oskmar

Alla inlägg under februari 2018

Av Elsa Mårtenzon - 28 februari 2018 21:03

 

Så här lite snö hade vi i mars 2015, det är till och med stora snöfria ytor som du ser. Det är annat än nu det.

 

 

En otroligt vacker dag har vi haft, solsken från en helt klar himmel hela dagen. Det var 33,7 grader kallt i morse och då blir dagen solig, hur härligt som helst!

Nu är klockan 21.20, det är 29 grader kallt och månen lyser upp, åtmintone den del av jorden som jag har översikt över. Jag älskar månen och känner mig upprymd när den tronar på himlen i all sin glans och i kväll är den inte långt ifrån alldeles helrund.

 

Ikväll har jag haft kamsfrämmande här och därför blev det lite senare här. Och nu känner jag att det får bli ett litet tag innan jag gör kams igen, det har blivit lite för många gånger nu. Det är Maria, Larsa och Michael som varit här, Michael skulle inte komma fick jag veta i morse för han trodde att höll på bli förkyld och ville inte smitta mig. Men det hade kommit av sig så han kom ändå.

Ikväll blir det så kort så du orkar läsa alltihop, eller hur!

 

Dagens namn är: Maria, och jag som har haft den bästa och snällaste Maria som finns här ikväll, men jag glömde gratta henne på namnsdagen.

Jag kan inte komma på någon annan Maria och tänker inte leta i minnet för jag är nyfiken på nyheterna.

Ha en fin fortsättning på onsdagskvällen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 27 februari 2018 15:17

En februaridag med solsken och vit glittrande snö. Men inte dagens bild utan den är sedan 2010, det syns på snödrivorna, då hade vi lagom med snö som synes.  

 

 

En härlig solskensdag, men kallblåsig, inte många minusgrader men blåsten gör sitt.

Det var bara 13 grader kallt i morse och i början var det lite grumligt på himlen, men molnen fösvann och sedan har solen strålat och snön gnistrat så grant.

Klockan är nu 15.55, det är 14 grader kallt och några enstaka pyttesmå molntussar i väster. Månen är redan synlig och är vit och lite suddig och inte fullmåne än, jag hoppas den blir synlig under natten också.

 

I gårkväll utspelades en riktig otäck scen på nyheterna. Turkiets Erdogan stod och kladdade på en 6-årig liten flickas ansikte, med händerna och med pussar, jag ryste där jag satt och fick kalla kårar i hela kroppen. Flickan var klädd i kamoflagekläder -uniform. Hon grät och Erdogan förklarade att hon var en framtida soldat som kunde bli martyr. Hur kan en man i den åldern och den ställningen vara så fullkomligt ond och göra ett litet barn så illa och vem hade lånat ut barnet??? Det är sååå fruktansvärt att Europa gjort sig beroende av denne fruktansvärde envåldshärskare! 

 

Dagens namn är: Lage, ingen med det namnet härstammar från Bellvik eller Nybäcken vad jag vet.

Jo, men en Lage kommer jag på, en tummare på den tiden det fanns de som utövade det yrket. Han bodde hos farmor och farfar flera vintrar när han han var på Bellvikskogen och tummade in virket som avverkades på skogen. Men han härstammade inte från Bellvik, jag tror att han var från Lavsjön, men är osäker om det är rätt plats.

Ha en bra fortsättning på tisdagen, vi ses och hej då för i dag!

Av Elsa Mårtenzon - 26 februari 2018 14:38

 

Några av mina museibesökare år 2009. Jag har glömt vilka de var för det är ju några år sedan och det har varit många under åren.

 

 

Jag känner mig lurad i dag, på solen. Det började med en vacker och solig morron men i ett nafs kom molnen och sedan har inte solen haft en chans. Det var 34 grader kallt i morse och då är man övertygad om att det ska bli solsken, men nix.

Natten var otroligt grann, snön på träden såg ut som att den var självlysande tack vare månens sken och ändå var månen bara halv. Därtill miljarders stjärnor som blinkande mot jorden, lyste upp himlen och gjorde den till ett enormt smycke. Jättegrant!

Nu är klockan 15.20, det är nu endast 13,5 grader kallt och molnen dominerar fortfarande på himlavalvet och nu faller snö, igen. 

 

För mig har orden sjukt och galet en negativ klang, ännu värre om något beskrivs som helt galet sjukt. Ändå har de orden mer eller mindre dominerat på sistone. Om man har vunnit en guldmedalj i OS har det varit den vanligaste beskrivningen av den stora lyckan. Har man gått vidare i Melodifestivalen har det låtit likadant, samt även om man gått vidare i Talang, o s v. 

Är svenska språket så fattigt på ord för positiva beskrivningar, att vi måste ta till ord med motsatt betydelse i såna sammanhang? En stilla undran?! Med både frågetecken och utropstecken...

 

Dagens namn är: Torgny och Torkel och det gjorde det hela enkelt för mig. Det har inte vad jag vet funnits några med de namnen i varken Bellvik eller Nybäcken. Jag känner heller inte några med ovanstående namn.

Ha en fin fortsättning på måndagen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 25 februari 2018 16:35

En vit/blå och solig bild med en liten färgklick på, en röd liten gäststuga på Näsudden.

 

 

Jag önskade mig solsken och kallt till i dag och jag blev bönhörd. Det var 33 grader kallt i morse som mest och solen har strålat hela dagen från en klarblå himmel. Det har varit hur vackert som helst, men bitande kallt. Vi har därför sluppit snöfall i dag och det är härligt.

Nu är klockan 17.15, det är 21 grader kallt och inte ett synligt moln någonstans. Himlen är guldfärgad i väster där solen går ner. En halv och blekgul måne tronar på himlen, den byter av solen när den gått ner. Det blir således en klar stjärnhimmel och månsken i natt om det håller i sig och det hoppas jag verkligen att det gör.

 

I dag har Maria och jag gjort klart texterna till låtarna om Nybäcken. Vi blev färdiga tidigare i dag eftersom det var några verser mindre på den här sista. Nu har vi lagt locket på när det gäller uppdraget, nu är det Mattis jobb som är kvar, han ska göra melodier till dem. Han hade sagt till Maria när hon mejlade den första, att det var många verser, men han kan ju använda samma melodi till alla verser. Vi har ju fått komma på nytt innehåll för varje vers. 

 

Dagens namn är: Sigvard och Sivert, ingen Sivert varken i Bellvik eller Nybäcken.

Sigvard däremot hade vi som granne i många år, tills de flyttade till Dorotea. Nu har Sigge som vi alla sa, slutat sina dagar på jorden.

Ha en fortsatt bra söndag, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 24 februari 2018 15:25

 

En bild från Bellviksdagen 2002 i dag också. Delar av publiken, jag känner igen flera av dem, bl a "Vackreste jänta på Byn" som besjungs i Bellvikslåt´n. Du som läser bloggen kanske hittar dig själv på bilden också.

 

 

Ja, nu har man fått testa orken igen! Jag kan inte påstå att jag jublade högt i morse när jag tittade ut genom fönstret klockan sex. Det hade snöat hela natten och det snöade redan halv tolv på kvällen och hade hunnit komma en hel del. Dessutom har det snöat oupphörligt hela dagen. Strax efter klockan tre, för en stund sedan, började molnen skingras och det slutade snöa. Jag har skottat i nära två timmar och får nog fortsätta med resten i morron. Nu hoppas jag på kallt och sol i morron och flera, flera dagar framåt.

Nu är klockan 16 00, det är 14 grader kallt och jättemycket av himlen har klarnat och är blå nu. Äntligen!

 

Dagens namn är: Mattias och Mats och enligt bondepraktikan så skulle ju "Mattias med sitt långa skägg locka barnen utom vägg" i dag. Det innebar att vädret skulle vara soligt och grant med takdropp. Utom vägg har man ju fått vara, men inte var det solen som lockade.

Namnet Mats har förekommit i Bellvik, flera än en. Förste nybyggaren hette Mats Johansson, född 1697 i Landträsk, Paldamo, Österbotten, Finland. Kom till Bellvik 1724 och började sitt nybygge här nere på Näset.

Namnet var ganska vanligt på 1700- talet, jag har en som var född i Hälla i Åsele som bodde i Bellvik ett tag och flyttade sedan till Laxbäcken Vilhelmina och flera med honom, jag har berättat om dem i Bellviksboken. 

Den siste med det namnet var jag klasskamrat med, men han är borta ur tiden nu.

 

Nä, nu ids jag inte mer här i dag, jag ska fixa mig lite mat och sedan vara bara lat.

Ha en bra fortsättning på lördagen, vi ses och hej då!

Av Elsa Mårtenzon - 23 februari 2018 14:34

År 2002, första bygdespelet avslutas med "Bellvikslåt´n". Från vänster Lovisa. Laila, Aina, Marita, Gunnel, Helge, Maria, (bakom Maria, kommer inte ihåg namnet på honom, men från Dorotea), Torsten, Bernt och Björn. Alla gjorde en mycket bra insats som amatörskådespelare. Manus till spelet skrev jag, innehållet hämtade jag ur Bellviksboken, det mesta fakta och en del påhittat. Maria och jag skrev texten till Bellvikslåt´n som handlade om folket i Bellvik från 1700- talet och framåt. Matti skrev musiken till den.

 

 

Hittills i dag har det inte varit sol, för mycket moln i vägen. Lite snöflingor i luften av och till som vanligt, men märks knappt på marken.

Klockan är nu 16.00 och det verkar nu som att solen kämpar för att komma fram genom molnen och den är välkommen. Det är 9,7 grader kallt, jag har varit ute ett tag och det var jättehärligt, precis lagom temperatur.

 

Jag tycker att svenskarna gjort bra ifrån sig i OS, en del missar har det väl blivit. Men va då? De är ju inga maskiner heller, men norrmännen är ju så överlägsna att det är svårt att förstå. En sån liten nation med endast 5 miljoner människor men tar hem medaljer i massor. Det är nästan så att spänningen försvinner när det blir så förutsägbart.

 

Dagens namn är: Torsten och Torun, den andra namnet har jag inte hört eller lagt märke till förrän nu. Det närmaste jag kommer namnet Torsten är ju han som var här och spelade på Bellviksdagen ett år och bild på honom satte jag ju in i går. Då visste jag inte att det var hans namnsdag i dag.

Ha en fin fortsättning på fredagen, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 22 februari 2018 15:08

 

Bilden från första bygdespelet vi hade på Bellviksdagen. Maria sjunger: Månen vandrar på fästet blå och Torsten från Vilhelmina spelar dragspel till sången. Bygdespelet hette: Gammelbellvika. Det var jobbiga dagar, men hur roligt som helst.

 

 

Jag har skymtat solen ibland, men bara skymtat för molnen har varit vägen för det mesta. Det har fallit snö  ur de grå molnen, nästan inte en dag utan snöfall. Inte så mycket i dag, men det ökar på snödrivorna undan för undan.

Men nu är det ljust tidigt på morron och till ganska sent på kvällen och det är härligt.

Klockan är nu 15.45, det är 11 grader kallt och det blir mer och mer blått på himlen.

Livet är ju bra underbart ändå så länge det pågår. 

 

I dag har jag haft min städdag, det brukar jag ha på torsdagar om det inte händer något oförutsett. Det finns de som tycker att det är ganska inrutat och lite tråkigt att jag gör det på bestämda dagar. Men det tycker inte jag för då vet jag att det blir gjort och jag gör det ju först och främst för mig själv och min egna trivsel. Går hur bra som helst!

På det har jag finputsat gården från lite snö och det var härligt med den friska luften.

 

Dagens namn är: Pia, ingen med det namnet har bott i Bellvik eller Nybäcken, men däremot känner jag till två som fick det smeknamnet, en bodde i byn och den andra är en av mina kusiner.

Ha en bra fortsättning på dagen, vi ses och hej då!

Av Elsa Mårtenzon - 21 februari 2018 21:09

Det här är inte kvällens måne, den är bara en smal månskära. Men jag hoppas det blir klar himmel de kvällar det blir fullmåne. Jag älskar månen!

 

 

Det blev senare i dag än vanligt, jag blev knäckt av kamsen i dag. Nä, jag skojar bara, men mätt blev jag och goda blev de. Ingrid var nog nöjd med resultatet och skulle inte dröja för länge innan nästa gång, då skulle hon göra dem helt själv.

 

Vädret har varit utomordentligt bra med solsken och kallt. Men, i morse kunde det inte vara snöfallsfritt. Det var klart och över 27 grader kallt i morse, men redan vid åtta kom det moln och sedan kom snöskuren, ganska ymnig och stora lätta flingor. Sedan klarnade himlen igen och det har varit sol resten av dagen. Det blev så pass att jag måste ut och skotta, men då sken ju solen så det gick lättare än när det är grått.

Nu är klockan 21.30, det är 20,5 grader kallt och jag ser månskäran genom en del moln.

 

Dagens namn är: Hilding, i mitt bakhuvud har jag en aning om att det funnits en med det namnet i Bellvik, men kan inte vara säker och tänker inte leta nu.

Ha en bra fortsättning på onsdagskvällen, vi ses!

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
<<< Februari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards