oskmar

Direktlänk till inlägg 28 mars 2020

Mars 2020 03 28 sol och moln

Av Elsa Mårtenzon - 28 mars 2020 16:47

 

Som solen strålat mellan molnen!

 

 

En vacker morron med sol och klar himmel. Under dagen har det varit både solsken och moln friskt blandat. För att inte tala om blåsten, den har inte varit så kul.

Just nu är det näst intill rensat på moln och det är 3,8 minusgrader, blåsten håller i sig fortfarande.

Det är mornarna och kvällarna som mest bjuder på solsken, vackert så.

 

Jag har varit ute på en halvtimmes promenad i dag. Det blåste kallt som sjutton, jag hade ingen mössa, annars hade jag nog varit ute längre.

 

I kväll ska jag byta ämne och inte skriva om den världsliga krisen som bara ökar och ökar och som vi alla drabbas av på ett eller annat vis.

 

I dag har jag läst följande i "Hela Sveriges husman, en kokbok som tilldelades Årets kulturgärning från Måltidsakademiens Bibloteksstiftelse:

 

"För hundra år sedan klassades sill som fattigmansovel. Sovel var det som serverades till potatis och bröd." Slut citat.

Det fanns så gott om sill att det blev låga priser på den, därför blev det näst intill en daglig maträtt i de flesta hemmen.

 

Detta fick mig att tänka på en berättelse som Bernt Ångman, född i Arksjö, berättade för mig, som jag vidareberättat i Bellviksboken.

 

Detta handlar om Bernts mormors föräldrar Johan Johansson, född 1820 i Bellvik och Anna Brita Pehrsdotter, född 1822 i Siljeåsen Alanäset. De hade tio barn, en av dem var Enok Wallin, född 1865 i Bellvik, sedermera kallad "Ransar kungen".

 

Anna Brita blev tidigt änka och hade svårt att försörja alla barnen, fyra minderåriga vid makens död.

Sara Catharina, som var Bernts mormor hade berättat detta från sin barndom, att en dag var de så utsvultna och hade inget att äta så hon och ett syskon blev skickad till bönder i Ormsjö för att tigga något att äta.

Det blev inte så lyckat, det enda de fick var fiskrens som låg ute på en skräphög.

De var så hungriga att de började äta av det råa fiskrenset på vägen hem. 

De blev svårt sjuka efter vägen och det blev väldigt svårt för dem att ta sig den långa vägen hem till torpet.

När de kom hem var de ännu mer utsvultna på grund av att de tömt sin mage efter vägen på det lilla de hade i sin lilla mage. 

Att de blev skickade till Ormsjö berodde på att deras torp låg långt upp efter ån, ovanför Ormsjöforsen, men torpet fanns inom Bellviksgränsen, enligt husförhörslängden.

 

Det är inte alltför länge sedan det var illa ställt och fattigt för människor i Sverige också.

Men i det här landet har det gått att komma ur fattigdom och elände för många år sedan. 

Landet utvecklades allt eftersom till det bättre och efter andra världskriget kom Sverige på riktigt grön kvist.

I går hörde jag på en proffessor i ett TV-program , (jag gillar att lyssna till professorer) som talade om den främsta anledningen som gjorde att vi hela tiden har gått framåt och att Sverige inte stannade i utvecklingen.

Grunna på den anledningen!

 

Dagens namn är: Malkom och Morgan, grattis till er som bär de namnen!

 

En Morgan känner jag till, nämligen Morgan Björn,född i Kronlunne på andra sidan Bellvikssjön. Han var hit och köpte Bellviksboken när den var klar.

Tyvärr fick han lämna jordens vandring alldeles för tidigt.

 

Ha en fin lördagskväll, vi ses och hej då!

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Elsa Mårtenzon - Torsdag 25 april 15:58

  Det fanns en liten blå glipa i mitt på dagen, men den försvann illa kvickt igen.      Det var vitt på taken och på backen i morse igen, vintern håller i sig, men jag är beredd nu att säga, "Vinter adjö" nu. Det har varit plusgrader under ...

Av Elsa Mårtenzon - Onsdag 24 april 16:46

  Så här ser det ut just nu när klockan är fem, något glesare mellan flingorna och mycket små flingor, de syns knappt.        Ja, inte var det så att jag jublade i morse när jag tittade ut genom fönstret. Snön låg vit på taken igen och det sn...

Av Elsa Mårtenzon - Tisdag 23 april 16:23

  Halv tio igårkväll var det klar himmel och fullmåne, annat är det nu när det snöar hej vilt.      Burr va kallt det är! Det var 8 grader kallt halv tolv igårkväll och kallt i morse så klart. Det har varit kallblås´n i dag också och inte p...

Av Elsa Mårtenzon - Måndag 22 april 17:51

  Halv åtta i morse och det ser lovande ut på väderfronten.      Kalasväder i dag, solsken från en klarblå himmel, men kallblåst idag också! Under natten var det 7-8 minusgrader och riktigt frusen mark i morse. Solen har tyvärr inte orkat...

Av Elsa Mårtenzon - Söndag 21 april 16:26

  Klockan nio igårkväll lyckades jag fånga månen, det var svårt att hitta en bra bild när jag inte ville gå ut i kallblås´n. Jag hade fel förra veckan när jag skrev att den var på nedåtgående, det var tvärtom, den hade bytt läge och det tänkte ...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards