oskmar

Alla inlägg under augusti 2018

Av Elsa Mårtenzon - 15 augusti 2018 18:18

 

I sommar har jag inte haft det minsta fint på källarbacken, allt torkade bort redan när det var bara blomknoppar. Bilden sedan 2015...

 

 

 

Gråa moln ända fram till tretiden, sedan har det varit solsken av och till, bra arbetsväder.

Lite varmare i luften nu, hela 18 grader på eftermiddan.

Nu är klockan 19.30, det är sydlig vind och och solsken just nu. Nu är det 18,5 grader varmt och känns riktigt skönt ute.

Annars tycker jag att nätterna har varit de bästa nu ett tag när det varit 8-9 grader, det är lite lindrigare att sova då.

 

I dag har jag bland annat bakat bullar. En del verkar klara sig utan att baka bullar någon gång alls. Jag har alltid sett till att det finns bullar i frysen, kommer det någon har jag ju alltid en bulle till kaffet.

Men vi är alla olika, jag är väl gammeldags och går väl i min mors fotspår, hon hade alltid bullar också.

 

Om det är väder som passar så måste jag nog klippa gräs i morron för nu växer det så det knakar och är långt både här och där.

 

I kväll är det en sån kväll när orden inte finns, jag vet ju vad det beror på och därför tänker jag avsluta redan här.

 

Dagens namn är: Stella och Estelle, ingen med dessa namn har bott i Bellvik eller Nybäcken.

Den enda jag känner till är prinsessan Estelle men den familjen är jag inte närmare bekant med.

 

Ha en bra fortsättning på onsdagkvällen, vi ses!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 14 augusti 2018 18:46

 

Många sena kvällar har färggrann himmel nu...

 

 

 

Det var kallt med sandaler i dag kände jag. Halva augusti och det går för fort, särskilt märks det dagar som denna, när det varit 11-12 grader och pyttelite sol, nästan ingen alls.

Nu är det ganska mycket blå himmel och solen smyger sig fram stundvis. Vinden är svag och kommer från sydost, men så svag att det knappt syns varifrån. Det är just nu 12 grader varmt.

 

I dag har jag varit och hälsat på en före detta jobbarkompis i Hoting. Det är nog tre till fyra år sedan sist. Hon blev glad när jag kom och tyckte när jag skulle åka hem efter två timmar att jag hade för bråttom hem.

Ja, jag är ju inte den som hälsar på till höger och vänster särskilt ofta. Jag kan tänka att jag ska göra det, men så blir det inte av, dagarna går för fort och bara försvinner.

Likadant kan jag tänka att i morron ska jag ringa till den eller den, men när dagen har gått så har jag inte ringt ändå. Och ändå tycker jag ju om att samtala med folk.

 

Ja, i natt brann det ett hundratal bilar på olika ställen i landet och nästan samtidigt startade bränderna. Och det är naturligtvis hur fel som helst!

På Facebook har det rasat hela dagen, mest från den kända svansen och alla trollen, samt från utländska bluffare som gör vad de kan inför det svenska valet. 

Marcus Oscarsson varnade i dag för att folk verkligen ska kolla vad man tar till sig av allt som skrivs.

Det fanns någon som till och med skrev att det var den kända "afghanistanstyrkan" som tänt på alla bilarna.

Det blir verkligen spännande att få reda på vilka det var och att de får fast dem hoppas jag innerligt. Och tänk om de som hoppas få röster på det här har spekulerat fel! 

Det finns naturligtvis de som hoppas på att detta ska ge dem fördelar i valet som kommer om några veckor.

 

Dagens namn är: Uno, i Bellvik fanns det en med det namnet.

Uno Jonsson, född 1915 i Bellvik. Bodde med sin familj i Fågelsta. Byggde en fritidsstuga vid Djupån på gränsen till Nybäcken, där jag tror att en av hans söner med familj nu tillbringar en del av sin fritid. 

Jag har berättat om hans föräldrars familj och förfäder i Bellviksboken, familj 59.

 

Ha en fin tisdagkväll, vi ses!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 13 augusti 2018 19:25

 

Nu doftar det såpa och rent i min lilla rosa bagarstuga, härligt!

 

 

 

Hej igen! 

Inte en droppe regn i dag, bra för mig. Lagom temperatur för mig i dag. Lite sol ibland och lagom blåst.

Nu är klockan 20.00, det är 13 grader varmt med nordlig vind. Just nu skiner solen så fint på holmarna. Men oj vad det är mycket mörka moln på himlen!

 

I dag har jag haft storstädning i bagarstugan, från nio i morse till kvart i fem i kväll och tycker verkligen att jag gjort rätt för saltet i gröten i dag. Det är inte lättaste stället jag har att städa, varenda pryl ska flyttas för att komma åt allt mjöl i alla vrår. och det mesta måste jag ut med på ren backe. Därför har jag jublat åt dagens väder, det är inte bra om det är för varmt och det går inte städa där om det regnar, eftersom jag måste bära ut en del. Och så är det en del tunga grejer dessutom som ska flyttas, men skam den som ger sig. Nu är det gjort tack och lov!

 

I morse ringde en av mina kusiner och frågade om han och hans fru fick komma och hälsa på i morron. Tyvärr var jag tvungen att skjuta på det till nästa måndag, i morron måste jag göra annat och så är kylskåpet tomt efter en vecka från inköp. Jag träffade honom varje sommar när han var barn och var hos farmor och farfar och hälsade på. Sedan han blev vuxen har jag bara träffat honom en gång. Det ska bli kul att träffas nästa vecka, hoppas inget kommer i vägen. Jag tror att vi kommer att ha mycket att prata om, jag har många frågor som väntar på svar och jag hoppas det är lika för honom.

Sommaren är kul ändå, det är då som folk vill i väg på utflyckt och då kan man få träffa, t ex en kusin som man inte sett på många, många år.

 

Dagens namn är: Kaj, ja det var då också ett namn! Jag känner inte till några med det namnet.

Ja, då slutar jag här, det känns som att jag ska ta en slöstund framför TV:n nu resten av kvällen.

 

Ha en fin fortsättning på måndagkvällen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 12 augusti 2018 17:15

 

Utsikten över viken, från Näsudden...

 

 

 

En dag med höstkänsla, lite regnstänk ibland och lite solsken ibland, 11-12 grader varmt under dagen. 

Morgonen började storstilat, med klarblå himmel och strålande solsken. Men redan vid niotiden var det ändrat, så fort kan det gå att det blir annat väder.

Nu är det 13,00 grader och en del blå himmel, vinden kommer från norr. Solen titttar fram ibland.

 

I dag har jag varit och hälsat på hos Nils Gunnar och Ingrid och där jobbades det med nya hundburar. På planerings och rivningsstadiet än så länge. Vad jag förstår så återstår en hel del innan allt är klart, men det tråkigaste är gjort, som jag ser det.

 

Elvakaffet intog jag för mig själv i dag, lika bra att vänja sig nu efter sommar och ledigt folk som dyker upp och överraskar.

 

I går såg jag en partiledares sommartal och fick rysningar över hela kroppen. Så "segervisst" och så kusligt!

Samma sorts rysningar som jag fått när jag sett tal på svart/vita filmer från 1930-40- talet av en potentat som skrek sig hes för att elda folket. Och tyvärr så lyckades han förvrida skallen på sååå många. Och vart det ledde vet vi ju i dag, åtminstone hoppas man ju att de vet hur det kan gå om  man inte besinnar sig i tid.

Jag har sett de andra partiledarnas tal som nu pågått dagligen, men ingen annan av dem har kunnat framkalla rysningar. Och tur är väl det! 

Måtte folk tänka till, både en och flera gånger därtill.

 

Missa inte en dokumentär som går av stapeln i kväll 21.15 på på 2:ans kanal! Han som levt bland dem och gjort dokumentären är otroligt modig och är värd all uppskattning för sitt mod. För att kunna upplysa oss som inte vet så mycket om hur illa det egentligen kan gå om dessa människor skulle få mera makt. 

 

Dagens namn är: Klara, inte en enda känner jag till med det namnet.

 

Det enda jag kommer att tänka på när jag läser namnet i almanackan, var på mornarna när jag gick på skolan i Bellvik och vi sjöng: "Din klara sol går åter upp". Och jag har inte tagit någon som helst skada av det heller, det tror jag inte att de andra gjorde heller. Det var en annan tid då, nu finns det nog lite "ömse" tankar kring detta.

 

Ha en bra fortsättning på söndagkvällen, vi ses och hej då!

Av Elsa Mårtenzon - 11 augusti 2018 18:49

 

Tim och Freja hälsade på i dag, jag blir alltid glad när ni kommer. Det är inte alla förunnat att ha barnbarnsbarn, men det har jag!

 

 

 

Lite blandat väder i dag, omväxling förnöjer heter det ju.

Från morron var himlen grå och det regnade. Det blåste så tallarna svajade och det gick vita vågor på sjön.

LG berättade när han kom att det blåst av ett träd i Dorotea och låg över gatan när han kom körande, tur att ingen var i vägen just då.

Nu skiner solen och vinden har avtagit, men det känns som att hösten har närmat sig några steg nu.

Det är 12 grader varmt ute nu och känns inte så skönt som det gjorde i början på den här veckan vid samma tid på kvällen. Vi har blivit för bortskämda i sommar, det är lite skillnad mellan 13 och 32 som det varit  i juli och början av augusti.

 

Lagom till elvakaffet i dag kom LG, Tim och Freja. Lite efteråt kom Jan Peter och

Nils Gunnar. Efter fikat höll det sig utomhus och höll på med traktorjobb. Freja var inne hos mig av och till, lite intresserad var också hon av "gamtraktorn" och gick ut ibland.

 

Jag har varit hembjuden till Anita och Kjell i dag och fick en intressant och trevlig eftermiddag. De har berättat om alla sina resor och jag förstår att de haft ett intressant liv och har, för resorna fortsätter.

Med mig hem till museet fick jag en kaksporre i trä. Säkert har Anitas mormor använt den till sina kakbak när hon hade kafé i huset som Kjell och Anita nu har gjort så fräscht och fint, både utvändigt och inne.

Det är lite märkligt att jag och Anita inte har känt varandra eller ens pratat med varandra förrän nu, trots att hon varit i Bellvik alla somrar när hennes morföräldrar levde och efter det när hennes morbror bodde där. Och ändå var de var vår närmaste granne på andra sidan landsvägen. 

Men nu har vi träffats två gånger den här sommaren, det tog nästan hela livet innan det skedde, hahaha. Det är kul att de gjort huset så fint, en riktig pärla på byn numera och att de är här varje sommar och trivs här, det gillar jag.

Tusen tack för gott fika och en trevlig pratstund Anita och Kjell!

 

Dagens namn är: Det namn som jag skrev i går. Fy på dig Elsa, vilket slarv!

 

Gårdagens namn var: Lars, i en tvärhast kan jag inte komma på någon i Bellvik eller Nybäcken med det namnet.

Endast i kombination med annat namn, som t ex Lars Erik Wallin, kallades Lasse född i Bellvik på 40-talet och flitig besökare på sina föräldrars gård i Bellvik om somrarna. Tyvärr slutade han sitt jordeliv förra året, alldeles för tidigt.

 

Ha en fortsatt trevlig lördagkväll, vi ses! 

 

Av Elsa Mårtenzon - 10 augusti 2018 17:32

 

Förra fredagen var jag inbjuden till Dieter och Ulla i deras stuga i Nybäcken, som blev en trevlig eftermiddag. Nästa vecka åker de hem till Tyskland, två sommargäster mindre igen, det tunnas ut mer och mer, tyvärr. Men roligt så länge det varar...

 

 

 

Men oj vad det har regnat i dag, 13mm i regnmätaren. Låter kanske inte så mycket, men det har strilat på hela dagen och mer än strilat faktiskt.

Nu har det lugnat ner sig men är dimmigt i luften av all väta. Det har varit omkring 13-14 grader varmt under dagen och blåst från norr.

Nu är det drygt 17,5 grader och sjön rör sig lite försiktigt bara. Vinden har vänt och kommer från sydost. Himlen är heltäckt med moln.

Nu har det gått en timme till, efter nyheter m m och molnen har börjat röra på sig och det har ljusnat en del på himlen, 18,5 grader varmt nu.

 

I dag har jag haft storstädning på ena klädkammaren på övervåningen. Det var perfekt väder för det den här dagen. Jag har den andra och betydligt värre kvar, där är det tyngre grejer och den är större. Men det blir bättre utrymme efter städningarna och det är jättebra.  För mycket prylar och för mycket kläder, det blev två sopsäckar i dag.

Om jag nu hade någon som kunde hjälpa mig att frakta bort det också.

 

Det har varit mycket på TV och radio den här dagen om journalisten Kim Wall som blev så brutalt mördad för ett år sedan i dag. 

Det har också konstaterats att det har blivit en betydligt större fara att vara journalist i dag.

Ja, det ligger i tidens anda nu med alla aktivteter för att förstöra vår värdefulla demokrati. Hur ofta läser man inte om "PK media", som det kallas av motståndarna numera och att det inte är sant det som de meddelar oss. Att de är opartiska o s v.

Jag hoppas att folk har upptäckt och upptäcker vilka som kör med den agendan. De vill ju helst tysta media och bara släppa fram sina egna åsikter.

Samma gäng beundrar Trump, Putin, Orban, Erdogan o s v. Och det säger ju allt!

 

Dagens namn är: Susanna, det har faktiskt funnits en med det namnet i Bellvik.

Anna Susanna Gröndal, född 1894 i Bellvik, kallades Sanni.

Hon gifte sig till Tåsjö med Nils Olov Blom, familjen var bosatt i Tåsjö.

När jag var barn minns jag att hon kom och hälsade på farmor med jämna mellanrum, det var när hon var hos sina bröder och städade upp huset.

Hennes mor fanns ju också i det huset, sängliggande sista åren, mycket därför antar jag som hon kom och hjäpte till i sitt forna barndomshem .

Sanni och farmor var jämnåriga och kände väl varandra sedan barnsben och då passade de på att träffas när hon ändå var i Bellvik. 

 

Ha en fortsatt fin fredagkväll, vi ses! 

Av Elsa Mårtenzon - 9 augusti 2018 21:00

 

Mörka moln ovanför bagarstugan, det verkar som att det blir regn i natt...

 

 

I dag har vädret varit sådant att jag kunnat klippa gräs i fyra timmar på eftermiddan. 

Det har varit sol så gott som hela tiden i dag och lagom temperatur för arbete.

Nu är klockan 21.15, det är 17,5 grader varmt och på himlen är det en hel del moln som tornar upp sig och bortåt Avaträsk där ser det ut som att det regnar nu.

I väster är det guldfärgade moln och på en del andra ställen är det tjocka grå/svarta och en del rosa också, bra blandning på molnen alltså.

 

På eftermiddan kom Nils Gunnar, Ingrid och Jon och hälsade på. Jag påminde Jon om när han sa i  6-7- års åldern att han skulle bli "gräsklipparman" när han blev stor. Jag frågade om han stod fast vid sitt tidigare beslut om yrkessval.

Men han hade ändrat sig. Han tyckte alltid på den tiden när han kom, att det var roligt när han fick använda min lilla gröna gräsklippare och klippa gräs. Nu när han är 16 år har han insett att som framtida yrke är det inget att satsa på. Så klart!

 

Jag har sett på en timmes debatt om skolan på TV:n, med både lokala politiker i Borlänge där debatten gick av stapeln, samt Fridolin, skolminister och Björklund.

Den fackliga företrädaren tyckte jag hade så klara och rediga åsikter i debatten att hennes ord bör politikerna absolut ta till sig.

Sedan håller jag med om att de största problemen i skolan började när den kommunaliserades, det bästa vore att förstatliga den igen. Det finns för många kommuner som inte har den ekonomiska styrkan bland annat att klara det själva. Skolan är alldeles för ojämlikt och där tror jag att privatiseringen är en bov också. De privata vill helst välja de duktigaste eleverna och segregationen ökar därmed. Och det jagas vinster som blir viktigare och viktigare för den som driver skolan.

 

Dagens namn är: Roland, han som jag känner bäst är min kusin Roland. Han och Kerstin har haft sin stuga här på Näset tills förra året när de sålde den och flyttade till Umeå.

 

Ha en fin fortsättning på torsdagkvällen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 8 augusti 2018 18:49

 

Så här stora stenbumlingar plockade Michael upp i vägen till Näsudden, men så blev det en bra väg också till slut. Den liknade mera en gångstig förut.

 

 

På förmiddan var det sol och varmt både i Strömsund och Bellvik. På sena eftermiddan började regnet ösa ner i Strömsund. Och det har det nog gjort i Bellvik också vad jag kan se på alla vattenpölar här. 

Ja, det behövs så det är inget fel alls att det regnat. Nu går det nog inte många dagar förrän gräsklipparen måste köras ut och användas, för nu växer det för fulla segel igen.

Jag har haft lite gräsklippning i sommar på grund av torkan. Förra sommaren var det mycket regn och mycket klippning och ofta. Det är kanske nu det börjar på allvar med gräsklippningen. Men det också nu som det är dagg på marken hela förmiddan så man man måste vänta tills mitt på dagen innan det går att klippa.

Nu är klockan 20.15, det är 16,00 grader varmt med regntunga moln på himlen och svag sydlig vind på sjön. Men regnet har upphört.

 

Jag och Ingrid har varit till Strömsund i dag. Jag kom hem strax efter fem ikväll. Regnet öste ner när vi åkte hem, tur att det började när vi var klara med det som skulle göras i Stömsund.

 

Jag har ingen aning om vad som hänt i dag. Jag vet att branden i Kalifornien fortgår med oförminskad styrka och de beräknar att det kommer att ta minst en månad till innan det är släckt där. Tiotusentals människor är evakuerade och tusentals arbetar i släckningsarbetet.

 

Jag vet också att Kina har höjt tullavgifterna till 25%  på Amerikanska varor. Trump började och Kina säger att de svarar med samma mynt. Ja, man kan ju undra hur det hela ska sluta.

Och från Eu:s sida säger de att de ska fortsätta att handla med Iran som de gjort hittills. Vi får väl hoppas att det finns de som är förståndigare än Trump i USA och stoppar honom och hans framfart medan tid är.

 

Dagens namn är: Silvia och Sylvia. 

Silvia är Sveriges drottning, men har aldrig varit i varken Bellvik eller Nybäcken och lär nog aldrig komma hit heller, det är jag helt säker på.

Jag hade under en tid i Hoting när jag bodde där, en jobbarkompis som hette Sylvia.

Det är det närmaste jag kommer de två namnen.

 

Ha en bra fortsättning på onsdagkvällen, vi ses och hej då!

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards