oskmar

Alla inlägg under augusti 2018

Av Elsa Mårtenzon - 23 augusti 2018 17:44

 

Så här ser sjön ut ikväll...

 

 

 

Ibland har solen strålat i dag och den värmde dessutom. Det hade eventuellt regnat under natten som det såg ut på bilen i morse. Det var väldigt blött i gräset på förmiddan, men torkade upp som tur var.

Nu är klockan 18.00, det är 14 grader varmt och mycket blått på himlen. På sjön är det nästan helt stilla.

Nu en halvtimme senare ligger sjön som en spegel och solen skiner, vacker kväll.

 

I dag har jag klippt gräs i flera timmar. och herrejösses vad det växer nu. Där jag klippte före helgen märks det knappt i dag. Det gör tydligen inte ett skvatt att det torkat bort i i sommar och var helt dött ett par månader. Det finns livskraft kvar när regnet kommer. 

 

Jag fick nyss ett besked som jag inte hoppar jämnfota över, håller tummarna och hoppas.

 

Nu har USA och Kina höjt tullarna mellan länderna  till 25%, samtidigt sitter de i förhandlingar med varandra om hur det ska vara framgent, om det ska riskeras ett handelskrig. 

Ja, vad kan man vänta sig med den ena parten som ska vara störst, bäst och vackrast?

Han är väl glad om han kan förvilla tankarna på folk i från sina övriga galenskaper, som det nu hettat till ordentligt kring.

 

Dagens namn är: Signe och Signhild, ingen Signhild känner jag till här. 

Men Signe, född 1931 i Slandrom, Jämtland. Gifte sig med Harald, född 1925 i Hallviken, Jämtland, kom till Bellvik som barn med sin mor.

Harald och Signe bodde i Bellvik så länge de kunde för sin hälsa.

 

Signe, född 1910 i Bellvik, gifte sig med Algot, född 1910 i Backsvedjan. Signe och Algot bodde i Nybäcken där Algot tog över sin fars gård. Familjen bodde i Nybäcken tills Vattenfall köpte in stället 1949, De flyttade sedan till Hoting där de levde ut sina liv båda två.

Jag har naturligtvis berättat om båda familjerna i Bellviksboken och i Nybäcksboken.

 

Ha en fin fortsättning på torsdagkvällen, vi ses!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 22 augusti 2018 18:49

 

Lite grått och regnsjukt över gården i dag...

 

 

 

En regnig och gråkall dag, höstkänsla hela dagen, inte minsta solstrimma synlig. 

Men vad är det att klaga över? I indien har en miljon människor fått överge sina hem på grund av monsunregnen.

Vi har alltid minst att klaga över alla gånger, ändå är vi så många som gör det.

Nu är klockan 19.45, det är 11,8 grader varmt, det regnar och hela himlen är tät med moln.

 

I dag har jag inte haft något sällskap vid elvakaffet, men jag har nog pratat i telefonen ett par timmar nästan. Så helt utestängd från yttervärlden har jag inte varit. Det är man ju aldrig när man har dator, radio, telefon och TV.

 

 

Nu är Trump ordentligt ute i blåsväder, sedan hans under många år före detta advokat börjat erkänna. Det här är nog allvarligaste gången det blåser omkring herr presidenten.

Men på honom biter inte ett dugg, han avfärdar det hela med Fake news, häxjakt och att det är medias fel. Och hans advokat som avslöjat honom varnar Trump för med orden: han går inte att lita på. Ja, det var ju synd för Trump det.

Trump har enligt uppgifter beordrat advokaten att betala 1 miljoner kronor vardera till två porrstjärnor som Trump haft "affärer" med.

Jo, det är just en fin president de har valt i USA! Huvva!

 

Dagens namn är: Henrietta och Henrika, ingen Henrika känner jag till.

 

Men en Henrietta, född 1889 i Avaträsk, kallades för Etta. Gift med Magnus Nikolaus Wiklund född 1891 i Bellvik. Han var en bror till min farmor och hade ärvt gården  av Petter Wiklund och Stina Lisa, gården som Nils Gunnar med familj bor på idag.

Magnus sålde gården till min farmor när han flyttade söderöver och köpte ett jordbruk där.

 

Ha en fortsatt bra onsdagkväll, vi ses!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 21 augusti 2018 18:20

 

Granna färger när solen går ner och vädret tillåter...

 

 

 

Mycket solsken i dag men inte särskilt varmt. Det har varit blåsväder och då är det ju kallt om det är omkring 13-14 grader, tycker jag i alla fall.

Det har kommit ett par regnskurar också under dagen, inte med mycket vatten i.

Nu är klockan 19,30, det är 11 grader varmt i skuggan och nästan helt molnfri himmel. Vinden har avtagit nu och kommer från nordväst.

 

I morse när jag var på ICA och handlade hörde jag en försynt röst bakom ryggen på mig som sa hej. 

Det var Tim och hans farfar. De var på väg till Bellvik för att hälsa på mig, men gick in på ICA när de såg min bil där.

De åkte hem till sig igen och lovade komma till Bellvik på eftermiddan i stället. 

 

Och det gjorde de! 

De kom vid halv tolv, nyäten en lunch. Men jag hade laddat för våfflor och sa att, då väntar vi tills ni blir lite hungriga innan jag gör fikat.

Det gick ju bra för Tim gillar våfflor så han orkade äta två stycken med grädde och hjortronsylt när det gått en halvtimme. 

Och det klarade hans farfar Nisse också.

Det var en bra idé Tim hade fått igår när han sagt till Nisse att de skulle fara till Bellvik och hälsa på mig. 

Malin och Freja var i Sallsjön och målade och gjorde fint i stugan där.

 

Ja, men nu får man väl säga att sommaren är på väg bort ändå, för på måndag börjar skolorna, åtminstone skulle Tim börja på måndag. Det är väl kanske olika på nån vecka på olika ställen.

Sommaren har som vanligt gått alldeles för fort. Jag tycker att jag nyss var till Tåsjö på skolavslutning, men det har tydligen gått ett helt sommarlov sedan dess. 

Den här sommaren har väl i alla fall barnen fått bada och njuta av solen allt vad de velat och därmed ladda upp med vitaminer för den långa vintern. Hoppas att det motar en del förkylningar som lurar frampå hösten. För det är ju inget att ha.

 

Dagens namn är: Jon och Jonna. 

Jon Johanssson, född 1745 i Bölen, kom till Bellvik 1787 och blev en början på min fars gren på släktträdet genom sonen Johan Johansson o s v. Så skulle jag kunna fortsätta vidare på släktträdet.

 

Det kom en ny Jon långt ut på släktträdet som ska fylla 16 år i höst. Han som sa att han skulle bli gräsklipparman när han blev stor. Men när jag frågade honom för ett par veckor sedan när han hälsade på, då hade han ändrat sig.

Tror jag det, vem kan leva på att vara gräsklipparman?

Någon Jonna känner jag inte till.

 

Ha en fin tisdagkväll, vi ses! 

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 20 augusti 2018 18:44

 

Mina besökare i dag, Kalle och Maria tyckte att jag hade en härlig utsikt. Och jag håller med dem till 100%...

 

 

 

Hej på måndagkväll!

I dag har det varit sol ibland och moln ibland, riktigt varmt och skönt när solen varit framme.

Nu är det sol från en nästan klarblå himmel och 12,5 grader varmt. Ganska friska vindar som kommer från norr.

 

I dag har jag haft främmande, en kusin som bor i Umeå ibland och och i Tväråbäck ibland. Omväxling förnöjer troligen. 

Det var hans fru Maria som hade tyckt en dag att de skulle göra nån utflyckt en dag och hade föreslagit Bellvik. Och det tackar jag Maria för! 

Det var riktigt trevligt att träffa dem, jag har träffat dem en gång för några år sedan när de var hit på en Bellviksdag. Men då pratade vi nog inte många ord med varandra, det fanns inte tid och utrymme för det för mig då. Då var det mest jobb tills man stöp i säng på natten nån gång.

Vi har pratat desto mera i dag, så roligt att sitta och prata med varandra några timmar ostört. 

Kalle och jag har ju samma far-och morföräldrar, hans morföräldrar var mina farföräldrar. Men det är så pass många år mellan oss i ålder att när han var i Bellvik på somrarna som barn var ju jag vuxen. Kalle är född i Stockholm men det blev Västerbotten för honom eftersom han träffade Maria när de studerade till lärare på samma ställe. 

Och nog är väl Västerbotten bättre än Stockholm Kalle?

De avslutade sitt besök hos mig med ett besök i museet. Där tog de massor av foton, jag har ju många foton på Kalles släktingar där.

Jag tyckte mig märka att sakerna där var av mindre intresse än de svart/vita bilderna som jag har där. 

 

Dagens namn är: Bernhard och Berndt.

Bernhard, född 1920 i Bellvik, det var min farmors och farfars yngste son, således en farbror till mig och en morbror till Kalle som varit här på besök i dag.

 

Berndt brukar jag ringa till när det är något allvarligare fel med min dator, då är han bra att hitta.

 

Ha en bra fortsättning på måndagkvällen, vi ses och hej då!

Av Elsa Mårtenzon - 19 augusti 2018 18:25

  

Kjell och Anita säger hej då när jag ska åka hem efter en trevlig eftermiddag hos dem.

Nu tror jag att de åkt hem till Umeå vid det här laget. Alla sommargäster är nu borta från Bellvik, tyvärr.

 

 

I dag har vädret varit lite hipp som happ, med andra ord ostadigt. Det har blåst rätt ordentligt, när jag stod i stegen kändes det som att jag skulle blåsa ner från den.

Nu är klockan 19,30, det är 12 grader varmt. Blåsten har avtagit, kommer nu från nordväst. Himlen ståtar med grå/svarta regnmoln och lite blåa luckor här och där. Just nu solsken.

 

I dag hade jag tyskfrämmande till elvakaffet, Manfred och Sylvia anlände till Nybäcken förra helgen och hälsade på idag.

De var ovanligt sena att komma till Nybäcken i sommar, men det berodde på bröllop.

 

Jag har putsat sommarens flugskit från fönstren på brokvisten i dag. Inte det lättaste det heller, när man ska hålla i sig med tummen och pekfingret på utsidan. Inne på bron går det väl bra, där står jag stadigt på bron. Men nu är det gjort för den här gången också. Jag har sagt åt flugorna på skarpen i dag att de får hålla sig borta från och med i dag.

 

I går var programmet "Sommar" väldigt intressant. Det var Sara Danius, hon som blev utträngd av gubbväldet i Svenska akademin, som var programvärd för dagen.

Det är inte klokt hur de bar sig åt på detta ställe gubbarna och antagligen trodde de inte att det skulle komma fram vilka sk......lar de var.

Men då visste de inte hur stark denna kvinna var, som då var Akademins ständige sekreterare. De trodde antagligen att det skulle bli frid och fröjd bara de fick ut henne därifrån. Men då tror jag nog att de bedrog sig ordentligt. Nu har de verkligen kommit i dagen med sina skumma förehavanden. Och den så kallade kulturprofilen - vilken ful fisk! Och honom försvarar Horace Engdal allt vad han orkar, skumt i allra högsta grad. De här männen har verkligen lyckats med bragden att ge Svenska Akademin ett skamfilat rykte. Hon berättade om händelserna i en och en halvt timme varvat med bra musik. Där fick de så de antaligen skakar, om de har någon skam!?

 

Dagens namn är: Magnus och Måns.

Magnus Wiklund, född 1891 i Bellvik, bror till min farmor Lovisa. Det är en av dem med namnet Magnus.

Även en av mina brorssöner heter Magnus, en betydligt yngre upplaga.

 

Måns har inte funnits i min närhet, den enda jag känner till är väl Måns Zelmerlöv, men han har ingen anknytning till Bellvik så klart.

 

Ha en bra fortsättning på söndagkvällen, vi ses!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 18 augusti 2018 20:21

 

Mina svarta vinbär är så små i år på grund av torkan så jag bryr mig inte om att plocka dem. Bildens vinbär är sedan 2011 och då var de stora som vindruvor. men det var då det.

 

 

 

En dag med  regn, uppehåll på förmiddan. I morse var det tät dimma som försvann och det blev torrt i gräset, som tur var.

Men det var inte torrt så länge förrän regnet kom.

Jag hann klippa lite gräs innan det började regna, då gav jag upp.

Jan Peter har klippt jättemycket åt mig i dag, så allt är inte kvar.

Nu är klockan 22.00, det är 13 grader varmt och helgrå himmel. Det har regnat ikväll också och ser ut som att det är mera på gång. Kolsvart mörker nu. Nu hör jag att det regnar för fullt igen.

 

Hade sällskap vid elvakaffet i dag, plötsligt så händer det!

 

I dag har jag saftat och syltat, saften från vinbären i går.

Och i dag kom Anders med en hink hjortron som jag rensat och ska sylta i morronbitti.

Jag trodde då inte att hjortron skulle vara möjligt så här sent, men de var plockade långt norrut och var hur fina som helst.

Trodde då absolut inte att jag skulle komma åt några hjortron alls det här året, men nu har jag en hel gryta med innehåll att sylta ändå. Tack för det Anders!

 

I kväll har jag varit bjuden på middag på Näsudden. Hade således sällskap vid middan i dag också då.

Tack Ann Cathrine och Jan Peter för god mat och för sällskapet!

 

Ja, det var en del osammanhängande surr hit och dit och därmed slutar jag för den här gången.

 

Dagens namn är: Tyvärr upptäcker jag att jag slängde om namnen och dagarna i går också, det är för smått skrivet i almanackan jag har, skyller jag på i alla fall.

Igår var det Verner och Valter.

Jag känner till en Verner från Backsvedajan som var gift med en kvinna från Bellvik.

På mitt sista jobb hade jag en chef som hette Valter. 

Det var så nära jag kom de namnen.

 

Ha en bra fortsättning på fredagkvällen, vi ses!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 17 augusti 2018 18:27

 

Stranden utanför byn Backsvedjan, som tömdes på folk under 1950-talet av Vattenfall.

 

 

 

 

Vilken härlig eftermiddag det blev! Varm och solig med perfekt vind.

Det började med regn på morron och hade nog regnat under natten också. Omkring klockan elva kom det en sista regnskur för dagen, sedan skingrades molnen och solen visade sig på himlen.

Alldeles utmärkt väder blev det för mig som skulle plocka vinbär, buskarna torkade upp på nolltid av solen och blåsten och det gick som en dans att plocka.

Nu har jag plockat för saft och vinbärskakor och nu får det räcka för i år.

Nu är klockan 19.00, det är 17 grader varmt och en svag krusning på sjön som kommer från sydost. Mycket blått på himlen. Det känns som sommar igen!

 

I dag hade jag sällskap till elvakaffet, det är inte varje dag det inträffar nu efter semestern. Men jag uppskattar när det inträffar!

Tidigt i morse hade jag också ett besök. När jag kom ner från övervåningen efter duschen såg jag ett par fötter utanför rumssoffan - och gallskrek som en stucken gris. Då hade jag inte räknat med att någon skulle ha kommit in, det blev en "överraskning", därav skriket.

 

I går var det stora demonstrationer i USA av all media, mot Trumps behandling av mediernas rapportering om hans förehavanden. Han önskar få vara i fred med alla sina dumheter och häva ur sig vad som helst emot mediafolket, han är ju störst, bäst och vackrast. Det var på tiden att de sa ifrån och visade vad de tyckte om hans fulheter.

De fick stort stöd både från demokrater och hans egna, republikanerna.

Samma tendenser finns ju i Sverige också och det kommer ju från SD:s svans. Det är klart, har man något skumt för sig vill man väl helst inte bli granskade.

 

Nyss hörde jag på nyheterna hur cannabisanvändning ökar oroväckande i Sverige. Hur kan folk vilja fördärva sitt liv med sådan skit?!

 

Dagens namn är: Ellen och Lena. Jag vet om två med de namnen, Ellen, men henne har jag presenterat redan som Elin, som det står i kyrkböckerna, men hon kallades Ellen.

Lena vet jag om en också, det är Mai och Åkes dotter Lena. Mai är född i Bellvik. Hennes mor var född i Nybäcken, där kom båda byarna in.

 

Ha en fortsatt fin fredagkväll, vi ses och hej då!

Av Elsa Mårtenzon - 16 augusti 2018 17:13

 

Om jag har tur så hinner jag få några vinbär själv också, men då ska det till tur. Jag har varit ut nu och försökt göra lite skrämsel för att få bort fåglarna, jag får se om det hjälper. Det är otroligt hur de hunnit rensa i eftermiddag, nu finns det bara kvar på de nedersta kvistarna. Ohyra!

 

 

 

Ingen sol i dag. Vid tretiden kom regnet, inte mycket mest bara duggregn. Det har varit ganska ljummet i luften, omkring 18 grader.

Nu är det lite ljusare på himlen, men regnsjukt ändå. Vinden kommer från sydost och är ganska måttlig.

 

I dag har jag klippt gräs i fyra timmar, hann inte allt innan det var dags för regn. Men som det växt sista tiden, där jag klippt var det så tjockt och långt att det blev jobbigt för åkklipparen. En gång la den av eftersom det blev för tjockt just där, men den kom igen när jag kopplade från klippdäcket och tog ny sats i "utförslandet". 

 

Nu hoppas jag verkligen på torrt väder i helgen för jag har fått mängder med konkurrenter i vinbärsbuskarna. Det är fullt med fåglar i dem och en buske har de i stort sett rensat helt. Jag hade ju tänkt att göra lite vinbärssaft i alla fall. De enda bär som jag kommer åt den här sommaren, dem har fåglarna tillägnat sig. De får skaffa sig egna vinbärsbuskar!

 

Dagens namn är: Brynolf, ingen med det namnet känner jag till.

 

Det är också dagen för den traditionella surströmmingspremiären. Det är minst 10 år sedan jag åt surströmming och det går hur bra som helst att klara sig utan den.

 

Ha en bra fortsättning på torsdagens kväll, vi ses!

 

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards