oskmar

Alla inlägg under maj 2019

Av Elsa Mårtenzon - 7 maj 2019 16:11

 

Det här är min farfars 90-årsdag med några av sina barnbarnsbarn omkring sig, alla var inte där. Året var 1974 och fotograf Ingrid O.

 

 

 

 

I dag har det varit ruskväder ända tills på eftermiddan, det har varit ett ganska rikligt regn. 

Just nu är det 5 plusgrader och solen har kommit fram, det är rätt så mycket som är blått på himlen. Det kan ju vara tllfälligt, men roligt så länge det varar.Vinden har varit ostlig under dagen, nu är den sydostlig.

Nu ser det ut som att sjön är isfri, de sista flagorna is har både blåst bort och regnat bort.

Alltså blev sjön isfri den7 maj.

 

I går kväll var jag ute med "Fake News" när det gällde rapporten som kom igår om arternas försvinnande på vår planet, biologisk mångfald. Det ska jag försöka rätta till nu.

Det var så här att jag lyssnade på radion samtidigt som jag lagade mat och hade fläkten på och missade saker därför, slarvigt av mig.

När jag sedan på kvällen satte mig vid TV:n och såg på nyheterna märkte jag att det inte stämde som jag uppfattat det hela tidigare.

Det var så, att det befarades att närmare miljonen arter, från både djur och växtriket skulle försvinna inom de närmaste decenierna, det var en hel del skillnad det, enligt rapporten, som gjorts av en mängd forskare och exsperter från olika länder.

Glöm det jag skrev i går, för det var alltså fel, från mig gällande antal arter och tid.

 

I dag har jag inte gillat vädret för det har inte gått att vara utomhus och göra klart det som jag tänkte mig igår.

Jag hade gärna börjat med att putsa fönstren i dag, men det går ju inte när det regnar och blåser, jag har inte inåtgående fönster.

Det ostadiga vädret verkar fortsätta hela veckan som synes på YR.

 

I morron ska jag fara in till Dorotea och rösta i EU- valet. Glöm inte det du heller!

Det sägs att det här är det viktigaste valet hittills i EU och det tror jag också.

 

Dagens namn är: Carina och Carita, grattis till er därute som har dessa namn!

 

Ha en fin fortsättning på tisdagens kväll, vi ses!

 

Av Elsa Mårtenzon - 6 maj 2019 16:49

 

Så här ser det ut just nu, bilden tagen genom köksfönstret. Den snö som fallit igårkväll och i dag är nu borta.

 

 

 

I dag har jag funderat på om årstiderna gått vilse, det har liknat mera slutet av november än början på maj.

I morse var marken vit med snö igen, det började redan igårkväll med stora lapphandskar i ymnigt snöfall och träden blev helt vita.

Likadant i morse föll det stora lapphandskar igen. 

Under dagen har det vari både hagel och snö i omgångar. Solen har tittade fram lite smått på eftermiddan, men ångrade sig snabbt igen och gick i moln.

Just nu är det en del sprickor i molntäcket och lite ljusare. Det är 3 plusgrader och vinden kommer från norr.

OBS! En timme senare och sjön ligger spegelblank.

Fortfarande finns det is  på sjön, den ligger nu mot Långön och framför Käringholmen, samt en rejäl driva is uppe på holmen. Att den är så seg beror nog mycket på att det har blivit kalla nätter och ingen sol nu.

 

I dag har det lämnats en rapport från ett antal forskare och exsperter om den biologiska mångfalden.

Minst 1 miljon olika arter inom djur- växtriket har försvunnit ur vår fauna på grund av förändringar i vår natur.

Det låter hemskt, för om vi än tycker att det är skönt att slippa t ex myggen på somrarna så är de högst nödvändiga ändå, för bland annat fåglarna.

Jag tycker att jag märker stor skillnad på bara min lilla plats på jorden, det är mindre småfågar här nu mot vad det var i början när vi bodde här och jag ser mycket mindre fjärilar här nu än i början.

Fjärilarna det skyller jag mig själv för också, för att jag klipper bort allt gräs och därmed alla vilda blommor. Förr fick ju blommorna stå kvar tills "slåttanna" och den kom i början av juli. Då hade insekterna haft lång nytta av dem först, nu klipper vi bort dem så fort de sticker upp några cm ur gräset.

Och utan insekter kommer det inte att finnas bär som förr, bl a.

Numera är det mera plast i haven och naturen än det som ska vara där för att det hör hemma där.

 

Det sker många förändringar och inte är det till det bättre, programmet jag såg i gårkväll på TV, en samisk dokumentär, om förhållanden för samernas förutsättningar när det gällde klimatförändringarna var också skrämmande. Deras landskap och utrymmet för deras näring krymper oroväckande, isen försvinner och landskapet krymper, likaså permafrosten, det här var långt norrut.

 

Dagens namn är: Marit och Rita, grattis till er som har dessa namn!

 

Ha en fortsatt bra måndagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 5 maj 2019 16:21

 

Än så länge har jag ingen svårighet att se sjön och holmarna från gården. Men det går inte att slå sig till ro och tro att så ska det förbli. Bilden är från 2010 i maj och det är träd och sly borttagna efter det också, men, men...

 

 

 

 

Dagen har varit ganska solig men även en del moln på himlen har det varit. Inte sämsta vädret i dag, det var lite snöflingor i luften ett tag men det var få.

Just nu under tidig är det kväll 7,5 plusgrader och solsken.

När jag tittar på sjön ser jag att vinden vänt och kommer nu söder. Det innebär kanske att det blir varmare nu framöver. Det är bra när det är öppet vatten, då ser jag varifrån det blåser.

Isen är seg i år, jag kan inte säga att det är isfritt ännu, den ligger fortfarande kvar längs holmarna. Nu kanske, om det blir varmare försvinner den snabbare, det har ju varit flera kalla nätter i rad som bromsat upp.

OBS! En timme senare och vinden har vänt igen och kommer från norr. Det är 3,3 plusgrader.

 

I dag fick jag sällskap av Ingrid, Nils Gunnar och Michael vid elvakaffet. Övriga veckan skulle jag kunnat ligga här stendöd ostört, för jag har inte sett till någon under hela veckan.

 

I mina tankar i dag kom jag ihåg att för 17- 18 år sedan ringde det en man en dag och berättade att han googlat på Bellvik och hittat hemsidan där jag hade mitt telefonnummer och namn.

Han ville berätta att han hette Bellvik i efternamn och varför han hette så. 

Jag blev naturligtvis nyfiken och ville höra, för jag förstod att det namnet hade han inte haft hela tiden.

Det var så här, att hans familj, mor och far och barn hade som turister kört genom Bellvik en sommar när han var liten. Hans far hade tyckt att det var en så vacker by och ett så ovanligt namn på byn, att han hade ansökt om namnbyte från ett son-namn till efternamnet Bellvik.

Det tyckte jag var kul att höra och sa naturligtvis att om han hade sin semestertur uppöver Norrland framöver var han välkommen att hälsa på. Det skulle han göra om han hade vägarna förbi, sa han.

Han har inte dykt upp och om jag inte minns galet så var han flygkapten och har väl sett så mycket av världen att det räcker med att han såg Bellvik som barn och bär dess namn. 

Jag har googlat på Bellvik och sett att det finns många i Göteborgstrakten som bär namnet Bellvik. Fadern i fråga har ynglat av sig och det blev flera än en familj som heter så.

Den tiden, för ett antal år sedan när de gjorde sin resa över Bellvik vet jag att Bellvik var mycket vackrare än i dag.

På den tiden fanns det djur på alla gårdar och liar och slåttesmaskiner lämnade inga grästrån kvar när det var "slåttanna". Det var så öppet landsskap det kunde bli, man såg sjön klart och utan störningar av träd och sly från landsvägen. 

Det fanns folk på alla gårdar och inga byggnader var eftersatta på grund av att de övergetts.

I dag är det tyvärr inte så, det är inte på många ställen som man ser sjöstranden från landsvägen numera.

När vi flyttade hit för 33år sedan bestämde vi oss för, att sjön den skulle vi se obehindrat från gården och därför har vi tagit bort träd och hållit efter sly efter sjöstranden. Men slyet växer så reckordsnabbt att det går fort att det blir dålig sikt igen. 

Sedan Göte inte kunde gå med röjsågen efter stranden längre har jag gått med sekatören. Men det har jag nu fått ge upp nu, det är inte så lättsamt jobb med en sekatör och de håller inte särskilt länge heller när det ska klippas massor av sly.

Ja, vi har gjort så gott vi kunnat medan tiden fanns.

Men jag ser inte byn från gården, det som är ovanför har växt igen för länge, länge sedan. När jag bodde här som barn då syntes byn från Näset, men det var då det!

 

Dagens namn är: Gotthard och Erhard, ovanliga namn nu vad jag förstår. Men om det finns några. så grattis på namnsdagen!

 

Ha en fin söndagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 4 maj 2019 16:21

 

Året var 2013 och Tim var ute på en språngmarsch...

 

 

 

Aprilvädret är försenat i år, det kom i maj!

I dag har det varit omväxlande, moln, snöskurar, hagelskurar, sol och blåst.

Jag var ute och krattade mitt på dagen och sedan jag kom in har jag frusit genom märg och ben, var tvungen göra eld i spisen, fryser ändå.

Just nu är det 3,8 plusgrader och växlande molnighet, trädkronor vajar fram och tillbaka.

Isen har under dagen styrt upp påt Käringholmen på grund av blåsten, öppningen på sjön har blivit större, men långt ifrån isfritt.

 

Jag har hittat en sammanställning jag gjorde när jag skrev Nybäcksboken, jag hittade uppgifter på hur det såg ut i tre byar vad gällde befolkning m m.

 

I Bellvik fanns det 1927, 15 hemman och 5 torp, med 140 personer boende här.

 

I Nybäcken fanns det 1927, 4 hemman och 1 torp med 22 personer boende där.

 

I Backsvedjan fanns det 1927, 3 hemman och 2 torp med 42 personer boende där.

 

Vid den tiden var alla tre byarna helt i avsaknad av väg, endast en kärrväg för häst och vagn. 

I Bellviksboken och Nybäcksboken har jag skrivit om byarnas utveckling och avveckling. Det sistnämnda är endast tragiskt, men som dessa byar inte är ensam om här uppe och särskilt i inlandet.

 

Jag är inte så säker på att vi i dessa fall endast kan skylla på politiken för detta. Det skulle moderniseras inom skogsnäringen och därmed försvann en massa arbetstillfällen häromkring.

De flesta männen hade haft sin inkomst från skogsarbete, kvinnorna fick sin inkomst från djuren i ladugården genom försäljning av mjök, kött och ägg bl a.

 

Då var det hästägarna som var entrepenörerna vad gällde framforsling av timret fram till vattendragen. De lejde ett antal män som sågade ned träden och det blev inga stora kalhyggen på den tiden, endast gallring.

Skogsbolagen ville pengarna skulle rinna till snabbare och det blev maskinellt skogsarbete som mejade ner skogen med stora kalhyggen som resultat och få arbetstillfällen.

 

I dag har jag gjort en snabbräkning av Bellviks befolkning i dagsläget och kom fram till att det finns 25 fast boende i byn, varav fyra stycken är barn.

Jag kan ha missat någon, men tror inte det.

Att det fanns 140 personer i byn 1927 var mycket jämfört med i dag, men jag tror att det funnits ännu flera längre bakåt när de hade mycket stora barnkullar. Den största var 17 barn i en familj, men det var inte ovanligt med 10 till 15 barn i vissa familjer.

Det "ränte" bra då!

 

Den generation som mina föräldrar tillhörde var väl de sista som drev jordbruk fullt ut med både kor, får, getter, höns grisar och hästar i ladugårdarna.

Sedan avtog det eftersom med nästa generation för att till slut var det inga kvar.

Det flyttade tillbaka några familjer som skaffade får och en blev på nytt bonde med mjölkkor.

Det har också avtagit för många år sedan och nu finns den en med får, höns och några köttdjur som driver jordbruk här.

 

Eftersom arbetstillfällena försvann så flyttade yngre ut från byn och folk började få upp ögonen för att det gick att slita mindre för att skaffa pengar, skogarbete var ett tungt och slitigt arbete som ingen av dem som slutat med det inte saknade heller.

Det blev samma utveckling i de flesta byarna och barnaskarorna krymte och det inte driva skolor med ett tiotal barn, eller inga alls. De yngre letade sig ut från byar till andra ställen med industriarbeten. Skolbarnen skaffade sig utbildning och stack iväg till tätorter. 

När jag var barn fanns det en skola i varje by. Det fanns skola i Bellvik, Backsvedjan, Lövstrand, Nappsjö, Fågelsta och Fågelberget. Nu har jag bara räknat upp byarna i de närmaste runt Bellvik. Det var en skola i stort sett varje by förr.

I dagens läge är det väl bara i Risbäck som det finns en skola kvar inom Dorotea  kommun och den har varit på fallrepet ett antal gånger. Naturligtvis finns det en skola i Dorotea samhälle fortfarande.

Det finns helt enkelt för lite barn numera och då frågar jag mig kan man skylla allt på politiken? Det måste finnas barn för att fylla skolor. Och det måste finnas arbetstillfällen och arbeten som folk kan försörja sig på. 

Jag tror att folket har valt att flytta från våra bygder och möjligtvis komma tillbaka när de får pension. Och det blir det inga barn av!

 

Ja, jag har så klart ingen lösning på detta, men jag hoppas på att den professor som jag lyssnade på för kanske 25-30 år sedan på radion, att han hade rätt när han sa, att om 50 år kommer det bli en blomstring igen för landsbygden. Då kommer folk att starta på nytt med att odla och bruka marken och ta tillbaka det som växt igen och blivit vildmark.

För varför ska mer än halva Sverige bli tomt på folk, den vackraste delen av landet?

 

Dagens namn är: Monika och Mona. Grattis till er som bär de namnen!

 

Ha en bra fortsättning på lördagens kväll, vi ses och hej då!


 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 3 maj 2019 16:49

 

Nu lever jag i spänd förväntan på såna här kvällar, gärna med klar himmel. Det här är en majkväll 2015...

 

 

 

En dag med kall blåst och lite sol ibland, men den har inte förmått värma upp luften.

Det är kalla nätter den här veckan, snön som föll på stolarna jag bar ut före helgen har inte tinat bort utan frusit fast. Det är ett helt annorlunda väder den här veckan än det man hann vänja sig vid i april, det är nu vi har aprilvädret.

Isen på sjön har blåst iväg i dag.

Mot den här stranden och på halva sjön är det isfritt, men mot holmarna på andra sidan ligger den kvar, den har delat sig på hälften.

Just nu är det 1,2 plusgrader och blåsten kommer från nordväst. Solen skiner och himlen har blivit nästan helt molnfri.

 

Jag läser i Strömsundsbladet att Hervor Dahlén i Hoting har blivit utnämnd till Årets Folkbildare i Jämtlands län 2018. Och det med rätta må jag säga!

I motiveringen sägs att det förmodlingen är få lokala utvecklingsfrågor i Hoting som Hervor inte varit delaktig i.

Det stämmer nog väldigt bra, för ska det hända någonting i Hoting i rätt rikning, från något dåligt beslut som tagits för Hotings räkning, nog är det Hervor som tar tag i det och vänder det hela till något positivt.

Bra gjort Hervor!

 

Betydligt mindre imponeras man av, att det igen har kommit fram en politiker med fingrarna djupt nere i syltburken.

Hon hävdar visserligen att hon följt riksdagens regelverk- när hon sökte bidraget.

Men de med sin lön är inte tvungen att söka bidrag för att klara sig. Men damen i fråga var och är upprörd över bidrag i Sverige som söks av dem som måste.

Det finns en viss procent som fuskar till sig bidrag och det är jättefel, men där det behövs ska det finnas till för dem.

Jag är enbart lycklig över att inte behöva bidrag, men det finns de som tror att alla är ute efter bidrag och att det finns de som inte vill jobba, utan hellre lever på bidrag. Det tror inte jag!

För tre år sedan när jag var riktigt sjuk tyckte mina barn att jag skulle ansöka om färdtjänst hos kommunen. 

Det gjorde jag och fick det beviljat, utan ifrågsättande. Men, bara en gång har jag utnyttjat det och det var på julafton 2016. Sedan har jag kört själv, tack och lov!

Det finns inget som är så bra som att kunna klara sig själv och det tror jag väl de flesta tycker är bäst av allt.

Men riksdagens regelverk bör ses över!

 

Dagens namn är: John och Jane, grattis till er som har dessa namn!

 

Ha en fin och mysig fredagskväll, vi ses!

 

Av Elsa Mårtenzon - 2 maj 2019 16:40

 

Snön lyste vit på taken i morse, igen...

 

 

 

 

Jaha, så vaknade man upp till en morron med vitt på taken igen då!

Det är i och för sig inget ovanligt att det blir så i maj, men det var lite ovant när det varit en sån fin april med hela 24 dagar med solsken.

Det låg omkring 1 cm snö på marken på morron och det hade snöat in genom fönstret på övervåningen som jag hade öppet under natten, eftersom vinden låg mot det hållet.

Det mesta av nysnön har naturligtvis farit nu. Det snöade på förmiddan och och nå´n liten skur på eftermiddan och så har det  varit omkring 0- 1 grader under dagen.

Just nu är det 0,4 minusgrader och lite, lite blått på himlen igen, det går åt rätt håll.

Isen på sjön har delat på sig nu, det rör på sig därvidlag också.

Nu snöar det igen, inte rätt håll så länge då.

 

Jag beundrar kvinnorna i Sudan nu som demonstrerar för större rättigheter till kvinnorna. Det är verkligen modigt, man vet ju inte vilken vändning det kan ta i såna länder, jag hoppas att det går vägen för dem. 

De vill t ex att de ska ha rätten att klä sig som de vill, det borde absolut vara en självklarhet 2019. Men det är männen som dikterat villkoren för kvinnor där och på många, många andra ställen i världen.

Måtte Sudan bli ett modernt land nu och att kvinnorna kan göra sin röst hörd.

Det är lätt att räkna ut hur mycket kvinnorna är värda i de länder där de går i fotsida svarta kläder och bara får visa sina ögon.

Det har varit strikta regler för kvinnor i Sverige också för länge sedan, men här har det gått framåt, vi har inte fastnat i medeltiden.

Det finns saker här också som kan ändras fortfarande.

Men ett är tvärsäkert, halva befolknigen i landet är precis lika mycket värda som den andra halvan.

Och inte bara i det här landet utan i hela världens olika länder!!!

Hur kan männen någonsin ha fått för sig att de skulle vara för mer än kvinnorna???

Så urbota dumt!

 

Dagens namn är: Filip och Filippa.

Filip hette han som kom om vårarna och sålde grisungar på gårdarna i byn när jag var barn. Jag minns fortfarande hur grisungarna skrek när han lyfte ut dem i bakbenen ur vagnen.

Honom kallade vi för "grisfilip", för att han sålde grisar, inte för att vara dum med honom.

Jag säger grattis till er därute som bär dessa namn!

 

Ha en bra fortsättning på torsdagkvällen, vi ses!

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 1 maj 2019 16:12

 

Det här är yrken som försvunnit från vår tid. Det här kortet har jag fått från Allan Blom. Så här har han skrivit på baksidan:

"Tumningsarbete på virkesavlägg vid Djupån, Bellviks skogen, vårvintern 1951. Virket nedkört med häst av Amandus Wallin från en avverkning på Mullbacksbränna.

Huggare var bl a Einar Sandin och Harald Wallin från Bellvik.

Foto, Allan Blom, Rörström, arbetade som avmätare och avverkningsledare. Virket flottades sedan i Djupån ner till Nybäcksviken och vidare till skiljet i Sandslån och skogsindustrierna i Ådalen.". Slut citat.

 

Ja, det var nog miljövänligare avverkningar då och det blev inga fula "sår" i skogen som nu när det används stora maskiner och stora timmerbilar som kör sönder vägarna här. En sak till, det försvann massor av arbetstillfällen i de här trakterna när  skogsarbetet moderniserades.

 

 

 

I dag har det varit lite gråare ute, på morron och förmiddan regnade det litegrann.

Omkring klockan två på eftermiddan började solen tränga sig fram genom molntäcket, det har gått så där. Den har försökt flera gånger men inte riktigt lyckats, det får nog bli en annan dag.

Nu ser isen på sjön ganska rutten ut, men om det inte blir blåst så kan den nog ligga kvar några dagar till gissar jag.

Nu under tidiga kvällen är det 9 grader varmt, det har nog varit där omkring under dagen också.

Just nu när klockan är 18.00 spöregnar det och är 3,3 plusgrader.

 

Att jag oftast skriver i omgångar på kvällarna det förstår du nog, jag fyller på när jag har tillfälle.

Nu väntar jag på en pudding i ugnen och då är det ett bra tillfälle att påbörja skrivandet.

 

Det blev inte så lyckosamt i Venezuela i går, Maduro sitter kvar. Det var inga höga militärer bland folket på gatan, de höga, officerna står kvar på Maduros sida. Han har givit dem så mycket fördelar under lång tid så de kommer inte att överge honom. Så utstuderat det kan vara, för att kunna behålla makten i årtionden.

Jag har nyss lyssnat på Rolf Porseryd som rapporterat om läget. Han säger att det nu är så eländigt i landet och folket lider verkligen.

Det finns inte mat, det finns inte medicin, de har inga pengar, och det finns ingen möjlighet till läkarvård.

Det är så rysligt illa att kvinnorna går ut på gatan och prostituerar sig för att få pengar att köpa mat för. Så fruktansvärt! Hur kan det få bli så här? 

I morse på nyheterna såg jag hur militären körde över människor med tanks, rakt in i folkmassan. Porseryd sa nyss att de befarar att det kommer bli ännu värre i kväll.

En sån ledare och hans anhängare kan knappast ha ett hjärta i sitt bröst, det måste vara en gråsten som bultar där.

Måtte de få sitt straff för den ondska som de utövar mot sitt folk!

 

Dagens namn är: Valborg, grattis till alla som bär det namnet!

 

Ha en bra fortsättning på 1:a majkvällen, vi ses och hej då!

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards