oskmar

Alla inlägg under mars 2018

Av Elsa Mårtenzon - 31 mars 2018 14:20

Mycket märkligt, jag försökte ladda in bilden med månen som jag tog i morse. I stället blev det denna bild som jag försökte, flera gångar, ladda in för ett par veckor sedan. Helt plötsligt finns den här - hur ska jag tolka detta? Något är fel, men vad?

Ja, det är i alla fall en bild i skymningen för ett tag sedan, kanske bättre sent än aldrig.

 

Solig och grann påskafton, det är inte alla år det varit så! Det var 15 grader kallt i morse och en fullmåne i en varm guldgul färg, som jag skulle ta en bild på innan den gömde sig bland grenverket i träden bakom bagastugan. Men, man ska vara snabb för på morron går det fort att positionen hinner ändra sig och när jag hämtat kameran, ja, då var den bland grenarna och inte så tydlig.

Dagen har varit hur härligt solig som man kan begära och i solen mot ladugårdsväggen var det så varmt och skönt, att sömnen infann sig även i dag en stund. 

Nu är klockan 17.55, det är 1 minusgrad och solsken fortfarande. Men nu har det infunnit så lite tunna skyar på himlen, inte särskilt störande om det inte blir mera än så här.

 

Jag har haft fikasällskap i dag också vid elvakaffet, annars har det varit tämligen lugnt, hos mig i alla fall. Men på sjön har det körts skoter och gnällt ordentligt bland värstingskotrarna. Det har varit folk på Käringholmen och det måste ha varit en del ungdomar som gillar skoterkörning för det har körts och "gnällt" hela tiden jag var utomhus. De har haft superväder i alla fall de som varit ute under dagen. Nu är det lugnt på holmen, alla har åkt hem till sitt, men solen skiner på holmen, rakt på den, de åkte hem för tidigt.

 

Dagens namn är: Ester, en kvinna med det namnet har det funnits i Bellvik, född 1898, dotter till Arvid och Sara Östlund, gift med Erhard Johansson. Om hennes familj har jag berättat på familj 93 i Bellviksboken.

Det fanns också en med det namnet i Nybäcken, född 1916 i Ormsjö. Hon dog redan 1945 i barnsäng, alldeles för ung och lämnade två småbarn utan mor. Den familjen har jag berättat om på familj 32 i Nybäcksboken.

Ha en fin fortsättning på påskaftonen, vi ses och hej då!

Av Elsa Mårtenzon - 30 mars 2018 16:16

En fantastisk långfredag med klar himmel och en värmande sol på himlen! Tänk om det kunde fortsätta så här hela påsken, det vore önskvärt. Jag satt för första gången i vinter ute i solstolen och njöt i fulla drag. Ja njöt, jag sov hela tiden och det är väl njutbart för det är inget jag gör dagtid. Det var så varmt och skönt att jag fick plocka av mig handskar och öppna jackan och sen sov jag. Bestämde mig för att vakna vid ett visst klockslag och det gjorde och gick in för att laga mig en laxpudding, som nu är klar att äta.

Nu är klockan 17.00, det är 3,5 grader kallt, lite moln här och där på himlen nu men solen skiner fortfarande. I morse var det 15 grader kallt som mest. Natten var klar med stjärnor och nästan fullmåne.

 

Jag fick en kaffegäst till elvakaffet, något som jag inte räknat med, trodde alla var i fjällen.

 

 

Nu skickar Putin ut diplomater på löpande band - kusligt, hur kommer detta att sluta? Är det ett nytt kallt krig nu? Hoppas verkligen att det lugnar ner sig, det är det bästa för alla parter. Varför är det så bråkigt överallt i världen, vem vinner på det? Ingen!

 

Dagens namn är Holger och Holmfrid och jag kan inte komma på några med de namnen som bott i Bellvik eller Nybäcken, känner heller inga med de namnen.

Ha en fortsatt bra långfredag, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 29 mars 2018 15:59

Åter en härlig solskensdag! Hoppas att det blir så i helgen också, det skulle vara skönt att sätta sig i solstolen för första gången i vinter. I dag har jag varit ute och gått i solskenet, bl a hälsat på Michael på Näsudden och vi stod ute i solen och oj vad den värmde skönt. 

Det var sjutton grader kallt i morse, en gnistrande morron. För att inte tala om vilken glimrande natt det var med månen och stjärnorna som lyste upp jorden, åtminston min del av den, jag ser ju inte längre på natten.

Nu är klockan 17.45, det är 14,5 grader kallt och solen strålar allt den förmår och mer därtill.

 

Det är riktigt roligt att se att påsken kommit igång på sjön i dag. Det har varit skoterfolk på Käringholmen som gonat sig i solen. Nu ser jag att de övergivit holmen, antagligen kört hem för att fixa en middag med familjen så småningom.

Jag ska äta dillkött i dag och så har jag gjort en efterrätt som kommer räcka hela påskhelgen för mig. Har även gjort inlagd sill på morron men den är ju inte klar att äta förrän påskafton. Det kanske blir ett par ägg också, det är ju påsk. Ja, lite annat också, jag äter för att överleva, men lever inte för att äta.

 

Dagens namn är: Jonas och Jens, ingen Jens i Bellvik eller i Nybäcken.

Men Jonas var ett vanligt namn förr och det har varit några med det namnet i båda byarna, jag nämner ett par av dem. 

Jonas Rönnberg, född 1877, som egentligen var från Nybäcken men enligt kyrkboken har han bott i Bellvik ett litet tag, men flyttade till Nybäcken för gott med sin fru, som var född i Bellvik.

Men jag kan ju inte undgå att nämna Jonas Henriksson, född 1819, som bott i huset som jag bor i och där min morfar var fosterbarn sedan han förlorat sina båda föräldrar som nio-åring.

Det har funnits flera med samma namn men som jag inte skriver något om, en del av dem födda på redan på 1700-talet.

 

Ha en riktigt trevlig Påsk! Vi ses!

 

Av Elsa Mårtenzon - 28 mars 2018 17:32

Nästan hela dagen har det varit solsken, lite moln har dykt upp ibland men har solen strålat nästan helt ostört. Jag hoppas att vi inte gör bort med all sol före påsken utan att det fortsätter dag efter dag nu, det har vi väl gjort rätt för den här snörika vintern. Det var en kall morron och i ett nafs var himlen täckt med moln och så trodde jag det skulle vara hela dagen. Men det gick inte länge förrän alla moln var borta och solen framme.

Nu är klockan 17.55, det är 14,5 grader kallt och solsken. Månen finns också på himlen, vit och lite suddig, den ska göra sin nytta när mörkret infunnit sig.

 

Jag har jobbat på med lite av varje i dag och hade tänkt avsluta dagen med att göra min påsksill i kväll, men nu har jag blivit lat och bestämt mig för att göra den i morronbitti, den är ju ätklar på långfredagen i alla fall så jag hinner mer än väl.

För en stund sedan fick jag en påskblomma av Lovisa och Norton, det får bli mitt påskpynt.

 

Jag har underhållits i dag under arbetet med mycket nytt och spännande på radions P1. Bland annat har Kim Jong Un, Nordkoreas diktator träffat Kinas Högste, kommer inte ihåg vad han heter. De lär ha pratat om att Nord Korea ska avveckla sitt kärnvapenprogam. Ja, tänk om det infriades då kanske det skulle bli lugnare på den fronten i alla fall. Och naturligtvis kommer Trump att ta åt sig äran om det sker, men jag vill nog påstå att han har inte gjort annat än käftat stort och illa om Nord Korea och Kim Jong Un. Trump är inte mycket att tro och lita på!

 

Och i dagarna har Syrien påbörjat det åttonde året på kriget - så galet att det finns inte tillräckligt med ord.

 

Dagens namn är: Malkom och Morgan, inga personer med de namnen har funnits varken i Bellvik eller i Nybäcken.

Ha en riktigt bra onsdagskväll, vi ses och hej då!

Av Elsa Mårtenzon - 27 mars 2018 17:08

Vilken dag! Inga moln och solsken från tidig morron. Det var 27 grader kallt i morse som mest. Men nu värmer solen riktigt skönt och ger takdropp när den fått skina ett par timmar, trots riktigt kall morron.

Nu är klockan 17.25, solen skiner lika intensivt ännu, men nu har det uppenbarat sig lite tunna skyar på himlen. Snötäcket har sjunkit ihop en del nu, på grund av att det var plusgrader flera dagar och nätter förra veckan och som jag inte sett något av tidigare.

 

Det händer mycket nu, bland annat har de två bröderna som varit misstänkta för att ha mördat ett annat barn, Kevin, friats helt från alla misstankar i dag om att ha bragt Kevin om livet när de själva var små barn, för nära 20 år sedan. Glädjande att detta skett och tack vare att en, jag tror en journalist om jag inte minns fel, som började gräva i fallet. Men stackars de två bröderna som fått genomlida något så fasansfullt i alla år innan rättelsen. När jag såg polisförhören av de två små bröderna förra året flödade tårarna på mig, fruktansvärt att det fick gå till på det viset som poliserna bar sig åt. Åklagaren har misstankar om det inte ens var ett mord utan en olycka. Jag undrar hur det nu känns för dem som ledde förhören med de två små bröderna?

 

Sedan är det ju det här med misstankarna mot Ryssland om giftskandalen som skett i England. I dag har Nato meddelat att skicka hem ett antal diplomater till Ryssland och i går meddelade flera EU- länder ett hemskickande, samt USA en hel hop av diplomater som förpassas hem till Ryssland. Men, Ryssland kommer aldrig att erkänna sig skyldiga. Det har alltid varit och är alltid deras policy.

 

Dagens namn är: Rudolf och Ralf, ingen Ralf i varken Bellvik eller Nybäcken.

Däremot har det funnits en med namnet Rudolf, född 1906 i Bellvik, gifte sig med en kvinna från Nybäcken med namnet Elly, född 1911. De bodde i Bellvik. 

Götes far hette också Rudolf och var från Backsvedjan. 

Ha en fin tisdagkväll, vi ses!

Av Elsa Mårtenzon - 26 mars 2018 15:30

En perfekt dag med solsken och himlen har varit intensivt blå. Det var 30 grader kallt i morse och det har inneburit en solig dag.

Nu är klockan 16. 20, (som blev 21.20, för jag glömde att publicera när jag ätit min middag) det är 5 grader kallt och några enstaka moln har uppenbarat sig därovan, men solen fortsätter stråla. En halv måne har placerat sig på himlen, blek och suddig, men kommer vid mörkrets inträde att vara skarpare i konturerna och med mera färg.

 

I dag har jag bakat matbröd, en ny sort, skulle inte förvåna mig om jag är missbelåten med resultatet. Har ett på kylning ute på brokvisten nu för avsmakning, men hur ofta är jag, icke belåten   när jag provat ett nytt recept?

Efter att jag ätit ska jag kapa ett par byxor jag köpte i Strömsund - tråkig sysselsättning.

Men riktigt bra när det är klart. Och stryka en hel hög med kläder. Försöker göra rätt för mig varje dag, vilket jag tror är bra för hälsan och fortsatt levnad.

 

Tråkig nyhet på radion i dag, att Jerry Williams har gått bort. Det trodde jag inte, han såg så alert ut när jag såg honom förra året. Honom har jag alltid gillat, hans riviga låtar och hans framträdanden, hans scenspråk och han har vikit av från mängden.

 

Dagens namn är: Emanuel, det namnet får mig genast att tänka på Manne Berg, som själv berättat om sitt liv i en liten bok innan han lämnade jordens vandring. Ingen lätt vandring, från barnsben och så gott som hela livet.

Hans mor var piga på en bondgård och bonden kunde inte hålla sina lustar borta från pigan- men det förnekade bonden och förnekade sitt barn. Oförlåtligt!

Nyåret 1900 ropades han in på en auktion för 25 öre om dagen på sockenstämman i Dorotea av Erik Johan Henriksson i Bellvik. En välgärning för den lille gossen och en liten inkomst för familjen Henriksson. Kvinnan i familjen var släkt med Mannes mor, kanske därför hon ville vara behjälplig,

när Mannes mor behövde stöd och hjälp med sin son som inte hade någon far som ville ta hand om honom.

Detta har jag berättat om utförligare i Bellviksboken på familj 37 och mera om Manne under "Olika människoöden" på sidan 302.

Ha en fortsatt bra måndagkväll, vi ses!

(Det funkade inte med bilden i går, därför gör jag inget försök alls idag.)

Av Elsa Mårtenzon - 25 mars 2018 17:55

En söndag med rikligt snöfall, ibland våldsamma skurar och ibland lite glesare, samt blåst som drivit på snön från nordväst. Än är det inte slut på vintern fast det nu heter att vi har sommartid.

Men nu skiner solen från en nästan helt molnfri himmel och då finns det chans att det blir en stjärnklar natt med månsken, det gillar jag. 

Det är 8 grader kallt nu när klockan är 18.35. 

 

Jag hade tänkt gå ut och peta bort lite snö mitt på dagen men den ligger kvar fortfarande, jag hann inte och nu får den ligga till i morron.

 

I morse när klockan var omkring nio kom Mikael Rönnberg, som är med sin familj i Nybäcken på påsklov. Jag hade precis plockat ut första plåten glöhyppen ur ugnen så han fick kaffe och nygräddade glöhyppen innan han hunnit äta frukost.

På eftermiddan kom näste Michael, han kom från Näsudden, det har varit ett "helt stim" med den sorten idag, bara olika stavning på namnen deras.

 

Jag har roat mig med att städa övervåningen i dag, det var lagom bra väder för det i dag. Om det hade varit strålande sol hade jag nog städat där ändå för det skulle göras.

Jag har inte gjort några våfflor trots våffeldagen i dag, men jag gör våfflor så ofta så det får bli en annan dag istället.

 

Inget namnsdagsbarn i dag som det verkar i almanackan.

Ha en fin fortsättning på söndagen, vi ses!

(Jag ska chansa på en bild i dag också, får se hur det går,)

 

 

Av Elsa Mårtenzon - 24 mars 2018 15:18

Försökte med en bild och tog en ur högen bara, det blev en bild med abborrfiléer. Flera år gammal bild, det tog några timmar och helt plötsligt så fanns den här. Ja, vad är det för fel när det tar sån tid? Abborrfiléerna var goda i alla fall den dagen jag åt dem, godaste fisken. 

 

 

Det känns inte särskilt vårlikt i dag, det har snöat hela dagen hittills, stora "lapphandskar", tätare snöfall ibland och glesare ibland. Solen skymtades några sekunder genom molnen i morse, men det var verkligen sekunder det rörde sig om.

Ja, vi går ju över till sommartid ikväll och då blir det väl sommar då. Hoppas att det blir den tiden som ska gälla sedan, vad är det för mening och håll på "å fjask" fram och tillbaka med tiden?

Nu är klockan 15. 40, det snöar för fullt och allt är helvitt vart jag än tittar. Det är 2,5 plusgrader och det har varit på plussidan sedan i morse.

 

Det var inte många rätt på det jag skrev om i går när det gällde terrordådet i Frankrike, men jag hörde bara slutet av nyheten och på avstånd. (Då borde jag inte skrivit heller om det, det blev "fake news", som är dumt.) Det var ju så illa att det var både gisslantagande och dödade. Det enda positiva var ju att terroristen blev skjuten av polisen innan han hann döda flera.

Jag känner mig trygg i Bellvik när det gäller terrorister, det finns många, många fördelar med att bo i glesbygd ändå. Det bär sig dåligt att vara terrorist på såna ställen, det är inte så många som de kommer åt med sin ondska här.

 

Dagens namn är: Gabriel och Rafael. Jag känner inte till några med de namnen, varken i Bellvik eller Nybäcken.

Ha en bra fortsättning på lördagen, vi ses!

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards