oskmar

Alla inlägg den 22 juli 2022

Av Elsa Mårtenzon - 22 juli 2022 17:46

 

Igårkväll omkring klockan elva var himlen fint rosafärgad runt och sjön likaså, ikväll är jag glad över att de flesta molnen har rensats bort nu. Så kan det få se ut i morron också och utan blåst.

  

Ingen värme precis, det blåser från norr och solen visar sig inte mycket heller.

Inte bästa sommaren om man vill ha varmt och blåsfritt.

Just nu är det 16 grader varmt, grå himmel och friska vindar från norr.

  

Nu en timme senare är det 12 grader varmt och vinden har mojnat litegrann.

 

I dag när jag satt på gräsklipparen fick jag lov att ha på mig en täckjacka, inte en vinterjacka men täckjacka sommarmodell tunnare, den behövdes.

 

I dag har inte mycket hänt, Ann Cathrine var hit och drack elvakaffe med mig och på eftermiddan har jag pratat med Kerstin. Det är mina största händelser den här dagen, då finns det inte så mycket att skriva om.

 

Men då brukar jag ta hjälp av min lilla roliga,

"3000 otroliga fakta om Sverige"

Och läser följande:

 

Åderlåtning (att tömma ut en viss mängd blod) ansågs vara en bra behandlingsmetod vid all slags ohälsa. En ven öppnades med ett instrument som snabbt skar genom huden och kärlväggar. 

Ofta tappade man över en halvliter åt gången. Man ansåg  att hälsoproblemet berodde på en abnorm ökning av blodmängden."

Slut citat

 

Och tänk att just den ritualen såg jag min mormor göra, vid köksbordet i det här köket där jag sitter nu och det var vid tillfället bara hon och jag.

Jag satt på en stol mitt emot mormor och tittade med spänning på hur blodet droppade från hennes handled ner i ett glas. Jag tror inte mormor tyckte att det var något fel med att jag satt där och tittade heller, isåfall hade hon väl skickat mig därifrån.

Och jag kunde då inte vara rädd för blod som en del är. Jag minns ju när de slaktade grisar till exempel här utanför ladugården och jag stod och tittade på när de stack grisen i halsen på grisen och blodet rann i en skopa, då den blev fylld slog man över det i en hink bredvid och vispade för att det inte skulle levra sig. Jag tyckte inte att det var hemskt på något vis, bara helt naturligt. Jag tror inte att jag tog någon skada av det heller, inte som jag upptäckt och inte känner jag mig hård eller tuff heller. Jag har lätt för att bli rörd och tårarna stiger i ögonen, så är det väl inte för tuffingar. Nej, jag tog det helt naturligt utan krusiduller, jag tror att det var så på den tiden när man växte upp på en bondgård.

 

Nu ska jag se på fotbollen!

 

Dagens namn är: Magdalena och Madeleine, grattis till er!

 

Ha en fin fredagkväll, vi ses och hej då!

 

 

 

 

Presentation

Fråga mig

25 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards