oskmar

Alla inlägg under juni 2018

Av Elsa Mårtenzon - 22 juni 2018 19:14

 

Så här får sjön gärna se ut i morron, hoppas, hoppas, jag vill kunna sitta ute och fika  klockan elva!

 

 

Huvva, huvva! Vilken midsommarafton, dåligt väder och snålblåst, hela dagen.

Det vädret är mitt sällskap på aftonen som alla människor pratar om, planerar och längtar efter. Inte mycket att längta efter tycker jag. 

Jag var ute och klippte gräs mitt på dagen och fick ge upp för en regnskur i dag också. Jag hade täckjacka på och handskar på händerna och efter att jag slutat har jag frusit inomhus resten av dagen. Nu funderar jag starkt på att göra eld i spisen efter några rader här och ta på en tröja till.

Nu är klockan 19.35, det är 14,5 grader varmt, vinden kommer från Norra ishavet, känns det som. Det har gått vita vågor på sjön under dagen. Något mindre blåst ser det ut att vara nu vad jag kan se på sjön. Himlen är täckt av moln med några ljusare fält på en del ställen.

Nu har jag väl beklagat mig nog? Oj, nu tittade solen fram!!!

"Jag tror , jag tror på sommaren"!

 

Jag har ju ett "litet" sällskap förutom kallblåsten och det är mina söta rävungar som blir mer och mer tama, åtminstone en av dem. Jan Peter var ner och filmade en av dem i dag, bara någon meter ifrån och den satt lungt kvar och käkade.

När jag var dit med mat på förmiddan var både rävungar och skator tillsammans och åt av den, sedan jag gått in. Så nu verkar rävungarna och skatorna vara kompisar med varandra. Jag har ju trott hela veckan att det bara var en rävunge kvar, att det hade hänt de andra något, men helt plötslig så var det tre framme och åt av maten jag burit dit. De har bara lurat mig och jag har tyckt så synd om den som var ensam kvar.

 

Nä, nu ska jag göra eld i spisen och slutar här!

 

Dagens namn är: Paulina och Paula, inte några med de namnen känner jag till.

 

Ha en fortsatt bra midsommarafton med tron på bättre tider och bättre väder framöver! Vi ses och hej då!

Av Elsa Mårtenzon - 21 juni 2018 17:40

 

Sent på kvällarna är det granna färger på himlen...

 

 

En regnskur har det varit under dagen och då satt jag på åkklipparen och blev blöt som en dränkt katt. Jag klippte en och en halv timme men då gav jag upp, det var inte så roligt att bli dyblöt. Sedan jag gått in sken solen och efter det har det varit sol nästan hela tiden. Jag bakade en långpannekaka i stället för gräsklippning.

Klockan är nu 18.30, det är 14 grader varmt, solen skiner och det finns en del grå moln men även ganska mycket blå himmel.

 

Några höga förväntningar på midsommarvädret har jag inte, men det är väl bara att ta emot det som kommer. Huvudsaken att det inte regnar hela tiden och är storm, jag hoppas på att kunna klippa gräs för det ser bedrövligt ut här. Allt har ju inte drabbats av torkan utan det finns ställen där det bara växt och växt bland det torra. En del gräs tål torka annat gräs gör inte det. Därför är det öar här och där med 30-40 cm långa "grästuvor." Det ser helt enkelt ovårdat ut, men det är inte mitt fel, det är vädrets. Bra att ha något att skylla på.

 

Det händer mycket nu, både inom landets gränser och på andra ställen, det är mycket att hänga med på. Och tid över för det har jag inte, jag kan ju inte sitta vid TV:n hela tiden och radion är inte med mig på gräsklipparen heller.  Det är mycket som jag missar tyvärr.

 

Dagens namn är: Alf och Alvar, jag kan inte komma på några med de namnen som bott i Bellvik eller i Nybäcken.

Men jag har haft en jobbarkompis med namnet Alf när jag bodde i Hoting.

 

Ha en bra fortsättning på torsdagkvällen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 20 juni 2018 17:16

 

Mannen på bilden är från Kalifornien. Han var hit för några somrar sedan, han var i Sverige för att söka sina rötter och dem hade han i Bellvik. Han hade inte en aning om att hans rötter i Bellvik var kartlagda i en bok om Bellvik. Han blev överlycklig när han fick syn på boken och högg efter sin plånbok direkt för att betala den. På den tiden bar man sina pengar i fickan, han hivade upp en ansenlig bunt sedlar som han plockade ur för boken. Numera är pengarna ett kort med koder.

 

 

Men fy som det blåser och från sydväst.

Och av någon anledning blir det inte vita vågor på sjön i det läget och det syns inte några stora vågor. Men blåser gör det och det blåser kallt. Hela förmiddan och större delen av eftermiddan har varit med en grå himmel. Nu är det lite glipor i molntäcket och solen skiner ibland.

Nu är klockan 18.00, det är 13 grader varmt i skuggan, men det känns inte särskilt varmt på grund av blåsten.

 

I dag har jag haft främmande från Hälsingland och jag gjorde våfflor. Sedan jag blev ensam har jag dammsugit på övervåningen och gjort midsommar där, något så när.

I morron ska jag midsommarstäda nedervåningen, jag tar det något enklare numera, förut trodde jag att jag var tvungen att flytta på varenda pryl. Det gör jag inte längre, Göte brukade påstå att jag städade i onödan, men det gjorde jag inte. Han hade turen att inte se något damm och det är nog rätt skönt att ha den förmågan.

 

Jag undrar i dag hur man är danad när man kan stänga in barn bakom stängsel och höra deras gråt och rop på sin mor och far, utan reaktion? Har man hjärtat på rätta stället då, eller har man något hjärta alls? Till och med hans äkta hälft tyckte att det var helt galet och gjorde ett uttalande emot handlandet i fråga.

Om du följer nyheterna, då vet du vad jag syftar på. Det är så grymt så orden finns inte, men ingenting från det hållet kan förvåna snart.

 

Dagens namn är: Linda, det har funnit en med namnet Emelinda i byn, som vi alla kallade för Linda. Men hon var inte så förtjust i varken det ena eller det andra namnet. Själv ville hon bli kallad Lindis och skrev sitt namn så.

Jag för min del tyckte att de första alternativen var vackra namn och sa det till hennes dotter och det höll hon med mig om.

Lindis var född 1902 i Bellvik och var bland annat byns postföreståndare så länge vi fick ha posten kvar i Bellvik. Hon blev tidigt änka och hade tre små barn när hon blev ensam. Fick således klara allt själv, hon hade kafé ett tag, samt var hon en mycket duktig sömmerska, allt för familjens försörjning.

En stark kvinna och som det fanns flera av i byn, men som inte blev särskilt uppmärksammade för sitt slit. Det hörde till ordningen på den tiden och några bidrag hade de inte hjälp av, de fick dra sitt lass själva utan klagan, och gjorde det med den äran.

 

Ha en fortsatt bra onsdagkväll, vi ses!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 19 juni 2018 17:52

 

Det blommar...

 

 

Ja, nu har vädret "tokvänt" igen! På förmiddan regnade det, sedan det slutade har det blåst småspik så det viner om knutarna. Buskar och blommor vrider sig i blåsten och träden svajar våldsamt. Blåsten är jag inte särskilt förtjust i, den förstör mer än den är till glädje.

Nu är klockan 18.45, det är frisk nordlig vind och 14,5 grader varmt. Just nu skiner solen och det är rätt mycket som är blått på himlen.

 

Jag skulle behöva sätta mig på gräsklipparen i morron och köra non stop hela dagen, det ser förskräckligt ut. Men det var en som ringde i helgen och undrade om det gick att göra ett besök här på onsdag och naturligtvis sa jag att vederbörande var välkommen. Jag får väl hoppas på torrt väder någon dag under midsommarhelgen och klippa då. Jag är inte nogräknad på om jag sitter på gräsklipparen i midsommar, om det är vackert väder är det rena semestern tycker jag. Men, blir det vackert väder i midsommar, verkar tveksamt som det ser ut nu? Men vi är ganska vana vid regn och måttligt med värme den helgen.

 

Men värre kunde det vara. Jag tycker just nu "synd" om Trump som har såna bekymmer med Europas flyktingar, nu senast för Tysklands flyktingpolitik. Om han kunde hålla sig till sitt i stället, han verkar ha det han bekymrar sig om på hemmaplan.

Nu höjer han tullarna ytterligare för Kina och de hotar "betala tillbaka" med samma mynt. Man bävar för hur det hela ska sluta när det bara trappas upp mer och mer på allt mellan himmel och jord. På hela USA:s befolkning -fanns det ingen annan att välja till president!? Något som han verkligen åstadkommit hittills är ännu mera oro i världen, på många plan.

 

Dagens namn är: Germund och Görel, ingen Görel känner jag till.

Men en som fick namnet Germund föddes, 1919 i Bellvik. Han var som till Magnus Wiklund. Han var bror till min farmor och ägde den gården tills han kom på att han skulle flytta söderut och sålde fastigheten till min farmor Lovisa och farfar Per Johan.

Jag har inte sett eller träffat någon av Magnus söner, men en av dem tog kontakt med mig och ville köpa Bellviksboken för ett antal år sedan. Jag minns inte om det var Germund eller kanske en hans söner, det lade jag inte på minnet.

 

Ha en fortsatt bra tisdagkväll, vi ses och hej då!

Av Elsa Mårtenzon - 18 juni 2018 17:44

 

I dag har min bagarstuga fått komma till användning. Det är sällan numera mot för några år sedan. Det har bakats in en hel del pengar till Bellviksboken i den

bagarstugan. Nu står den för det mesta bara där till ingen nytta.

 

 

Hej igen!

Nu har vi fått det välbehövliga regnet och det börjar grönska igen på gården. Då hoppas jag det blir tid över för gräsklippning innan nästa regn för nu kommer det växa snabbt efter regnet.

På eftermiddan har det varit riktigt varmt igen, efter regnet, det känns som att sommaren kommit åter. Det har ju varit några dagar med blåst och svalt väder, jag hoppas att det är så här när midsommarhelgen infaller. Midsommar är jättetråkig om det regnar tycker jag, skiner solen då kan man ju vara ute och njuta av vädret.

Nu är klockan 18.20, det är 18,8  grader varmt och sjön är nästan stilla, vinden kommer från söder. Det är rätt mycket moln på himlen, men solen ges plats att skina ibland.

 

I dag har jag bakat tunnbröd, men jag saknar gräddaren. Det tar dubbelt så lång tid när man ska göra allt själv, jag har ju varit van att Göte gräddade och paketerade. Han var ganska less på den sysslan, tyckte nog litegrann att det var "kvinnfolksgöra", han tillhörde ju den generationen. Han jublade när jag slutade baka tunnbröd till försäljning, det blev lite mindre gräddande när jag bakade bara till oss själva och till barnen.

Nästa ingrepp i bagarstugan blir storstädning och det är inte det lättaste jobbet, allt måste flyttas för att komma åt allt mjöl i alla vrår. En vanlig dammsugare är inte särskilt bra på mjöl, jag lånade Anders industridammsugare ett år och det var grejer det på mjölet.

 

Jag förstår inte vad som hänt mina fem rävungar, nu är det bara en som är synlig och rävmamman. I dag har jag inte sett röken av den rävungen heller, men jag har ju inte varit inne i huset så mycket i dag, kanske ikväll. Igår bjöd jag den på köttfärs och småfranska, men det var många som dök upp när jag burit dit den. Det var fiskmåsar och skator som var på hugget att ta för sig, men rävungen var snabb att dra det under huset, så där fick de tji. Jag föredrar skator framför fiskmåsar, den sortens fåglar hör inte hemma här uppe, de kan flytta tillbaka dit de hör hemma, skrikhalsar det är vad de är.

 

Dagens namn är: Björn och Bjarne, ingen Bjarne i Bellvik eller Nybäcken.

Namnet Björn är en före detta bybo, men som lämnat jordelivet. Han var Lovisas och Nortons morfar. Var född i Bellvik men flyttade till Hoting.

 

När jag var nio- tio år var jag på ett läger som "flickorna" på Sions kapell ordnade för ungarna på byn, då fanns det ett Sions kapell i Bellvik. På det lägret var det en liten pojke med mörkt hår och bruna ögon, som jag tyckte var sååå fin och han hette Bjarne. Och för ca 30 år sedan var jag på travlogen i Hoting på dans och det kom en snygg och trevlig man och bjöd upp mig. Jag hade inte sett honom förut, trodde jag. Men han berättade vem han var och vad han hette och det visade sig efter funderingar hit och dit, att den var den lille söte, mörkhårige pojken från lägret som vuxit och blivit stor och nu var han polis. Efter den gången har jag inte sett honom mer, han bodde neröver landet någonstans numera. Plötsligt så händer det att någon från förr dyker upp, då man minst anar det.

 

Ha en fortsatt bra måndagkväll, vi ses!

 

Av Elsa Mårtenzon - 17 juni 2018 18:31

 

Sent i gårkväll var det mycket färg på himlen, vädergudarna har en riklig färgpalett.

 

 

Vaknade till en vacker morron med helblå himmel, sol och blank sjö. På nolltid var himlen täckt med moln, solen försvann bland dem och det blev en regnig dag frampå förmiddan. Inget fel i det för det behövs mer än väl och nu ser jag att potatisblasten kommit upp en bit, det gör susen med lite blött. Det har inte kommit så mycket regn senaste dagarna men det har blivit grönare gräs och potatisen har fått liv.

Nu är klockan 18.55, det är 15,5 grader varmt, svag sydlig vind och helmulet därovan.

 

Jag har haft besök i dag, två gäng fikagäster. Maria och Matti först, de kom med en vacker blomma och en vacker duk. Matti hade varit på klassåterträff i Hoting i gårkväll och skulle åka tillbaka till Stockholm i kväll. Sedan kommer han hem igen till "Musik vid Tåsjö stränder". där bland annat han och Mikael ska sjunga och spela i kyrkan.

Sedan kom Jan Peter och Bo Hägglund och jag fyllde kaffepannan på nytt.

 

Nere i museet har jag en tavla som Bo Hägglunds farfar målat 1931 när han var här och stoppade möbler som morfar hade lejt honom att göra. På sin fritid målade han  av gården här, han var amatörmålare och tapetserare. Tavlan tog han med sig när han var klar med jobbet. Många år efter det jobbade jag i Hoting tillsammans med hans dotter. Hon började förhöra mig om en gård i Bellvik som hon beskrev utifrån tavlan, den var då i hennes ägo. Jag kände igen gården på hennes beskrivning och då sa hon: "Du får tavlan om du vill ha den". Och det är klart att jag ville det och nu hänger den i mitt museum. Mycket hittar hem igen, det gjorde jag också.

 

Dagens namn är: Torborg och Torvald, det blev enkelt för mig, för jag känner inte till några med de namnen. Jag har hörts talas om att det funnits en i Rörström med namnet Torvald, men jag kan ju inte ta med alla byars namn som jag hört talas om, eller hur?

 

Ha en fin fortsättning på söndagkvällen, vi ses och hej då!

 

Av Elsa Mårtenzon - 16 juni 2018 18:49

 

Underbara Bellvikssjön när den är som bäst! Och det här har jag lyckan att ha framför mig morron, middag och kväll, i olika skepnader.

 

 

Hej på lördagskvällen!

Det blev en riktigt fin dag ändå, det trodde jag inte. Det har varit varmt och skönt och bitvis har sjön legat helt stilla. Det är ju något som jag verkligen uppskattar, mycket beror ju det på att det är så vackert då, och jag har den ju framför mig hela dagarna. Det heter ju att man ska vara tacksam för det lilla, men jag tycker inte att den är det lilla, varken när det stormar eller är "svartlungt". Sjön är absolut hälften av min trivsel här.

Nu är klockan 19.45, det är 16 grader varmt i skuggan och vinden är nu nordlig, och måttlig. Himlen är nästan helt befriad från moln och är sååå bedårande, endast lite vackra, fluffiga sommarmoln här och där, solen skiner allt vad den förmår.

 

I dag har jag varit i Dorotea på födelsedagskaffe hos Malin, kom hem strax efter fyra. Tim hade gjort ena tårtan alldeles själv av de två. Malin hade gjort en härlig jordgubbstårta som var supergod. Tims tårta var lite mera fantasifull med allehanda garnering och han var så stolt över sin goda och fina tårta.

Och Freja hon bjöd på en blå/gul ansiktsmask, inspererad av fotbolls - VM. Hon hade målat den alldeles själv sedan hon kom ut från duschen, så mamma tyckte väl kanske att det var lite onödigt. Men hon var ju tvungen visa prov på sin konstnärliga ådra när Tim fått göra det via sin tårta. Hon tyckte att det var riktigt fint med gul näsa och panna och kinderna blåa. 

 

Nu ska jag ta en promenad på Näsudden och se om Michael är där och bygger eller om det är tomt på folk där, jag behöver promenaden för den är ogjord.

 

Dagens namn är: Axel och Axelina, jag kan inte komma på några med de namnen som bott i Bellvik eller Nybäcken. Möjligen att det funnits någon i Nybäcken för länge sedan, men tänker inte leta efter namnet i Nybäcksboken nu.

 

Ha en fortsatt bra lördagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 15 juni 2018 17:10

 

Den 7 juli håller Matti Norlin och Mikael Rönnberg konsert i Bellviks gamla skola, som speglar sig i Bellvikssjön på bilden. Det är en konsert med låtar på mål från trakterna här omkring, bl a om Bellvik och Nybäcken. Matti och Mikael har sina rötter från både Nybäcken och Bellvik.

 

 

I dag har det varit väder minsann! Det har förekommit regnskurar, åska och lite solsken ibland. Nu på eftermiddan kom det en rejäl hagelskur, med hagel stora som spelkulor. Det smattrade på plåttaket så jag var tvungen gå ut för se vad det var som levde om, det var under det åskan gick som mest. Det gick över rätt så fort, men låg en hel del hagel kvar på marken och gör det fortfarande där det är skugga.

Nu är klockan 17.45, det är 16,5 grader varmt i skuggan och ganska mycket blå himmel med solsken. Vinden är svag och kommer från sydost.

 

I dag har jag varit i Tåsjö Kyrka på Nortons skolavslutning. Och häpnades över hur liten nionde klass det var i år och bara en flicka, resten pojkar. Överhuvudtaget var det lite skolungdomar i år, jag har varit i Tåsjö på skolavslutningar i många år men aldrig så lite barn förut. Om det inte varit så många flyktingbarn i år hade det varit väääldigt få i kyrkan. Det är en tragisk utveckling, hoppas det vänder, det är för många som flyttar från glesbygden.

 

Två stycken har ringt och sjungit: "Ja må hon leva, ja må hon leva" under dagen. Och i kyrkan var det två som kom fram och gratulerade, Facebook hade skvallrat. Det är klart att jag är tacksam över livet och gratulationerna, alternativet är ju mindre roligt, inte roligt alls om man får välja.

Mina barn och barnbarn har varit hit och uppvaktat med blommor och presenter sedan jag kom hem.

Jag har nog aldrig varit så nära döden som den gången jag var fem år och ramlade ner i en brunn här på gården. Då var mormor den som räddade mig till livet, det var fråga om sekunder den gången.

 

Dagens namn är: Margit och Margot, ingen Margot i mina omskrivna byar vad jag kan komma på.

Margit, född i Bellvik, det är Augusts och Helgas äldsta dotter, som bor utanför Lycksele, hon och hennes familj har sommarställe i Bellvik och där har de troget vistats varenda sommar.

Margit, född i Nybäcken är dotter till Östen och Aina, har bott i Åsele. Jag vet inte om hon lever i dag, men jag brukar träffa hennes dotter på ICA i Åsele ibland. Hon har köpt båda böckerna.

Det var dem jag kommer på i stunden.

 

Ha en trevlig fredagkväll, vi ses!

 

 

 

 

 

 

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards