oskmar

Alla inlägg under april 2018

Av Elsa Mårtenzon - 14 april 2018 15:48

 

Droppen dripp och droppen drapp, satt på varsin isetapp.  Men nu är det "istappat" färdigt, det finns inga istappar och ingen snö på taken, hoppas det är slut med det för den här säsongen nu. 

 

 

Vi blir bortskämda med solsken dag efter dag och har ingenting emot det, det får gärna fortsätta så. Ibland har det dykt upp moln men de har försvunnit och solen har fått göra sitt, både på snön och de som ville njuta av den. Nu är snön skummig och det bildas vattenpölar och under natten fryser pölarna till blankis, som tinar i solen under dagen. Ja, så småningom så blir det nog barmark och grönt i år också.

Nu är klockan 19.15, det är 9 plusgrader och solen gassar. 

 

I dag fick jag fikasällskap vid elvakaffet, det har varit lungt, för lungt med det tidigare i veckan.

Det har också varit fikafolk på Käringholmen under dagen har jag sett, de har nog haft det härligt där i solen skulle jag tro.

 

I natt gjorde Trump allvar av sina hotelser mot Syrien och anföll en del platser där, kemvapenlagren påstås det. Han var inte ensam om beslutet att anfalla, England och Frankrike var också med på noterna. Det kommer att bita föga på Assad skulle jag tro men Trump säger sig vara nöjd och skryter som vanligt om sina insatser.

 

Dagens namn är: Tiburtius, ja, inte känner jag till någon med det namnet, inte det vanligaste kan tänkas.

Ha en fortsatt bra lördag, vi ses och hej då!

Av Elsa Mårtenzon - 13 april 2018 15:42

Ja, i dag har det varit lite mera moln men tillräckligt bra ändå med solsken. Det var 8 minusgrader i morse men flera plusgrader under dagen, fullt acceptabelt för årstiden.

Jag har varit ute i solen ca två timmar och det var nästan för varmt att sitta mot väggen i dag, jag tog av mig jackan till slut. På promenaden fick jag gå lite krokigt i dag för att inte bli lerig om skorna som inte var stövlar, det har tinat fram gegga på vägarna nu.

Nu är klockan 17.30, det är 6,5 plusgrader i skuggan och solsken med moln lite här och där på himlavalvet.

 

Ja, nu har gubbväldet talat i Svenska Akademien, och det slutade med att Sara Danius blev utträngd, hon har avgått som ständig sekreterare och dessutom lämnat stol sju. Och nu får man väl anta att gubbarna är nöjda med sitt verk, fy.

Det är så man inte tror att det kan vara sant 2018, men det är just vad det är, tyvärr.

Det kommer en kvinna som försöker röja upp det som har varit och är fel och det passade inte gubbväldet. Det som pågått i 20 års, eller ännu längre tid och som kom upp i dagen i höstas, det har de blundat för och kanske till och med inte tyckt att det var fel ens, de har i alla fall tigit ihjäl kvinnorna som försökt få hjälp mot sextrakasserier.

Och "stortuppen" i gänget försökte i veckan tillintetgöra den som var ledare i Akademien med att gå ut i pressen och skriva att hon varit den sämsta av dem alla sedan 1700- talet när Akademin bildades av dåvarande kung.

Ja, hur skulle "stortuppen" med flera, kunna förlika sig med att en kvinna med moral och etik som ett förtecken i sin värld ville rensa ut det ruttna?

 

Dagens namn är: Artur och Douglas, ingen med det senare namnet känner jag till.

Men en med namnet Artur har det funnits i Bellvik, född 1900, gift med

Anna Hildedrott Kristina, född 1907. Hon var syster till min mor och född på den här gården där jag bor. 

Jag har många gånger funderat på varifrån mormor fick namnet Hildedrott ifrån? Hon kallades Hilde.

Ha en fin fortsättning på fredagen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 12 april 2018 15:23

 

Plötsligt så händer det! Chansade på att få in en bild och det lyckades!

Så här såg det ut när John skottat ladugårdstaket, mycket snö framför dörren. Tur att det inte är en ladugård full med djur som det var en gång i tiden. Nu kunde det vänta med att det snön togs bort framför dörren. Den här platsen är min soldyrkarplats numera, när det är fina dagar, men jag har inte tålamodet att sitta mer än ca en timme åt gången.

 

 

 

En fantastisk dag till och hoppas att det fortsätter över helgen och gärna mera. Det var 9 grader kallt i morse men under dagen har varti många plusgrader och snön tinar så det fräser i den. På eftermiddan har det varit lite lätta molnskyar på himlen men inte störande alls.

Nu är klockan 16.00, det är 8,5 plusgrader i skuggan och lite mera tunna molnskyar nu, men fortfarande solsken. 

Jag har suttit i min "solvinkel" efter veckostädningen på förmiddan, jag har njutit stort av solen och hur den värmt. Sedan gick jag en promenad, samma stråk som igår och det är stor skillnad på hur många flera snöfria fläckar från igår och till idag.

 

Ja, än så länge har det inte hänt något från USA och deras allierade vad gäller anfall mot Syrien och jag hoppas verkligen att det inte blir verklighet av Trumps hotelser. Jag hoppas att det går att prata sig fram, fast det verkar vara lönlösa försök som görs i FN, tyvärr, Ryssland röster ju alltid emot.

 

Dagens namn är: Liv, kort och gott, känner inte till någon med det namnet.

 

Däremot ett efternamn som stavades Lif. Det har berättats om en gubbe i "Veksjön" som i slutet av1800- talet sålde sin skog till ett skogsbolag och fick 10 000 kronor för den. Han var så ovan pengar att han trodde att de skulle räcka i evärderliga tider och tände pipan med tiokronorssedlar. Han hade sagt att nu fanns det pengar, både under hans livstid och barnens. Sanningshalten kan jag inte garantera men den historien har berättats åtskilliga gånger. I alla fall, pengarna tog slut och gubben blev fattig igen.

Ha en bra fortsättning på torsdagen, vi ses!

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 11 april 2018 16:57

Vilken solskensdag det varit, så grant att man knappast tror att det är sant. Det har inte funnits ett enda moln på himlen och flera plusgrader, det har tagit på snön i dag. Det var 14 grader kallt i morse, men så blev det en fin dag också.

Nu är klockan 17.15, det är 6 plusgrader i skuggan och solen störs inte av några moln nu heller.

 

Nu händer det så mycket att det är lite svårt att hänga med på allt, jag kan ju inte sitta inne och lyssna på radion hela tiden.

I går avgick ju hela styrelsen för Karolinska sjukhuset i Stockholm och idag var det presskonferens där åtminstone två nya presenterades. Det verkar vara så många tvivelsmål om hur detta har hanterats att det inte är klokt, det är jävsituationer, alldeles helt galna upphandlingar och Gud vet allt. 

Det senaste från USA är att de varnat Syrien och Ryssland för kommande anfall av, jag tror de sa stridsrobotar och att de nu vill att Assad försvinner från makten i Syrien. Detta nu på grund av den misstänkta kemvapenattacken förra veckan. Ja, kriget i Syrien är nu inne på åttonde året och det syns inte något slut, inte förrän de har utrotat sitt eget folk som det verkar. 

Och för att inte tala om Svenska Akademien och strulet där, man undrar ju hur det hela ska kunna ordnas till det bästa. Det haglar hårda ord som kommer att vara svåra att glömma och gå vidare efter. Det är dessa som väl kallas för "fint folk" men jag skakar på huvudet åt alltihop. Förresten brukar jag köra med att, inför Gud är vi alla lika, nog har de avslöjat sig som icke alltför "fina" vid det här laget.

 

Dagens namn är: Ulf och Ylva, ingen Ylva vad jag vet.

Däremot föddes en liten pojke för många år sedan i Bellvik som fick namnet Ulf. Han är en av mina kusiner, men jag har inte sett honom mer än en gång och då var han kanske 2-3 år. Idag är han väl i 70-årsåldern och jag har ingen aning om var han befinner sig. Jag försökte nå honom när Bellviksboken var klar för att fråga honom om han var intresserad av den, jag fick inget svar.

Ha en bra fortsättning på onsdagen, vi ses och hej då!

Av Elsa Mårtenzon - 10 april 2018 15:35

En strålande solskensdag och jag har inte varit ute fem minuter ens, det hoppas jag kunna ta igen i morron och flera dagar därtill. 

Det var 18 grader kallt i morse när klockan var sex, det ändrades snabbt när solen gjorde sitt, under dagen har det varit flera plussgrader.

Nu är klockan 16.00, det är 4 plusgrader i skuggan. Solen skiner från en klarblå himmel och det är helt underbart när jag tittar ut. Det får gärna fortsätta så här!

 

Men det här vädret är inte lika roligt när man ska färdas landsvägen fram. Min bil är en enda "geggknöl" efter att jag varit till Dorotea i dag. Dessutom ligger det massor med timmer vid djupån som ska transporteras vidare framöver. Man bävar för hur vägen kommer att bli efter de transporterna.

 

Men vilket bök det är nu om Akademien, den ene efter den andre gör sina uttalanden och inte verkar det mildra det hela. Det är inte klokt att folk som ska vara sååå bildade inte bär sig åt bättre, tycker jag.

 

Och ute i världen är det bökigare än någonsin känns det som, det hotas hit och dit. Det har lugnat ner sig litegrann när det gäller Nord Korea. Men nu är det attacker med kemiska vapen på civila och barn och ingen tar på sig att det utförts, konstigt nog är det alltid så att alla är oskyldiga. Det är inte utan att man bävar för vart det ska bära hän.

 

Dagens namn är: Ingvar och Ingvor. Jag kan inte komma på någon med namnet Ingvar som har anknytning till de byar som jag skrivit om.

Däremot finns det en med namnet Ingvor som har anknytning till Bellvik och som gör sina sommarvisiter i Bellvik om somrarna, de har en stuga i byn. Hon är gift med Ivan, som är son till Amandus och Bojan Wallin, han född i Bellvik och hon född i Backsvedjan. De bodde i Bellvik i många år innan de flyttade till Hoting, men var trogna Bellvik varje sommar under semestrarna och sedan de blivit pensionärer. Om jag inte minns alldeles fel så tror jag att Ingvor och Ivan träffades i USA. En "liten" omväg för att träffa sin fru.

Ha det så gott resten av tisdagen, vi ses!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 9 april 2018 15:16

Hej igen! Det var omkring 3-4 minusgrader i morse och en grå himmel. Men, det ordnade upp sig och blev solsken med lite moln som flugit omkring i blåsten där ovan.

Jag satt en timme i lä vid ladugårdsväggen och där var det jätteskönt, men när jag var ute och promenerade blåste det kallt som sjutton om öronen. Det töar inte nämvärt i snödrivorna, inte så att jag märker någon större skillnad.

Jag kan vara glad att jag slipper gå in i vedboden, för det rasade från taket där i gårkväll och dit kommer jag inte in i första taget nu, men det går bra ändå.

Nu är klockan 15.50, det är 0,5 plusgrader i skuggan och under dagen har det nog varit 2-3 grader på plussidan, i skuggan. Himlen är i det närmaste helt fri från moln och solen strålar. Fortsätt så snälla solen!

 

Ja, fler och fler länder sällar sig till varandra med att folket väljer "envåldshärskare" som regeringföreträdare, med möjligheter att ändra grundlagen till sin egna nytta, t ex att kunna sitta som härskare hur länge som helst och att inte lämna mycket till insyn i hur de "handhaver", landet. Dit kan man räkna bl a Ungern, Polen, Ryssland, Turkiet

o s v.

Man kan undra vart demokratin tar vägen om inte människorna får upp ögonen i tid?

Valet i Ungern i går gick ju helt efter Orbáns önskan, eller han hade väl gärna sett att han fått 100% röster.

 

Dagens namn är: Otto och Ottilia, ingen Ottilia känner jag till.

Men en Jonas Otto, född 1846 i Nybäcken, sonson till Rönnbergarnas "urfader" Nils Rönberg, född 1785 i Nyböle, Bjärtrå socken, gift med Segrid Ersdotter, född 1781 i Lajksjö. Många, många Rönnbergare är komna från det paret, trots att de själva inte hade mer än ett barn som levde till vuxen ålder, nämligen Greta, född 1810 i Nybäcken.

OBS! Jag har inte skrivit fel när jag skriver Rönberg om Nils, hans namn stavades så, de senare ändrade sina namn till Rönnberg. Han var min morfars morfarsfar, Isak Rönnberg, född 1876.

Kan finnas någon till med namnet Otto, men som jag inte kommer på i så fall.

Ha en bra fortsättning på måndagskvällen, vi ses!

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 8 april 2018 18:23

Det blev inte en helt solig dag som jag trodde ett tag i morse. Efter klockan tolv kom molnen och himlen blev grå. Synd för efter elvakaffet hade jag tänkt sätta mig i solen ett tag, av det blev intet.

Nu är klockan 18.45, det är 3,3 plusgrader och helt gråmulen himmel, ser inte så lovande ut för morgondagen just nu, trots löften om en solig måndag. Men mycket hinner ändra sig innan morgondagen.

 

Halv tio i morse ringde telefonen och någon frågade om jag kunde göra en våffelsmet om vederbörande köpte med sig grädde. Huset fylldes med folk och jag gjorde en stor våffelsmet. Men våfflorna skulle inte ätas här utan gräddas över öppen eld på Käringholmen. Dit drog hela högen i omgångar, gräddade våfflor, kokade kaffe och grillade korv. Malin och Freja kom först därifrån för de frös, det blåste kallt på holmen och ingen sol där. Resten kom långt efteråt mätta och belåtna. Nu har alla för länge sedan åkt hem åt var sitt håll och jag är allena som vanligt.

 

Dagens namn är: Nadja och Tanja, konstiga namn, jag känner inte till några med de namnen.

Ha en fin fortsättning på söndagskvällen, vi ses!

 

 

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 7 april 2018 17:36

Det var 9 grader kallt i morse och gråmulet. Frampå förmiddan sprack molntäcket upp och det blev solsken och plusgrader. Det har droppat hejvilt från taken av den nysnö som lagt sig på dem igen. Jag hade tänkt sätta mig ute en stund mot ladugårdsväggen, men det gick inte, där droppade det eller skvalade det från taket hela tiden. Och ute på gården blåste det så det var inge skönt, jag gick en liten sväng och gick sedan in igen.

Nu är klockan 17.55, det är 3,5 plusgrader och nu är himlen tät med moln igen.

 

Enligt senaste nyheterna på radion har det varit en händelse med en skåpbil som kört ihjäl flera människor och skadat ännu flera. Nu uppges att föraren tagit sitt liv. Det har inte sagts officiellt att det är ett terrordåd ännu, men nog är då jag övertygad om det. Det kommer väl nu på nästa nyhetsutsändning skulle jag tro. Detta händer på årsdagen av terrordådet i Stockholm, det kan vara planerat så. Usch och fy! Dådet i Stockholm förra året har uppmärksammats hela dagen på radion och TV:n.

 

Och Svenska akademien håller på att krakelera, igår lämnade tre personer akademien och nu hör jag på nyheterna att ännu en funderar på att göra samma sak. Ja, nog är det dags att rensa upp i "klubben". Nu är det väl först och främst den så kallade "kulturprofilen" som ställt allt på sin spets. Honom har de ju klippt banden med, men hans fru sitter i akademien och vad jag förstår så vill de att hon även tar konsekvenserna av sin mans handlande, hon har ju inte kunnat vara ovetande om att hon var gift med en så ful fisk.

 

Dagens namn är: Irma och Irmelin, ingen Irmelin har jag koll på. 

Däremot har det funnits en Irma, född 1938 i Nybäcken.

Jag ringde till Irma en dag och intervuade henne familjen när jag höll på med boken. Jag visste att deras mor dog i barnsäng och två små flickor miste sin mor, sju och tre år gamla. Irma berättade gärna om sin barndom i Nybäcken och det har jag återgett i Nybäcksboken.

Ha en fortsatt bra lördagskväll, vi ses!

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards