oskmar

Direktlänk till inlägg 29 mars 2019

Mars 2019 03 29 alla sorter i väderväg

Av Elsa Mårtenzon - 29 mars 2019 15:58

 

Fiskgryta- nää, det var inte min favorit. jag gjorde bedömningen utifrån ingredienserna, att kanske. Det blev en en rätt som räven får dela med mig.

Jag är inte nån stor fiskälskare numera, jag gillar smörstekta abborrfiléer, lutfisk och stekt sill med löksås, men där blir det nog stopp...

 

 

 

 

Verkligen skiftande väder i dag! 

Det har gått snöskurar och regnskurar, det har varit solsken och blå himmel. Och blåst så klart!

I morse kvart över sex var det sju plusgrader när jag kollade termometern och så klart var det plusgrader hela natten.

Det märks också tydligt ute på gården, nu får jag nog bära sparken om jag ska flytta den. Det finns ingen snö där det skottats i vinter och jag har inga skor som passar i väglaget nu, det är både is och barmark där jag skulle behöva gå för att få frisk luft.

Det är alldeles för tidigt för att det ska se ut så här och isen på sjön är alldeles blank av vatten på den.

Jag hoppas att folk tänker på att det kan vara osäkert på sjöarna nu och inte ställer till med drunkningsolyckor.

Just nu är det 3,5 plusgrader och lite blått här och där på himlen. Under dagen har det varit 6-7 plusgrader och blåsten håller i sig fortfarande.

 

Just nu meddelas det på radion att det blev nej igen i parlamentet till Theresa Mays Brexitavtal. I dag skulle de ju egentligen lämnat EU, enligt planerna, det blev en lång följetong av det hela.

 

En kvinna som heter Julie Lindahl har skrivit en bok som jag vill läsa och som jag hoppas många, många kommer att läsa.

Boken heter: Pendeln och hon skriver om sina morföräldrars nazistbakgrund.

Hon hade många förtroliga samtal med sin mormor när hon till sist hörde att sättet som hennes mormor pratade om vissa människor kunde hon lägga ihop ett och ett.

Hon förstod till slut att hennes morföräldrar hade varit med på nazisternas sida i Polen under kriget.

Men hon fick inte reda på hur de deltagit, hennes mormor menade "att tiga är guld", och hon vågade inte konfrontera sin mormor heller. 

Men hon bestämde sig för att ta reda på hur de deltagit och reste till det tyska riksarkivet, das Bundesararchiv, även arkiv i Polen besökte hon och kom fram till sanningen om sina morföräldrar. Hon läste bl a vittnesmål som beskrev hennes morfar som en "djävul", som misshandlade och torterade folk till medvetslöshet och troligen även gjort sig skyldig till till mord.

Hennes morfar hade tillhört SS och hennes mormor hade varit mycket delaktig i raskriget även hon.

Nu har hon skrivit boken om sina morföräldrars nazitiska liv och deltagande i andra världskrigets fasor och reser nu runt i skolor och på andra ställen och håller föreläsningar om sina upptäckter om sina morföräldrar, i syfte att varna för att dylikt ska få förekomma igen.

Jag hoppas av hela mitt hjärta att hon lyckas avskräcka, som det nu ser ut med den högerinriktade nationalismen som breder ut sig är det högst nödvändigt det hon gör.

 

Dagens namn är: Jonas och Jens, grattis till er därute som bär dessa namn!

 

Ha en trevlig fortsättning på fredagkvällen, vi ses och hej då!

 
 
Ingen bild

christin

29 mars 2019 18:59

Hej! Det är länge sedan jag var här inne sist och som vanligt så är det fina bilder och det har hänt en hel del under denna tid som du/jag kan reta upp sej på...
Här i Svanaby har grusvägen tinat fram och det är inte fina bilar man har när man kört och det är ju också fläckvis isigt så man måste veta var man kliver. Grannen och jag matar 7 rådjur med råpären och annat gott så att de ska klara sej tills våren kommer. De har också kämpigt att ta sej fram nu när skaren inte är att räkna med. Fina är dom och hungriga.
Ha det bra!!

Elsa Mårtenzon

30 mars 2019 15:09

Hej Christin! Ja, jag har funderat vart du tog vägen som tystnade helt plötsligt. Men du fanns kvar tydligen! Jag matar inte rådjuren för de drar hit fästingar och dem lever jag helst utan. Och vad det gäller att "reta upp sig på". så blir det ju bara värre och värre, både i stort och i smått. Och inte lär ju du eller jag förmå att göra mycket åt det, tyvärr. Ha en trevlig helg i Svanabyn, vi ses på kommentarsfältet, eller du är välkommen att hälsa på mig i Bellvik!

 
Ingen bild

christin

3 april 2019 19:28

Hej! jamen det kanske jag ska göra, kan ta med mig Elsa så blir det väldigt mycket prat och skratt.
Har du någon speciell "Dorotea-dag"? Sen får vi väl ändå kolla att du är hemma innan vi beger oss på vår resa. Skulle vara riktigt kul!

Ha det så bra!!

Elsa Mårtenzon

5 april 2019 16:32

Hej! Du skriver kanske, jag tycker att det är självklart för det är ju ingen Romresa precis. Men vi tar det efter påsk i så fall, nästa vecka är jag borta två dagar och sen är det ju påskveckan. Men hör av dig och du vet väl att Elsa jobbar till klockan 12 på dagarna, det blir ju i så fall en eftermiddag. Ni är sååå välkomna! (Tisdagar far jag in till Dorotea.) Ha en fin helg!

 
Ingen bild

christin

6 april 2019 11:32

Hej! Det låter helt perfekt tycker jag, ska kontakta Elsa så även hon "är med" på resan. Känns jättekul!!!

Ha det så bra!!

Elsa Mårtenzon

6 april 2019 17:13

Ja, men vågar jag tro på det!? Det är många som säger att de ska komma och hälsa på, men många dör bara bort liksom. Men ni är välkomna! Ha en fin lördagskväll!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Elsa Mårtenzon - Torsdag 18 april 16:24

  I morse hade jag både renar och rådjur här, men renarna jagade jag bort...    Morgonen började med grå himmel men desto soligare blev det sedan under dagen, perfekt! Just nu är det 3,5 plusgrader och klarblå himmel, grant värre. Så kan de...

Av Elsa Mårtenzon - Onsdag 17 april 16:36

  Onsdagmorron klockan sex.   solen på väg. Det har inte varit så mycket sol idag och blåste kallt på morron. Under dagen har det varit omkring 4-5 plusgrader och det är ju tur om snösmältningen sker långsamt på grund all snö och för risken...

Av Elsa Mårtenzon - Tisdag 16 april 19:16

  Kvart över sex i morse och väldigt grumligt på himlen.    Det har varit solsken idag och det är alltid välkommet. Lite kallblåst har det också varit och frusen som jag är så har jag helst varit inomhus. Just nu är det 2,3 plusgrader, lite...

Av Elsa Mårtenzon - Måndag 15 april 16:22

  Upplyftande?    Ja, men det är borta nu - tills nästa gång.         Vitt på taken i morse och vitt på backen. Men Gumman Tö har skött jobbet bra, allt är borttinat nu. Det har ju varit både plusgrader och regn och snön som kommit är borta...

Av Elsa Mårtenzon - Söndag 14 april 16:42

  Just nu är det grått och det regnar.        Det började med en solig morron, men det räckte inte så länge förrän molnen tog över. Sedan ett-tiden har det regnat utan uppehåll i stort sett, uppe bland bergen har det eventuellt snöat för dä...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards