oskmar

Alla inlägg under april 2018

Av Elsa Mårtenzon - 30 april 2018 15:02

Hej på Valborgsmässoaftonen!

Det har varit en riktigt grann dag med sol från en nästan molnfri himmel. Av och till har det seglat något moln förbi solen och skymt den, men nästan hela tiden har den varit ostörd. Jag tog med mig radion och satte mig i solstolen, men "orkade" inte mer en och en halv timme, jag blev less helt enkelt.

I morse var det frost på marken igen och under natten månsken och stjärnor.

Nu är klockan 15 45, det är 6,7 plusgrader i skuggan och solen fortsätter stråla.

 

Jag har kunnat ta de första tagen med krattan på förmiddan i dag, det har torkat upp bra nu. Det är ju ett vårtecken om något, krattningen alltså.

 

Den 26 april, förra veckan, var det 32 år sedan vi flyttade på Näset, från Hoting. Då kom jag hem, ingenstans har jag trivts och känt mig så hemma som här. Jag föddes i det hus jag bor i nu och där har jag mina rötter, trots att jag flyttade härifrån redan när jag var sju år. Har inte ångrat en dag att vi flyttade hit för 32 år sedan. Mina barndomsminnen härifrån sitter som gjutna i min hjärna och de lever i mitt huvud nästan varje dag och flera gånger under dagen. Jag upplever händelser som att jag ser dem på film, vissa saker viktigare än andra och det kan vara små detaljer som kommer tillbaka som jag borde glömt efter alla år. Så är det med platser där man har sina rötter, tror jag.

 

Dagens namn är: Mariana, och visst har det funnits en med det namnet i Bellvik, men hon kallades för Maja, född 1904. Hon var yngsta barnet i en barnaskara på 12, alla i nära ålder som var vanligt på den tiden. Och när jag kollar i boken så ser jag att det är ett till två år mellan alla barnen. Kvinnor fick inte vara särskilt bekväma av sig på den tiden. Maja övergav Bellvik i sin ungdom för Stockholm där hon blev kvar under hela sin levnad. Många unga kvinnor  i Bellvik begav sig till huvudstaden i sin ungdom, gifte sig och blev kvar där. Jag har inte så god koll på vad de tog för arbete där, men en del blev väl hembiträden, som det hette då.

Ha en en trevlig Valborg, vi ses!

(Det gick inte att få in en bild i dag)

 

 

 

 

 

 

 

 


Av Elsa Mårtenzon - 29 april 2018 13:55

 

Så här lite snö var det på gården den första maj 2015. Det är stor skillnad på snön i år minsann, nu är det stora snödrivor överallt och åkrarna är snötäckta, utom där det är skottat under vintern.

 

 

Fy för den lede! Jag hade skrivit klart för i dag, men glömt att spara under tiden och allt bara försvann! Nu blir det inte många rader, det kan jag säga med bestämdhet, fy,fy!

Vädret har inte varit särskilt glädjande under dagen, började bra i morse med klar himmel, sedan har det växlat hela tiden med moln och sol, mest moln tycker jag förstås. Har fått 20 minuters sol under en promenad, det blev det hela.

Det har varit omkring 10-11 plusgrader i skuggan sedan mitten av dagen. Minusgrader under natten och det rör sig inte mycket i snödrivorna då. Första maj på tisdag och såå mycket snö kvar.

 

Det puttrar som tusan i "slökokaren", den sköter sig själv i 10 timmar i dag, därför att jag skulle ju sitta ute i solen och njuta, haha, där fick jag. 

Det blir spännande och se om jag gillar det när jag ska äta, "lagran" som jag är. Såg när jag tittade i receptet för en timme sedan att jag inte läst sista två radena, typiskt mig. Jag skulle lagt i lökarna hela, nu blir det till att fiska upp smulorna när det sista ska göras åt rätten.

 

Dagens namn är: Tyko och 1895 föddes i Bellvik en med namnet Erik Tyko Nikanor, kallades Tyko. Hans mor var syster till Petter Wiklund min fars morfar. Tyko bodde i Tåsjötrakten under sin levnad.

Ha en fortsatt bra söndag, vi ses!

 

Av Elsa Mårtenzon - 28 april 2018 15:48


Mor och son. Och vad jag ser har modern intagit platsen för att passa kaffepannan.

Det hör till ordningen, att när man får besök ska kaffepannan på. För ett antal år sedan brukade jag få besök av en kompis, som tyvärr inte finns längre. Hon brukade säga att jag var så snabb att fylla kaffepannan att hon fick känslan, att jag ville att hon inte skulle stanna så länge. Men det kan jag garantera att så var inte fallet. Och det trodde hon nog inte heller.

 

 

Under natten var det månsken och stjärnor och tidigt i morse solsken. Men sedan har det nog inte varit så mycket sol att det burit sig att bära ut solstolen. 

Det var minusgrader i morse och frost på backen.

Nu är klockan 16.30, det är 8,8 plusgrader och växlande molnighet.

 

Det har varit en dag med mycket lugn, jag har suttit vid datorn och skrivit en stor del av dagen. Jag fick besök av Michael mitt på dagen. Efter det har jag pratat med Gunnel telefonledes och bakat en kaka på morron. 

För övrigt har det varit jag och radion, samt förberedelse för morgondagens middag. Dagens middag står på spisen redan och är snart klar.

 

I dag har det meddelats på nyheterna att ytterligare en kvinna begärt utträde från Svenska Akademien. Ja, så nu är det väl bara tio kvar, det förvånar inte mig, stämningen är nog inte så god där vid det här laget, särskilt om man är kvinna. Bland det värsta är väl otrivsel på arbetsplatsen och dålig stämning. Det mår man bara dåligt av och tappar arbetslusten, tyvärr.

 

Dagens namn är: Ture och Tyra, Ture är en granne på byn som jag träffar någon gång då och då.

Tyra heter en före detta jobbarkompis sedan åren i Hoting, henne har jag inte någon kontakt med i dag. Jag är usel på att hälsa på och det är hon också och då blir det som det blir.

Ha en fortsatt bra lördag, vi se!

Av Elsa Mårtenzon - 27 april 2018 17:41

När jag gick till sängs vid tolvtiden i går kväll var himlen i det närmaste molnfri och jag såg både måne och stjärnor. I morse när jag tittade ut var himlen grå. Under förmiddan var det mest bara moln därovan, men under eftermiddan har det varit mest solsken.

Nu är klockan 18.00, det är 8,5 plusgrader och för tillfället solsken, men en hel del moln också.

 

I dag har det skett ett historiskt möte mellan Nord- och Syd Korea, de har träffats i Syd Korea och som jag hört har de lovat varandra att arbeta för ett fredsavtal mellan länderna. Det har nog blivit för mäktigt med alla sanktioner mot Nord Korea, de lever nog närmare svältgränsen nu än före sanktionerna och kanske måste krypa till korset. Många är osäkra om det går att lita på Kim Jong Un, Nord Korea har ändrat sig förr efter samtal om att eventuellt enas. Men ännu flera hoppas på att de ska kunna enas och att det blir ett fredsavtal efter så många års osämja. Och det är väl något som hela världen hoppas på.

 

Dagens namn är: Engelbrekt, nej, ingen med det namnet känner jag till.

Ha en fin fortsättning på fredagen, vi ses och hej då!

Av Elsa Mårtenzon - 26 april 2018 15:13

 

Inte mer än tre gånger har jag använt mig av "slökokaren" men i morron ska jag prova den på fläsklägg med rotmos, eller svineskank som det heter på danska.

 

 

Dagen har varit tämligen grå vad gäller vädret. Men nu skiner solen och det är mycket blått på himlen. Solen vederkvicker verkligen, allt känns roligare när den visar sig. Men det är betydligt kylslagnare den här veckan än den förra, dels för att det blåst ganska friskt och att solen fattats mig. I dag är det inte mycket till blåst, men det har faktiskt torkat upp en del på marken där snön är avlägsnad, bland annat beror det ju på blåsten.

Nu är klockan 15.30, det är 8,3 plusgrader i skuggan och för tillfället solsken, vågar inte hoppas alltför mycket på att det fortsätter.

 

Varje dag nu pratas det politik och om det kommande valet, på både radion och TV:n.

För mig som är intresserad är det perfekt och jag följer med allt jag hinner, av intresse. I dagens läge känns allt ovisst, men det är ju bara början på valåret än. Mycket hinner ändras innan september 2018, det är väl bara att hoppas att det blir en ärlig och "ren" valrörelse och inte så mycket ovidkommande prat om varandras politik. Att alla presenterar sin politiska ideologi ärligt och rättframt, samt visioner. Det finns tyvärr mycket lur också, särskilt i ett av partierna.

 

Dagens namn är: Teresia och Terese, ingen Terese känner jag till.

Men en Teresia, född 1904 i Bellvik. Hon begav sig till Stockholm i sin ungdom och blev kvar där. Jag har aldrig sett henne vad jag vet.

Ha en fin fortsättning på torsdagen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 25 april 2018 17:01

 

Det blev en bit ugnsstekt lax med dillstuvad potatis till middag, nu har ja ätit fisk flera gånger, inte så vanligt.

 

Hej igen! I gårkväll regnade det ganska ordentligt vid niotiden. Men strax före klockan tolv på kvällen såg jag både måne och stjärnor, trodde då att det skulle bli soligt i dag.

I morse då var himlen full med moln igen och det var nästan bara bra för min del för jag har fått en del bortstökat som väntat ett tag. Om det varit sol då hade jag ju inte kunnat hålla mig från att sätta mig i solstolen, åtminstone någon timme i alla fall.

Nu är det nära kväll och solen skiner för tillfället, men det är mycket moln. Det är 8 plusgrader och det blåser en del i trädkronorna.

 

Jag har haft stort bryderi med att få siffror att stämma med bankens i dag och trodde naturligtvis att felet var mitt. Men så kom ett nytt utdrag från banken i dag och då stämde mina siffror precis på öret med bankens. Vilken tur!

 

Hör nu på radion att det finns diskussioner om att inställa litteraturpriset det här året. Jaha, så kan det gå om inte haspeln är på!

 

I dag har det varit internationellt prov i engelska och i morse kom det fram att svaren läckt även denna gång. Hörde för en stund sedan ett gäng ungdomar intervjuas, som var mäkta förargade över fusket. De tyckte att det var sååå orättvist när de själva slitit i flera år för sina framtida betyg och så finns det de som kan köpa sig till fina betyg. Och jag har full förståelse för att de känner sig lurade och är förbannade. Tydligen är samhället fullt av samvetslösa människor i alla åldrar som är utan ansvar, fy, fy och fy!

 

Dagens namn är: Markus, ingen med det namnet känner jag till från Bellvik eller Nybäcken, inte som jag kan komma på nu i alla fall.

Men jag brukar lyssna på Marcus Oscarsson på TV 4 när han redogör för politiken och han är jättebra, missar honom ogärna.

Ha en fin fortsättning på onsdagskvällen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 24 april 2018 15:22

 

Så här långt har våren kommit hos mig, rätt stora drivor ännu men otroligt ändå med tanke på hur det har sett ut.

 

 

Det var ingen direkt rolig syn som mötte blicken i morse när jag tittade ut genom fönstret. Stora snöflingor dalade mot marken och himlen var helgrå. Efter ett tag blev snöfallet tätare och flingorna större, som tur var så slukades de upp av den blöta marken  när de landade och är putsväck, det var ju plusgrader.

Nu är det sen eftermiddag och molnen rör på sig litegrann och jag ser en och annan blå strimma här och där. Och snöfallet slutade tidigt på förmiddan, jag hoppas nu att det klart med den varan för den här våren. Termometern visar nu 8 plusgrader.

 

Som vägen ser ut nu mot Dorotea så är jag då verkligen glad att jag slipper köra den varje dag. Den är nu avstängd för tung trafik, jag har kört 30-40 idag och det går absolut inte väja för alla gropar och delvis rena gungflyn. Det här kan pågå flera veckor vad jag kan förstå, det är så mycket vatten i dikena att det går över vägen på vissa ställen och massor med snö som ska tina och ta vägen någonstans. Huvva!

 

Nyss var det en intervju med Horace Engdal på radion och han lät inte ångerfull precis, han verkade istället ha alla taggarna utåt och tyckte bl a att någon insyn skulle det minsann inte vara i Svenska Akademien. Han verkar tycka att media är en av de stora bovarna till att det kommit i dagen saker och ting.

Blev i alla fall förvånad i dag när jag läser att Sara Danius är dotter till Anna Wahlgren, hon som förr satt i alla TV-soffor och berättade hur barn skulle fostras. Sara Danius är alltså uppvuxen i en barnaskara på nio stycken Det hade jag missat ända tills i dag när jag läser tidningen.

 

Dagens namn är: Vega, ingen med det namnet har funnits i de byar som jag skrivit om.

Däremot har jag gått en kurs eller prao- tid på ca ett halvår när jag bodde i Hoting hos en med namnet Vega. Hon är borta från jordelivet för många år sedan och jag minns henne med tacksamhet.

Ha en fortsatt bra tisdag, vi ses!

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 23 april 2018 14:46

 

Morgonsol, det önskar jag mig i morronbitti!

 

 

Hej på måndagen!

I dag har det spöregnat hela förmiddan och snötäcket sjunker mer och mer. Buskarna som varit helt under snön under efterjulsvintern är nu väldigt synliga- så det går framåt. Det blir mer och mer barmark, där det skottats förstås, drivorna är fortfarande snörika.

Tidigt på morron var det en hel del blå himmel, det kom av sig fort som tanken och det kom regn.

Nu är klockan, när jag skriver texten, 15.00 Men det betyder inte att jag publicerar nu, det beror helt när bilden kommer in och kan bli senare eller i kväll först.

Det är fortfarande grå himmel men har slutat att regna och det är 4,7 plusgrader.

 

Jag kan inte skryta med att jag gjort värst mycket nytta i dag, tyvärr, hade tänkt mig mera. En före detta jobbarkompis från Vilhelmina ringde på förmiddan och vi pratade en timme ungefär. Det var ju kul att höra från henne, vi hörs någon gång då och då. Hon berättade bl a att hon hade stora problem med telefonen och mottagningen, trots att hon bor mitt i Vilhelmina samhälle. Och det märker jag om hon förflyttar sig i lägenheten, då försvinner hon och det bara skrapar i hennes telefon. Nog tycker man att det skulle funka vid det här laget och på tätorten. Här var det stora problem för några år sedan när de klippte ner den fasta telefonin, den sommaren kunde jag bara ringa på Götes mobil och när han tog den och åkte bort var det som att bo på en öde ö. Men nu fungerar det perfekt.

Jag hade stora problem med internetuppkopplingen också förut, men nu är det inga problem med det heller. Så det har gått framåt.

 

Jag har även haft messmeddelanden i dag från en som funderat på en Rönnbergs - släkting och blev fast på Google ett bra tag, då går timmarna fort som bara den, det finns mycket att läsa där.

 

Dagens namn är: Georg och Göran, ingen Georg känner jag till.

Däremot Göran Engström, född 1857 i  Lavsjön. Gifte sig med Kristina Johanna Wiklund, född 1861, en syster till min fars morfar Petter Wiklund. Familjen bodde i Bellvik så länge de var gifta, han blev änkling efter 10 år. Göran var en duktig timrare och har bland annat timrat gamla skolan i Bellvik. Jag har berättat om honom på familj 58 i Bellviksboken.

Ha en bra fortsättning på måndagen, vi ses!

 

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards