivit lång.

En sak är klar, `n Isak och ā Tekla, min morfar och mormor, skulle haft svårt att föda alla sina djur som de hade om det sett ut så här.

De hade 10-12 kor, två hästar, ungdjur och många får och getter som skulle äta av den skörd som ordnades under sommaren. Ja, hönsen och grisarna skulle ju också äta av det som växte i jorden, som potatis och korn.

Det är klart då gödslades jorden och det plöjdes till "nylägdor" med jämna mellanrum, men utan vatten hade det inte klarat sig ändå. Brunnarna som de hade då hade säkert varit helt torra nu. Det fanns tre brunnar på gården, som finns kvar men inte används i dag, det är nog inget vatten i dem nu.

Ja, brunnen som jag ramlade ner i som litet barn, den stenade Göte igen sedan vi flyttat hit, så nu är det två kvar av de gamla.

Jag har som tur är en djup brunn nere vid sjön nu som håller vattnet, så länge sjön inte torkar in.

    

Dagens namn är: Joel och Judit, grattis till er!

 

Judit har som namn förekommit i Bellvik. Hon var min fars yngsta syster, har nu sedan många år slutat sin jordiska vandring som alla i den syskonskaran gjort.

 

Ha en fin fortsättning på torsdagskvällen, vi ses!

 

Den kraftiga blåsten håller i sig ännu, jorden blir inte mindre torr av den.

Hej då!

      

Presentation

Fråga mig

25 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Juli 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards