oskmar

Direktlänk till inlägg 4 november 2023

November 2023 11 04 ruskväder

Av Elsa Mårtenzon - 4 november 2023 16:22

 

Inte så lätt att se holmarna i dag!

  

Ja, idag har det inte varit väder för så´na som mig, jag har inte ens vågat kliva ner från bron.

Jag försökte nå stora stenen framför bron och sopade av den och de två brostegen. Men det räckte inte långt förrän det såg likadant ut igen. Stundtals har jag inte haft sikt över gården ens och jag fattade redan när jag kom ner i morse och tittade ut, att det här kunde inte jag göra något åt. Snön har kommit både på tvären och virvlat runt, runt och blåst in i vedboden så den veden ligger säkert nu, om jag inte ska sopa av snön träd för träd och det måste jag, men inte i dag eller morron. Det här vädret ska ju på gå i natt och i morron också, så nu är detsamma hur mycket Luther tjatar på mig, jag måste slå dövörat till.

Just nu är det 3,7 grader kallt och där omkring har det hållit sig hela dagen. Snöandet och blåsten har inte slutat, det pågår och pågår.

 

Det har inte blivit öppen sjö igen som det ser ut som, nej, det har blivit vatten på isen, det blev väl för tungt av all snön.

    

 

Det har kommit mycket snö och blåst ihop mycket sedan jag tog den här bilden i morse. Hur ska jag ta fram eländet? Fy!

    

Men döm om min lycka när jag nu på sena eftermiddan upptäckte en stooor traktor utanför som körde undan snön.

Jag visste att Anders var uppe i Norrbotten nånstans och jobbade och jag resignerade, tänkte det måste få ligga där det ligger här, jag kan inget göra åt det.

Men han hade ringt till Michael och bett honom fara hit och ta bort snön, vilken tur, men innan han åkte härifrån kom in och sa till mig; "Du stannar inne du, så det så"!

Jag fattade också som att han tänkte fara hit i morron och ta bort snön då också. Tur att styggväre den här gången inträffade under helgen.

Michael sa att det hade inte varit lätt att köra till Bellvik och ner till Näset efter oplogade och igendrivna snövägar.

Tack Mickael för att du tagit undan snön!

        

 

Nu är det vinter, nu är det vinter! Men nu sjunger jag inte hurra!

    

Under dagen medan ovädret pågått har jag tänkt på dem som bott här före mig, det fanns inga maskiner på den tiden, men det snöade nog och var oväder även förr i tiden.

Jag har ju en av morfars hemsnickrade snöspadar i museet, som han plåtslagit framdelen på spaden på för att den skulle hålla bättre så klart och glida lättare i snön.

Vägarna mellan husen på gården dem trampade mormor med "trygor", inte det lättsammaste det heller. Hon trampade även "skolvägen över vika" för att det skulle bli en kortare väg för barnen. Det här är ju sånt som mamma berättat för mig.

Vägen upp på byn, cirka 600 meter, det gjorde morfar en träplog för som hästen drog. Men det var nog inte till så stor hjälp när det snöat mycket och när det var drivsnö, då gick plogen mest ovanpå snön, trots att han försökte med en tyngd på plogen.

Mjölken skulle upp till "mjölkbryggan" tidigt på morron, då skulle Algot med sin busstur vidare till mejeriet i Dorotea och även med passagerare och post. Och mjölkkrukorna här nere var minst två stycken 40-liters krukor. Hur orkade de få upp dem på mjölkbryggan?

  

Ja, fy vad de fick slita för brödfödan på den tiden och de fanns sig i det under tystnad, för det var lika föra alla och ingen visste om något bättre.

     

Och jag har mage att klaga i dag över vädret, men varken mormor eller morfar uppnådde min höga ålder.

Men till saken hör också att, hos mig nu är det stora maskiner som fraktar bort snön, numera tar jag bara det som är närmast bilen och framför dörrarna till husen där jag behöver komma in, men det är mitt "handarbete".

 

Det ryms en hel del snö i min fuuula vedbod...

    

Dagens namn är: Sverker, grattis till er som bär det namnet!

 

Ha en trevlig lördagkväll. vi ses!

 

Nä, nu får det bli en liten ljusglimt på slutet!

Hej då!

      

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Elsa Mårtenzon - Onsdag 15 maj 17:50

        Perfekt väder i dag, men jag min dumming har varit inne hela dagen ändå! Solen har gassat på från tidig morron och fram tills nu, och det ser ut att fortsätta. Ett tag idag var det nära 25 grader när jag kollade. Nu har isen på...

Av Elsa Mårtenzon - Tisdag 14 maj 16:52

  Sommargardinerna på plats och den mesta snön är borta på gården.    Vilken solskensdag! Det har varit 23-24 grader varmt och solsken från tidiga morgonen. Äntligen kom den efterlängtade majvärmen! Det har verkligen tagit på snön och isen ...

Av Elsa Mårtenzon - Måndag 13 maj 16:43

  Kvart över sex i morse, solen högt på himlen och tät dimma över sjön.    Ja, det här är skillnad det minsann! Det har varit solsken och det har varit varmt, vilket vi inte varit så bortskämda med den här våren, men nu var det dags. I mors...

Av Elsa Mårtenzon - Söndag 12 maj 14:44

  Dimman svävar över sjön som på en augustimorron, men det är ju maj månad nu, har den gått vilse?      Under natten regn och på morgonen dimma över sjön. Blir det värme nu som utlovats så kommer grönskan som ett brev på posten, även här! J...

Av Elsa Mårtenzon - Lördag 11 maj 16:53

  Klockan sex i morse var solen redan högt på himlen!      För det mesta har det varit solsken idag, ibland har molnen skymt solen men inte så länge. Det har inte blåst som igår och det var därför riktigt skönt när jag var ut på min vandring....

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< November 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards