oskmar

Alla inlägg under april 2018

Av Elsa Mårtenzon - 22 april 2018 15:21

 

Ja, inte än, men snart så ser det ut så här när jag vänder blicken ner mot sjön.

 

 

Hela förmiddan var solen osynlig, men efter klockan 13.00 har den bjussat på sig en hel del. Det har varit 10-12 plusgrader och ingen blåst i dag, med andra ord har det varit riktigt skönt ute.

Jag har varit ute och burit undan lite vinterprylar, men vågade inte bära bort en av snöspadarna eftersom att det sägs på väderrapporten att Västerbottens län kan få snö eller regn i morron. Hoppas inte snö!

Nu är det sen eftermiddag och på himlen är det växlande molnighet med sol ibland. Det är 10,5 plusgrader.

Sjön är jätteful, jag undrar om de släppt på vattnet från Ormsjön eftersom det gick så fort att den blev så. I Ormsjö har de ju en vattendom som säger, att den sjön får inte fyllas mer än till en viss gräns, sedan ska det stängas och då brukar det komma till Bellvikssjön i stället. Om det inte leds förbi den här sjön så får vi översvämningar, risken är stor för det. Om jag inte minns fel så kan det ledas iväg på annat sätt, men är inte inte säker.

 

Sedan gammalt har det alltid hetat man ska vara hel och ren, det sattes en ära i det. Ren är det väl ingen större svårighet att vara i det här moderna samhället, så det betvivlar jag inte.

Men att ha hela kläder det verkar inte vara en dygd som gäller längre. Igår morse såg jag stjärna i ett TV-program som hade så trasiga jeans att de höll på ramla isär. Han sjunger som en Gud, jag får rysningar av välbehag av hans ljuva stämma. Men att "modet" med att vara trashank fortfarande gäller, det kan jag inte förlika mig med! Så fult!

 

Dagens namn är: Allan och Glenn. ingen med de namnen har finnits i Bellvik eller Nybäcken, vad jag vet. Däremot har jag ett par bekanta som bär ett av namnen. En av dem hälsar på ibland, honom blev jag bekant med efter att han köpt Bellviks- och Nybäcksboken, han hör av sig med jämna mellanrum, är en riktig nostalgiker och då är ju jag tacksam att prata med.

Ha en fin söndagseftermiddag, vi ses och hej då!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 21 april 2018 15:44

Intensivt röd himmel annars är det svart. Sen kväll efter mörkrets inbrott, inte den här kvällen.

 

 

Den här dagen har jag helst hållit mig inomhus, det blåser småspik och därmed kallt. Jag får motionera inne i dag, tur att jag har motionscykeln och en trapp att vandra upp och ner i, frusen som jag är. Det har inte varit fel på gradantalet, det har varit omkring 8-9 plusgrader, det är blåsten som gör det kallt.

Nu är det sen eftermiddag och solen tittar fram ibland, annars har det varit dåligt med sol i dag. Termometern visar just nu 9 grader varmt och träden svajar i nordanvinden. Sjön är inte så vacker nu, den är grå/blå/brunfärgad, mycket vatten på den alltså. Jag skulle inte fara ut på den nu för den ser riskabel ut, men ligger nog kvar länge än.

 

I dag gjorde Ingrid mig sällskap vid elvakaffet. Vi diskuterade det mesta, inom politiken. Vi har inte samma politiska åsikter men kan diskutera ändå, hon försöker inte omvända mig och jag försöker inte omvända henne. Alla har vi ju rätt till våra åsikter och huvudsaken att det inte är sånt som skadar andra. Det menar jag ju att i dagens läge finns det även poliska åsikter som kan skada andra om de skulle få för stort fotfäste, rent människofientliga åsikter. Och det gäller absolut att kolla källorna på det man läser och inte ta in det som inte är rumsrent!

 

Det känns lite stort att FN.s delegater befinner sig i Sverige, första gången utanför FN- skrapan. Det är inte säkert att det händer så mycket av det, men det kan vara till nytta ändå på sätt och vis.

Ja, det får framtiden utvisa, något som skulle vara bra är, att vetorätten försvann, annars kan nog inte FN komma någon vart med ofreden i världen, alltid är det två stater som sätter sig emot.

 

Dagens namn är: Annika och Anneli, inga med de namnen i Bellvik eller Nybäcken, eller som jag känner.

Ha en fortsatt bra lördag, vi ses!

 

Av Elsa Mårtenzon - 20 april 2018 14:35

 

Åtta år gammal bild, Jan Peter och Göte fixar då kommande vinters ved. De hade mycket att köra i genom som synes och nu är den uppeldad för länge sedan.

 

 

Den här dagen har himlen varit tämligen grå, liten spricka någon minut i molntäcket är allt. Det kan ju inte vara sol alla dagar så man får finna sig i läget. Nu har det varit plusgrader två nätter i rad i alla fall, om det blir fem i rad får vi ju räkna med att vi har vår, enl SMHI. Ja, jag tycker ju att vi har vår ändå eftersom vi har 10-12 plusgrader i skuggan på dagarna, flera, flera dagar i rad och det töar och snön krymper.

Nu är klockan 15.00 och det är 11 plusgrader, lite ljusare på himlen och jag skymtar solen genom molnen. 

Tiden när jag publicerar detta kan bli betydligt senare eftersom det är så trögt med bilderna.

 

Ja, i dag har Svenska Akademin lämnat ett pressmeddelande på 3 stycken A4- sidor, där de redogjort för vad jag förstår sitt felaktiga handlande. Någon form av, kan man kalla det ursäkt kanske? Och som det verkar, löften om bot och bättring. De har väl ändå insett att de målat in sig i ett hörn i allra högsta grad. Ja, för sent skall syndaren vakna som det heter, men nog har respekten för dessa människor fallt en hel del nu. Jag har en känsla av att det är några som styrt mer än alla tillsammans och en som sjunkit som en gråsten för mig är Sture Allèn, som jag tyckt sett så respektingivande och rejäl ut - skenet bedrar.

 

Dagens namn är: Amalia och Emelie, ingen Emelie känner jag till.

Däremot Amalia som var min mormors andra namn, hon hette Tekla Amalia, född 1879 i Bellvik. Bodde på den gård där jag bor i dag och huserat i det nu två- hundraåriga huset, historia i alla högsta grad.

Min systerdotters barn har döpt sin dotter till Amalia, efter min mormor. Roligt att namnet fick komma i dagen igen, tack för det Lina! Och Grattis på namnsdagen Amalia!

 

Här måste jag faktiskt lägga till att min mormor hade fått endast sex veckors  skolutbildning av ambulerande lärare som kom till de olika byarna och lärde barnen läsa, skriva och räkna. Och jag kan intyga att min mormor kunde alla tre grundkunskaperna hur bra som helst. Morfar hade affär ett antal år och hon var honom behjälplig i både det ena och andra när det gällde affären. Hon kunde läsa, skriva och stava orden rätt, samt räkna de fyra räknesätten. De hann lära sig grunderna på sex veckor och sedan så klart träna sig till färdigheterna eftersom. Många beundransvärda kvinnor och män på den tiden! Men kvinnornas förmågor lyftes inte fram lika mycket som männens.

Nu är det ju så många, många gånger att en elev gått nio år i skolan och kan inte läsa!???

Ha en fortsatt bra fredag, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 19 april 2018 14:55

Det blev laxpudding till middag i dag, då har jag väl ätit nyttigt eftersom jag inte så ofta äter fisk. Ja, mätt blev jag i alla fall, jag behöver inte så mycket heller för att bli mätt.

 

Det blev ju jättebra väder i dag och jag trodde det skulle bli molnigt. Det har varit omkring 13-14 plusgrader i skuggan och snön tinar som sjutton. Men på snödrivorna märks det inte lika mycket, de är för våldsamt höga med mycket snö i.

Nu är det tidig eftermiddag och lite molnslöjor på himlen nu som stör solen ibland, men det gör inte så mycket det är grant väder ändå. Det är 13,5 grader varmt.

 

Jag har varit ute och gått och det är jätteblött överallt, då upptäckte jag att båda mina stövlar tog in vatten. De har i stort sett stått ute på bron i två år och är trasiga! Jag använder inte stövlar så ofta, så de är inte slitna precis, kanske 20 gånger på två år. Vad gör de för stövlar nu för tiden egentligen? Förr tyckte jag att de höll i flera år, de skulle satsa mindre på att pryda dem med blommor och göra dem hållbara i stället. De har inte stått i solen så att det är den som bränt sönder dem - mycket var faktiskt bättre förr. Nu verkar det ju som att det mesta tillverkas för att det ska hålla så kort tid som möjligt, då måste vi handla oftare. Och sopbergen växer och växer, snart har vi blivit levande begravda i sopor.

 

Det pratas varenda dag om Svenska Akademien fortfarande och tänk att kungen skulle bli den som hade makten att ta tag i det hela för en ändring. Det var ju ett tag sedan kungar hade någon makt i Sverige. Jag tror det bästa skulle vara om han rensade ut en del där också, annars blir det nog omöjligt att göra något vettigt av den instutionen, tror jag.

 

Dagens namn är: Olaus och Ola, jag känner inte till några med de namnen.

Ha en bra fortsättning på torsdagen, vi ses!

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 18 april 2018 14:44

 

Jo, faktiskt det funkade! Den grå duggregnande dagen silas genom tallkvistarna, om det är så vacker bild vet jag inte men den är ungefär som dagen varit.

 

I dag har himlen varit grå och omkring klockan 12 kom det regn. Inte mycket regn, snarare lite duggregn. Det är ju bra om det inte spöregnar för då går snösmältningen för fort. Vi har ju haft många fina och soliga dagar om vi räknar in påskhelgen också så är det ju helt fantastiskt och vi kan ju inte räkna med sol alla dagar.

Jag skriver det här klockan ca 15.00 men ska försöka få in en bild och då kanske jag publicerar betydligt senare. Just nu är det 6,5 plusgrader och lite småregnande i luften, himlen är helgrå.

 

I dag har jag hållit mig inomhus och har bakat matbröd som nu är på gång i ugnen. Betydligt enklare att baka matbröd eftersom man inte behöver kavla och ingen fyllning, inte heller ska de här penslas. Det är bara att hoppas att de blir porösa och goda också. Det är inte ofta jag bakar såna matbröd, eftersom jag brukar baka tunnbröd i bagarstugan som ju också är matbröd. Och det är alltid godare! Jag är van vid tunnbröd sedan barnsben och upplever att jag är matlös när jag inte har det i frysen. Jag äter en till två mackor om dagen, för det mesta bara en när jag har tunnbröd, alltså lever jag inte bara på det.

 

Det har kommit fram att en "liga" på tre personer greps i lördags för medhjälp och fusk med Högskoleprovet, det finns säkert flera inblandade eller flera ligor som gjort sig pengar på det här sättet. Det var inte lite pengar som betalats till de gripna, som jag fattade det hela kostade det 170 000 för att nå det högsta betyget och sedan en trappa nedåt för lägre poäng. Det som jag förstår så är det studerande med pengar på fickan som kan lägga ut såna summor, eller föräldrar med pengar. Tur att de åker dit, så oärligt handlande och det är så orättvist mot de som är ärliga i sammanhanget.

 

Dagens namn är: Valdemar och Volmar, ingen med namnet Volmar känner jag till.

Men Valdemar, född 1908 i Nybäcken. Gift med Hildur, född 1910 i Tåsjö. De sålde sitt hemman i Nybäcken till bröderna Ejnar och Gösta och flyttade till Tåsjö 1944. 

Ha en bra fortsättning på onsdagen, vi ses! 

 

Av Elsa Mårtenzon - 17 april 2018 16:03

Helt perfekt väder i dag också! Men är det här sista dagen på ett tag nu, det verkar så?

Inga moln alls i dag heller, bara strålande sol och 10- 12 grader varmt i skuggan.

Nu är det sen eftermiddag och det är 10 grader varmt i skuggan, inga moln bara sol.

 

Jag har gjort mitt månatliga besök på läkarstationen i dag och handlat för veckan, allt väl. Utom geggig grusväg, tur att vi är vana, men svårt att kliva i och ur en helskitig bil utan att man blir geggig själv. Det är dessutom svårt att borsta bort och man kan ju inte tvätta kläderna varje gång man kört bil, då nöter man ju ut dem i tvättmaskinen och de blir urblekta och fula.

 

Apropå andra världskriget som jag skrev om igår så måste jag berätta en historia som jag vill kalla sorglustig. 

Ulla Märta och Inga Greta brukade invänta varandra varje morron på väg till skolan. Ulla Märta brukade stå kvar vid vägskälet eftersom det var raka vägen ner till skolan därifrån. Men den här morgonen hade hon en stor och tragisk nyhet att berätta för Inga Greta och sprang därför emot henne efter landsvägen. 

När de möttes sa Ulla Märta med andan i halsen: " Ha du hört att tyskarna har gått in i Norge i natt"?

"Men va ä det, katta vor ha onge i natt?! (översättning, Vår katt har fått ungar i natt.)

 

Det här berättade Inga Greta för 3-4 år sedan när hon hälsade på mig och skrattade gott åt den jämförelse hon gjorde med invasionen av tyskarna i Norge och att deras katt fått ungar.

Och jag skrattar också gott åt historien än i dag när jag tänker på den och ser bilden klart och tydligt av de två skolflickornas möte på väg till skolan och deras upphetsning över de aktuella händelserna.

 

Dagens namn är: Elias och Elis, oj så många med de namnen som funnits i både Bellvik och Nybäcken så nämner jag bara två.

Rakt ovanför där jag bor på översidan av landsvägen bodde det en med namnet Elis, född 1902 i Bellvik, gift med Dagny, född 1909 i Nybäcken.

I Nybäcken fanns det en Elias, född i Nybäcken 1885, gift med Augusta, född, 1886 i Västertåsjö. De två var för övrigt föräldrar till Dagny ovan.

Ha en fin fortsättning på tisdagen,  vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 16 april 2018 16:16

Ännu en härligt solig dag! Inte ett moln och omkring 10-12 grader varmt i skuggan. Så har hela dagen varit, inget att klaga på och nog kan man väl säga, att nu är våren på väg.

Jag har varit ute och gjort diken i snön och isen för att leda bort vattnet, det tinar rätt så bra nu, men får inte gå för fort heller.

Jag tog med mig radion i dag när jag intog platsen i solstolen, jag har lyssnat på budgetdebatten i riksdagen.

Det blir inte mycket uträttat såna soliga dagar och jag tänker: "äh, jag gör det när det blir dåligt väder."

Nu är det sen eftermiddag och termometern visar 10,5 plusgrader i skuggan och fortfarande inga moln.

 

I morse på nyheterna såg jag en skrämmande rubrik, jag kommer inte ihåg exakt hur den löd. Det handlade om en rektor i Ludvika och hans farhåga, där NMR= nazister, stod utanför hans skola på dagarna för att rekrytera skolelever till sin organisation.

Jag frågar mig, har inte mor- och farföräldrar och barnens föräldrar berättat om det hemska som hände under andra världskriget med Hitler och nazisternas framfart?

Jag har så många år på nacken att jag har rätt så klara minnen från den tiden kriget pågick i vår omvärld. Jag minns hur spänd morfar var när han lyssnade på nyheterna varje dag, då skulle man sitta stilla och vara tyst så att han inte blev störd. Jag har också minnen från när gubbar på byn kom och hälsade på, jag minns allvaret i deras samtal när de pratade om kriget och att de kände ängslan över att Hitler skulle göra detsamma som han gjorde med Norge och invadera även Sverige.

Kan man inte berätta noggrant och väl om denna tid och dess fasor så att, barn och unga inte kan lockas av dessa nazister, att de förstår att ta avstånd från dem helt och hållet. Måtte det lyckas och att de förstår vilka skrämmande planer de har! Och att de anser att alla människor har inte samma värde oavsett vilka de är. 

 

Dagens namn är: Patrik och Patricia, ingen Patricia känner jag till. Men en med namnet Patrik finns det i byn och de är den enda unga familjen som finns här i dag och de har två barn, vilket är glädjande för det är verkligen tunnsått med unga familjer numera.

Det finns även en annan Patrik med anknytning till Bellvik, hans far bor här och jag ser hans bil här ibland när jag kör förbi.

Ha en riktigt fin och solig eftermiddag och kväll, vi ses och hej då!

 

Av Elsa Mårtenzon - 15 april 2018 15:45

Den första maj 2015 såg det ut så här, mycket drivor kvar då också. Men jag har små förhoppningar om att våren ska ha kommit så långt om två veckor den här våren, det är för våldsamt stora snödrivor för det. Men hoppas kan man ju...

(Jag skrev texten omkring klockan 16.00 men bilden kom fram 19.30, så lång tid tog det alltså.)

 

Hej igen! Vilken solig och grann dag det varit! Inte ett moln så långt jag sett och riktigt varmt i luften. Det har varit 9-10 plusgrader i skuggan, lite för varmt att sitta mot solväggen, det blev till och med varmt om fötterna, som jag brukar frysa om för jämnan.

När klockan är 16.00 är det 9,5 plusgrader i skuggan, inte illa. Himlen är helt fri från moln och vattenpölar bildas lite överallt nu, det blir mer och mer bara fläckar - där det skottats. Snödrivorna sjunker också på höjden. Men solen och värmen får nog jobba på för det finns att ta av, fast inte för fort så det blir översvämningar.

 

I dag hade jag sällskap vid mitt elvakaffe, i morron blir det nog inte så kanske. Det är härligt att få prata bort någon timme ibland, för det mesta är jag i sällskap med radion, TV:n och datorn. Men det är inte så dumt heller, det är mycket man får veta på det viset.

 

I morse hörde jag nog dagens roligaste kommentar från GV, han sa: "Den nye ständige sekreteraren som de valt i Svenska Akademien är lika ryggradslös som ett ostron". Haha, han GV han vågar säga som han tycker i alla sammanhang. Och han bryr sig inte ett dugg hur det tar och vad de tycker om hans kommentarer. Ja, det går ju bra om man är i hans ställning, jag skulle inte våga på långa vägar säga något dylikt offentligt om någon. Men det är jag det, det har sagts både det ena och det andra i detta sammanhang, oftast med rätta.

 

Dagens namn är: Olivia och Oliver, inga med de namnen har bott i Bellvik eller Nybäcken vad jag vet.

Men igår glömde jag två med namnet Artur, både i Bellvik och Nybäcken.

I Nybäcken Artur Edlund, född 1890 och i Bellvik Artur Korsén, född 1904.

Ha en bra fortsättning på söndagen, vi ses!

 

 

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards