oskmar

Direktlänk till inlägg 4 maj 2019

Maj 2019 05 04 hagel, snö och blåst

Av Elsa Mårtenzon - Lördag 4 maj 16:21

 

Året var 2013 och Tim var ute på en språngmarsch...

 

 

 

Aprilvädret är försenat i år, det kom i maj!

I dag har det varit omväxlande, moln, snöskurar, hagelskurar, sol och blåst.

Jag var ute och krattade mitt på dagen och sedan jag kom in har jag frusit genom märg och ben, var tvungen göra eld i spisen, fryser ändå.

Just nu är det 3,8 plusgrader och växlande molnighet, trädkronor vajar fram och tillbaka.

Isen har under dagen styrt upp påt Käringholmen på grund av blåsten, öppningen på sjön har blivit större, men långt ifrån isfritt.

 

Jag har hittat en sammanställning jag gjorde när jag skrev Nybäcksboken, jag hittade uppgifter på hur det såg ut i tre byar vad gällde befolkning m m.

 

I Bellvik fanns det 1927, 15 hemman och 5 torp, med 140 personer boende här.

 

I Nybäcken fanns det 1927, 4 hemman och 1 torp med 22 personer boende där.

 

I Backsvedjan fanns det 1927, 3 hemman och 2 torp med 42 personer boende där.

 

Vid den tiden var alla tre byarna helt i avsaknad av väg, endast en kärrväg för häst och vagn. 

I Bellviksboken och Nybäcksboken har jag skrivit om byarnas utveckling och avveckling. Det sistnämnda är endast tragiskt, men som dessa byar inte är ensam om här uppe och särskilt i inlandet.

 

Jag är inte så säker på att vi i dessa fall endast kan skylla på politiken för detta. Det skulle moderniseras inom skogsnäringen och därmed försvann en massa arbetstillfällen häromkring.

De flesta männen hade haft sin inkomst från skogsarbete, kvinnorna fick sin inkomst från djuren i ladugården genom försäljning av mjök, kött och ägg bl a.

 

Då var det hästägarna som var entrepenörerna vad gällde framforsling av timret fram till vattendragen. De lejde ett antal män som sågade ned träden och det blev inga stora kalhyggen på den tiden, endast gallring.

Skogsbolagen ville pengarna skulle rinna till snabbare och det blev maskinellt skogsarbete som mejade ner skogen med stora kalhyggen som resultat och få arbetstillfällen.

 

I dag har jag gjort en snabbräkning av Bellviks befolkning i dagsläget och kom fram till att det finns 25 fast boende i byn, varav fyra stycken är barn.

Jag kan ha missat någon, men tror inte det.

Att det fanns 140 personer i byn 1927 var mycket jämfört med i dag, men jag tror att det funnits ännu flera längre bakåt när de hade mycket stora barnkullar. Den största var 17 barn i en familj, men det var inte ovanligt med 10 till 15 barn i vissa familjer.

Det "ränte" bra då!

 

Den generation som mina föräldrar tillhörde var väl de sista som drev jordbruk fullt ut med både kor, får, getter, höns grisar och hästar i ladugårdarna.

Sedan avtog det eftersom med nästa generation för att till slut var det inga kvar.

Det flyttade tillbaka några familjer som skaffade får och en blev på nytt bonde med mjölkkor.

Det har också avtagit för många år sedan och nu finns den en med får, höns och några köttdjur som driver jordbruk här.

 

Eftersom arbetstillfällena försvann så flyttade yngre ut från byn och folk började få upp ögonen för att det gick att slita mindre för att skaffa pengar, skogarbete var ett tungt och slitigt arbete som ingen av dem som slutat med det inte saknade heller.

Det blev samma utveckling i de flesta byarna och barnaskarorna krymte och det inte driva skolor med ett tiotal barn, eller inga alls. De yngre letade sig ut från byar till andra ställen med industriarbeten. Skolbarnen skaffade sig utbildning och stack iväg till tätorter. 

När jag var barn fanns det en skola i varje by. Det fanns skola i Bellvik, Backsvedjan, Lövstrand, Nappsjö, Fågelsta och Fågelberget. Nu har jag bara räknat upp byarna i de närmaste runt Bellvik. Det var en skola i stort sett varje by förr.

I dagens läge är det väl bara i Risbäck som det finns en skola kvar inom Dorotea  kommun och den har varit på fallrepet ett antal gånger. Naturligtvis finns det en skola i Dorotea samhälle fortfarande.

Det finns helt enkelt för lite barn numera och då frågar jag mig kan man skylla allt på politiken? Det måste finnas barn för att fylla skolor. Och det måste finnas arbetstillfällen och arbeten som folk kan försörja sig på. 

Jag tror att folket har valt att flytta från våra bygder och möjligtvis komma tillbaka när de får pension. Och det blir det inga barn av!

 

Ja, jag har så klart ingen lösning på detta, men jag hoppas på att den professor som jag lyssnade på för kanske 25-30 år sedan på radion, att han hade rätt när han sa, att om 50 år kommer det bli en blomstring igen för landsbygden. Då kommer folk att starta på nytt med att odla och bruka marken och ta tillbaka det som växt igen och blivit vildmark.

För varför ska mer än halva Sverige bli tomt på folk, den vackraste delen av landet?

 

Dagens namn är: Monika och Mona. Grattis till er som bär de namnen!

 

Ha en bra fortsättning på lördagens kväll, vi ses och hej då!


 

 

 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Bo Nilsson

Tisdag 7 maj 10:53

Hej Elsa! Då jag försöker att skriva ut sidan här ovan (2019-05-04) går det inte. Jag får ett konstigt felmeddelande. Kan Du tala om vad som hänt. Med vänlig hälsning/Bo

Elsa Mårtenzon

Tisdag 7 maj 22:59

Ja du Bosse, jag visste inte ens att det skulle gå att skriva ut från bloggen och därför ingen aning om det är något som är fel. Att ringa till adm för bloggarna är meningslöst för man får inget svar. Jag har försökt mejla dem också men får inget svar. Så tyvärr, jag är nog inte till mycken hjälp i det här fallet. Var det Käringholmen du ville åt? Det förstår jag i så fall för den är fin den när den speglar sig i sjön. Ha det gott!

 
Ingen bild

Bo Nilsson

Onsdag 8 maj 11:04

Hej igen Elsa! Tack för ditt svar. Det har inte varit något problem med att skriva ut Dina bloggsidor tidigare. Men nu har det börjat konstra. Jag har fått veta att andra besökare här på biblioteket haft samma problem. med vänlig hälsning/Bo

Elsa Mårtenzon

Onsdag 8 maj 16:20

Ja, jag har ingen aning om vad det kan bero på, hoppas att det ändrar sig då. Det är omöjligt att få svar när man ringer och mejlar. Det blir väl att avvakta och se om de rättar till felen. Du får försöka efter ett tag igen för att se hur det går.
Hej då och ha en bra onsdagkväll!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Elsa Mårtenzon - Torsdag 21 nov 18:26


  Dis och dimma i dag...       Hela eftermiddan har jag varit utan internet, men så helt plötsligt så fanns det här. Det tog sig väl inte genom den tjocka dimman utan fick ta i som tusan och då bet det till slut.     Det har varit en ...

Av Elsa Mårtenzon - Onsdag 20 nov 17:19


  I dag fick jag njuta av att det var sol i alla fall. Men nu är det tät dimma och i morron blir det ingen sol som det syns på YR.       Solsken i dag i stort sett hela dagen, under den tid den var ovan bergen. Inte illa, det trodde jag a...

Av Elsa Mårtenzon - Tisdag 19 nov 16:56


  Kolla hur det ser ut på sjön nu efter tövädret, fullt med vatten...     Hej igen! Förbaskade väder som aldrig kan vara som jag vill ha det. I dag har det regnat flera gånger och varit ett par plusgrader. Det är inte vad jag beställt. ...

Av Elsa Mårtenzon - Måndag 18 nov 16:07


  Grå himmel och snö i träden, det är november det...       Hej igen! Man behöver inte fundera vilken månad vi är i för det är ett riktigt novemberväder dag efter dag. Det har gått snöskurar i omgångar hela dagen och himlen har hängt ...

Av Elsa Mårtenzon - Söndag 17 nov 17:16


  Så grått som det kan bli en dag som denna...     Dagen har varit tämligen grå och med lågt i tak. Jag sopade 4-5 cm snö från bilen i  morse. Under dagen har det inte öst ner precis, men varit lite flingor i luften ibland. Just nu är ...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ oskmar med Blogkeen
Följ oskmar med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se