oskmar

Direktlänk till inlägg 25 januari 2019

Januari 2019 01 25 Grå/grön/vit färgskala

Av Elsa Mårtenzon - 25 januari 2019 16:05

 

Så här ser träden ut i dag hos mig, inte så roligt kanske att krypa under såna träd och börja såga, se nedan...

 

 

 

I dag har det inte snöat lika mycket som i går, men på eftermiddan har det fallit litegrann ur molnen som hela dagen har täckt himlavalvet.

Det har varit 8-10 grader kallt under dagen och väldigt sparsmakat med färger i naturen.

Just nu är det 9,5 grader kallt och inget pågående snöfall för närvarande. Den bländvita nysnön glittrar i gårdslyktans sken som ett enormt strassmycke.

 

När jag var ute och skottade i dag rätade jag på ryggen och beundrade de snötyngda träden, vad vackert det är när det ser ut så här.

 

Ja, det går ju bra för mig att beundra och tycka att det ser härligt ut. Men i samma stund kom jag att tänka på de som var skogsarbetare förr, skogshuggarna.

De tyckte nog inte att alla dagar var så härliga, när de skulle ställa sig under ett träd som var snötyngt och fick all snön över sig och mellan skjortkragen och den bara halsen.

Det är klart att de försökte med yxan att slå i stammen för att få ner den värsta snön först.

Men så rakt på sågningen var det inte heller, det kunde vara meterdjup snö som de skulle "tjava" fram till trädet och sedan skotta sig ner för att få plats med sig själv och och kunna såga. Det fick nämligen inte vara för höga stubbar, då blev det böter och avdrag på lönen, den ynka lilla lönen. Sedan längs trädet i djup snö, kvista, barka och kapa i de längder som det skulle vara.

När det var riktigt kallt blev barken från trädet i små bitar istället för i blidare väder, då blev det långa remsor och det gick lättare och snabbare.

En annan avgörande sak som inte var till fördel för huggaren. De arbetade på raka ackord, vilket betydde att de började från noll på morron det fanns ingen grundlön. Var det riktigt kallt kanske de inte ens kunde gå ut från kojan på flera dagar och då blev det noll kronor i inkomst. Men det var nog inte 25 grader som var gräns, det fick nog röra sig om omkring 35-40 grader, då gick det inte ens arbeta sig varm.

Sedan så fanns det huggare som var starkare och hade bättre flyt i skogsarbetet, de kunde hugga många fler träd under en dag och det blev därmed bättre inkomst. Medan de som var svagare och inte orkade eller kanske inte var riktigt kry alla dagar fick slita ännu mer men fick mindre träd fällda. Deras dag gav mindre i börsen men kanske hade varit mycket jobbigare ändå.

Dessutom fanns det arbetare som hade svårare för att fila sina verktyg och fick slita som djur med slö såg, barkspade och yxa.

Beundransvärda människor som nutidens ungdomar inte har en aning om i dag, de kan tycka det är jobbigt att gå några steg extra och vill ha skjuts med bil.

Ja, vilken annorlunda tid vi lever i nu! Och ändå hör man klagomål hela tiden - är det inte dags att vi känner oss tacksamma för att allt blivit lättare i arbetslivet?

Jag har i Bellviksboken berättat om skogsarbetarlivet, bland annat.

 

Dagens namn är: Paul och Pål, jag har haft en granne som hette Paul men som lämnat livets vandring för flera år sedan. Någon Pål känner jag inte till.

Jag säger grattis på namnsdagen till de som bär dessa namn!

 

Ha en fortsatt bra fredagkväll, vi ses!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Elsa Mårtenzon - Fredag 19 april 16:03

  Så här ser det ut just nu, men det blåser svinkallt kände jag nu när jag var ut och tog lite bilder.      I dag har det varit solsken från dess uppstigning och kommer pågå tills den gömmer sig bakom bergen! Det var minusgrader från igårkv...

Av Elsa Mårtenzon - Torsdag 18 april 16:24

  I morse hade jag både renar och rådjur här, men renarna jagade jag bort...    Morgonen började med grå himmel men desto soligare blev det sedan under dagen, perfekt! Just nu är det 3,5 plusgrader och klarblå himmel, grant värre. Så kan de...

Av Elsa Mårtenzon - Onsdag 17 april 16:36

  Onsdagmorron klockan sex.   solen på väg. Det har inte varit så mycket sol idag och blåste kallt på morron. Under dagen har det varit omkring 4-5 plusgrader och det är ju tur om snösmältningen sker långsamt på grund all snö och för risken...

Av Elsa Mårtenzon - Tisdag 16 april 19:16

  Kvart över sex i morse och väldigt grumligt på himlen.    Det har varit solsken idag och det är alltid välkommet. Lite kallblåst har det också varit och frusen som jag är så har jag helst varit inomhus. Just nu är det 2,3 plusgrader, lite...

Av Elsa Mårtenzon - Måndag 15 april 16:22

  Upplyftande?    Ja, men det är borta nu - tills nästa gång.         Vitt på taken i morse och vitt på backen. Men Gumman Tö har skött jobbet bra, allt är borttinat nu. Det har ju varit både plusgrader och regn och snön som kommit är borta...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards