oskmar

Direktlänk till inlägg 25 januari 2019

Januari 2019 01 25 Grå/grön/vit färgskala

Av Elsa Mårtenzon - Fredag 25 jan 16:05

 

Så här ser träden ut i dag hos mig, inte så roligt kanske att krypa under såna träd och börja såga, se nedan...

 

 

 

I dag har det inte snöat lika mycket som i går, men på eftermiddan har det fallit litegrann ur molnen som hela dagen har täckt himlavalvet.

Det har varit 8-10 grader kallt under dagen och väldigt sparsmakat med färger i naturen.

Just nu är det 9,5 grader kallt och inget pågående snöfall för närvarande. Den bländvita nysnön glittrar i gårdslyktans sken som ett enormt strassmycke.

 

När jag var ute och skottade i dag rätade jag på ryggen och beundrade de snötyngda träden, vad vackert det är när det ser ut så här.

 

Ja, det går ju bra för mig att beundra och tycka att det ser härligt ut. Men i samma stund kom jag att tänka på de som var skogsarbetare förr, skogshuggarna.

De tyckte nog inte att alla dagar var så härliga, när de skulle ställa sig under ett träd som var snötyngt och fick all snön över sig och mellan skjortkragen och den bara halsen.

Det är klart att de försökte med yxan att slå i stammen för att få ner den värsta snön först.

Men så rakt på sågningen var det inte heller, det kunde vara meterdjup snö som de skulle "tjava" fram till trädet och sedan skotta sig ner för att få plats med sig själv och och kunna såga. Det fick nämligen inte vara för höga stubbar, då blev det böter och avdrag på lönen, den ynka lilla lönen. Sedan längs trädet i djup snö, kvista, barka och kapa i de längder som det skulle vara.

När det var riktigt kallt blev barken från trädet i små bitar istället för i blidare väder, då blev det långa remsor och det gick lättare och snabbare.

En annan avgörande sak som inte var till fördel för huggaren. De arbetade på raka ackord, vilket betydde att de började från noll på morron det fanns ingen grundlön. Var det riktigt kallt kanske de inte ens kunde gå ut från kojan på flera dagar och då blev det noll kronor i inkomst. Men det var nog inte 25 grader som var gräns, det fick nog röra sig om omkring 35-40 grader, då gick det inte ens arbeta sig varm.

Sedan så fanns det huggare som var starkare och hade bättre flyt i skogsarbetet, de kunde hugga många fler träd under en dag och det blev därmed bättre inkomst. Medan de som var svagare och inte orkade eller kanske inte var riktigt kry alla dagar fick slita ännu mer men fick mindre träd fällda. Deras dag gav mindre i börsen men kanske hade varit mycket jobbigare ändå.

Dessutom fanns det arbetare som hade svårare för att fila sina verktyg och fick slita som djur med slö såg, barkspade och yxa.

Beundransvärda människor som nutidens ungdomar inte har en aning om i dag, de kan tycka det är jobbigt att gå några steg extra och vill ha skjuts med bil.

Ja, vilken annorlunda tid vi lever i nu! Och ändå hör man klagomål hela tiden - är det inte dags att vi känner oss tacksamma för att allt blivit lättare i arbetslivet?

Jag har i Bellviksboken berättat om skogsarbetarlivet, bland annat.

 

Dagens namn är: Paul och Pål, jag har haft en granne som hette Paul men som lämnat livets vandring för flera år sedan. Någon Pål känner jag inte till.

Jag säger grattis på namnsdagen till de som bär dessa namn!

 

Ha en fortsatt bra fredagkväll, vi ses!

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Elsa Mårtenzon - Onsdag 11 dec 18:07


  Månen! Men resten blev svart...       Det öste ner snö när jag klev upp i morse och det var bara att inse att snöspaden skulle komma till användning när det ljusnade. Det var nära nog sursnö när jag kom till skott med snön. Sedan An...

Av Elsa Mårtenzon - Tisdag 10 dec 15:56


  Frusen som jag är så tog jag bilden genom fönstret i morse. Men solen syns ju ändå och det var den som var viktigast.     Det har varit en kall och vacker dag! Jag hade som mest 21,8 grader kallt i morse, friskt. Det har hållit sig öv...

Av Elsa Mårtenzon - Måndag 9 dec 16:50


  Och snön lyser vit på taken, endast tomten är vaken. Och jag...     I morse låg det ren och vit nysnö på marken, ca 1 dm. Det började redan i gårkväll att snöa ymnigt och det snöade för fullt tidigt i morse också. Men det avtog på morro...

Av Elsa Mårtenzon - Söndag 8 dec 16:57


  Inga stjärnor på himlen ser jag ikväll, jag får nöja med en som hänger i fönstret.     I natt kunde jag blicka upp mot en stjärnklar himmel och en måne, inte fullmåne men mer än halv. Under dagen har dimmorna dykt upp och det har varit ...

Av Elsa Mårtenzon - Lördag 7 dec 17:15


  Det blir lite  mera jul varje dag nu, i sakta mak...     Månsken under natten och solsken under dagen, det går inte dåligt då! Det var nära 7 grader kallt i morse och under dagen har det varit omkring 5-6 och glitter i rimfrosten. Jus...

Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ oskmar med Blogkeen
Följ oskmar med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se